duminică, 17 iulie 2022

Mai multe ganduri despre parinti si copii

Iar m-am citat;) pe FB  reluand articolul despre crese, gradinite si scoli, crese, gradinite si scoli, scris si publicat pe acest blog in 2014. Ocazie cu care am realizat ca sunt inca multe de adaugat, caci tema tot nu este inca corect inteleasa, in toata profunzimea si importanta ei.

Mai jos o sinteza compacta (si  desigur incompleta), ma bucur de sugestiile voastre. La sfarsitul postarii dau mai departe o lista a expertilor care aduc TOATE DOVEZILE necesare si pe expertiza carora este bazata aceasta postare, de aceea, nu voi incepe NICIO discutie in contradictoriu cu oameni care NU s-au documentat si deci nu cunosc "materia"! Va invit si va rog, intai sa cititi, apoi sa asimilati, sa aprofundati, si doar dupa aceea sa comentati!

Omenirea inca tot nu a priceput ce rol decisiv joaca felul in care decurge copilaria, nu numai la nivel singular pentru viata de adult a fiecarui individ in parte, ci mai ales la nivel colectiv, pentru omenire, ca organism unic! Mai ales ultimii 2-3 ani, au adus dovezile cele mai clare, demascand situatia sociala  catastrofala, de tip fundatura, in care ne-am manevrat singuri. Iar aici nu vreau sa dau mai departe cu aceasta postare o imagine neagra a viitorului, ci dimpotriva, subliniind anumite lucruri, sper sa inspir cat mai multi parinti sa FACA CEEA CE TREBUIE FACUT, ACUM si AICI, deja nu mai avem nici macar o secunda de pierdut! 

Asa cum subliniaza toti expertii (cei mai multi sunt mari oameni de stiinta) din lista de mai jos, absolut toate problemele cu care ne confruntam astazi in societate, incepand de la toate perversitatile care au loc in zilele noastre practic in mod deschis si public si care au atins un nivel absolut incredibil, fara precedent in istoria omenirii (as mentiona aici in primul rand pedofilia si pornografia!), trecand prin toate  straturile SOCIETATII NARCISISTE SI NORMOPATE (cea mai buna dovada a acestei afirmatii dure facute de Prof. Dr. Hans-Joachim Maaz o reprezinta in primul rand fenomenul YouTube, Instagram&Co) in care sunt nevoiti copiii nostri sa creasca, si ajungand pana la atrocitatile comise de om, in special in ultimele sute de ani, contra NATURII, si care duc inevitabil la eliminare/disparitia multor forme de viata si la distrugerea partial ireversibila (cel putin pentru perioade acceptabile, raportate la durata medie de viata a unui om) a planetei.

Repet cu drag: UN OM FERICIT ESTE UN OM BUN, EMPATIC, SENSIBIL, IUBITOR, SARITOR, CARE TRAIESTE IN ARMONIE CU SINE INSUSI SI CU TOT CEEA CE ESTE IN JURUL LUI. El nu distruge, ci construieste, nu strica, ci ingrijeste, nu elimina, ci creeaza.Venim cu totii pe lume ca fiinte de lumina, ingeri care radiaza iubirea neconditonata. Nu se naste nimeni criminal, dictator, tortionar, hot samd., ci  CONDITIILE DE VIATA IN CARE SE NASTE SI CRESTE UN COPIL (parinti, societate, scoli, religie samd.) il conditioneaza si ii traseaza practic evolutia si felul in care isi va trai viata. Sigur ca toate aspectele negative au desigur si legaturi directe cu contractele sufletesti - aici insa este un domeniu strict personal, al fiecarui om si al lui Dumnezeu, de aceea nu aprofundez aceasta directie, ci raman strict in planul care ne priveste pe toti. 


Inger pazitor  by A.M.Walter

Din acest punct de vedere, este si mai usor sa intelegem viitorul: 3D este dimensiunea oamenilor traumatizati, 4 D (in care ne gasim momentan) este perioada de tranzitie, in care tot mai multi oameni gasesc si pornesc pe calea catre vindecare, iar 5 D este era/epoca de aur, adica Noua Lume a  oamenilor vindecati.

Trebuie facuta neaparat o deosebire clara intre trauma de soc si trauma de dezvoltare si trauma de atasament.  Caci "trauma" nu inseamna, asa cum cred cei mai multi oameni, doar trairea unui eveniment socant singular sau a unei experiente dramatice unice/singulare (de exemplu, cataclisme naturale, accidente grave, razboaie, boli incurabile si/sau mortale, violente fizice ca experiente unice/nerepetate samd.), ci inseamna si cumularea experientelor negative traite zi de zi (care pot parea adultilor fleacuri, dar care pentru copil sunt situatii de viata si de moarte!), un fel de picatura chinezeasca, care pot fi: un parinte alcoolic, violent, agresiv, grav bolnav psihic/fizic sau care este el insusi grav traumatizat (!!! - as mentiona aici in special frica/panica neintegrata si data astfel automat mai departe de la parinte la copil), permanente certuri/probleme familiale, probleme existentiale ale parintilor (saracie, pierderea locului de munca, pierderea caminului samd.), sistemele catastrofale educationale, medicale, sociale samd.

Daca analizati putin cele scrise mai sus, veti intelege ca adevarul este ca SUNTEM CU TOTII  TRAUMATIZATI. Stramosii nostri, de mii de ani incoace, au fost traumatizati, noi suntem traumatizati si pentru ca nu am constientizat aceste lucuri, cei mai multi dintre noi am dat traumele noastre mai departe copiilor nostri. De-abia acum (dupa mii de ani de represiuni!), cresc primele generatii de copii netraumatizati (viitorii oameni ai lumii de maine), copii care ai caror mame (parinti) au STIUT CE TREBUIE FACUT si care doar dupa ce si-au vindecat in mare parte propriile rani/traume, au putut avea o conceptie constienta, o sarcina armonioasa, o nastere blanda, care  au alaptat atat cat a avut copilul nevoie, care au priceput cum terbuie sa fie cu adevarat  relatia parinte-copil: copilul nu este un OBIECT (pe care parintii trebuie sa-l modeleze dupa propriile idei si concepte), ci un SUBIECT, o fiinta de sine statatoare, venita in aceasta lume cu propria misiune, si care de aceea nu ARE NEVOIE SA FIE EDUCATA, ci trebuie doar INSOTITA, SPRIJINITA SI AJUTATA sa-si gaseasca propria cale. Pe scrut, acum exista tot mai multi parinti, care pot primi copilul asa cum se cuvine cu adevarat, ca un dar sfant, primit direct de la Dumnezeu.

In zilele noastre, este intre timp unanim acceptata ideea (pana si de medicina alopata si psihologia/psihiatria conventionala!) ca sarcina, nasterea si primii 7 (in special primii 3) ani de viata reprezinta MOMENTELE DECISIVE ale vietii oricarui om si ca tot ceea ce se intampla mai tarziu in viata, toate dramele si tragediile isi au de fapt radacinile in aceste perioade! De aceea este esential cum trece mama prin sarcina, cum naste si cum se ocupa in primii 7 (dar cel putin 3!) ani de copil. In legatura cu sarcina si nasterea, o recomand cu cea mai mare caldura pe Ditta Depner, ea trage de ani de zile "semnalele de alarma" si se lupta cu darzenie, hotarare si, multumim lui Dumnezeu, mare succes pentru restabilirea adevarului in aceste domenii.

In prezent, lumea este insa atat de plina de falsi profeti si oamenii sunt supusi unei poluari informationale (de asemenea fara precedent!) devastatoare, incat pentru cei mai multi este tot mai greu de facut diferenta dintre adevar si fals. 

Caci adevarul este ca in primii 3 ani (cel putin, dar cel mai bine in primii 7 ani), copilul ar trebui sa aiba prioritate absoluta in viata mamei. 

Adevarul este ca nu se poate face cariera in paralel cu cresterea unui copil, fara a-i aduce copilului prejudicii, indiferent ca este vorba despre cariera artistica, economica, Social Media sau in orice alt domeniu. Si va rog sa nu ma combateti aici venind cu o avalansa de exemple ale vedetelor care aparent fac si cariera, si sunt si parintii perfecti ai unor copii perfecti, numaˋ  buni de "pusi in rama". Deschideti bine ochii, priviti in spatele cortinelor, nu mai credeti ca este aur tot ce straluceste si o sa descoperiti cu usurinta singuri cat de false sunt aceste marturii, ce constructii mincinoase, mostruoase si vatamatoare se ascund in spatele acestor oameni (narcisisti, deci oameni grav traumatizati!).

Adevarul este ca "meseria" de mama este un full time job, mai ales in primii ani de viata ai copilului.

Adevarul este ca doar copilul face dintr-o femeie o mama, iar aceasta meserie, tot mai dispretuita si devalorizata in zilele noastre, este SFANTA!

Adevarul este ca de mii de ani s-a urmarit sistematic si intentionat minimalizarea (eliminarea) fortei vitale a principiului feminin, iar politica si situatia actuala la nivel global nu fac decat sa demonstreze inca o data acest lucru.

Mai jos bibliografia care ar trebui studiata. Subliniez ca informarea corecta nu se face nici pe bloguri, si nici pe YouTube. Aici puteti primi impulsuri si inspiratii, dar adevarata informare se face in studiu individual si personal. Recomand ca de obicei in primul rand citirea cartilor fizice ;). Initial am intentionat sa dau aici mura-n gura linkur-uri, intre timp insa m-am hotarat sa va las sa cautati singuri informatiile, caci asa va ajunge fiecare la ceea ce are el insusi cea mai mare nevoie. Lista este desigur deschisa, sunt nenumarati oamenii care v-ar putea ajuta mai departe. 

Tineti va rog cont si de faptul ca daca parintii/bunicii nostri mai aveau inca scuza  ca aveau rar si greu acces la informatiile necesare, NOI nu mai avem nicio scuza. Este  doar decizia si alegerea noastra daca ne vindecam viata sau nu.....


Carl Gustav Jung

Viktor Frankl

Roberto Assagioli

Stephen Porges

Peter Levine

Hans-Joachim Maaz

Gerald Hüther

David Berceli

Pierro Ferruci

Gopal Norbert Klein

Alice Miller

Anthony de Mello

Bruno Gröning





luni, 20 iunie 2022

Timpul fermecat al solstiului de vara - 21 iunie 2022

Intre timp, de la ultima prognoza energetica, Mama Pamant si Tatal Ceresc ne-au ridicat continuu energia, astfel incat, momentan s-a atins un nivel energetic practic incredibil.... 

Nu am alte recomandari noi fata de cele din ultimele prognoze (click AICI  sau AICI). Cel mai important mi se pare sa va atentionez totusi, ca acum conteaza mai mult ca niciodata ce face fiecare in parte, cum sustine fiecare energia universala. Caci asa cum am tot repetat, fiecare isi aduce contributia la procesul de tranzitie si fiecare decide pentru sine ce parte anume va ajuta cu propria sa energie.

La sfarsitul trecut de saptamana am fost iar in locul energetic iesit din comun, care este un punct de acupunctura al pamantului si  despre care am povestit cu o luna inainte (click AICI)  Pe o vreme torida (ceva de tipul bucurestean), cu niste oameni fantastici alaturi, am primit iar sansa de a trai o experienta iesita din comun. Va mai atentionez de aceea si ca se face tot mai intens cernerea, prin site tot mai fine, si se decanteaza totul tot mai bine, asa ca devine pentru tot mai multi oameni, tot mai usor, SA VADA si DINCOLO de aparantele din planul material. De aceea, va recomand sa profitati de energia momentului cat de mult puteti!


Tot saptamana trecuta, a avut loc si la Gradina de Plante Medicinale Riegenhof (pentru amanunte despre gradina, click AICI) sarbatoare anuala, ocazie cu care intre altele am celebrat un ritual foarte fain "Semintele pacii" si am plantat impreuna un copacel......



Marti are loc solstitiul de vara, deci mai primim un ajutor de la adevaratii nostri parinti, recomandarile din postarea de AICI sunt desigur in continuare valabile, caci ele sunt sfaturi stravechi, atemporale si universale.


Va doresc toate cele bune si frumoase.

Cu mare drag,

Lu(ana)MI(mi)


duminică, 29 mai 2022

Familia de suflet

Ce fericit este cel care a inteles si poate accepta in liniste si pace, ca TOTUL este in acelasi timp, si  bun, si rau,  frumos si urat,  usor si greu, simplu si complicat, finit si infinit - alb si negru.... Viata inseamna si implica si moartea, si amandoua sunt o impletire permanenta, cu toate fatetele lor caracteristice oricarei existente. Iar aceste fatete nu sunt asa cum ar parea la prima vedere opuse, ci complementare.

Ultimele trei saptamani au fost din puncte de vedere energetic adevarate probe olimpice, caci toate aspectele au fost impletite parca mai strans si mai tare ca oricand. Sigur ca acest lucru este foarte solicitant si obositor, dar exact in astfel de momente, in care ajungem la limita cunoscuta si confortabila, putem vedea noile cai si ne putem dezvolta cu adevarat mai departe.

Si astazi am o poveste care ilustreaza bine aceste lucruri: o poveste care este trista si vesela in acelasi timp, care iti trage pamantul de sub picioare, dar totodata te si inradacineaza, parca pana in miezul vietii si al mortii...

Am ajuns la Viscri prima data in 2009. Din "intamplare", cautasem atunci o casa de vacanta frumoasa in Transilvania, si in Viscri dadusem in jungla internetului peste o casa deosebita, care insa in realitate nu mai era deja de cativa ani de inchiriat - dar datorita ei, mi-a fost centrata atentia pe Viscri si am cunoscut-o pe Gerhild, care m-a ajutat sa gasesc un loc fain pentru a le arata sotului si copiilor viata satului romanesc. Am lasat de-atunci, din prima clipa si de la primul pas facut in acest sat, o bucata mare de inima in Viscri, caci este pentru mine un loc cu totul si cu totul deosebit. M-am intrebat adesea ce este de fapt iesit din comun la satul acesta si intre timp am gasit raspusul multumitor pentru mine: locul este fara doar si poate in sine foarte special, dar oamenii de acolo sunt de fapt cei care-l sfintesc si care-i confera cu adevarat aura deosebita care l-a facut sa ajunga atat de celebru, chiar si peste granitele tarii. Eu am gasit acolo un taram de pace si o omenie, cum nu mai intalnisem de foarte multi ani, asa cum imi aduceam aminte din copilaria mea. A fost ca o reintoarcere acasa.... In toti acesti ani care au trecut de atunci, am ramas legata atat de loc, cat si de oamenii de aici, cu franghii nevazute, dar indestructibile. Am revent de cate ori s-a putut si am pastrat chiar si in ultimii 6 ani, cand nu a mai fost posibil sa ajung la Viscri, legatura de suflet, si cu oamenii, si cu locul.

Desigur ca cel mai tare m-au marcat cele trei femei care au schimbat soarta acestui sat: Sara Dootz, Caroline Fernolend si Gerhild Gross. Caci Viscri a ajuns unde este, NU (doar) datorita Printului Charles (caruia nu doresc desigur in niciun caz sa-i minimalizez contributia importanta si ajutorul dat), ci mai ales datorita acestor trei femei hotarate, care au iubit locul in care le-a pus Dumnezeu si au facut tot ce le-a stat in putere, din si cu tot sufletul lor, pentru a-l salva de la declin sau chiar pieire. 

Am scris de multe ori despre Viscri si aici m-am simtit chemata sa face atelierele mele despre hrana vie si plantele din flora spontana. Si tot aici am trait impreuna cu dragii mei multe momente care mi-au marcat profund trecerea prin viata. In 2014, cand am ajuns si cu mama aici - iar eu ma aflam in acea vara complet in stare de soc, caci imi devenise clar, ca nu numai tata, ci si mama are o problema cu dementa - a simtit si ea acelasi lucru, iar cand am dus-o in gradina si s-a intins in hamacul dintre meri, a inceput sa planga si mi-a zis: parca ar fi la Poganesti (satul copilariei ei), aud aceleasi sunete, simt acelasi miros, este aceeasi lumina...

Pe 08.05.2022, a plecat si Sara Dootz la Dumnezeu, adevarata noastra casa, a tuturor. Ma simt bincuvantata ca am cunoscut-o si ca am avut o legatura sufleteasca mai stransa una cu alta. Ea nu ma considera doar o turista oarecare, una ca oricare alta din multimea care inunda satul vara de vara, iar eu vedeam in ea mult mai mult decat o cunostinta trecatoare de vacanta. Simteam amandoua ca suntem cumva inrudite, aveam un fel de legatura de familie de suflet.... 

Sa te odihneasca Dumnezeu in pace, draga Tante Sara, alaturi de toti ceilalti dragi plecati, pana o sa ne reintalnim cu totii in lumina, intr-o buna si sfanta zi.

Foto Mirela si Angela

Cu Tante Sara in 2011 la poarta bisericii fortificate din Viscri  - mai multe despre Tante Sara si povestea hazlie din spatele acestei fotografii puteti citi AICI (click)

Doua saptamani mai tarziu, a fost difuzat  pe post interviul realizat de Mihaela Popescu cu Gerhild Groos pentru Trinitas TV. Si iar mi-a devenit asa clar cat de mult conteaza si ceea ce fac eu, caci Mihaela a ajuns la Gerhild prin mine.....

Gerhild duce mai departe extraordinar de bine ce a inceput mama ei si a mostenit din fericire de la aceasta atat iubirea de neam si glie, cat si intelepciunea ancestrala a omului care nu si-a pierdut legatura cu Dumnezeu. 

Interviul este impregnat cu atata autenticitate, cum rar se mai intalneste in lumea fake in care traim astazi, si duce privitorul in niste profunzimi de zile mari. De aceea, va recomand din inima sa va faceti timp si sa-l urmariti, dar nu numai cu ochii si urechile, ci si cu inima.




Alte postari despre Viscri: 






duminică, 15 mai 2022

Prognoza energetica actuala: 15. -16.-17.05.2022 - Luna plina - Eclipsa - Perigeu

Nivelul energetic se ridica continuu, caci si Soarele, si Pamantul ne "inunda" tot mai intensiv cu o energie extrem de puternica, care are o putere transformatoare iesita din comun. MAREA SCHIMBARE devine tot mai evidenta, si deci mai usor de vazut cu "ochiul liber" de catre tot mai multi oameni. Priviti cu mare atentie in voi si in jurul vostru, si veti putea constata cu usurinta schimbarile masive care au avut loc in ultimii 7-10 ani, si mai ales in ultimii 2 ani ;). 

Calea spre lumina by Luana Walter

Matrix, “scheletul“ de baza al Lumii Vechi, se destrama din ce in ce mai tare,  iar in acelasi timp, impulsurile luminoase tot mai masive trimise  locuitorilor Pamantului (re)activeaza  din ce in ce mai multi oameni. De aceea sunt tot mai multi cei care se dumiresc si incep sa-si aminteasca cine sunt si de ce sunt aici. Avem acum cu totii si mai multa nevoie de liniste, pace si claritate. Este absolut necesar sa ramanem centrati si CON-CENTRATI (o pozitie stabila  in mijlocul planului divin!) si nu ne mai putem permite sa lasam sa ne fie distrasa atentia (adica ENERGIA - si nu uitati ca energia urmeaza calea trasata de atentie!). Ne concentram cat mai mult pe  Lumea Noua, pe vremurile anilor de aur care vin, caci nu trebuie sa uitam ca suntem cu totii creatorii zilei si lumii de maine! 

Maine dis de dimineata va fi o "super-luna" plina (pe 17.05. luna este la perigeu), "insangerata", si o eclipsa faina, vizibila partial si din Romania. Insa indiferent de locul in care va aflati, de starea vremii si de alti factori externi, energia eclipsei va fi simtita pe tot globul pamantesc. Puteti profita cel mai bine de momentul deosebit daca observati cu mare atentie in timpul eclipsei natura si vietuitoarele necuvantatoare: va garantez ca veti putea simti astfel foarte bine solemnitatea acestui eveniment astronomic de exceptie.

Ce mai puteti face practic pentru a va pregati mai bine? Opriti poluarea mentala, sufleteasca, spirituala si energetica (TV, Internet, eventimente stupide, ocupatii de fite samd.), si reduceti poluarea fizica (adoptati un regim de viata cat mai natural posibil, mancand in aceste zile cel mai bine exclusiv hrana vie vegana). Caci corpul fizic ramane cea mai usor  accesibila poarta catre suflet si spirit, iar ca sa ne putem auzi PROPRIILE ganduri si VOCEA INTERIOARA, ca sa simtim propriile impulsuri si ca sa accesam propriile (clar)viziuni, este absolut necesar sa lasam cat mai putine voci si imagini din exterior sa bruieze vocea interioara, care este unul dintre modurile in care Dumnezeu comunica cu noi!

Eu sunt din nou binecuvantata cu o sansa imensa: plec astazi intr-un loc special, cu o energie exceptionala, creata aici, la o asezare agricola din apropierea Lacului Constanta, de un suflet ales si batran, unde voi participa impreuna cu alti oameni, asemanatori mie, la o ceremonie dedicata acestui moment. 

De aceea, profit de ocazie si pentru a va reaminti cat de  mult conteaza, in ce lume va "invartiti" (atat real, cat si virtual), aveti mare grija in ce fel, langa cine si cu cine alegeti sa va petrecti timpul!







miercuri, 4 mai 2022

Pregatirea hranei pentru familiile noastre - un act sacru

Mi-a fost mereu tare drag sa repet pe acest blog, cat de important este pentru o stare buna de sanatate, sa se faca cat mai multe lucruri intr-un mod cat mai natural posibil. Ideal ar fi, sa se foloseasca cat mai putina tehnica (in general, aici nu ma refer numai la calculatoare, telefoane samd.) si sa se faca cat mai multe lucruri cu propriile maini.

TOTUL ESTE ENERGIE si desigur ca intr-un lucru facut manual este continuta si energia omului care a facut lucrul respectiv. Si tocmai de aceea, este atat de important sa facem singuri, cu toata inima, cat mai multe lucruri sau sa cumparam macar cat mai putin de la marile magazine si cat mai mult de la oameni care fac cu drag si pasiune lucruri putine, dar de calitate exceptionala. Eu sunt convinsa, ca in Lumea Noua, viitorul comertului va apartine micilor meseriasi si manufacturilor. Structurile vechi ne-au dovedit de foarte multi ani incoace, ca nu sunt nici viabile, nici etice, nici durabile, nici sustenabile, nici cu adevarat rentabile, caci TOATE vechile sisteme (economice, sociale, medicale, educationale, religioase, culturale samd.) sunt destructive si daunatoare (cu adevarat toxice) la toate nivelurile,  ele fiind folositoare doar pentru o foarte mica parte a omenirii. 

Structura traditionala  economica si sociala a oricarei comunitati umane (independent de locul in care se afla, aceste structuri de baza se regasesc la toate vechile civilizatii, de jur imprejurul pamantului!), in care fiecare om  isi avea locul si rolul lui, foarte bine definit, in functie de talentele si de interesale sale, este sfanta. Si desi pare acum o utopie, va garantez ca tocmai ne reindreptam exact catre acest punct.

Diferenta dintre mancarea facuta cu tot felul de aparate, pe aragaz electric (sau si mai rau, pe aragaz cu inductie), si cea facuta strict manual si pregatita pe foc este cam ca de la Cer la Pamant si-napoi. Desigur ca nu astept (si nici nu doresc) sa ma credeti, dar sper ca veti avea curiozitatea de a verifica personal aceasta afirmatie. Incercati sa gasiti diferenta dintre o paine framantata cu mana si coapta in cuptor cu lemne si o paine facuta in automatul de paine. Sau dintre o mancare fiarta pe plita cu foc de lemne si una facuta tac-pac intr-un aparat scump si sofisticat. 

Cateva exemple ca tema de cugetare pe marginea acestei teme:
- in Medicina Traditionala Chineza se insista de exemplu foarte mult pe gatitul pe foc de lemne, iar daca tinem cont de studiile actuale despre electrosmog, nici nu este de mirare, ca gatitul electric nu este tocmai favorabil sanatatii;
- un italian maestru in pregatirea pesto-ului, va fi oripilat daca ii veti propune sa foloseasca un mixer in locul mojarului, caci el este constient de diferenta dintre cele doua moduri de pregatire;
- recent am vazut un film fain despre slow food, despre o branza vestita din Piemont, la care laptele trebuia sa fie musai muls cu mana si nu cu masina de muls, caci se pare ca si doar mulsul electric schimba deja gustul si calitatea laptelui. Si tot asa mai departe, exemplele sunt nenumarate.

In special in ultima suta de ani, s-a betonat cumva ideea de-a dreptul idioata ca este de dorit sa petrecem cat mai putin timp in bucatarie. Gatitul este privit ca un fel de corvoada, iar bucataria a devenit pentru multe femei un soi de camera de tortura. Si eu am fost desigur prinsa in capcana aceasta, caci si eu tot asa am fost crescuta si "hipnotizata". Si de aceea si mie mi se parea cu ani in urma, ca am neaparat nevoie de apartura cat mai multa si mai performanta, ca sa-mi scurtez timpul petrecut in bucatarie si sa-mi minimalizez munca, adica implicarea in pregatirea hranei. Mi-au trebuit multi ani ca sa inteleg ca aceste aparate ma indepartau de fapt de sfintenia procesului de pregatire a hranei pentru familia mea, adica pentru comorile mele cele mai mari pe pamant din aceasta viata...... Si (pre)gatitul este practic un act divin, caci poate incuraja si intretine viata sau o poate distruge. Eu stiu acum ca timpul petrecut in bucatarie nu este timp pierdut, ci timp bine investit in sanatatea si fericirea familiei mele. Si atunci ce interes as avea sa-l scurtez sau sa-l simplific cu orice pretDe ce TREBUIE sa mearga totul repede-repede si ce efect are energia lucrurlui facut in graba si fara chef? De ce ar trebui sa caut cai de a interactiona cat mai putin cu acest proces? De ce as avea nevoie sa dau acest lucru sfant in mainile unui strain (bucatar, bona, serviciu de catering samd)? Realizati cat de bine sau de rau va poate face o mancare pregatita de un om prost platit, obosit, chinuit, bolnav, cu griji si probleme?


In ultimii ani, incerc sa pregatesc cat mai multe feluri de mancare cu tehnicile ancestrale si instrumentele consacrate inca din vremurile dinainte de descoperirea electricitatii: cutit, fund de lemn, razatoare, tel, mojar, pistil, furculita, lingura samd.

Stramosii nostri erau inca constienti de faptul ca indeplinesc un act sacru atunci cand pregatesc mancarea, de aceea, inainte de a se apuca de gatit, se rugau si aveau grija sa fie si curati fizic (maini spalate, haine speciale pentru bucatarie, parul prins sau imbrobodit samd.). 

Dupa parerea mea, mai ales la pregatirea traditionalului fel de mancare mexican Guacamole se simte foarte bine aceasta diferenta. Sigur ca daca se prelucreaza avocado-ul in mixer iese mult mai rapid o compozitie mult mai fina, dar AROMA unui avocado pisat ori in Molcajete (un mojar tipic mexican), ori cu o furculita, este de neatins in mixer. La fel este o diferenta enorma intre o ceapa sau o rosie taiata fin si una mixata.

GUACAMOLE



Ingrediente 1-2 persoane: 1-2 avocado, suc de lime sau lamaie (cel mai bine dupa gust), frunze verzi (in reteta originala sunt frunze de coriandru, pentru ca eu nu le suport, folosesc frunze de patrunjel, urzici, leurda si piciorul caprei), ardei iute (cel mai bine Chile Serrano sau Jalapeno), ceapa, rosii, sare si piper.

Veti gasi in internet multe variante, iar acum daca se punea traditional (inainte de invazia spaniola;)) si usturoi sau nu, nu mi se pare foarte important, dar majoritatea retetelor din internet contin ulei si asta mi se pare mie de-a dreptul un sacrilegiu si o suprasolicitare a bietului ficat. Avocado are atatea grasimi integrale faine, incat eu chiar nu inteleg de ce ar mai trebui adaugat si ulei.....

Desigur ca aceasta reteta pregatita in mod traditiomnal este si 100% in conformitate cu recomandarile lui Anthony William.


Mod de preparare:
 se taie avocado-ul, se inlatura samburele si se curata de coaja. Se piseaza in mojar sau cu o furculita. Se adauga zeama de lime ca sa nu se innegreasca.

Restul ingredientelor se taie fin cu ajutorul unui cutit si al unui fund de lemn. se adauga sare si piper dupa gust. À propos, si diferenta dintre piperul proaspat mainat sau pisat si cel cumparat deja sub forma de pulbere este tot de ordinul unei calatorii intrastelare......

Se serveste aranjat cat mai frumos si apetisant pe farfurii sau in boluri.


Se poate consuma cu paine (raw sau coapta) sau cu betisoare de legume.


Subliniez ca ideea acestei postari nu este de a infiera tehnica si progresul tehnic. Mai degraba as dori sa va inspir sa incercati sa va gasiti echilibrul personal, unic pentru voi si familia voastra, si formula proprie a raportului dintre (pre)gatitul traditional si cel modern. Si am dorit si sa reabilitez (pre)gatitul hranei si sa-i restitui pozitia de cinste, de o importanta vitala, pe care ar trebui sa o aiba in orice familie si in orice societate.

Fa click AICI pentru o postare in care prezint multe alternative traditionale la aparatura performanta.