luni, 22 octombrie 2012

Bogatiile sufletului

Am primit astazi un comentar de o valoare deosebita (daca vreti sa intelegeti mai bine contextul, postarea este AICI ), pe care mi se pare mare pacat sa-l las sa treaca mai mult sau mai putin observat, de aceea m-am gandit sa-l "scot" mai bine in fata, ca sa va puteti umple toti sufletul cu noi si mari comori. 
Laura este o fata atat de tanara, atat de inteleapta,  atat  de frumoasa si  atat de  buna, incat nu poti sa nu o iubesti de la prima vedere! Si nu poti sa nu te intrebi: oare cum o fi sa fii atat de perfect??? Mai ales in zilele noastre, cand a devenit din pacate aproape un fapt incredibil, sa intalnesti astfel de oameni. Caci uitati-va in jurul vostru, ce au in cap majoritatea fetelor de 22 de ani, ce viseaza, ce isi doresc ele, ce asteapta de la viata si ce viziune asupra lumii au..... Personal, cand  ma gandesc in urma, cum eram eu acum 22  de ani la 22 de ani.... sincer, mi-e rusine, caci nu eram mai buna ca fetele pomenite de mine mai sus! 
De aceea, din partea mea, mare inchinaciune in fata Laurei si a parintilor ei, care au stiut atat de bine sa-i dea mai departe cea mai de pret mostenire din lume. Si mii de multumiri, din adancul sufletului, caci oamenii ca voi ma ajuta sa nu uit, cate mai am de invatat si mai ales, cate mai am de "slefuit" la propria persoana....
Meleaguri de vis

Oameni unul si unul....


Amintiri calde si frumoase.....


Draga mea Mimi,

Ma bucur sa citesc un astfel de articol...desi nu am implinit inca nici 22 de ani, am simtit pe propria piele multe din schimbarile benefice pe care le mentionezi aici. Din fericire, nu am fumat niciodata, nu am baut decat de vreo cateva ori putin vin (dar cand am vazut cum ma simteam dupa un singur pahar, am decis ca niciodata sa nu ma mai ating de niciun fel de alcool), insa am avut alte probleme de sanatate care mi-au ruinat marii parte din frumosii ani ai adolecentei. Descoperind hrana vie, am descoperit totodata ca imi pot retrai copilaria si adolescenta, mai ales launtric, din tot sufletul, invatand sa ma bucur de ceea ce niciodata nu am stiut sa apreciez cu adevarat.
Eu te-am vazut pe viu, asa ca pot da marturie de sanatatea si energia de care debordezi :)
Sigur ca in orice domeniu, in tot ceea ce facem exista posibilitatea de a exagera si de a cadea in extreme. Totusi, un om normal, echilibrat, va sti sa se mentina pe linia de plutire, va sti care ii sunt prioritatile s.a.m.d.Cineva mai sus a postat un video legat de ortorexia nervoasa. Da, cu siguranta exista si oameni atat de obsedati de ceea ce mananca incat fiecare greseala li se pare catastrofala, ii infricoseaza, ii conduce catre atacuri de panica si catre boli mintale.Si asta pt ca astfel de oameni ajung sa faca din hrana un alt stres coplesitor, iar stresul stim bine ce efecte are.
In ceea ce priveste ce ti s-a reprosat legat de credinta si de faptul ca Il mentionezi des pe Dumnezeu, subscriu la majoritatea lucrurilor pe care le-a scris Irina, insa cu mici diferente si adaugiri. Hrana vegana cruda este de fapt hrana pe care Dumnezeu a creat-o pt om,iar asta nu trebuie sa citim in Sf Scriptura, e suficient sa studiem anatomia si fiziologia umana. La fel de bine as putea mentiona ca apa pe care omul o consuma la inceput, in rai, era nici mai mult nici mai putin decat apa sfintita de astazi - aghiasma - acea apa in care moleculele sunt lipsite de miscarea browniana, haotica. Dupa cadere insa intreaga natura, toate animalele si mai ales omul, toate s-au schimbat, toate s-au intors pe dos, mai pe scurt.Mancarea de carne, de lactate, de oua a fost doar INGADUITA dupa cadere omului din cauza slabiciunii sale. Inainte, in rai, omul era intr-o astfel de relatie cu animalele incat a le omori era o idee ce niciodata nu ar fi putut traversa mintea umana. Omul era stapan peste animale, da, acestea ii stateau la picioare, blande, pasnice, iubitoare, insa si omul le IUBEA, nu le facea niciun rau, nici macar cu gandul. PT cine vrea sa citeasca o carte minunata referitoare la puterea gandurilor, cititi "Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata", de staretul Tadei de la Vitovnita. Veti intelege astfel si de unde ne vin mare parte din suferintele launtrice.
Nu este pacat a consuma carne, lactate sau a gati mancarea, dar la fel de adevarat este ca hrana pe care Dumnezeu dintru inceput a creat-o pt om aduce cele mai mari beneficii pt fiinta umana, restabileste un anumit echilibru psihic, biologic, sufletesc, aducandu-ne mai aproape de natura, de bucuriile simple ale vietii, si implicit de Dumnezeu. Si cu atat mai mult in ziua de astazi avem nevoie de asa ceva, avand in vedere ca traim intr-o societate desacralizata, in era tehnologiei, intr-o lume in care anormalul a devenit normal.Pt cine inca mai crede ca eu vorbesc de Dumnezeu ca si cand ar fi o idee sau o filosofie, mentionez ca El este o Persoana,cea mai importanta din viata mea, ca am o relatie vie cu Biserica (Sf Liturghie, spovedanie, impartasanie) si ca tot ceea ce fac in viata trece mai intai prin filtrul constiintei mele si al credintei.

Cat despre manastiri...oamenii cunosc ce se vede in prezent, sau ce s-a intamplat in ultimele sute de ani. Dar, daca veti citi mai mult din scrierile patristice, dar mai ales din cele istorice, veti descoperi cu stupoare (sau nu prea) ca in primele secole in manastiri nu se consuma ABSOLUT NICIUN PRODUS DE ORIGINE ANIMALA! Se consumau doar fructe, verdeturi, seminte, si uneori legume si cereale, depinzand de ceea ce se putea gasi in regiunea respectiva. Citeam undeva ca in manastirile de femei se postea cel mai aspru, uneori neconsumandu-se decat verdeturi si hrisca inmuiata.Evident nimic nu se gatea, decat extrem de rar, atunci cand existau pelerini eventual. Faptul ca ulterior au fost ingaduite produse animale in vietuirea monastica se datoreaza conditiilor exterioare de clima. Monahii si monahiile, depunand votul saraciei si traind ei insisi in mare saracie, nu isi permiteau sa consume decat putinele alimente ieftine pe care le gaseau in regiunea in care traiau. Ganditi-va numai la manastirile din Siberia sau din alte regiuni f reci.
Exista si in ziua de astazi, spre exemplu in Tara Sfanta, manastiri in care nu exista niciun produs de origine animala si in care calugarii nu mananca despre fructe, verdeturi, seminte, nuci.

Spunea cineva de Sf Ioan Botezatorul si de hrana sa constand in miere si lăcuste. El este pe buna dreptate numit cel mai mare om nascut din femeie, si evident nu pt ceea ce manca:) NU intru aici in subiecte de teologie, dar vreau sa mentionez ca mierea pe care o manca era miere salbatica, un produs mult diferit de ceea ce cunoastem noi a fi miere (adica era f amara), iar asa zisele lăcuste erau de fapt LACUSTE (fara ă), adica...niste plante, niste buruieni comestibile. Greseala de traducere, dragii mei:)
La fel ca si in urmatorul verset, unde Hristos spune ca mai usor va intra cămila prin urechile acului decat un bogat in Imparatia lui Dumnezeu. Daca imi spuneti ce legatura poate fi intre CĂMILA si urechile acului, va dau premiul Nobel... Nu e vorba de nicio cămila, ci de CAMILA, adica acea franghie groasa folosita de marinari.

Draga Mimi,
Inca o data vreau sa-ti spun ca te admir mult si ca intalnirea noastra de asta vara s-a concretizat in niste decizii si hotarari suplimentare pe care le-am luat in ceea ce priveste alimentatia mea (adica renuntarea la sare,ulei si otet si incercarea de a nu mai prelucra nici macar mecanic alimentele vii, decat cu putine exceptii). In plus, tu m-ai ajutat prin simpla ta prezenta, fiindca e destul de greu sa intalnesti oameni, in carne si oase, care SA FACA, nu numai sa vorbeasca si care sa stea departe de comercialitate/comercializare (a se vedea David Wolfe si altii, cu tonele lor de prafuri si suplimente)

Iti urez multa sanatate, tie si familiei, si sa te bucuri de fiecare clipa din viata!

Cu drag,
Laura

15 comentarii:

  1. Laura si Mimi,
    doua fiinte dragi, frumoase, bune in compania carora as sta oricat. O sa caut si eu sa citesc "Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata", de staretul Tadei de la Vitovnita, caci mare nevoie am sa imi adun gandurile.

    Multumim pentru aceste frumoase invataturi,

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, femeilor. Frumos :) Foarte utile precizarile la traducerile din cartile cu adevarat folositoare. Eu, cat imi permit, prefer sa iau cartea in limba ei, pacat ca nu putem stii prea multe limbi :) Caci de multe ori m-am gandit ca cine stie cine mai cenzureaza sau infloreste anumite lucruri si cum ajung ele de fapt la noi. Multumim pentru aducerea in fata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ar fi placut si mie sa gandesc asa la 20 de ani. Poate nu as fi ajuns acum la 35 cu atatea probleme fizice si dileme sufletesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. dragele mele, toata stima, daca puteti. eu nu pot sau poate ca nu vreu. deocamdata nu sunt pregatita sa duc o astfel de viata.echiklibrul pe care l am adus in famila mea cu putina carne, peste, oua, toate "salbatice" de la noi din curte, cu multe multe legume, fructe si cereake,fara prajala, cu cat mai putine grasimi, fara alcool, tutun si chestii colorate din comert, mie, personal mi a rezolvat problemele de sanatate.(aveam un intestin iritabil cu care ma luptam de 10 ani)acum sunt bine..maine poimaine fac 30 de ani si sunt sanatoasa tun, analizele sunt foarte bune.ma straduiesc sa l am pe isus in viata mea si a noastra tot mai mult, ma straduiesc sa fiu un om mai bun.ma bucur pentru voi ca ati ajuns la acea liniste si impacare sufleteasca. bravo voua.

    RăspundețiȘtergere
  5. Laura, foarte frumos spus. Dar presupun ca esti de acord cu mine, solutia data de Dumnezeu lumii cazute, spre sanatate sufleteasca si trupeasca nu este hrana vegetariana sau de altfel, ci Sfanta Impartasanie. Calugarii si crestinii nevoitori mananca vegetarian nu ca sa-si mentina sanatatea si sa duca o viata mai nu stiu cum, ci fiindca, prin rugaciune, se umplu de har si se hranesc (metaforic spus) cu hrana de sus, nu cu hrana materiala. Nu regimul de mancare ne duce la Dumnezeu, ci postul.Fiindca mergi la Biserica sunt sigura ca stii diferenta dintre acestea doua :). Suferinta launtrica vine din lipsa credintei in Dumnezeu si indepartarea de Biserica. Poti sa mananci crudivor toata viata, si nu vei rezolva suferinta launtrica in acest fel.Eventual obtii o ameliorare, dar radacina raului ramane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Irina!

      Da, cu siguranta exista o diferenta intre regim alimentar si post, nu sunt echivalente, fiindca postul, pe langa abtinerea de la anumite mancaruri, inseamna si abtinerea de la pacate, de la anumite ganduri, inseamna mai multa rugaciune, lepadarea de tot mai multe din cele lumesti si materiale etc. De altfel, din acest punct de vedere, se poate spune ca viata noastra ar trebui sa fie un POST PERMANENT.
      O viata sanatoasa, chiar daca vorbim strict din punct de vedere medical, nu poate fi redusa la alimentatie, ceea ce a subliniat si Mimi de multe ori in articolele ei. Miscarea fizica, echilibrul emotional, stilul de viata ordonat si organizat, relatiile noastre cu oamenii si multe altele vin sa completeze beneficiile alimentatiei.
      Durerea sufleteasca nu are cum sa se vindece prin alimentatie, dar aceasta din urma ne poate ajuta. In ce sens? Intr-un fel gandesti cand ai mintea limpede, cand simti trupul usor, cand poti munci fizic, altfel te concentrezi la rugaciune cand nu ai trupul impovarat s.a.m.d. Relatia dintre trup si suflet este atat de puternica incat nu ii putem trata separat pe acesti 2 frati buni, cum erau numiti intr-o pilda ortodoxa.´
      Apoi, sanatatea in sine se incadreaza printre lucrurile neutre, adica poate fi buna sau rea in functie de modul in care o foloseste omul. Poti avea o sanatate nemaipomenita si sa te folosesti de ea ca sa te dedici oamenilor, sa faci fapte bune etc, dar la fel de bine poti sa o folosesti ca sa-ti petreci viata in huzur si distractii.

      Ștergere
    2. E important sa obtinem un echilibru pe toate planurile. Au fost sfinti care au trait numai cu o bucatica de paine pe saptamana o viata intreaga, dar aceea era masura lor. Noi suntem slabi duhovniceste si trebuie sa avem grija si de lucrurile (aparent) lumesti, cum ar fi alimentatia si sanatatea in general. E nevoie de exemplu sa facem sport - sportul fiind un fel de "pret" pe care il platim din cauza vietii sedentare. In alte timpuri, cand oamenii munceau mult fizic, nu mai aveau nevoie sa alerge sau sa faca gimnastica.
      Pentru mine hrana vegana cruda nu e decat o normalitate,din punct de vedere anatomic, fiziologic, biologic. Nu mi se pare ca fac nimic deosebit prin faptul ca ma alimentez asa. Il simt pur si simplu ca pe un firesc. Daca am face din asta dogma, daca am incepe sa ii judecam pe ceilalti,sa fim violenti verbal, sa ii acuzam s.a.m.d, inca nu am dovedi ca alimentatia e o problema, ci pur si simplu ca modul in care vedem noi lucrurile e eronat. Cine ajunge sa ii dispretuiasca pe ceilalti din cauza unor diferente de genul : preferinte sau alegeri culinare, imbracaminte, rasa, sex, cultura, arata ca el insusi are o problema sufleteasca la care trebuie sa lucreze. Cel ce nu mananca sa nu judece pe cel ce mananca si invers.
      Se spune ca sanatatea nu e un bun al celor puternici, ci al celor intelepti. Si tind sa fiu de acord. Nu degeaba Dumnezeu a dat dar unor oameni intelepciune pt a descoperi stiinta medicala inca din cele mai vechi timpuri(faptul ca lucrurile au luat-o razna in zilele noastre e alta discutie), nu degeaba El Insusi a creat atatea plante si alimente vindecatoare care sa ne aline durerile si sa ne ajute sa ne (re)dobandim taria trupulu. Deci, atunci cand consumam hrana vie si vedem ca ne simtim bine, cand facem un tratament naturist si vedem ca pe zi ce trece ne vindecam, suntem datori sa Ii multumim Lui in primul rand pt tot ceaa ce a creat spre binele nostru si pt ca El Insusi lucreaza in fiecare celula a trupului si a sufletului. In momentul in care traiesti totul cu Hristos, de la "nimicurile" vietii cotidiene pana la cele mai importante decizii ale vietii, realizezi ca nimic nu ai putea fara El, ca toate sunt darurile Lui.

      Ștergere
    3. Ca o concluzie: solutia data lumii cazute este reprezentata, intr-adevar, in primul si in primul rand de Sfintele Taine. Pe de alta parte, atunci cand ne imbolnavim, nu stiu cati din noi au credinta de a nu se duce la medic, ci de a rabda in liniste boala, cu credinta, asa cum faceau unii Sfinti. Sau nu stiu cati ar avea taria sa rabde chinurile bolii participand doar la Sf Maslu, fara a mai merge la medic, fara a mai face analize, fara a mai investiga ce se intampla. Riscam ca cadem in ispite si mai mari daca nu ne folosim si de lucrurile binecuvantate care ne-au fost daruite: puterea vindecatoare a plantelor (pe care, DA, Dumnezeu le-a creat pt noi!), intelepciunea stiintei medicale etc. Fiindca nu suntem inca la asemenea masuri duhovnicesti si pentru ca nu avem totusi numai suflet, deocamdata suntem inca in trup si avem datoria sa il pastram e de o parte curat, neatins de pacat, neatins de niciun fel de abuzuri si pe de alta parte sa nu ne distrugem sanatatea doar pt ca avem impresia ca nu e chiar asa valoroasa. In general, ne dam seama de valoarea unui lucru abia dupa ce il pierdem...si e trist.
      Cam toate bolile de care sufera oamenii in ziua de astazi se datoreaza alimentatiei- si nu o spun eu. Exista cazuri cand, desi omul face tot ce ii sta in putinta pt a se vindeca sau a-si pastra sanatatea, Dumnezeu ingaduie boala sau moartea trupeasca. Aici este o situatie exceptionala. Insa in general noi oamenii ne distrugem sanatatea de bunavoie si intram in acest cerc vicios de boala-medicamente-boala-medicamente, ingrosand conturile industriei (si mafiei) farmaceutice si agro-alimentare. Si in final, nu prea realizam mare lucru, ne obisnuim doar sa traim in acest iures, neintelegand ca prin corectarea unor anumite greseli,ar putea sa ne fie mult mai bine. Pe deasupra, uneori mai dam si vina pe Dumnezeu ca ne chinuie cu bolile, cartim, ne suparam,ne intristam, nu mai suntem rabdatori cu ceilalti, devenim egoisti (toata lumea sa aiba grija de noi, sa ne compatimeasca, sa ne ajute).
      In alta ordine de idei, exploatarea animalelor si modul in care se face ASTAZI la scara larga depaseste orice fel de limita imaginabila si neimaginabila. Bine spunea cineva ca daca abatoarele ar avea pereti de sticla, toti am fi vegetarieni. Mii de ani omul a vanat si ucis animalele pt hrana si imbracaminte/incaltaminte (nu ca ar fi ceva necesar, dar nici pacat nu este), insa totusi era cu totul altceva fata de situatia actuala. Exista o lacomie ce a intrecut limitele bunului simt. Defrisam tot mai multe paduri si distrugem echilibrul Terrei pt a face loc pt pasuni. Cu banii necesari pt hrana unui carnivor timp de un an, ar putea fi hraniti tot timp de un an minimum 10 persoane cuu fructe, legume si cereale. Foametea e o reala problema in regiuni uriase ale planetei si nu cred ca astfel de persoane au nevoie doar de "vorbe bune" (oricum nici pe acelea nu le primesc). Daca am invata sa fim mai moderati si ne-am jertfi putin poftele pantecelui am putea ajuta o multime de persoane care mor de foame.Ca si crestini, nu trebuie sa ne bagam capul in nisip ca strutul motivand ca nu avemm ce face,sau ca noi ajutam doar rugandu-ne,ci sa ne implicam,sa cautam solutii concrete, sa cautam sa facem ceva.
      Exista o carte care mie mi-a placut f mult, se numeste "Indreptar pt restabilirea sanatatii", de la editura Anestis, scrisa de parintele Mihai Popa. Mi-a placut enorm echilibrul cu care parintele a reusit sa expuna lucrurile in aceasta carte, vorbind atat de rugaciune, de viata crestina si de Sfintele Taine, cat si de alimentatie, medicina si grija fata de sanatatea trupeasca.
      Ar fi multe de spus, cred ca in viitor va trebui sa scriu o carte fiindca am impresia ca atunci cand ma pornesc, nu ma mai opresc.
      Sa ma ierti, Irina, daca am gresit cu ceva, si o rog si pe Mimi si pe ceilalti cititori ai blogului sa ma ierte daca pare ca vorbesc aici ca o moara stricata, fara ca gandurile expuse sa aiba neaparat o coerenta logica :)

      Va doresc tuturor bucurie si pace! :)

      Ștergere
  6. draga Laura, pacatul de care vorbesti in ultimul mesaj nu e consumul de carne, ci lacomia!regimul raw-vegan nu e deloc unul natural pentru om, daca omul era vegetarian din fire nu simtea placere la consumul unei fripturi!vezi tu vreo vaca sa pofteasca la gratar?nici n-o intereseaza, fiindca Dumnezeu a facut-o ca din firea ei sa manance iarba.Unde spune in Sf. Scriptura ca nu e voie sa mananci carne, oua si lapte, ca distrugi organismul?nici macar la Sf. Parinti nu este invocat asa motiv, ci doar usurarea catre rugaciune, in post consumandu-se alimente care se digera f repede, si astfel trupul fiind mai usor. Dar astfel de regimuri alimentare nu si le lua nimeni fara binecuvantarea duhovnicului.Mari sfinti au avut dezlegari la mancare de dulce in post (!) fiindca erau bolnavi, desi nu consumau carne, samd.Hristos a mancat miel, peste si probabil alte carnuri, si produse derivate,ca sa nu mai spun de hrana fiarta, cum se obisnuia pe atunci. El e Dumnezeu,ar fi omis sa precizeze asa un aspect important, cum ca fierturile si carnea dauneaza grav sanatatii?chiar nu cred asa ceva.Sa fim atenti ca nu cumva sa fim inselati, si sa punem in carca lui Dumnezeu ideile noastre omenesti despre viata.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Irina,

    Nu pot decat sa te citez, caci esti atat de inversunata incat niciun argument logic nu mai trece de bariera discernamantului tau: "Sa fim atenti ca nu cumva sa fim inselati, si sa punem in carca lui Dumnezeu ideile noastre omenesti despre viata. Doamne ajuta!" Caci asta faci TU tot timpul, cauti in Biblie pasajele unde este permisa mancarea carnii si altceva nu mai conteaza pt. tine. Si cauti in permanenta sa-ti gasesti scuze pt. mancatul carnii, dar de ce nu ai macar puterea de a recunoaste sincer acest lucru??

    RăspundețiȘtergere
  8. Mimi, e clar ca aceste pasaje exista, fie ca-ti convine sau nu.E treaba ta ca alegi sa nu mananci carne, etc., dar sa aduci niste argumente religioase absolut nefondate,inducand lumea in eroare, chiar nu mi se pare corect.Nu am nevoie sa-mi gasesc scuze pentru mancatul carnii, nu e nici un pacat si nici o crima sa mananci carne, si nici nesanatos nu e,atata vreme cat nu te imbuibi si consumi animale sau peste, crescute in mod curat, natural.Omenirea traieste asa bine mersi de mii de ani.E firesc sa-ti iei proteinele, vitamina B12 si altele dintr-o friptura, asa cum a lasat Dumnezeu, nu din nu stiu ce alge sau din suplimente alimentare exotice. Pai ce sanatate ar avea raw-veganii si veganii daca n-ar consuma tot felul de suplimente naturale, extrase din plante si alge care nu sunt la indemana tuturor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu numai ca nu iau suplimente, dar nici macar nu le recomand, caci nu folosesc decat umplerii buzunarelor smecherilor care au facut din hrana vie maimutareala de balci raw vegan. Dar se pare ca f. putini au priceput MAREA DIFERENTA. Si de aceea am facut ac. blog, pt. a arata ca se poate sa supravietuiesti in mod natural f bine. Caci hrana vie este hrana lasata de Dumnezeu oamenilor, asa cum este si hrana oricarei fiinte vii de pe lumea asta. Caci daca omul ar fi fost facut pt. hrana gatita, specia sa s-ar fi prapait demult, caci cum ar fi supravietuit el milioane de ani fara ea, pana la descoperierea focului, timp in care a consumat TOTUL neprelucrat termic? Nu observi ca argumentele tale NU stau in picioare???

      Ștergere
  9. argumentele mele stau in picioare execelent,altfel ar fi trebuit sa fac eu un blog in care sa incerc sa-i conving pe oameni ca e bine sa manance exact pe dos de cum fac ei de cand a inceput pamantul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne fereste sa fii atat de orb si incrancenat, draga Irina, imi faci o mila teribila..... Sa te ajute Dumnezeu!

      Ștergere
  10. Irina, daca chiar nu are vreo problema in consumul de carne, sa icerce sa aleaga EA animalul de sacrificat, sa incerce sa-l ucida EA, si apoi sa experimenteze cat de dulce poate fi o bucata de carne.

    RăspundețiȘtergere