vineri, 20 noiembrie 2015

Pasta de nuci si mere

Din experienta adunata in cativa ani buni de vegetarism, veganism si crudivorism, as putea postula: cele mai gustoase retete sunt intotdeauna si cele simple. Sunt retetele din ingrediente ieftine, aflate la indemana tututor. Iar retetele reusesc clar cel mai bine, atunci cand ingredientele se afla in plin sezon. 

La sfarsitul lui octombrie a avut loc la atelier "Ziua usilor deschise". M-am straduit sa fiu cat mai convingatoare, sa arat ca nu este greu deloc sa mananci sanatos. Si nici scump. Si nu ia nici timp mult. Si am si reusit sa aduc dovada, ca din numai 3 ingrediente de sezon, din propria gradina (ca sa fiu sincera, nucul este de fapt in gradina vecinei, dar cad multe nuci si la mine in gradina si ea oricum ne lasa in fiecare an sa le adunam, caci ea nu le foloseste - insist mereu pe ingrediente din gradina proprie, caci numai asa putem sti cu adevarat ce mancam!) se pot face vraji:


Pasta de nuci si mere


Ingrediente:
- nuci (o cana mare de nuci inmuiate peste noapte), mere (1-2 mere) si ceapa (dupa gust).

Va rog sa ma credeti pe cuvant (ca sa va convingeti ca nu exagerez, incercati neparat si voi reteta - astept cu mare drag parerile voastre!), ca nu aveti nevoie nici de sare, nici de piper, nici de zahar, chiar nici macar de ulei, ca sa realizati o mancare deosebit de delicioasa. Belgienii care au fost la mine la atelier (peste 100 de persoane), au fost cu totii incantati!

Mod de preparare:
Se mixeaza ingredientele in robotul de bucatarie cu lama in forma de S. Sau se macina nucile si se amesteca cu merele rase si ceapa taiata fin. Eu am mai adaugat si arpagic verde si cateva frunze de usturoita. Crema se poate servi pe felii de legume sau de mere. Sau se pot face un fel de sarmalute din frunze de usutroita sau de conduras (combinatia aceasta mi se pare mie cea mai buna). Sau se pot umple cu ea, rosii sau ardei. Sau.... Daca ma gandesc bine, cred ca as putea gasi chiar o suta de posibilitati!




9 comentarii:

  1. o sa-ncerc. stii ce mi-ar usura mie oarecum "munca", niste sfaturi care probabil tin de organizare?! ce-ar trebui sa am deja pregatit de cu seara, ca dimineata doar sa le combin, sau si mai simplu sa pot pregati totul de seara si dimineata doar manca?!tu cum te organizezi?
    imi dau seama ca aceasta ma enerveaza. plus c-as vrea ceva care sa-l atraga si pe copil sa manance.
    daca ai vreo idee, adica sigur ai, poate ai trecut deja prin aceasta "etapa", sau poate altii....stiu ca esti pentru o mancare gatita atunci, pe loc, dar cred ca m-ar stimula mai mult daca as avea niste ingrediente mereu la-ndemana, doar sa le amestec, sa le adaug la altceva, nici nu stiu cum sa explic...
    din anumite motive chiar daca ma scol inaintea tuturor, nu pot face ceva ce implica zgomot! tre sa fac totul cand lumea-i treaza.
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  2. am facut, fara sa mai inmoi nucile, de data asta insa.am pus asa la ochi cantitatile. o parte cu ceapa, patrunjel (data viitoare pun ciboulette, vad ca am crescute in gradina), o parte cu cacao, miere de albine, suc lamaie, ca-s in perioada de dulciur!,de fapt nu de dulce simt nevoia ci mai ales cacao. si de dulce, fie:)
    sunt mult mai bune insa nucile inmuiate:). data viitoare.
    Multumesc
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  3. retetea de la tine am invatat-o si imi place; nu am incercat insa cu frunze de ceapa verde! dar da, si mie imi place combinatia cu frunze de condurasi.

    Cel mai greu e ... de spart nucile :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am descoperit si eu acum ceva vreme combinatia dintre nuci si fructe, e excelenta. Adaug si eu o reteta aici, care depaseste lejer orice smoothie / inghetata din comert. Se pun la blender:
    - 2 banane, 1 portocala, 1/2 lamaie
    - o mana de nuci inmuiate
    - o mana de hrisca inmuiata
    - 4 cuisoare macinate
    - 200 ml apa
    - 1/2 lingurita miere

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce simpla si ce buna suna! O voi incerca!
    Dar ce rau imi pare ca abia acum aflu de atelierul tau! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. DA,DOAMNA MIHAELA,INSA CANG AI 51 DE ANI,NU TE ANGAJEAZA NIMENI,NU AI NICI UN VENIT DECAT ALOCATIA FETEI DE 16 ANI,MAI AI SI UN BAIAT DE INTRETINUT,LUCRU CU ZIUA NU MAI ESTE,AI SARME IN GENUNCHIUL DREPT,TENDOANELE MAINII DREPTE CUSUTE SI TE HRANESTI CU GRAU INMUIAT,CA PAINEA E PENTRU COPII SI NU AI AJUTOR DE LA NIMENI SI TE ROGI SA NU-TI IA DUMNEZEU MINTILE,CUM AR FI/FACETI CUMVA SI AJUTATI UN TATA DISPERAT.VA MULTUMESC FRUMOS.SERB ILIE-SORINEL,SEICA-MARE NR.1000,JUD.SIBIU.NASTEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS SA VA FIE DE FOLOS.ALLES GUTE,VIELE DANKE.

    RăspundețiȘtergere
  7. CE-ATI SPUNE DESPRE GRAU INMUIAT IN APA DE PE O ZI PE ALTA,UN PUMNISOR DE NUCI,DOUA MERE,DOUA LINGURITE DE MIERE SI SEMNUL CRUCII PESTE ELE,VA ROG SA MA IERTATI CA V-AM CERUT AJUTORUL.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am încercat și noi rețeta cu nuci, mers și ceapă. Confirmăm, este excelentă!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, Mimi! Un An Nou minunat iti doresc!
    Am incercat ieri reteta - este delicioasa si foarte satioasa! Multumesc pentru idee :)

    RăspundețiȘtergere