duminică, 26 februarie 2023

Rainbow Summer Rolls

Sunt o mare iubitoare a bufeturilor suedeze si a potluck-urilor. Fiecare isi poate alege astfel usor, ce si cat vrea sa manance, se creeaza o diversitate alimentara fantastica, iar dpdv. estetic, pot rezulta adevarate opere de arta, pe care am fi tentati sa le stampilam drept efemere, DAAAAAAR, dpdv. emotional, va garantez ca nu sunt nici pe departe trecatoare, ci lasa urme adanci, fiind extrem de "contagioase" si, mai devreme sau mai tarziu, ne vor anima creativitatea, imaginatia si simtul estetic.  Un fel de mancare care ilustreza perfect aceste principii sunt pachetele de vara in culorile curcubeului.



Inca o scurta chestiune personala inainte de a trece la reteta. Dupa 11 ani de blog, am acceptat sa am o colaborare de afiliere cu un magazin online. De ce m-am hotarat pentru VERLIN (fostul "Crud si Sanatos")? Pentru ca pe oamenii acestia ii cunosc personal (au luat parte la mai multe dintre atelierele/seminariile mele) si ii apreciez mult, caci stiu ca traiesc sanatos si cred la randul lor in puterea hranei naturale si se afla de aceea cu tot sufletul si toata inima in spatele afacerii lor. Deci linkurile pentru produsele de mai jos sunt linkuri afiliate, daca le folositi, primesc de la VERLIN un mic comision. Pretul este pentru voi acelasi (ramane neschimbat si nu trebuie sa platiti nimic in plus), indiferent daca folositi linkurile mele sau comandati direct. Folosind  insa aceste linkuri ma sprijiniti si ma sustineti mult si eu va multumesc din toata inima pentru aceste lucruri. 

PACHETELE DE VARA IN CULORILE CURCUBEULUI

Rainbow Summer Rolls


Este foarte adevarat ca pachetelele de vara facute cu foi de orez cumparate nu sunt 100% raw. Exista posibilitatea de a face singuri niste foi, care din pacate nu se pastreaza asa de bine (precum foile de orez) o durata chiar f. lunga de timp, cresc timpul de  executie, ceea ce schimba total caracterul de baza al pachetelelor de vara, transformandu-le dintr-un fel rapid  si simplu de mancare, intr-unul elaborios si complicat. De aceea, va recomand iar cu caldura sa aruncati peste bord perfectionismul si strictetea excesiva, ramanand flexibili, toleranti si deschisi: la urma urmei, cat la suta reprezinta foaia de orez din pachetelele de vara? Probabil ca nici 5%, deci dupa parerea mea, chiar nu este cazul sa ne facem chiar asa de multe ganduri si sa ne auto-stresam inutil. Foile de orez reprezinta pentru mine o solutie de compromis excelenta:

- usureaza si scurteaza munca in bucatarie;
- reprezinta un mod fantastic de a gestiona etic si responsabil resursele Mamei Pamant, caci este foarte usor sa valorificam asa si resturile de alimente, care trebuie neaparat rapid consumate, caci altfel s-ar altera si ar trebui aruncate.

Ingrediente pentru 1-2 persoane:

- 4 foi de orez (se pun la inmuiat intr-o farfurie cu apa - AICI  gasiti niste foi de orez facute doar din orez, apa si sare);

- legume (o bucata de varza alba sau rosie, un morcov, un castravecior, o bucata de ardei gras sau iute, praz sau ceapa verde samd., dati frau propriilor pofte), frunze verzi (patrunjel, coriandru, plante din flora spontana, si aici puteti alege cel mai bine ingredientele dupa propriul gust) sau fructe (avocado, mango, papaya, mere, pere samd.), taiate in fasii, feliute, batonase sau date pe razatoare.

Mod de preparare: se pune cate o foaie de orez pe un fund de lemn, se adauga legumele&Co si se pliaza dupa principiul de impachetare al sarmalelor ;).



SOS DE ARAHIDE SAU SUSAN



Tipic, pachetelele de vara se servesc alaturi de un sos pe baza de unt de arahide (care de asemenea nu este raw, AICI  este un produs bun, fara sare sau alte minunatii), mie insa imi place un sos pe baza de tahin, AICI gasiti un produs bun (facut la fel doar din susan, fara sare sau alte adaosuri). Daca doriti sa folositi un produs 100%raw, va puteti face si singuri tahin (unt din seminte de susan), dar iar creste atunci timpul de executie si aveti nevoie de un aparat perforant.



Ingrediente: 

- 1 lingura buna de unt de arahide sau susan;

- 2 curmale (cele mai indicate sunt iar curmalele moi si cleioase, de exemplu Medjool - AICI gasiti niste curmale bune);

- 1 lingura de sos COCONUT AMINOS (AICI gasiti un  astfel de sos, bineinteles ca se poate folosi si sos de soia, eu insa recomand cu caldura sa evitati pe cat posibil produsele de soia si sa folositi mereu alternative daca este posibil);

- usturoi si ardei dupa gust;

- 1-2 linguri de zeama de lamaie (dupa gustul propriu) si ceva apa (atat cat este necesar ca sa puteti mixa si sa obtineti consistenta dorita).

Mod de preparare: se mixeaza toate ingredientele pana se obtine o pasta nu foarte lichida (ca o smantana foarte groasa) si cremoasa. Se decoreaza cu seminte de susan incoltite, frunze verzi, usturoi, ardei iute samd.


Spor la pregatit si o pofta mare de tot!


PS Mai adaug si textul scris pe FB, caci si aici sunt cuprinse cateva amanunte importante ;):

Fiica mea, care intre timp nu mai este copil, ci o tanara femeie, trece printr-o faza de iubire nebuna pentru pachetelele de vara. In afara de foile de orez, restul este raw vegan, deci ce pot sa vreau mai mult?!? 

Din inima si din experienta mea de aproape 25 de mamicie, va dau cateva sfaturi bune de tot, verificate temeinic si trecute prin probe de foc:

1. Nu faceti pe contabilii si nu monitorizati de cate ori sau in ce cantitati mananca copiii o mancare sanatoasa. 

2. Bucurati-va de fazele acestea de iubiri alimentare sanatoase si sustineti-le cat puteti. 

3. Abtineti-va sa spuneti: "Dar asta ai mancat si ieri, si alaltaieri, trebuie sa mananci acum si altceva".

4. Folositi-va creativitatea si simtul estetic la maxim.

In acesti ultimi 25 de ani, am cugetat mult cu glas tare pe tema mancarii in f. multe postari de pe blogul HRANA VIE, v-as recomanda acum in primul rand urmatoarele doua postari:

1. https://hrana-vie.blogspot.com/2014/01/alimentatia-sanatoasa-copiilor.html

2. https://hrana-vie.blogspot.com/2022/05/pregatirea-hranei-pentru-familiile.html?fbclid=IwAR25H5r5rflI9LWh8QbSPE5wgWqssblpILo_pMUvY311zHP2a3bvgx5Q65g

PS Intre timp fac o cantitate mai mare de pachetele de vara, iar ce nu se mananca direct, se pastreaza excelent in frigider, intr-un recipient bine inchis, pentru ziua urmatoare.



3 comentarii:

  1. Cum as putea face sa achizitionez produsele din link urile dvs in UK? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am intrebat, Verlin livreaza si in UK, costurile de transport sunt in functie de comanda, cel mai bine, daca te hotarasti sa comanzi, ii contactezi direct: contact@verlin.ro

      Ștergere
  2. Nu cred ca VERLIN livreaza si in afara Romaniei, dar voi intreba. Multe firme bune cu produse raw din Germania livreaza in UK (sau livrau, nu mai sunt nici eu la curent cum e actual, dar oricum banuiesc ca se gasesc produse similare si in UK, online sau la magazinele bio.
    Iti doresc toate cele bune,
    Luana Mimi

    RăspundețiȘtergere