duminică, 11 decembrie 2022

Ateliere individuale de fermentare naturala

Fermentarea spontana este un procedeu natural stravechi de conservare si transformare a alimentelor, care se regaseste practic in toate bucatariile traditionale ale popoarelor de jur imprejurul globului. 


Dupa terminarea atelierului, veti sti cum se pregatesc un bors fara gluten, diferite "branzeturi" raw vegan (branza crema si smantana, diferite tipuri de branzeturi, de exemplu tip Mozzarella, tip Feta, tip Parmezan, tip Camembert) si celebra varza murata coreeana Kimchi (in varianta integrala si vegana, fara zahar!).

Eu am lucrat dintotdeauna in sistem 1:1  cu mult mai mult drag decat cu grupe de oameni. Grupele mari nu intra pentru mine oricum sub nicio forma in discutie, caci sunt pentru mine ateliere de tip banda rulanta si nu au reprezentat niciodata, nici punctul meu forte, si nici ceva la care am visat vreodata sa ajung. Nici conferintele cu sute de persoane nu sunt dupa parerea mea ceea doresc ele sa para si asa cum probabil stiti din propria experinta nu au in niciun caz efectul benefic promis, ele sunt pentru mine mai mult evenimente de tip balon de sapun: ceva foarte frumos, care iti ia initial ochii, dar la sfarsit ramai tot cu ochii in soare si doar o picatura de apa in mana....  

Pentru mine, lucrul cu o singura persoana are o valoare speciala, caci doar asa imi pot concentra toata energia si toata atentia exclusiv pe problemele persoanei respective. Doar in cadrul unei sesiuni individuale se pot pune pe masa toate semnele de intrebare si doar intr-un cadru intim si personal se poate raspunde cu adevarat sincer, deschis si autentic. 

In ianuarie voi organiza o noua serie (desigur intr-o grupa mica) a atelierului de fermentare, dar daca nu mai ai rabdare sa astepti si daca iti doresti o consultanta mai intensa si de cea mai buna calitate, m-am hotarat sa ofer aceste ateliere individuale.

Cum se desfasoara un astfel de atelier? Ce primesti, ce ti se ofera si cu ce ramai? Este totul foarte simplu: Fiecare participant primeste dupa inscriere un material teoretic in care sunt explicate pe larg si ilustrate cu fotografii explicative diferitele tipuri de fermentare naturala (un document pdf care contine generalitati despre fermentare, lista de cumparaturi, retetele si modurile de preparare, cu multe fotografii explicative, secrete si insider infos ;) samd.). Pe langa materialul teoretic, participantii primesc si accesul la grupa FB creata special pentru aceast atelier, unde sunt postate videorurile retetelor, intrebari/raspunsuri, explicatii suplimentare, fotografii si feedback de la participantii la atelierele anterioare samd. (participantii vor avea acces la acest grup si dupa terminarea cursului, eu raspund desigur  in continuare si la intrebarile participantilor din seriile anterioare, si nu in ultimul rand este un mare avantaj faptul, ca s-a creat acolo o comunitate foarte faina si folositoare pentru toata lumea!). 

Fiecare participant are deci suficient timp pentru a parcurge retetele si a procura ingredientele si pentru a face poate chiar primele incercari. Orice intrebare aveti dupa parcurgerea textelor si a videourilor  o puneti pune pe WA, mail sau grupa FB, iar eu voi raspunde la toate intrebarile in timp util.

In functie de necesitatile tale, stabilim apoi de comn acord o data pentru un apel video (WA sau Zoom) de 45 de minute in care putem clarifica toate nelamuririle,  pot raspunde la intrebarile care aparute pe parcurs sau putem face impreuna o anumita reteta la care poate intampini greutati (participantul hotaraste cum se va desfasura sedinta video).

Cursul include: materialul de curs (toate retetele, lista de cumparaturi si descrierea exacta a modului de preparare), accesul la grupul FB (unde sunt videourile retetelor si multe alte informatii foarte folositoare) si sedinta video de 45 minute  cu Mimi.

Data de desfasurare: stabilim data de comun acord.

Echilibrarea energetica: 90€ sau 450 ron.

Pentru mai multe informatii si inscrieri, scrieti un mail la hranavie@gmx.de.






luni, 7 noiembrie 2022

Ziua Arhangelilor

8 noiembrie 2022 este iar o zi cu o energie foarte speciala, de care ar fi bine sa profitati la maxim. Va atrag iar atentia sa aveti maaaare grija si sa nu mai lasati sa va fie furata iar atentia, intelegeti ca doar voi singuri decideti daca va incarcati sau va descarcati "bateriile". Maine este o luna plina speciala, luna insangerata, si are loc totodata  si o eclipsa totala de luna (si chiar daca nu o vom putea vedea cu totii, energia acestzi eveniment astronomic major este PREZENTA si ACTIONEAZA pe tot pamantul la fel de puternic, si in partile din lume in care se va vedea, cat si in cele in care nu se va vedea eclipsa!).  



Astrofizicianul german Dieter Broers a insitat permanent in ultimii ani asupra faptului ca se da momentan o adevarata lupta pentru castigarea atentiei noastre ("moneda" viitorului!), deci a energiei noastre.

Masurile de diversiune (atentie mare, in special social media joaca un rol major, triati la sange ce si pe cine urmariti si ascultati!!) sunt din ce in ce mai agresive, mai masive si mai destructive (pentru noi). Caci inca mai este valabil mecanismul caracteristic dualitatii, si odata cu ridicarea vibratiei si a cresterii intensitatii luminii, simultan si reversul, adica intunericul si raul, trebuie sa se intensifice. De aceea este vital pentru anumite interese intunecate sa ne faca sa ne concentram atentia pe tot felul de tampenii (este incredibil cate lucruri de importanta majora si valoarea imensa trec neobservate pe YouTube, Instagram&Co  simultan cu implicarea numarului imens de oameni in dezbaterea unor teme idioate, fara nicio reala relevanta pentru viitorul lumii, deci al nostru si al copiilor nostri!). De aceea, repet sfatul meu nr.1: fii vigilent si extrem de critic si hotaraste cu bun-simt, logica si inteligenta cum, unde si in ce iti investesti energia! Si nu te mai mandri, ca tu nu te uiti la televizor, caci daca stai in schimb toata ziua si te uiti la toate gunoaiele din Internet, nu esti nici cu un cm mai departe ca ala care se uita la TVR, Antena paispeˋ samd.!

Sfatul nr.2: retrage-te in linistea inimii tale, lasa vocile din exterior sa amuteasca, stinge imaginile care navalesc peste tine din toate partile si CON-CENTREAZA-te pe tine, pe vocea ta interioara si strict pe oamenii care inseamna cu adevarat ceva pentru tine. Stiu ca in lumea de astazi, in care se celebreaza ignoranta, falsul si minciuna, este tot mai greu sa deosebesti ce este fake si ce este real. Incearca sa fii tu suficient de treaz pentru a putea celebra ADEVARUL, iar pentru aceasta este esential sa poti deosebi vocea si vointa divina de vocea si vointa multimii. 

Cine este conectat la SINE, la divinul din el, STIE toate aceste lucruri, este pregatit si are tot mai multa incredere ca vocea lui interioara ii spune permanent clar care este urmatoarul pas ce trebuie facut. Cine nu, va face bancuri si glume pe aceste teme (caci dupa parerea acestor oameni, nici in 2012 nu s-a intamplat "nimic", si nici de-atunci incoace nu se poate observa ca s-ar petrece vreo schimbare majora!) si va motai linistit mai departe in propria zeama, ocupandu-se exclusiv cu ce tampenii a mai zis Ixulica sau ce poze si video inscenate, regizate si mincinoase a mai postat Ygreculeasca pe nspe canale. 

In cadrul sedintelor de consultanta, folosesc adesea si cu mare drag analogia (;)) valului la mare, caci sunt sigura ca 99% dintre oamenii care au fost vreodata in viata lor la mare/ocean au trait experienta aceasta: in zilele cu valuri mari, daca intri in apa si stai insa cu fata spre plaja si "dormi pe picioare" uitandu-te la ce fac oamenii aflati pe nisip (deci nu esti in AICI si ACUM!), este foarte posibil sa te surprinda venirea unui val mare si puternic, care te poate tranti, tragandu-te la fund si invartindu-te atat de tare, incat nici nu mai stii unde este sus si unde este jos si incotro trebuie sa inoti ca sa iesi iar la suprafata. Dar daca tu esti mereu atent, treaz, constient si prezent, esti una cu marea si o traiesti cu toate simturile, de aceea, o asculti si te mai si uiti din cand in cand si in toate partile, asa ca auzi si vezi cand vine valul mare si esti pregatit sa reactionezi. Si atunci poti inota cu usurinta pe creasta lui, folosind toata energia valului si prinzand astfel un avant fantastic, pe care nu l-ai putea atinge niciodata doar prin propriile forte (ca si la surf).

NOI hotaram de fapt cum folosim sansa care ni se ofera si in ce directie o luam. NOI decidem daca folosim energia universala  drept piatra de moara spirituala sau trambulina spre cer. 

Cu cat este mai buna legatura personala cu Dumnezeu, cu atat observam ca avem din ce in ce mai putina nevoie de calendare, previziuni, prognoze, bloguri, videouri samd. Din contra, de la un anumit punct, aceste lucruri, venite din exterior, ne dauneaza mai mult decat  ne folosesc, caci “zgomotul“ produs de ele (eu numesc acest fenomen poluare spirituala) ne impiedica si mai mult sa ne auzim  vocea interioara, care este in realitate felul in care Dumnezeu vorbeste cu noi.  

De aceea, sfatul meu este sa limitati  drastic timpul petrecut in internet, in fata televizorului, pe telefon samd. ACUM avem nevoie de LINISTE mai mult ca oricand. Decat sa dati mai departe tot felul de informatii pe care oricum NU le puteti verifica si care nu fac decat sa-i panicheze si mai mult pe ceilalti,  decat sa va uitati (sau sa faceti) al nspelea live pe FB sau YouTube, decat sa colindati mallurile sau sa incepeti iar sa bateti lumea in lung si-n lat, eu va recomand cu mare seriozitate sa va limitati la voi insiva. Si la frumos si bun. Dati-va pace voua si dati-le (lasati-i in) pace si pe ceilalti. Vedeti-va de TREABA VOASTRA!

TU stii cel mai bine ce ar trebui sa faci, mai bine ca orice “guru“, autoritate, institutie, profesor, medic samd.: caci TU, IMPREUNA CU DUMNEZEU, ESTI AUTORITATEA SUPREMA a vietii tale! Si esti cel mai important om din viata ta.

Iar cine va sti sa vada dincolo de sclipici si palavrageala (repet: poluare spirituala), va primi semne si confirmari cu ghiotura. 

Va doresc o zi buna si plina de (i)luminari, campul energetic universal este deci si mai departe extrem de puternic si fiecare om poate alege intre cele 2 posibilitati: ori se prabuseste sub puterea fortelor universului si se lasa tras la “fund“, ori foloseste impulsul energetic pentru a merge mai usor, mai repede si mai in forta mai departe. 

Deci daca VRETI, puteti profita la maxim de energia care ne este pusa tot mai mult la dispozitie. 

Va doresc toate cele bune si frumoase,

Lu(ana)Mi(mi)


luni, 26 septembrie 2022

 La Haute Cuisine Crue - Dr. Urs Hochstrasser  (Elvetia) 

Desi am aflat despre Dr. Urs Hochstrasser inca din 2007 din revistele "Natürlich leben" (revista Aliantei de Sanatate din Germania Bund für Gesundheit) si "Die Wurzel" (a lui Michael Delias, un alt raw foodist de "curs lunga" din Germania), iar din 2010 l-am si intalnit anual la Targurile de Hrana Vie Rohvolution, si desi mi-a marcat profund viata, in special in domeniul pregatirii felurilor de gourmet raw food, nu am scris pana acum decat foarte pe scurt despre el. Duminica trecuta insa, am fost iar la ultima editie a Targului Rohvolution si pentru ca a trebuit sa constat inca o data ce impact pozitiv, extrem de puternic poate avea hrana vie asupra oamenilor, m-am hotarat sa povestesc repede, macar si doar deocamdata numai pe scurt despre Urs, caci mesajul lui este VITAL, mai ales in vremurile pe care tocmai le traversam. Voi incerca sa fac mai tarziu un interviu detaliat cu el si cu sotia lui, Rita Hochstrasser, caci desi ea sta mai in umbra si-l sprijina in primul rand pe Urs, fiind practic "mana lui dreapta", ea are foarte multe de spus, caci la randul ei a adunat o experienta foarte mare si extrem de pretioasa in toti anii in care Urs a facut absolut totul impreuna cu ea.

Photos https://urshochstrasser.ch/

Urs Hochstrasser a invatat meseria de bucatar si a lucrat in multe restaurante dupa terminarea calificarii, iar dupa un timp si-a deschis chiar propriul restaurant. Ca urmare a primei sale "intalniri" cu Dumnezeu (despre aceasta intalnire il voi lasa mai bine pe el sa povesteasca), s-a lasat de fumat, a incetat sa mai bea alcool si a devenit constient de ce inseamna cu adevarat consumul de carne. Asa ca si-a vandut restaurantul care mergea intre timp foarte bine (in ciuda sfaturilor contrare date de cei din jur) si pentru ca avea de hranit o familie, a cautat un post de bucatar in care sa nu mai fie obligat sa prelucreze carne. Si intamplator tocmai in acea perioada se eliberase un post de bucatar la clinica Bircher-Benner (despre medicul extraordinar care a intemeiat aceasta clinica puteti citi mai pe larg AICI). Urs nu stia mare lucru despre acest medic sau despre metoda de terapie descoperita de el, totul a fost pur si simplu o "intamplare". Sau mai degraba o "sincronicitate divina".... Ajuns acolo, nu si-a prea putut imagina ca va ramane mult timp, caci bolnavii urmau la clinica o dieta stricta, iar Urs avea senzatia ca munca lui isi pierde astfel complet creativitatea. In strafundul inimii lui, Urs nici macar nu putea sa creada ca este posibil ca cineva sa se vindece de vreo boala numai printr-un regim alimentar si nu avea deloc incredere in bazele terapiei de la aceasta clinica. Dar la fata locului, traind pe viu suferinta oamenilor, vazand halul in care veneau oamenii la clinica si cum reuseau sa o paraseasca dupa mai multe saptamani de tratament, a trebuit sa recunoasca ca este totusi ceva inexplicabil la mijloc. Si s-a hotarat sa porneasca propriul experiment si sa manance 2 luni de zile exclusiv hrana vie. El mergea in fiecare zi la clinica 5 km cu bicicleta si s-a hotarat sa cronometreze timpul de care avea nevoie, ca dovada a efectului alimentatiei asupra starii fizice. In prima luna, nu a constatat o imbunatatire si nici nu s-a simtit cu adevarat altfel (se afla puternic intr-un procesul de detox) si era pe punctul de a fi convins ca hrana vie "nu ajuta". Dar pentru ca luase hotararea sa manance 2 luni exclusiv hrana vie, a continuat, iar dupa alte patru saptamani, a simtit ca a devenit alt om si a constatat ca ii crescuse considerabil nu doar capacitatea fizica, ci si ca facuse un salt imens emotional, mental si sufletesc. Din acel moment a luat hotararea ca nu se va mai intoarce niciodata la hrana "normala". Si si-a descoperit astfel menirea, caci de atunci a cautat neobosit raspunsul la intrebarile: "Cum se poate face hrana vie mai atractiva, astfel incat sa fie consumata cu cat mai multa pofta si placere?" si "Cum se poate transforma hrana vie dintr-o dieta pentru bolnavi, intr-un mod de alimentatie potrivit pentru hrana zilnica a oricarui om si perfect acceptat social?". Nici faptul ca oamenii doar dupa ce se imbolnaveau incepeau sa manance sanatos pentru a se vindeca, in loc sa manance sanatos pentru A RAMANE SANATOSI SI A NU SE IMBOLNAVI, nu i-a mai dat liniste. Si din aceasta cautarea a lui care s-a desfasurat de-a lungul a peste 30 de ani, s-au nascut mai multe carti (va recomand cu cea mai mare caldura, in special cartea "Rohkost von Feinstem" - La Haute Cuisine Crue - de Urs si Rita Hochstrasser, care au reusit in aceasta carte sa ridice hrana vie la nivel de arta!), un centru de sanatate in care oamenii aveau posibilitatea sa afle cum poate arata, ce gust are si cum se poate pregati o hrana cu adevarat sanatoasa, nenumarate cursuri, seminare, ateliere, interviuri, aparitii TV si participari la targuri de specialitate.

In bucataria centrului lui de sanatate (centrul este momentan inchis, dar eu sper din tot sufletul ca intr-o buna zi va fi redeschis) avea un panou fain: "Iubirea si fantazia sunt cele mai bune mirodenii". Si intr-adevar, acestea chiar sunt ingredientele cele mai importante din orice bucatarie...

 Daca faci click AICI gasesti multe retete (in limba germana), la fel si pe canalul lui de YouTube: https://youtube.com/user/hochstrassers

Urs Hochstrasser este un om extrem de creativ si de interesat in nenumarate domenii, asa ca nu a ramas insa blocat in bucataria raw vegan, ci s-a dezvoltat mai departe in toate planurile. Pentru ca era o problema sa gaseasca uleiuri cu adevarat presate la rece, a deschis el o moara de ulei. Iar pentru ca mierea, care nu este un produs vegan, si siropul de agave din Mexic nu erau pentru el decat o solutie de compromis, a cautat un indulcitor natural si raw regional, pe care chiar l-a si gasit: siropul raw de mere. In paralel cu toate activitatile lui, a urmat in Sri Lanka un studiu de medicina alternativa si a studiat enorm si in planul spiritual si al dezvoltarii personale. Astazi, se vede usor cu ochiul liber, ca Urs Hochstrasser este un om implinit, echilibrat, impacat cu sine si cu tot restul lumii. Exact ca si sotia lui, Rita. Si daca stai de vorba cu Urs sau cu Rita, asculti ce au de spus si te scufunzi in ochii lor de un albastru infinit, nu mai ai nicio sansa de a-i uita vreodata.....

Daca stiti germana, uitati-va neaparat pe pagina lui de internet sau YouTube.

Urs si Rita au fost pentru mine o sursa nesecata de inspiratie, de multe ori am pornit de la una dintre retetele lor. Exemplul retetei de maioneza, pe care toata familia mea o consuma cu entuziasm, fara a comenta ca faptul ca nu este de fapt facuta din ou, este deja clasic, AICI gasiti reteta in limba romana si povestea. 

Iar aici un video scurt in limba romana:

 








joi, 22 septembrie 2022

A aparut cartea "Din comorile doamnei Elena Nita Ibrian"

Primele exemplare ale cartii "Din comorile doamnei Elena Nita Ibrian" sunt gata!!! Se finalizeaza in urmatoarele zile tot tirajul, iar de saptamana viitoare incepe livrarea cu curierul. In functie de viteza de livrare, veti putea tine in cursul saptamanii viitoare cartea in maini. Lucru pentru care va invidiez putin, caci eu voi vedea cu adevarat cartea de-abia in octombrie, cand voi ajunge in Romania (sigur ca mi s-ar fi putut trimite si mie cartea, aici, in Germania, dar in incercarea de tine costurile cartii cat mai reduse, fac economie oriunde se poate ;)). 




Cartea (88lei plus taxe transport) poate fi comandata direct la editura ASKA: books@aska.ro.

Va multumesc din tot sufletul tuturor celor care ati comandat cartea, cu ajutorul vostru am reusit sa acopar aproape toate costurile de tiparire, lucru extraordinar pentru mine, caci si mie inca mai imi este cam frica de datorii.... MULTUMESC, MULTUMESC, MULTUMESC! 



In carte, veti gasi o adresa de mail unde toti cititorii ma vor putea contacta direct, astfel incat voi raspunde personal la toate mailurile, indiferent ca este vorba de intrebari, nelamuriri, critica constructiva sau sugestii.

Va doresc toate cele bune, reiau mai jos atat descrierea, cat si povestea din spatele acestei carti. 



Cartea "Din comorile doamnei Elena Nita Ibrian" contine retete (fiecare reteta este ilustrata fotografic) care au la baza retetele create de doamna Ibrian, pentru bucataria fara foc (raw vegan) sau pentru bucataria creativa (retete vegane partial gatite) si amintiri frumoase ale unor oameni, carora doamna Ibrian le-a marcat profund viata. Iar cuvantul de incheiere este scris cu multa iubire de catre sora mea de suflet, Cristela Georgescu: un adevarat omagiu si o recunoastere a meritelor exceptionale ale doamnei Ibrian in popularizarea si raspandirea unui mod de viata natural si sanatos in Romania.

Această carte este un vis devenit realitate. Iar aceasta transpunere a unei simple idei intr-o forma materiala concreta a constituit un proces mult mai lung, mai greu si mai intens decat m-am asteptat - intr-un fel, a fost ca si cum as fi scris cartea din nou, de la zero....   Desigur că realizarea proiectului ar fi fost mult mai ușoară, deci mai comodă  și mai ieftină, cu ajutorul unei mari edituri. Dar acest lucru ar fi implicat și anumite compromisuri, pe care nu am fost dispusă să le iau în calcul. Așa că m-am hotărât să merg pe o cale nebătătorită, deci implicit aventuroasă și puțin nebunească, pornind un proiect personal independent, finanțat exclusiv prin mijloace proprii. Iar noile preturi, de care ne lovim momentan cu totii, in absolut toate domeniile, nu au fost nici ele de mare ajutor in desfasurarea procesului..... Dar tragand linie, conteaza doar  ca am reusit sa inving, cu incapatanarea si darzenia tipica Capricornilor, absolut toate piedicile aparute in cale. 

Orice carte are o anumită valoare, unică și individuală. Prețul unei cărți reflectă desigur în primul rând valoarea intrinsecă a resurselor fizice și sociale folosite pentru producerea ei. Iar tipul acestor resurse dictează automat de fapt și valoarea etică a cărții. De aceea, a contat mult pentru mine nu doar hârtia folosită, ci și colaborarea cu oameni resonsabili, competenți și buni profesioniști, care lucrează cu multa dăruire și respect pentru mediu și VIAȚĂ. Iar acest lucru este cu adevărat posibil doar colaborând cu mici afaceri de familie, unde se mai găsesc încă adevărații meșteșugari.

Luarea în considerare a tuturor acestor aspecte nu a permis decât un tiraj mic pentru această primă ediție a cărții. Daca doriți să mă susțineți cumpărând această carte, faceți posibilă atât o  noua ediție într-un tiraj mai mare, cât și reeditarea unei cărți scrise de Elena Niță Ibrian pentru care ar mai fi posibilă achiziționarea drepturile de autor. 

Un alt vis vechi de-al meu, ar fi continuarea proiectului început de doamna Ibrian, care  ar consta în întemeierea Asociației HRANA VIE și a unui așezământ în mijlocul naturii pentru persoane în vârstă, în cadrul căruia oamenii să-și poată petrece ultimii ani de viață în pace, liniște și armonie, putând beneficia de metode de tratament neinvazive și de o hrană naturală. Deci dacă doriți, mă  puteți ajuta concret să fac ca și acest vis să devină într-o bună zi realitate.

Doresc sa mai subliniez in incheiere ca a fost foarte important pentru mine, ca aceasta carte sa fie absolut autentica si originala. Caci daca nu ar fi adus nimic nou sau lucruri care au fost spuse deja in alte carti, chiar nici nu ar fi avut nevoie sa fie scrisa. De asemenea, mi-am dorit mult si ca orice cititor sa poata simti cu usurinta, ca s-au adunat multe bucatele de suflet in acest proiect: si de la doamna Ibrian, si de la toti cei care au cunoscut-o, au iubit-o si s-au mobilizat sa povesteasca despre ea, si de la mine. Si din acest motiv, cartea contine de exemplu doar (cu 4 exceptii) fotografii personale (am refacut in aceste luni cea mai mare parte a fotografiilor pentru retete!), care cu siguranta ca nu ajung la perfectiunea fotografiilor profesioniste din internet, dar pentru mine a fost mult mai important, ca fotografiile sa aduca si sa dea mai departe in si prin carte energia lucrului unic si individual, facut cu drag din tot sufletul.


Vă mulțumesc din toată inima, și în numele doamnei Elena Niță Ibrian, și vă doresc toate cele bune și frumoase.

Cu drag,

Luana Mimi Walter


PS Daca informatiile pe care le pun de peste 12 ani gratuit la dispozitia tuturor oamenilor v-au folosit vreodata si ati dori sa ma rasplatiti pentru munca depusa, imi puteti face si un dar/o donatie pe PayPal: Mihaela Walter, heilberatung@gmail.com.

De asemenea, ma ajutati foarte mult, recomandand cartea mai departe.


luni, 22 august 2022

Willy Schuster

 Am citit pentru prima oara despre Willy Schuster in Formula AS  (AICI unul dintre articole) cu aproximativ 14 ani in urma. M-a fascinat povestea lui si a sotiei lui, Lavinia. Iar entuziasmul revolutionar si hotararea lui de a nu se lasa oprit de nimeni si de nimic m-au molipsit pe loc. Din acel moment,  m-am simti mult mai linistita, aveam certitudinea ca tara, in ciuda politicienilor si a hotilor la drumul mare care trag si acum sforile cele mai importante, este totusi SI pe mainile asa de bune ale unei noi generatii de tarani, care are potentialul de a darama lumea veche si putreda si de a instaura o ordine noua, santoasa si folositoare pentru tara, oameni, natura si toti ceilalti copii ai ei. 

Mi-am pus in cap sa ajung la Mosna si am luat imediat contact cu Willy, dar, ca de obicei, ar fi trebuit sa stau cu lunile in Romania ca sa ma intalnesc cu toti oamenii pe care ii admiram. Ca sa nu mai spun ca in perioada 2014-2021 am trecut printr-un purgatoriu personal.... Nu am ajuns nici pana in ziua de azi  la Mosna. Si din pacate,  Willy schimba acum lumea din Rai...... Dar dorinta mea de a ajunge la Mosna este in continuare foarte mare, caci familia lui duce totul mai departe, asa cum ar fi facut-o si el.

Nici macar sa scriu despre el nu am reusit in toti acesti ani, dar astazi, voi schimba aceasta stare de lucruri. 

Cand am fost ultima data la biblioteca (unde stau cu orele, este locul meu preferat din oras), mi-a atras atentia o carte scrisa de Sarah Wiener (o bucatareasa foarte cunoscuta in spatiul germanofon, cu multe showuri TV, carti, programe samd.): "Meniul viitorul - Ce valoare are pentru noi hrana noastra?". Normal nu iau de la biblioteca decat carti de bucate vegane, dar cumva am simti un impuls sa arunc o privire si in cartea aceasta. O iau in mana si o las sa se deschida intamplator. Citesc: "Discutie la masa cu Willy Schuster". A fost suficient. Am pus cartea in cosul (deja cam prea plin - imi vine foarte greu sa nu iau prea multe carti.....) cu cartile pe care voiam sa le imprumut si am plecat acasa. 

Am citit cu mare placere cartea, care contine discutii foarte interesante cu diversi agricultori, brutari, bucatari, oameni politici,  agronomi samd. din intreaga Europa. Discutia cu Willy este ultima (dupa povestea lui este un foarte scurt cuvant de incheiere al autoarei si un glossar foarte stufos), deci incheie cumva cartea, fapt care m-a bucurat mult, caci acest lucru arata clar ca Sarah Wiener, care a umblat in viata ei de-a lungul, de-a latul si de-a curmezisul pamantului, deci nu este tocmai usor de impresionat, a avut capacitatea de a recunoaste comoara imensa ascunsa in Romania.

Sursa foto: Facebook https://www.facebook.com/willy.schuster

Va recomand sa cercetati mai departe si sa cititi tot ce gasitit despre munca lui Willy, caci toate materialele sunt extrem de valoroase. Si Willy ne-a lasat mostenire tuturor o mare comoara. Aici gasiti un interviu exceptional relizat cu sotia lui Willy, Lavinia Schuster: https://youtu.be/BizjtvSc-Q0.

Citez dintr-o postare scrisa in 2012 (AICI toata postarea). Ma cutremur putin constatand cat de putine lucruri s-au schimbat, dar raman optimista, caci totusi s-a schimbat ceva, cat de cat: <Eu sunt convinsa ca noi toti am putea face foarte mult, fiecare dintre noi. Schimbarea venita "de jos", este singura schimbare durabila si cu adevarata valoare. Taranul roman a fost independent mii de ani, din pacate, nu a fost constient de marea sa putere. Acum sunt din fericire insa alte timpuri si vin acum tineri idealisti si cu dragoste de glie, care arata ca se poate trai si altfel, fara grija zilei de maine, numai din munca propriilor maini.  Caci un om care nu se teme, nu este manipulabil. Un profesionist nu este coruptibil. Un om care gandeste logic si trece toate informatiile prin ciurul propriului discernamant, nu se va lasa nici mintit, nici pacalit - de nimeni!  

Imaginati-va o tara in care cei mai multi oameni isi pot asigura singuri hrana, sursele de energie, si toate celelalte lucruri necesare vietii. O tara care isi apara si respecta istoria si mostenirea lasata de strabuni. O tara cu oameni care stiu sa se iubeasca intre ei, care stiu sa transpuna in viata de zi cu zi cuvintele si invataturile lui Hristos, ajutandu-se si sprijinindu-se reciproc. Nu mai asteptati sa va vina ajutor de la UE, de la politicieni, de la imbogatitii imbuibati care trag sforile in conducerea tarii. Caci asa cum spunea Parintele Iustin Parvu:  "La noi nu ai cu cine să te aliezi, nu există niciun interes nobil la acești oameni poli­tici ca să ridice piatra aceasta de pe mormântul neamului nostru. O țin ferecată și cine să o ridice? Lor le merge bine acolo unde sunt, parlamen­tari, deputați, primari, au copii și rude de îngrășat. Din păcate românul a fost omul cel mai laș, în toate vremurile. Celelalte po­poare din jurul nostru au știut să se unească prin jertfa lor, în fața tancurilor rusești. La noi nu se poate face treaba asta, pentru că fiecare se crede mai papă decât Papa. Interesele și orgoliile per­sonale așa de tare întunecă mintea că fiecare vede în felul lui propriu, niciodată ca celălalt de lângă el".>

Voi incheia aceasta postare cu vorbele (cu adevarat profetice) ale lui Willy din cartea mentionata mai sus: "Se vor muta iar multi la tara, <City exodus> sau re-ruralizarea, cum o numesc unii, a inceput deja. In toata lumea, tot mai multi oameni vor sa devina autosustenabili, independenti, autarhici. Dar, în esența, este vorba mai degrabă de construirea unei noi lumi pe baza altor valori. Lăcomia și productivitatea cu orice pret sunt de domeniul trecutului - încrederea și partajarea reprezinta acum viitorul. Să fim iubitori cu ceilalți oameni."

Dumnezeu sa te odihneasca in pace, draga Willy, ma simt binecuvantata ca ni s-au intersectat, chiar si daca numai de la departare, caile vietilor.....