joi, 29 octombrie 2015

Hrana vieţii

Nu am putut niciodata sa citesc blog-urile sau site-urile anonime. Caci eu nu le nu inteleg rostul: daca consider ca am ceva de spus, o spun cu tarie si convingere si sunt cu totul, cu numele si cu toata fiinta mea, in spatele afirmatiilor mele. Daca nu am curajul sa-mi spun numele si fac totul anonim, oare cat stau eu atunci in spatele acelor povesti, afirmatii, sfaturi samd?? De aceea, gasesc ca este foarte bine sa mai fac din cand in cand si cate un bilant. Chiar daca nu imi face cu adevarat placere sa-mi amintesc iar si iar lucrurile triste si dureroase din trecut, totusi rezultatul pozitiv de sub linia pe care o pot trage ma bucura mult si-mi confirma ca ma aflu in continuare pe calea cel buna.
Mai jos, ultimul bilant al vietii mele, scris deja in iunie pentru o campanie faina pro-veganism, care din pacate nu a mai avut loc:


Hrana vieţii


Nici nu aș mai putea spune acum cu exactitate, când a început "Marea Schimbare" - cândva prin 1999, anul naşterii fiului meu. A intrat încet-încet în viața mea, pe nesimțite, ca o șoaptă dulce de iubire, adusă de oameni buni și frumoși la suflet.  Schimbările bruște, de pe o zi pe alta, nu au fost niciodată partea mea tare - probabil, prea multe am moștenit din firea molcomă și așezată a străbunilor mei moldoveni… Și deși eram conștientă de ani buni de necesitatea modificării mai multor părți esențiale ale existenței mele, am avut nevoie de foarte mult timp, ca să-i fac cu adevărat loc schimbării și să-i dau voie să intre cu toată puterea sa şi în viața mea.  

Nevoia te învață. Într-adevăr, ea mi-a fost și mie cel mai bun profesor. Am devenit un bolnav cronic, încă dinaintea împlinirii fragedei vârste de numai 20 de ani. Suferem permanent de carii, sinuzită, migrene, bronșită cronică, pneumonie, otită, amigdalită, acnee, tensiune foarte scăzută, infecții urinare permanente. În jurul vârstei de  24 de ani, s-a descoperit că aveam și chisturi ovariene. La 25 de ani, m-a ajuns diagnosticul de început de artroză (într-o dimineaţă, nu am mai putut să mă dau jos din pat: avem dureri atroce la genunchiul drept, cu chiu şi vai am ajuns la medic şi am fost imobilizată la pat aproape 3 săptămâni), cu un pronostic tragic pentru mine: medicul m-a asigurat că nu voi mai putea schia sau alerga vreodată. La 28 de ani, deja ajunsesem la parodontoză. În jurul vârstei de 30 de ani, dermatită atopică, urmată câțiva ani mai târziu de psoriazis. La nici 35 de ani eram mai mult moartă decât vie, eram nevoită să iau de câteva ori pe an antibiotice și sulfamide, nu puteam pleca nicăieri fără aspirină și algocalmin în geantă, căci mereu mă durea ceva. De aceea, m-am decis să-mi fac un super-control general (în Germania): din creștet și până la vârfurile degetelor, s-a controlat tot ceea ce se putea controla. La ședința de evaluare a rezultatelor, medicul mi-a comunicat, ușor contrariat, că aveam rezultate mai bune ca ale unei fete de 17 ani. Ba chiar s-a simțit jignit de întrebarea mea logică: "Și atunci, de ce mă simt atât de prost și sunt atât de des bolnavă?"  Nu mi-a răspuns explicit, dar m-a lăsat să simt părerea lui - căci pentru el era clar: avea de-a face ori cu o ipohondră, ori cu o simulantă, ori pur și simplu cu o cucoană fără altă ocupație și cam plictisită de viaţa sa, care bate, în lipsă de altceva, cabinetele medicale. Toate rezultatele vorbeau o cu totul altă limbă, față de limba simptomelor mele. În Moldova, lumea are o vorba:  m-am dus bou și m-am întors vacă. Cam așa m-am simțit și eu, căci în afară de părerea de rău pentru banii aruncați pe fereastră, nu m-am ales cu nimic din toată această investigație. Căci cum puteam eu să cred că sunt sănătoasă tun (conform rezultatelor), când eu aveam în permanență ceva??

Trebuie însă să recunosc sincer, că medicina naturală îmi ieșise deja în cale foarte devreme, de foarte multe ori în viață. Bunicul meu, preot ortodox, avusese o mare pasiune pentru plantele medicinale și remediile naturaliste, pe care i-o transmisese și mamei mele, astfel încât la noi în familie, bolile se tratau întotdeauna ȘI cu remedii naturale:  antibioticele se luau cu ceaiuri de plante, la orice amigdalită făceam și gargară cu sare și diferite infuzii de plante, la crizele de sinuzită făceam și inhalații, iar la bronșită sau pneumonie, împachetările cu seu de oaie erau la ordinea zilei. Mama nu a avut din păcate niciodată curajul să mă trateze singură, NUMAI cu remedii naturale, de câte ori mă îmbolnăveam (și am fost un copil extrem de bolnăvicios),  eram prezentată medicului pediatru. La începutul anilor `70, antibioticele erau încă considerate un fel de medicamente-minune, astfel încât mi-au fost prescrise de la vârste fragede, din păcate, cu foarte mare generozitate. Îmi amintesc, că ani mai târziu, la 33 de ani, după ce avusesem a treia amigdalită în numai patru luni, mi s-a făcut în cele din urmă o antibiogramă (luasem de fiecare dată antibiotice prescrise pur și simplu, fără să se controleze dacă îmi folosesc cu adevărat!), iar medicul de casă a fost pur și simplu oripilat văzând rezultatele: din 25 de preparate, nu mai aveam rezistenţă decât la 3 preparate - corpul meu mai reacționa doar la medicamentele noi și foarte puternice, antibiotice care se prescriu în mod normal numai în cazuri extrem de grave și nu pentru o simplă amigdalită. 
 
Încă din tinerețe mă "lovisem" și de Valeriu Popa: o cunoștință îmi povestise pe la mijlocul anilor `80 cum se vindecase tatăl ei de cancer de colon în stadiu terminal cu un post negru de 40 de zile și un regim alimentar cu hrana vie, totul după sfaturile lui Valeriu Popa. 

Mai târziu, ajunsă în Germania, "mi-a căzut în mână" și cartea lui Frank Konz, președintele Alianței pentru Sănătate din Germania,  probabil cea mai veche și mai mare asocitie raw vegan din lume. Atât povestea lui (se vindecase de cancer în stadiul II, fără operație, doar cu hrana vie), cât și poveștile membrilor asociației (care la rândul lor se vindecaseră de cele mai grave boli - cancer, scleroză multiplă, poliartrită reumatoidă, psoriazis șamd - doar  prin schimbarea modului de viață și de alimentație), mi-au dat tare mult de gândit. Din păcate, nu am putut la acel moment să cred că soluția poate fi atât de simplă.  Ironia sorții, am spus și am gândit atunci, exact replica pe care o primesc acum, de nenumărate ori de la cititorii blog-ului: "Nu pot să cred, că doar prin schimbarea alimentației se pot vindeca boli letale. Dacă ar fi adevărat, nu ar ști atunci și milioanele de medici din lume?"   Franz Konz a lăsat însă o urmă foarte adâncă în mintea mea, de nenumărate ori m-am tot întrebat: şi dacă totuși Franz are dreptate?....
Însă, nu eram încă pregatităm şi nu aveam curajul să încerc şi altceva. Şi deşi am continuat să merg la medicii alopaţi,  înghiţind toate medicamente prescrise și făcând toate tratamentele recomandate, niciuna din afecțiunile de care sufeream nu a fost vindecată, cumva le "târam" pe toate după mine și de la an la an se mai adauga ceva nou. De-abia când la 35 de ani am aflat că sunt iar însărcinată, am reușit să ies din caruselul medicamentelor  de sinteză (eram dependentă), cu ajutorul homeopatiei şi a unui medic pediatru de excepţie, care tratându-l numai prin metode naturale pe fiul meu, m-a ajutat astfel enorm pe mine: am decis atunci, pe cont propriu, de dragul sufletului pe care-l purtam în pântec, să nu mai iau decât remedii homeopatice sau 100% naturale. Ușor nu a fost, mai ales, că am făcut tocmai în timpul sarcinii tuse convulsivă (deși fusesem vaccinată cu puţini ani în urmă!). Dar totul vine în viață la timpul cuvenit….
Şi iar nu-mi rămâne decât să repet: nevoie te învață.  La 36 de ani, m-am trezit într-o bună dimineață cu un ochi tumefiat. M-am dus la medicul de casă, care mi-a controlat ochiul și m-a întrebat dacă m-am lovit (exact așa arătam). I-am spus că nu și el a insistat. "Dar poate ați dat cu capul în ușa unui dulap?". Iar i-am răspuns că nu. Enervat, m-a întrebat dintr-o data foarte direct: "Dar poate aveți probleme cu soțul?". În acel moment, mi-a căzut și mie fisa și am înțeles unde bătea el tot timpul. L-am asigurat că nici soțul meu nu m-a agresat în vreun fel. Atunci mi-a spus că problema mea îi depășește competența și a sunat personal la oftalmolog, că să aranjeze să fiu primită imediat. La oftalmolog, următoarele controale. S-a analizat tot ce se putea analiza. Iar nu aveam "nimic", nici măcar o mică infecție! Oftalmologul m-a trimis mai departe la ORL. Aici, alte controale, analize, ecografie, radiografie. Iar nimic. Noroc că de data asta se vedea cu ochiul liber că aveam "ceva", nu mai putea nimeni să spună nici că sunt ipohondra, nici că simulez. Dintr-o data, medicul ORL-ist a încetat să mai îmi controleze capul și a trecut la picioare, la mâini și a început să-mi pună nişte întrebări care mie mi s-au părut mie foarte suprinzatoare. Ca prin farmec, atitudinea lui s-a schimbat total. Mi-a comunicat pe un ton grav, că supectează că aș suferi de scleroză multiplă - pentru confirmare, trebuia să-mi fac un RMN. Mi-a scris trimiterea pentru spital și a insistat să mă duc imediat. Am ieșit pe trei cărări din cabinetul lui. Cu fetiță mea de 11 luni în brațe și cu băiețelul meu de aproape 5 ani de mână, am rămas ca bătută în cuie pe stradă, învăluită de lumina blândă a soarelui de toamnă timpurie. Eram parcă într-un vis. Copiii erau foarte obosiți, ca de obicei nu avusesem cu cine să-i las și-i cărasem după mine în toată odiseea mea medicală. M-am decis să NU mă duc la spital, ci acasă. Aveam nevoie de timp de gândire. Aveam nevoie de liniște și de echilibru în suflet. 
În toți anii care trecuseră, recitisem mereu și mereu cartea lui Franz Konz. Luasem într-un fel hotărârea, că dacă fac vreodată o boală gravă, să încerc mai întâi de toate metoda naturală. Am rupt trimiterea și am hotărât să-l cred în cele din urmă pe Franz Konz, să admit că nu există de fapt niciuna din cele peste 40.000 de boli "descoperite" de medicina alopată, ci exisƒ numai UN MOD GREȘIT DE VIATĂ. M-am decis să am încredere, că în momentul în care mă voi reîntoarce la un mod natural de viatăƒ (cu o alimentație bazaƒ pe hrana vie vegană, cu mișcare fizi în aer liber, cu îngrijirea cu sfințenie a trupului, sufletului și minții), respectând cu strictețe legile naturii, organismul se va "vindeca singur" de absolut toate bolile. Am decis că eu nu am SM - căci doar nu puteam avea ceva ce nu există. Am hotărât să îmi asum responsabilitatea pentru propria sănătate. Căci știam prea bine ce înseamnă tratamentul sclerozei multiple: în familia soțului meu, fusese un  astfel de caz foarte trist (verișoara lui, care deși a urmat absolut toate tratamentele medicinei alopate, a murit la numai 48 de ani, după 20 de ani de suferința, dintre care 15 ani fusese imobilizată mai întâi în căruciorul cu roțile și apoi la pat), iar pentru mine, această perspectivă nu reprezenta o alternativă acceptabilă.
Spre norocul meu, urma să ne mutăm la țara, într-o casă ecologică de lemn, cu grădină, la marginea unui sat liniștit, în locul de unde începeau câmpurile și pădurile. Da, totul vine în viață la timpul cuvenit… Acum puteam permite uşor schimbării să între în viață mea. Am trecut la un mod de alimentație și mai strict  (trecusem deja de mai multe luni, la un regim integral de alimentație fără proteină animală după dr. Bruker, căci fetiță mea făcuse la numai 2 săptămâni dermatită atopică și pentru că o alăptam, trebuise să-mi schimb eu drastic regimul alimentar - din păcate, nu eram 100% consecventă, dar chiar şi aşa, deja vasusem clar ce diferenţă enormă era faţă de o alimentaţie "obişnuită" cu carne, ouă şi lapte), am început să mănânc foarte multe plante din flora spontană, căci trăiam acum într-un adevărat paradis, am mărit constant procentul de hrana vie, făceam mișcare zilnică, umblam în grădină numai în picioarele goale, mă culcam foarte devreme și dormeam, fie vară, fie iarnă, cu geamul deschis, mergeam în fiecare dimineață prin rouă și așteptam răsăritul soarelui, îmi cultivam singură o mare parte din fructele și legumele pe care le consumam (cumpărăm deja numai bio de ani buni),  făceam băi de soare, nu mă mai uitam la televizor, am desființat telefonul fără fir din casă și mi-am privit telefonul mobil ca pe un aparat deosebit de folositor în cazuri de ugenţă și  forță majoră și tot așa mai departe. Am primit cu mare bucurie în viața mea o mulțime de oameni minunați: Franz Konz, Elena Niţă Ibrian și nenumărați medici, răspândiți în toată lumea, care descoperiseră puterea tămăduitoare a hranei vii (mi-a făcut o plăcere deosebită să adun cât mai multe dintre poveștile acestor medici). Am citit în acest scop enorm și, pe neaşteptate și parcă dintr-o dată, am ajuns astfel să încep să mă cunosc pe mine însămi. După aproape 40 de ani… 
Toate aceste măsuri mi-au folosit foarte mult, mi-am recăpătat într-adevăr sănătatea. Ba mai mult, am atins o stare de sănătate pe care nu o cunoscusem niciodată, pe care nici măcar nu o credeam posibilă pentru mine. Căci dintotdeauna, fusesem consolată de medici, că eu am o constituție mai slabă și sunt mai labilă. Și dintr-o data, mă simțeam în stare să mut parcă și munții.
Hrana vie, mai bine spus hrana vieţii, este cu mult mai mult decât o simplă dietă sau un altfel de mod de alimentație - este un adevărat mod de viață. Iar pentru mine, a fost cea mai profundă și mai însemnată revelaţie a vieții mele. Am început să integrez mâncarea nepreparata termic în alimentația mea, doar strict din motive de sănătate, dar de-abia așa, numai datorită hranei vii,  am  ajuns să descopăr cu adevărat lumea și viața - dintr-o data s-a deschis parcă în față mea o nouă dimensiune! M-am simțit pentru prima dată în viața mea, ca fiind parte integrantă a naturii, m-am simțit dintr-o data protejată și în siguranță, am descoperit cât este de minunat să te trezești dimineața și să fii fericit și plin de mulțumire, aparent fără motiv, doar așa, pentru că exiști și pentru că ești în mijlocul atâtor minuni. Astăzi, mi se pare absolut normal, să mă bucur că pot vedea și eu, tot mai des,  "mâna" lui Dumnezeu, în tot ceea ce mă înconjoară. Reușesc să conștientizez acum din ce în ce mai des, valoarea, perfecțiunea și frumusețea fiecărei pietricele, a fiecărei flori, a fiecărei buruieni, a fiecarei fiinţe și înțeleg tot mai bine unicitatea și importanţă fiecărui suflet (lecţia este încă în plină desfaşurare, se va încheia de altfel cu ultima mea suflare). Și în cele din urmă, am avut acum curajul să-mi pun deschis întrebările, pe care ani de zile le-am ignorat sau le-am alungat, ca pe niște muște care mă deranjau teribil învârtindu-se permanent în jurul capului meu: întrebări privind chemarea mea și menirea mea pe acest pământ - adevăratul sens al vieții mele. 
Mi-am rezolvat cu hrana vie absolut TOATE problemele de sănătate  (singurul "medicament" pe care l-am luat a fost argila, iar la început am luat și Chlorella, deoarece am avut peste 25 de ani plombe de amalgam în gură!). Sigur că nu se întâmplă marea schimbare de pe o zi pe alta, răbdarea și încrederea sunt pietre de încercare grele puse în calea călătorului, care a apucat-o pe acest drum. La început am mâncat și eu, ca și mulți alții înaintea mea, foarte prost combinat și foarte mult cantitativ, deoarece este nevoie de ceva timp (diferit de la om la om, în definitiv, fiecare este altfel, fiecare vine cu povestea sa personală de sănătate și deci are un alt punct de pornire!) până se obișnuiește corpul cu noua senzație de saturație, care se instaleza bineînțeles și după o masă de hrană vie, dar care este total diferită de senzația de a fi satul după o friptură cu cartofi prăjiți (pentru că nu te simți nici plin până la refuz, nici umflat și nici greu după hrana crudă, cum te simți adesea după o masă "normală", te poți gândi de aceea ușor, că nu ai mâncat destul și ești tentat să mănânci mult mai mult decât este necesar)! Pielea mea reacționează însă în continuare foarte prompt la orice factor negativ (de exemplu, dacă mănânc fructe sau legume tratate cu chimicale sau chiar şi numai la câteva curmale în plus), sunt însă între timp suficient de înțeleaptă ca să nu trag concluzia pripită și falsă, că hrană vie nu ajută, ci să caut să văd care este adevarata cauză din spatele aparantei cauzei…
Am încredere deplină, că Dumnezeu nu a dat tuturor ființelor din lumea această hrana necesară pentru a le asigura supraviețuirea și perpetuarea speciei (să nu uităm că fiecare animal este perfect adaptat la mediul său de viață!), și a lăsat tocmai omul fără hrana potrivită! Nicio ființă nu are nevoie de suplimente alimentare, doar omul nu mai poate astăzi fără. Nicio ființă nu are nevoie să-şi manipuleze hrana în fel şi chip: să o spele, să o curețe, să o tăie, să o fiarbă, să o prăjească ş.a.m.d., omul este singura ființă care nu mai reușește să supraviețuiască altfel (despre manipularea genetica chiar nici nu mai este nevoie de spus ceva!). Doar omul este sufient de nebun şi îngâmfat, astfel  încât, chiar crede că poate îmbunătăţi aşa Creaţia divina….

Nu mă mai las astăzi influențată și derutată de sloganurile medicilor alopați (care la drept vorbind, nu au avut probabil niciodată ocazia în toată cariera lor, să studieze un om cu adevărat sănătos) și ale industriei farmaceutice (care este una din cele mai înfloritoare industrii din lume, ce interes ar avea ea să fie oamenii sănătoși?!). Am învățat, că dacă un om se oprește și-și trage sufletul, dacă gândește logic și cu bun-simț, descoperă singur adevărul. Cum spune dr. Schnitzer: "Nimeni nu are nevoie să `creada` ceva, căci fiecare poate verifica totul pe propria piele!" 
 
Mesajul meu este simplu: așa cum sublinia dr. Bruker, "sănătatea este în primul rând o problemă de informație”; de aceea, este necesar să ne informăm, foarte temeinic de fiecare dată, să aprofundăm mereu teoria (trebuie mereu alocat un timp de gândire asupra unui material citit, de cel puțin de 10 ori mai mare ca timpul necesar citirii materialului respectiv!!), să ne folosim la maxim  logica și  bunul-simț, să trecem totul prin ciurul propriului discernământ şi să ne reasumăm responsabilitatea pentru propria sănătate. Și cel mai bine, să pornim singuri un experiment personal, care poate ne va schimba viața: să încercam de exemplu, să mâncăm pentru o perioadă dinainte prestabilită de timp numai hrană vie. Să ne păstrăm un timp de liniște și pace în fiecare zi. Să încercam să ne adunăm puterile în mijlocul naturii, căci ea este adevărată noastră casă.  Și poate că o să-l regăsim așa pe omul pe care Dumnezeu l-a creat de fapt  la nașterea noastră, după chipul și asemănarea Sa și pe care părinții, societatea, condițiile moderne de viață, lumea etc. l-au prefăcut și l-au schimonosit după chipul și asemănarea lor. Viața de la Dumnezeu este cea mai mare minune și cea mai de preț comoară pe care fiecare o primeşte in dar - nu este atunci un mare păcat să irosim fără niciun rost un astfel de dar?

Așa cum au demonstrat în România Elena Nită Ibrian și Valeriu Popa în zeci de ani de viață naturală cu hrana vie, așa cum se poate învăţa din experiențele adunate, de asemenea de-a lungul a mai multor decenii, de miile de membri ale Alianței pentru Sănătate din Germania și  așa cum mi s-a confirmat și mie în experiența mea modestă de peste 8 ani cu hrana vie, nu ne trebuie mai nimic pentru ca să ne hrănim sănătos. Nu ne trebuie nici aparatură high-tech, nici nuci, semințe, mirodenii și tot felul de prafuri, greu de procurat si foarte scumpe, de peste mari și țări.  Absolut necesare și suficiente pentru a trăi și a mânca sănătos sunt de fapt doar două lucruri, de cu totul altă natură: dorința și hotărârea de a o face.   

Cunosc foarte mulți oameni care și-au adunat acasă atâta aparatură, încât ar putea deschide chiar și un magazin de specialitate. Oameni care au câteva rafturi ale bibliotecii ocupate de cărțile despre o alimentație sănătoasă, iar cărțile de bucate și de reviste  cu rețete le umple până la refuz dulapurile bucătăriei. Dar de cele mai multe ori, tocmai acești oameni sunt cei care NU reușesc să mănânce sănătos. Tocmai ei nu sunt capabili să fie consecvenți și nu sunt în stare să urmeze un stil de viață sănătos decât  pentru intervale foarte scurte de timp. Căci cine nu a înțeles principiile de bază ale unei vieți santoase nu va reuși să găsească puterea de a rezista tentațiilor care ne ademenesc în viață la tot pasul. Cine nu este convins (și convins poate fi numai cel care a testat totul,  un timp suficient de lung, pe propria piele)  că numai o viață naturală este cheia unei sănătăți perfecte, nu va reuși să iasă din cercul vicios al obiceiurilor nesănătoase. 

Nu faptul că nu avem rețete sau un anumit aparat la dispoziție ne va împiedica să ne hrănim sănătos. Nu lipsa banilor, deci implicit accesul la ingredientele scumpe și la evenimentele în vogă,  ne va influența în mod defavorabil starea de sănătate. Doamnă Elena Nită Ibrian s-a vindecat de cancer și a trăit încă 60 de ani cu hrana vie, iar cei mai mulți ani, au fost în vremurile când și o mașină de tocat era un mare lux. Cum ea s-a descurcat atunci cu o răzătoare, un fund de lemn și un cuțit, oare nu am putea și noi să o facem astăzi?   
Poate ne folosim de fapt de toate aceste lucruri pe care NU le avem pentru a ne justifica  și scuza lipsa de voință? Eu cred că dacă vrem cu adevărat să devenim sănătoși, dacă vrem să mâncăm numai mâncare sănătoasă, dacă vrem să renunțăm la toate obiceiurile dăunătoare, PUTEM să o facem. NIMENI și NIMIC nu ne barează calea. Totul depinde numai de noi inşine.

Planul vietii
Nu doresc să "misionez", nu doresc să conving pe nimeni și  nici nu aștept să fiu crezută pe cuvânt! Din contra, sper să fiu doar un mic impuls, o scânteie - m-aş bucura mult, dacă fiecare om ar începe  să citească, să cerceteze, să privească totul critic, să pună în balanță, să aplice în propria viață. Și mai ales, dacă nu ar mai uita nimeni: Sapere aude! - Îndrăznește să știi! Îndrăznește să gândești!
  
Sunt multe de povestit, dar știu că timpul și răbdarea cititorilor sunt limitate. Așa că închei aici, nu înainte de a mai povesti un lucru important pe care mai-mai că era să-l uit: în iarna 2015, am fost iar o săptămână la schi. Era foarte multă gheață, iar pârtiile de pe muntele Jenner (Germania) sunt destul de grele. Genunchiul meu însă nu a mai dat niciun semn (deşi a intrat şi el odata cu mine în al 48-lea an de viaţă), s-a comportat chiar exemplar. Este de mirare că de multe ori, îmi vine chiar și mie greu să cred, că aș fi fost vreodată atât de bolnavă? 

 Așa că eu mă bucur în continuare tare mult și în tihnă de viață mea normală (despre care mulți oameni ar spune poate că este modestă și insignifiantă - pentru mine însă, o adevărată minune), iubesc viață și viața mă iubește la rândul ei și mă răsplătește cu zile pline de împliniri și bucurii, cum nu mi-aș fi putut imagina, cu numai câțiva ani în urmă, nici măcar în cele mai frumoase vise ale mele...      


Nu doresc să "misionez", nu doresc să conving pe nimeni și  nici nu aștept să fiu crezută pe cuvânt! Din contra, sper să fiu doar un mic impuls, o scânteie - m-aş bucura mult, dacă fiecare om ar începe  să citească, să cerceteze, să privească totul critic, să pună în balanță, să aplice în propria viață. Și mai ales, dacă nu ar mai uita nimeni: Sapere aude! - Îndrăznește să știi! Îndrăznește să gândești!
  
Sunt multe de povestit, dar știu că timpul și răbdarea cititorilor sunt limitate. Așa că închei aici, nu înainte de a mai povesti un lucru important pe care mai-mai că era să-l uit: în iarna 2015, am fost iar o săptămână la schi. Era foarte multă gheață, iar pârtiile de pe muntele Jenner (Germania) sunt destul de grele. Genunchiul meu însă nu a mai dat niciun semn (deşi a intrat şi el odata cu mine în al 48-lea an de viaţă), s-a comportat chiar exemplar. Este de mirare că de multe ori, îmi vine chiar și mie greu să cred, că aș fi fost vreodată atât de bolnavă? 
  
 
 Așa că eu mă bucur în continuare tare mult și în tihnă de viața mea normală (despre care mulți oameni ar spune poate că este modestă și insignifiantă - pentru mine însă, o adevărată minune), iubesc viață și viața mă iubește la rândul ei și mă răsplătește cu zile pline de împliniri și bucurii, cum nu mi-aș fi putut imagina, cu numai câțiva ani în urmă, nici măcar în cele mai frumoase vise ale mele...    
 
 Cu mare drag și din tot sufletul,
 
 Mihaela Walter
 Consultant de vindecare pentru sănătate holistică

 Belgia, iunie 2015

P.S. Si mai doresc sa impartasesc si cu voi, cu iubire si recunostinta, o mica parte din bogatiile toamnei, pe care mi le daruieste natura in gradina:

Merii sunt pentru mine primii pomi de iarna: au cele mai frumoase si mai gustoase "globuri"...

Ultimele rosii.....
 De maine sunt in vacanta de toamna: Ma asteapta o casuta linistita si batrana, cu foc in soba, intr-un anumit fel, undeva la capatul lumii. Si poate tocmai de aceea, taman la inceptul ei....

P.P.S. Cumva iar ma lupt tare cu modficarea unor greseli. In zadar, caci nu le dau de capat, postarea se scrie asa cum vrea ea si nu cum vreau eu .... Imi cer iertare!!
Si uitasem si "dovada" - multumesc lui Dumnezeu, asa de bine imi merge mie acum:

30 de comentarii:

 1. Dupa parerea mea esti mai mult un sprijin decat un mic impuls. :) Nedisan Ioan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga Ioan,

   Imi doresc cu adevarat, din tot sufletul sa ajut, sa-mi aduc contributia ca aceasta lume sa fie mai luminoasa. Este pt. mine principala motivatie a acestui blog...
   Iti multumesc si-ti doresc toate cele bune,
   Mimi

   Ștergere
 2. Mimi,ești un dar de la Dumnezeu pe care l-am primit azi.Eu am început de vitiligo la 38 de Ani și azi mi-am dat ca trebuie să mă schimb.Citind experiență ta personală imi dau seama cat de deștept e corpul nostru și ca boală e un mesaj,un semnal.Dacă mă poți ajuta cu câteva sfaturi în plus vizavi de vitiligo m-ar ajuta imens.Vacanță plăcută om minunat și îți multumesc ca exiști.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga Monica,

   Si eu iti multumesc. Incep prin a-ti da vestea cea buna: la Alianta pt. Sanatate din Germania au fost consemnate mai multe cazuri de Vitiligo la care s-a reusit vindecarea sau cel putin stoparea evolutiei bolii prin simpla trecere la o viata naturala si o alimentatie cu hrana vie.
   Vitiligo are atat cauze fizice (de ex. alimentatia saraca in substante vitale si biofotoni - deci neaparat trebuie crescut procentul de hrana vie!), cauze mentale (convingeri vechi adanc inradacinate, de care, de cele mai multe ori, nici macar nu suntem constienti), cat si cauze spirituale - iar la baza cauzelor spirituale ale oricarei boli, stau frica si lipsa iubirii de sine! Ai citit cartea Louisei Hay: http://eliberareemotionala.ro/acces/Louise-Hay-Poti-sa-ti-vindeci-viata.pdf? Te-ar putea ajuta mult, la fel ca si Deepak Chopra, Debbie Ford sau Sonia Choquette. Citeste, bucura-te de cartile lor si o sa vezi in ce lume minunata intri cu ajutorul lor.....
   Eu nu m-as mai preocupa prea mult de boala (pe care medicina alopata o considera oricum incurabila si nu are pt. tine o solutie), ci de sanatate. Relaxarea e fff importanta (cauta sa stai in liniste numai cu tine insati macar 20 de minute pe zi). Foarte bine ajuta si baile bazice. Bea suficienta apa buna careia i-ai spus cuvinte de iubire si de multumire. Caut-o pe Monica pe care a facut-o Dumnezeu cu 38 de ani in urma si iubeste-o pe Monica de pana acum, care a facut atat cat a stiut ea mai bine. Crede ca totul este bine si ca intotdeauna, totul se intampla numai spre binele nostru. Suntem cu totii iubiti, protejati si ajutati in permanenta. Suntem in siguranta.
   Numai bine, mult spor si multa sanatate!
   Mimi

   Ștergere
  2. Mimi,ce sunt băile bazice, nu știu nimic despre ele.
   Multumesc muult!!

   Ștergere
 3. Draga Mimi,
  Iti multumim mult pentru impartasirea experientelor tale. M-ai facut sa rad cu lacrimi de patania ta cu ochiul tumefiat. Ai un talent deosebit de a povesti si iti simt bunatatea in fiecare rand.
  Cu drag, Irina T.

  RăspundețiȘtergere
 4. Vai, Mimi, cred ca este cel mai emotionant mesaj pe care l am citit in ultima vreme...m-a emotionat pana la lacrimi! Te imbratisez si te iubesc pentru acest post si mai mult!

  RăspundețiȘtergere
 5. Îți multumesc muuuult de tot!!!Voi face tot ce m-ai învățat!!!Bunul Dumnezeu să te binecuvânteze pentru tot ceea ce faci pentru noi!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Te pup!
  Am citit de 2 ori si as mai citi de cateva ori! . Sanatatea porneste din noi. Lucrurile bune pornesc din noi. Schimbarea si fericirea tot din noi pornesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Si de la mine, multe multumiri, imbratisari si pupaturi.

   Ștergere
 7. Buna! Am o fetita de 7 ani cu diabet tip1 se poate vindeca prin alimentatie vegana? Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Cum v-am raspuns si pe mail, boala poate fi tinuta foarte bine sub control. Cea mai buna dovada in cazul diabetului, documentarul "Simply raw": http://www.asociatiaveg.ro/simply-raw-pur-si-simplu-crud.html

   Ștergere
 8. Bună! M-ai putea ajuta cu cateva sfaturi legate de detoxifiere?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scrie-mi pe heilberatung@gmail.com toate intrebarile pe care le ai.
   Numai bine,
   Mimi

   Ștergere
 9. Multumim pentru ideile frumoase si utile. Din experienta dvs ne puteti da un sfat legat de o alergie pentru un copil de 3 ani? Testele au aratat o alergie majora la acarieni. De aici in cateva luni a ajuns la obstructie nazala si noptile au devenit un chin. Am fost indrumati si sa verificam daca limbricii au putut cauza acest dezechilibru dar se pare ca reapar relativ usor. Orice sfat ne-ar bucura caci desi am consultat diversi medici (si homeopat) problema se acutizeaza. Multumesc. Dana.

  RăspundețiȘtergere
 10. Multumesc mult pentru amabilitatea de a impartasi cu noi toate experientele tale cu privire la cum sa ducem o viata mai sanatoasa.
  Apreciez enorm fiecare articol al tau care simt ca imi da putere si siguranta ca acest stil de viata este cel mai bun pentru noi.

  Numai bine va doresc

  Multumesc .
  Marius

  RăspundețiȘtergere
 11. Va multumesc ca existati si impartasiti cu noi experientele de viata.Dumnezeu ne deschide usi tot timpul trebuie doar sa le deachidem.Sper sa pasesc si eu cu mai multa determinare pe acest drum.Cu multa dragoste, Geta Selescu.

  RăspundețiȘtergere
 12. Va multumesc ca existati si impartasiti cu noi experientele de viata.Dumnezeu ne deschide usi tot timpul trebuie doar sa le deachidem.Sper sa pasesc si eu cu mai multa determinare pe acest drum.Cu multa dragoste, Geta Selescu.

  RăspundețiȘtergere
 13. Esti tare frumoasa, "in picoare" si "in cap" ca o zana buna! Am inceput sa predau o sesiune, un curs de yoga, am gasit multa inspiratie aici. Te imbratisez cu drag. surioara mai mica

  RăspundețiȘtergere
 14. DIN CELE 12 PORUNCI ALE DOMNULUI IISUS HRISTOS;1SA NU IEI VIATA NICI UNEI CREATURI DE DRAGUL PLACERII TALE,NICI PENTRU PROFIT,NICI SA O CHINUI.3.SA NU MANANCI CARNE,NICI SA NU BEI SANGELE VREUNEI CREATURI MOARTE,SI NIMIC ALTCEVA CARE FACE RAU SANATATII SAU SIMTURILOR TALE.10.SA MUNCESTI CU MAINILE TALE LUCRURILE CARE SUNT BUNE SI POTRIVITE PENTRU TINE,ASA INCAT SA MANANCI FRUCTELE PAMANTULUI SI SA TRAIESTI VIATA LUNGA PE PAMANT.11.SA TE PURIFICI ZILNIC SI SA TE ODIHNESTI IN A SAPTEA ZI DE LA MUNCA,PASTRAND SFINTE SARBATORILE LUI DUMNEZEU.12.SA FACI ALTORA BINELE PE CARE TU AI VREA CA ALTII SA TI-L FACA TIE.4.SA NU FACI CASNICII NECURATE,IN CARE NU EXISTA IUBIRE SI SANATATE,SA NU TE PERVERTESTI PE TINE INSUTISAU VREO ALTA CREATURA CARE A FOST FACUTA PURA DE CATRE CEL SFANT6.SA NU FACI ALTUIA CEEA CE TU NU VREI CA ALTII SA ITI FACA TIE.SI TI-AS MAI SCRIE ,SUFLETE DRAG,NUMAI TU SA VOIESTI ACEASTA DIN BOBUL DE MUSTAR AL INIMII TALE,DIN ACEL MARGARITAR SADIT IN INIMIOARA TA DE LA INCEPUT.SERB ILIE-SORINEL.MULTUMESC FRUMOS.

  RăspundețiȘtergere
 15. SA O CAUTATI PE CRINA VERES/MULTUMESC FRUMOS.

  RăspundețiȘtergere
 16. cafea consumati ocazional? :D chiar si o singura data pe an sau e total exclusa din dieta dvs?

  RăspundețiȘtergere
 17. Foarte frumos articolul, am savurat fiecare cuvant! Vroiam sa va intreb, cu copilasii cum ati procedat? Cum i-ati crescut? Tot raw vegan? Am o fetita de un an si doua luni, eu ma indrept spre o alimentatie vegana momentan, sper ca urmatorul pas sa fie raw vegana, dar imi dau timp de data asta, pt ca am mai incercat o data brusc si nu a iesit. Si nu stiu cum sa procedez cu fetita. Tot fructe si legume ii ofer in principiu dar in jurul meu se vehiculeaza tot felul de idei cum ca nu e dreptul meu sa ii restrictionez dieta, ca o va face singura cand creste daca va vrea ea. Si de asta va intreb, pt ca avand experienta sigur v-ati confruntat cu asa ceva. V-as fi recunoscatoare daca ati putea impartasi cateva idei, sau chiar o propunere de lectura daca stiti vreo carte care trateaza acest subiect. Va multumesc din suflet!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga Andreea,

   Atata timp cat au fost copiii mici, a functionat totul destul de bine. Pentru ca si eu eram insa atunci la inceput, nu am avut nici eu curajul sa le dau numai hrana vegana, am ales ca solutie de compromis alimentatia integrala fara proteina animala dupa Dr. Bruker (cu unt si smanatana din lapte nepasteurizat). Dar pt. ca sotul meu nu a fost f. incanatat de schimbarile din bucatarie, nedorind sa treaca la vegetarism, nu am reusit sa scot complet ouale si carnea. Acum copiii sunt mari si traiesc din pacate intr-un mediu in care vegetarismul este ceva f. exotic, a.i. influentele din exterior sunt tot mai mari. Dar totusi, nu a fost totul degeaba, foarte des, remarc ca a rams mult din tot ce am propovaduit eu atatia ani de zile. Si sunt sigura, ca atunci cand vor avea ei copii, isi vor aminti ce le-am spus si imi vor cere sfatul. Asta este realitatea, viata in familie cere nenumarate compromisuri, altfel nu functioneaza armonios. Dar adevarul iese mereu la suprafata.... Improtant este sa nu te innebunesti tu pe tine prea mult, fii flexibila si ia totul mai usor. Caci de fapt noi stim cu totii ce este mai bun pt. noi. Am uitat doar si acum trebuie sa ne reamintim.
   Foarte bune sunt cartile Dr. Bruker (germana) sau cartea Dr. Kousmine (engleza). Sau cartile doamnei Elena Nita Ibrian sau ale Cristelei Georgescu. Eu am scris aici mai mult cu copiii: http://hrana-vie.blogspot.be/2014/01/alimentatia-sanatoasa-copiilor.html
   Toate cele bune si mult spor in toate!

   Ștergere
 18. Azi am ajuns sa citesc aceasta postare.Mi-a placut grozav povestea ta.tricotez ciorapi de lana si citesc pe nerasuflate ce ai scris.Intr-o zi, ma gandesc ca-mi vor fi toate randurile de folos. O zi minunata! Si o imbratisez calda!

  RăspundețiȘtergere