joi, 25 octombrie 2012

Galina Schatalova - a mai disparut un mare om de stiinta

Doamna doctor Galina Schatalova (n.13.10.1916 - dec.14.12.2011) a plecat dintre noi. A trecut deja aproape un an, dar cine a stiut acest lucru??  Ne-a parasit exact asa cum a trait: in liniste, in pace, modest, fara zarva si surle. O filosofie de viata adevarata. Ca si in cazul doamnei Elena Nita Ibrian, cei mai putini dintre noi le-am bagat in seama marea trecere. Suntem prea preocupati de marile noastre griji, prea tare scufundati in iuresul zapacitor al vietii distrugatoare pe care o ducem, altele sunt prioritatile noastre si altii sunt oamenii pe care ii admiram, carorara le alergam din urma, pe calea lor nebuna, ca niste catei obositi si cu limba scoasa,  facand tot posibilul pentru a reusi sa le furam ceva din falsul sclipici de care sunt inconjurati. Tehnicile de marketing, globalizarea, comercializarea excesiva ne "saluta" - este greu sa ne trezim din hipnoza generala in care ne aflam!
Culmea, am scris a doua postare despre doamna Schatalova, parca avand o premonitie, tocmai pe 17 decembrei 2011, ziua cand probabil, conform traditiilor ortodoxe, doamna doctor a fost inmormantata la Moscova. A parasit lumea aceasta fara suferinta, in propria casa, in patul sau, avandu-i  pe cei dragi in jur, asa cum cei mai multi dintre noi si-ar dori sa treaca dincolo.
Doamna Galina Schatalova a scris intr-adevar istorie, caci eu nu-mi mai pot imagina medicina naturala fara domnia sa. A avut multe de spus, a avut multe de impartasit, a avut multe de daruit. A fost un om care si-a trait cu adevarat invatatura, un medic pentru care pacientul si redobandirea sanatatii sale au fost primordiale! A aratat ca exista inca medici, care au facut juramantul lui Hippocrat in primul rand in fata propriului suflet. Cine a avut urechi de auzit, a avut numai de castigat, cine nu......

4 comentarii:

  1. Galina Şatalova a arătat cel mai bine că în prezent condiţia noastră biologică este de îmbuibaţi, că normele alimentare "ştiinţifice" ne duc la pierzanie la fel ca bucătăria tradiţională gratulată lacrimogen cu expresia "ca la mama acasă". Şatalova a conceput alimentaţia cosmonauţilor sovietici făra problema alimentaţiei cosmonauţilor americani: obezitatea. O femeie care la 75 de ani a traversat pe jos deşertul Kara-Kum, cel mai odios deşert, in fruntea unei echipe de tineri maratonişti, avand o dieta vegetariana de 800-1200 kcal/zi, in loc de 6000 cat prevede "stiinta". A aratat ca ne despart 5000 de kcal/zi de adevarul naturalitatii noastre. O diferenta impusa de abundenta, de lene, iubire de sine, ingaduinta si prea des, nesimtire. Ea a trait in conformitate cu Natura, dandu-ne un exemplu de excelenta in sanatate si cumpatare. "Secretul longevitatii si sanatatii mele consta in cumpatare" (Hipocrate)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, accept si impartasesc opiinile domnule Serban Vasile, si bravo Hrana Vie pentru articol, ma simt si eu mai bine stiind ca mai sint oameni pe care "stiinta" agresiva senzationalista, manipulata, nu i_a pacalit. Trabuie in continuare sa ne punem intrebarile potrivite si sa nu cascam gura la raspunsurile mincinoase si interesate ale marilor concerne care folosesc stiinta ca si scuza si justificare pentru orice.

      Ștergere
  2. Nu stiu foarte multe lucruri despre aceasta femeie, ce am apucat sa citesc la tine pe blog. Se pare ca aceea dieta era foarte bine pusa la punct avand in vedere ca puteai traversa un desert cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si totusi, hrana nu e totul...

    RăspundețiȘtergere