marți, 24 mai 2011

Sepp Holzer şi permacultura (II)

Sepp Holzer, taranul austriac care a schimbat istoria agriculturii moderne, reusind sa rastoarne o gramada din teoriile marilor agronomi (Sepp Holzer are chiar o placere deosebita, de a demonstra ca "domnii de la Universitate" vorbesc numai si numai din teorie, preluand de cele mai multe ori informatii din diferite surse, pe care le dau apoi neverificate mai departe, si care adesea nu se confirma sub nicio forma in practica) si demonstrand in peste 40 de ani de practica agricola, ce potential fantastic se ascunde in spatele unei agriculturi, care tine cu adevarat seama de natura si de circuitul ei. Sepp Holzer a reusit sa cultive in "Siberia Austriei", zona in care temperatura medie anuala este de 4,5°C, la o altitudine intre 1200 si 1500 m, pomi fructiferi, legume, cereale, obtinand un succes deplin pana si in cultivarea citricelor - dupa parerile specialistilor pura utopie, ceva absolut imposibil de realizat!!!
Dar sa nu credeti ca toata lumea a primit cu entuziasm noile idei ale lui, "aplaudandu-l la scena deschisa". Din contra, Sepp Holzer a fost de la inceput ironizat si marginalizat, iar mai tarziu, cand toti au inceput sa remarce ca intr-adevar are dreptate, a inceput sa fie chiar combatut in toata puterea cuvantului. Cartea sa este plina de exemple referitoare la procesele si la "razboaiele birocratice" purtate cu oficialitatile austriece (si ganditi-va ca Austria ocupa totusi primul locul la capitolul agricultura biologica in UE!!) sau cu persoane fizice, de la consateni si pana la vizitatori ai gospodariei sale.
Din fericire, Sepp Holzer nu s-a lasat intimidat de nimeni in toti acesti ani (a inceput exeprimentul sau agricol inca din 1962, cand nici macar nu se definise inca termenul de permacultura), ducandu-si nestingherit munca mai departe. 
O alta tehnica care dupa parerea lui Sepp Holzer este absolut gresita, dar care se aplica insa in intrega lume, este taierea copacilor. El a ajuns la aceasta concluzie bineinteles pe cale empirica, vorbele sale nu sunt simple fraze asternute pe hartie, ci fapte demonstrate in ani de practica pe terenurile sale. Dupa ce a venit de la scoala de agronomie, si-a taiat toti copacii asa "cum scrie la carte", omitand insa din neatentie cativa copaci. Dar la numai un an de zile, a constatat boli si stricaciuni grave la cei mai multi dintre copacii taiati, cei care fusesera insa uitati si lasati in voia soartei, nu aveau nici un fel de problema. Sepp Holzer nu-si mai taie de atunci copacii,  dupa parerea sa, "taierea copacilor reprezinta numai un stress inutil pentru copac si o pierdere de energie si de timp pentru om. Lasand copacul sa creasca natural, se obtine o stabilizare a lui chiar si pe terenuri extrem de abrupte, iar vietuitoarele padurii (soareci, caprioare, iepuri, etc.) primesc astfel posibilitatea de a roade crengile exterioare, nedeteriorand trunchiul  copacului!" Si daca analizam putin cu bun simt vorbele sale, ne dam seama ca Sepp Holzer are dreptate. Ca de obicei, omul, in aroganta sa prosteasca, considera  ca stie mult mai bine care este mersul lumii ca un simplu copac, trebuind sa-i arate acestuia din urma pana si cum trebuie sa creasca! De cand am citit cartea sa, am incetat la randul meu sa mai imi tai pomii, care ne multumesc in felul lor minunat, daruindu-ne acum mai multe fructe ca niciodata.
Va redau mai jos cateva pasaje care m-au impresionat pe mine deosebit de tare, vorbe pline de o intelepciune profunda ale taranului Sepp Holzer:
"In circuitul naturii nu este nimic complicat, orice analfabet reuseste sa se descurce. Dupa parerea mea, creatia nu cunoaste fiinte destepte si fiinte proaste. Doar anumiti oameni incerca sa se foloseasca de acest argument, incadrand oamenii si animalele in una dintre aceste categorii."
"Creatia este perfecta. Natura are intotdeauna dreptate; greselile le facem numai noi oamenii!"
"Sa intelegem natura si nu sa o combatem! Acest lucru permite o cooperare cu ea si nu o confruntare. Nu va dezradacinati din natura! In zilele noastre, in special copiii sunt tot mai indepartati de natura. Efectele negative se remarca foarte clar, mai mult ca niciodata s-au  extins alergiile, lipsa de chef, lipsa de perspective, consumul excesiv de alcool, drogurile, criminalitatea si agresivitatea."
"Sa incercam sa ducem o viata in simbioza cu convietuitoarele noastre. Nu exista nimic pe lume ce trebuie combatut. Recunoaste posibilitatile infinite ale creatiei! In natura gasesti in orice situatie sfat si ajutor, trebuie numai sa inveti sa intelegi aceste lucruri. In situatii dificile, pune-te in locul adversarului tau. Tu esti planta, animalul, omul. Asa intelegi ce astepti de la celalalt si vei sti, care este decizia corecta pe care trebuie sa o iei."
Sepp Holzer incearca in cartea sa in nenumarate randuri sa ne invete sa renuntam complet la combaterea daunatorilor. "La scoala am invatat sa combatem soarecii, guzganii si cartitele cu gaz si cu otrava. Eu insa incerc sa tranfsorm aceste animale in "angajatii mei". Ele afaneaza pamantul si creaza drenaje si joaca un rol deosebit de important in inmultirea anumitor specii de plante. Dar cel mai important "angajat" al meu este rama. Ea nu numai ca afaneaza si dreneaza solul, ci aduce si toti nutrientii de care plantele au nevoie."
Cartea lui Sepp Holzer nu exista inca tradusa in romaneste, dar v-as recomanda aici o alta carte buna despre agricultura biologica, cartea lui  Heinz Erven "Paradisul meu"
Iar AICI gasiti fotografii si informatii despre Sepp Holzer.
Sepp Holzer a evitat in prima sa carte sa dea sfaturi exacte, a incercat mai mult sa transmita principiile dupa care lucreaza el, acest lucru fiind dupa parerea mea de fapt de valoare mult mai mare ca niste simple instructiuni tehnice enumerate frumos in ordine alfabetica, deoarece intotdeauna trebuie respectate in primul rand conditiile de concrete de la fata locului ale fiecarei gradini, asa cum si spune Holzer: "Este important sa se foloseasca optimal posibilitatile si faptele concrete de la fata locului. Daca eschimosul din Antartica si negrul din Africa ar face aceleasi culturi, ar muri amandoi de foame!" In ceea ce priveste conditiile climaterice si de sol din Romania, avem totusi fata de Austria sau Germania un mare avantaj, care din pacate nu este valorificat deloc la justa sa valoare. Dupa ce s-a intors din calatoriile sale din tarile in curs de dezvoltare, in care i s-a cerut sfatul pentru eliminarea problemei foametei, Sepp Holzer nota cu mare tristete: "Noi traim la  Polul Rece al Austriei. De-a lungul a sute de ani, taranul nostru a trebuit sa lupte pentru supravietuire. Si acum ajung in regiunea tropicala, unde este o clima care ar permite trei recolte intr-un an - dar ce fac oamenii de aici? Mor de foame in paradis..."
Despre tehnica straturilor ridicate deasupra pamantului, puteti citi mai multe pe blogul unor oameni nemaipomeniti din satul Stancioava, oameni care nu se mai multumesc numai cu teoretizarea ideilor bune si frumoase, ci care deja si-au suflecat manecile si au trecut la treaba. Un exemplu demn de urmat, nu-i asa?

16 comentarii:

  1. Este extraordinar acest om. M-a impresionat enorm ce a reusit sa realizeze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de fapt f. multi oameni care incearca sa se opuna curentului, insa presiunea din exterior e imensa. Sepp Holzer a reusit sa ajunga aici, in primul rand datorita caracterului sau (stanca de munte, nu alta!), altii mai slabi, ori s-au dus demult la fund, ori nu au reusit nici macar in mica masura sa devina asa de faimosi...
    Ar trebui sa cautam si noi la tara oameni batrani care inca mai stiu invataturile stramosesti si sa nu lasam sa fie uitate. Tot ce e in Germania la mare voga (agricultura bio, constructiile biologice, o viata autarhica, etc.), toate sunt lucruri pe care taranul roman le stie si le aplica de fapt de mii de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase postari pentru o lume atat de ratacita cum este aceasta a noastra in momentul de fata. Ma bucur cand mai dau de persoane care inca nu s-au lasat atat de captivati de artificialism care in momentul de fata ne indreapta catre o noua apocalipsa. Celor care cunosc engleza si vor sa afle mai multe despre ce pierde omenirea in ziua de azi datorita indepartarii sale de creatia lui Dumnezeu : natura, le recomand calduros sa citeasca cartile din seria The Ringing Cedars Of Russia (carti, care mare parte din ele au aparut si in limba romana). Dar celor care cunosc engleza si au auzit si de termenul de TORRENTS cu ajutorul caruia poti descarca diverse lucruri printre care si carti in format electronic le ofer urmatoarea adresa : http://thepiratebay.org/torrent/6313631/Anastasia__The_Ringing_Cedars_Of_Russia_%28The_Entire_Collection%29 unde pot gasi toata seria in limba engleza.

    Scuzati repetitia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Astept si eu principiile de bază ale permaculturii lui Sepp Holzer si multumesc anticipat pentru ele. E interesant de observat daca se mai adauga ceva la cele deja existente la urmatoarea adresa: http://permacultura.ro/2011/04/o-vizita-la-krameterhof/

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Andres,
    Multumesc pt. comentar! Cartile despre Anastasia sunt iar f. bune, eu cunosc mai multi oameni din Germania, care au inceput o noua viata dupa ideile din aceste carti (chiar si medici si profesori universitari!!).
    Articolul de pe www.permacultura.ro e f. bun, eu as mai fi adaugat poate punctele:
    -despre daunatori (mi se pare deosebit de important!) si combaterea lor, in natura NU exista de fapt daunatori;
    -despre pietrele pe care le are el peste tot pe terenul lui si care sunt un fel de "centrala termica" a plantelor, inmagazinand caldura soarelui de peste zi;
    -despre faptul ca in natura NU exista suprafete goale (adica nu trebuie plivit totul in disperare si lasat pamantul asa dezgolit prada soarelui, ploilor si vantului - pot fi lasate si chiar "incurajate" anumite "buruieni", cum ar fi racovina de ex. care se poate la randul ei manca si care protejeaza solul de influenta factorilor de mediu);
    -despre ordinea in gradina - Natura nu este "ordonata" in sensul in care inteleg cei mai multi oameni acest cuvant (totul la linie, parcelat, aranjat ca pt. filmare), sunt multi oameni, care neintelegand importanta simbiozei plantelor, gasesc ca nu se pot lasa sa creasca asa "una peste alta" (mi-a placut tare mult cum spunea bunicul Lucianei ca plantele au grija una de alta!!);
    -despre plantele care isi "schimba" singure locul si care trebuie lasate neaprat asa cum vor ele, pt. ca ele stiu cel mai bine unde le prieste (asa am plantat eu cimbrisorul intr-un loc unde s-a stricat, dar a aparut de la sine la 3 m departare, tot langa un pietroi si e atat de puternic, il am si iarna, dau zapada la o parte si il culeg proaspat!!!);
    -si poate nu in ultimul rand, as mai sublinia marea dragoste a lui Sepp Holzer fata de natura (Dumnezeu), admiratia sa nemasurata pentru perfectiunea ei si incredere totala in dreptatea 100% care are loc in natura, sentimente care l-au insotit toata viata sa si care au contribuit poate cel mai mult la succesul sau.
    Nuami bine si mult spor la treaba! Ieri am recoltat cu fetita mea primii fragi, cei de langa ditamai pietroiul s-au copt primii, iti spun sincer, ca asa ceva bun nu am mancat niciodata in viata mea....
    Numai bine,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    Vreau sa iti propun sa facem schimb de linkuri, sa ne promovam reciproc. Eu te-am adaugat in lista mea de bloguri partenere. Vrei sa ma adaugi si tu? Eu sunt MonkeyMade - http://lahanulmaimutelor.blogspot.com/

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ma ierti daca comentariul meu ti-a creat energii negative si a trebuit sa il stergi.

    Numai bine,
    Andres

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Andres,
    2 zile nu am putut intra nici pe blog, nici pe mail, nici acum nu a mers din prima, eu nu am sters absolut nimic, nu am insa nici o explicatie de ce comentariul tau nu a aparut (daca ai mai scris si altceva in afara de ce este deja mai sus).
    O sa scriu si ca postare, ca sa stie toata lumea si de ce nu raspund, dupa zeci de mailuri cu blogger, a trebuit sa-mi schimb parola si sa fac o devirusare la sange, cuiva se pare ca nu-i place deloc de mine....
    Te rog mult sa nu te superi pe mine si sa mai scrii o data daca ai timp!
    Toate cele bune,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi doresc si eu foarte mult sa aflu mai multe despre principiile permaculturii.
    In ultimul timp ma doare tot mai tare sufletul cand smulg "buruienile" din gradina.Sunt convinsa si eu ca isi au ele rolul lor binestabilit dar inca nu am "priceput" cum sa fac sa nu mai distrug eu nimic ci doar sa adaug.
    Am insa multe locuri in gradina in care plantele"bune" stau langa cele "rele" intr-o buna prietenie si chiar azi admiram faptul ca doar intr-o palma de loc isi aveau lacas mai mult de 10 plante spontane diferite,pacat ca nu cunosc multe dintre ele,si chiar am sperat ca ma poti ajuta tu cu descoperirea lor pe blogul meu.
    Deasemeni si eu am luat decizia anul acesta sa nu mai tai copacii,iar vecinii se uita tare ciudat la gradina mea cam salbatica...
    Iar cartea lui Sepp Holzer in engleza o pot gasi oare in Romania?
    Te admir foarte mult pentru ce faci,propui subiecte atat de interesante pentru mine,si sigur ca nu poate schimba nimeni lumea(apropo de ultima ta postare)dar sigur si-o poate schimba pe a lui,si schimband-o pe a lui o schimba si pe a celor cunoscuti lor,iar eu sunt unul dintre cunoscutii pe care i-ai schimbat tu cu blogul tau,asa ca iti multumesc din toata inima si iti doresc o "familie" cat mai numeroasa!
    Felicitari si mult succes in continuare.
    Te imbratisez cu drag, Angy.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-ar mai placea tare mult sa vad cum arata fragutele tale sau alte culturi mai salbatice din gradina ta.Sper sa ne arati in urmarea postare despre permacultura.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mimi e normal (legat de problema cu blogul, doar este vorba de o tehnologie primitiva iar in plus raul macina omenirea si se ascunde de ea de mai bine de zece mii de ani). Daca ai inteles acest normal vei scapa de multe energii negative sau mai bine spus vei avea un scut pentru ele. Iarta-ma pentru gandirea mea negativa, desi nu a fost extrem de negativa, acest ultim mesaj pe care ti l-am trimis dupa ce am vazut ca mesajul anterior mi-a disparut a fost mai mult de lamurire totala a situatiei.

    RăspundețiȘtergere
  12. am o intrebare ..chiar daca nu e la subiect, n-am stiut exact unde sa o postez...fiindca e vremea capusnelor, cireselor, visinelor..as vrea sa stiu cum se pastreaza acestea pentru iarna?..am tot citit, lumea zice ca se pot congela pur si simplu..isi pastreaza asa proprietatile, gustul? mai ales capsunelele..:-?...

    multumesc mult,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  13. Indraznesc sa-ti raspund eu,draga Ioana:
    Eu voi incerca anul acesta sa usuc cat de multe fructe si legume pot.Am mancat visine uscate si au fost foarte bune,pana si fetita mea a mancat desi nu-i plac alte fructe uscate.Le voi usca la soare si la deshidrator.Cred ca si congelarea e o varianta dar nu atat de sigura,curentul electric ne mai "lasa" cateodata.

    RăspundețiȘtergere
  14. salut angy si mersi mult de raspuns, chiar la asta m-am gandit si eu...sa le deshidratatez..cred ca o sa pun si cateva congelate sa vad diferenta..tu le scoti samburii la visine, cirese inainte sa le deshidratezi? oare cum sunt mai bune?
    si capsunele, oare merg mai bine taiete felii? sau deshidratate intregi?

    ms mult inca o data
    cu drag,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Ioana,
    Angy are perfecta dreptate, si d-na Ibrian usca toate fructele (taiate felii sau desfacute in bucati si puse la soare, dansa nu avea aparat de deshidratat!!) si le transforma apoi si in pulberi, toate cartile au nenumarate retete de pulberi de fructe sau de legume (pulberea de gogosari-mmmh, o nebunie!). Daca vrei o carte de-a bunei doamne despre conservarea fructelor si legumelor, da-mi de stire!
    Draga Angy,
    Multumesc mult de tot si te pup cu mult drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  16. Revin din nou cu un raspuns pentru Ioana:
    Samburii de la cirese si visine eu le-as scoate inainte caci asa am mancat.Dar am gasit prune uscate cu tot cu sambure si erau bune si asa,insa se scoteau mai greu de pe sambure,doar dupa rehidratare mergeu scoase mai bine.Ma gandesc eu ca deshidratate cu sambure rezista mai bine,si cred ca merg incercate ambele variante.
    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere