vineri, 20 mai 2011

Sepp Holzer şi permacultura (I)

Din păcate, eu fac mereu o mare greşeală: "lupt" simultan pe o grămadă de "fronturi", de aceea îmi este greu să fac faţă peste tot. Am promis că mă apuc să sintetizez principiile de bază ale permaculturii lui Sepp Holzer, principii prezentate în cartea sa "Rebelul agrar". Desigur că recomand celor care cunosc limba germană (sau engleză) să-şi cumpere cartea, eu voi face aceste mic rezumat pentru cei care nu ştiu limbi străine sau care nu-şi pot permite să-şi cumpere cartea. Şi pentru că este mult de scris, voi împarţi totul în mai multe "episoade".
 
 Mai întâi de toate, trebuie să subliniez faptul că Sepp Holzer nu a făcut nici o şcoală de permacultură (permacultura este termenul folosit pentru dezvoltarea şi aplicarea tezelor şi principiilor etice, care stau la baza planificării, dezvoltării şi conservării habitatelor. Punctele esenţiale ale permaculturii sunt: producerea de hrană, furnizarea energiei necesare, planificarea modului de schimbare a peisajelor naturale prin intervenţia omului şi crearea unor (infra)structuri sociale.), nimeni nu i-a arătat şi nu i-a explicat ce şi cum trebuie sa facă. Toată munca sa se bazează pur şi simplu pe observaţiile sale atente şi pe înţelegerea profundă a legilor naturii, a legăturii şi comuniunii om-plantă-animal-mediu, observaţii care au început încă din copilăria sa. Citindu-i cartea, am constatat de foarte multe ori, că cele mai multe lucruri nu-mi sunt total necunoscute, multe le ştiam deja, ori de la mama, ori de la bunica, multe lucruri le-am auzit în zilele minunate ale copilăriei mele petrecute (parţial) la ţară, de la oamenii simpli ai locului, care au lucrat întotdeauna pământul respectând cu sfinţenie creaţia lui Dumnezeu!!! Ţăranul român a fost întotdeauna o fiinţă independentă şi autarhică, a reuşit  să supravieţuiască mii de ani fără super-marketuri şi pieţe, a ştiut cum să-şi conserve cu grijă mediul de viaţă şi cum să se integreze în el, trăind într-o armonie perfectă cu natura, în deplină înţelegere a faptului că omul NU este stăpânul naturii, ci numai o parte a ei. Ţăranul român a făcut dintotdeauna agricultură biologică, reuşind mereu să producă suficientă mâncare pentru  familia sa şi pentru animalele sale, iar de la casa unui ROMÂN ADEVĂRAT, nu a plecat niciodată  niciun străin înainte de a fi ospătat şi de a i se oferi adăpost. Pentru că românul ştia că aşa este omeneşte şi creştineşte să faci, şi că aşa suntem datori să ne purtăm în faţa lui Dumnezeu.
Sepp Holzer este la rândul sau un ţăran simplu, fără multă carte (chiar povesteşte cu umor, cât de multe a pierdut după ce urmat cursurile unei şcoli agricole, privind acei ani ca pe nişte ani risipiţi în vânt), el este un om care a înţeles să-şi caute CHEMAREA şi apoi să o pună în practică. Încă de mic copil (din fericire familia Holzer nu poseda nici televizor, nici calculator, fiind săraci, copiii nu aveau nici cine ştie ce jucării, bogăţiile naturii - lemne, frunze, fructe, plante - reprezentau în principal obiectele cu care se jucau), Sepp Holzer îşi petrecea majoritatea timpului în grădină sau în pădure, studiind cu mare atenţie comportamentul animalelor, creşterea plantelor, ciclul anotimpurilor şi influenţa factorilor de mediu aupra naturii.
 De aceea, chiar menţionează în introducerea cărţii sale: "Doresc să transmit oamenilor prin această carte, cum poate fi trăită o viaţă plină de împliniri printr-un mod răspunzător de convieţuire cu natură şi cu toate vieţuitoarele. Cel mai important principiu pentru mine, a devenit  necesitatea intelgerii naturii şi nu combaterea ei. Fiecare plantă, fiecare animal are un rol al său, foarte bine definit, totul este perfect CREAT!"
 După părerea mea, cărţile sale au nu numai o simplă valoare tehnică. Amintirile sale din copilărie sunt deosebit de impresionante, Sepp Holzer reuşeşte să reînvie foarte plastic o lume demult apusă. Am fost foarte mişcată citind rândurile despre primele castane, pe care copilul Sepp le-a primit în dar de la un străin, ca să se joace cu ele, şi pe care el le-a plantat în ghivecele de flori ale mamei sale,  stând apoi şi contemplând ore în şir plantutele delicate care se dezvoltau încet-încet din ele.  Iar prima piatră a permaculturii sale, a fost o piatră în adevăratul sens al cuvântului: micul Sepp, a observat că fragii din pădure care creşteau pe lângă o piatră, făceau fructe mult mai mari ca cei care creşteau liberi. Şi cu cât era piatra mai mare, cu atât şi fructele se dezvoltau mai mult şi  erau mai dulci! Şi a început să care în grădina părinţilor săi (gospodăria lor se află în Alpi, la o altitudine de peste 1300m!), spre disperarea acestora, pietroaie şi să le pună pe lângă diferite plante. Părinţii săi, care îndepărtaseră cu muncă multă şi grea TOATE pietrele din grădină, pentru că aşa ştiau ei că trebuie făcut, s-au opus total şi pentru ca să nu le mai "strice" grădina, i-au dat lui Sepp o mică bucată de pământ pe care ei nu puteau sa o cultive, fiind un prăvăliş de pietre, pe care i-au permis însă să facă ce vrea. Şi aşa a luat fiinţă prima grădină, în care Sepp Holzer a început să aplice şi să studieze principiile permaculturii.
Şi eu sunt un om care a învăţat în ultimii ani să-şi folosesca mult propriul cap (în tinereţe, eram ca în  bancul despre rostul capului, şi anume: să  nu-ţi plouă direct în gât!), nu mai cred de multă vreme aşa pur şi simplu în afirmaţiile unuia sau altuia, practica mi-a demonstrat de fiecare dată în viaţă, ce este corect şi ce nu. Aşa că am început şi eu să trântesc câte un pietroi pe lângă tufele de fragi din grădina mea şi de aceea, pot să afirm acum cu certitudine că Sepp Holzer are perfectă dreptate: fragutele de lângă aceste pietre sunt de 2-3 ori mai mari ca celelalte, mai dulci şi mai aromate, plus că eu am fragi toată vara, până toamna târziu, la primul îngheţ. 
Sepp Holzer a mai observat că cenuşa are de asemenea un efect binefăcător asupra fragilor, aceasta este însă cu siguranţă o chestiune de sol. Şi aici vin cu un punct foarte important al învăţăturii lui Sepp Holzer: concluziile sale nu vor fi niciodată  general valabile peste tot în lume - în funcţie de condiţiile de sol, climă, vegetaţie, etc., trebuie peste tot observat cu atenţie ce se poate aplica pur şi simplu aşa, şi ce trebuie adaptat la condiţiile de la faţa locului, dintr-o anumită grădină! De aceea el şi încearcă să impulsioneze oamenii să înceapă să gândească critic, să fie atenţi şi să observe natura înconjurătoare, să facă încercări (câţi pomi şi câte plante a stricat el de fiecare data până a ajuns la concluzia finală....):
   "Modul meu de gândire a devenit mai critic. Am încetat să mai cred tot ceea ce auzeam. Am învăţat să-mi pun intrabari critice în toate problemele şi să le privesc din mai multe puncte de vedere. Ce avantaje şi ce dezavantaje aduce un anumit lucru, care sunt priorităţile? Un profesor spune ceva, altul cu totul altceva. Am învăţat că mulţi oameni fac multe greşeli fără voie, tocmai pentru că iau prea multe lucruri drept bune, fără să-şi pună singuri întrebări."
Aici, un film despre Sepp Holzer:

 http://www.cultureunplugged.com/play/930/The-Agro-Rebel
- VA URMA -

14 comentarii:

  1. Draga Mimi, multumesc pentru efortul de a traduce si a posta fragmente din aceasta carte. Ma intereseaza permacultura, un concept asa de nou, dar de fapt vechi. Ida

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mimi,
    Oare permacultura este acelasi lucru cu agricultura biodinamica?

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Ida,
    Si eu iti multumesc, m-am bucurat mult de comnetariul tau! Asa este, de fapt noul este f.f. vechi....
    Fac cu foarte mare placere acest blog, timpul insa, este tare scurt..
    Draga Luciana,
    Agricultura biodinamica este agricultura Demeter, adica altceva. La capitolul agricultura biologica exista mai multe "directii", dar in principiu, au toate cele mai multe puncte de actiune comune, diferentele sunt la "fineturi". Permacultura este insa un pic mai altceva, pt. ca este o agricultura f. bine incadrata in natura (nu exista de ex. campuri enorme de cereale, ceea ce la Demeter sau la Naturland sau Bioland, etc. vei intalni mereu) si se bazeaza mult pe simbioza plantelor si a animalelor, urmarindu-se asigurarea hranei si energiei necesare, omul devenind astfel o fiinta indepenedenta. In permacultura omul nu mai incearca sa adapteze natura la nevoile sale, ci se adapteaza el la conditiile naturale, iar natura ii asigura asa tot ce are nevoie pt. a supravietui. Si se poate obtine recolta maxima, cu efort si costuri minime...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru lamuriri. Cumva, bunicul meu practica o agricultura in care, pe lotul ajutator din fundul gradinii (si era un lot foarte mare, se termina undeva la un iaz) cuptiva tot ce-i trebuia pentru iarna, folosind numai ingrasaminte naturale si asezand plantele in asa fel incat "sa aiba grija unele de altele". Se trezea intotdeauna foarte devreme si mergea sa vada ce fac "iubitele lui", adica plantele, capra, gainile curcanii, porcul etc. Ma lua cu el in gradina si imi aduc aminte cum, o data mi-a zis (tocmai ce sapase): "Pune mana aici, in pamant, sa-i simti caldura, sa-i simti viata!" Nu stiu prin ce mecanism am tinut minte aceste lucruri, dar ma emotionez si acum cand ma gendesc la ele...
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. Amintiri similare am si eu din Ro si exact asta este permacultura....
    Mai traiesc bunicii tai? Te superi daca te intreb de unde sunteti??

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragii de ei s-au dus de mult, nu incepusem liceul, mai intai bunica si la cativa ani si bunicul. Dumnezeu sa-i odihneasca! Mi-e tare dor de ei!
    Sunt din Oltenia, jud Dolj, un sat de campie numit Covei, aflat la cca 20 km de Dunare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase postari pentru o lume atat de ratacita cum este aceasta a noastra in momentul de fata. Ma bucur cand mai dau de persoane care inca nu s-au lasat atat de captivati de artificialism care in momentul de fata ne indreapta catre o noua apocalipsa. Celor care cunosc engleza si vor sa afle mai multe despre ce pierde omenirea in ziua de azi datorita indepartarii sale de creatia lui Dumnezeu : natura, le recomand calduros sa citeasca cartile din seria The Ringing Cedars Of Russia (carti, care mare parte din ele au aparut si in limba romana). Dar celor care cunosc engleza si au auzit si de termenul de TORRENTS cu ajutorul caruia poti descarca diverse lucruri printre care si carti in format electronic le ofer urmatoarea adresa : http://thepiratebay.org/torrent/6313631/Anastasia__The_Ringing_Cedars_Of_Russia_%28The_Entire_Collection%29 unde pot gasi toata seria in limba engleza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-am facut timp sa vad filmul.Foarte frumos!Oare vita de vie se poate lasa netaiata?Si legumele gen rosii,ardei ar putea creste doar prin simpla aruncare a semintelor pe pamantul nesapat,printre "buruieni"?

    RăspundețiȘtergere
  9. Vita de vie eu nu o tai si creste mai bine ca niciodata. Cat despre ardei si rosii, semintele nu pot fi aruncate asa decat in straturile inaltate, altfel nu cred ca iese nimic (urmareste cu atentie ce seminte arunca!). La mine de ex. ies mereu spontan din anul precedent rosii (chiar si in pamant f. prost, problema este ca pana cresc a trecut aici deja vara...).
    Tin pumnii si poate bagi si tu cu poze de la tine din gradina, nu stiu de ce, dar nu am reusit pana acum sa ma abonez la tine, cumva nu functioneaza!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si la mine rasar rosii spontan din seminte provenite de la fructele prea coapte cazute pe jos. Sunt ceva mai tarzii decat cele semanate in solar (prima recolta e cam cu doua saptamani mai intarziata) insa am observat ca plantele sunt mult mai robuste decat cele rasarite in solar si, in consecinta, mult mai rezistente la boli. In zona unde locuiesc eu mana face ravagii prin gradini, insa rosiile crescute de capul lor ori nu fac mana deloc, ori fac o forma mult mai usoara decat celelalte si supravietuiesc. Asa ca anul asta am facut un experiment: in loc sa seman rosiile in solar in ianuarie, ca de obicei, le-am semanat direct in cuiburi in gradina, in luna martie. Si, spre surpriza mea, acum sunt la fel de mari ca ale vecinei de alaturi, care le-a transplantat din solar in gradina. Cu ardeii n-am incercat inca, dar ideea e buna.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cartofi porcesti –napi porcesti-topinambur material saditor pentru infintare 2 hectare minim. pret 4000lei.suub 2 hectare pretul e de 2lei /fir .
    Avantaje
    -productie 35-40 tone /ha
    -nu prezinta dificultati in cultura
    -tuberculi sunt foarte apreciati in hrana animalelor cat si in consumul uman in tratarea numeroselor afectiuni diabet afectiuni ale stomacului , tonic.
    Plata unui avans in martie e necesara
    telefon 0720182025

    http://topinamburhelianthustuberosus.blogspot.ro/2011/09/topinamburul-helianthus-tuberosus.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Salutari tuturor.Numele meu este Silviu unt din Iasi si de de 3 ani tot studiez despre viata la tara si ce ar trebui sa fac ca sa fiu independent.Ma bucur sa gasesc si alte persoane care carora le pasa de natura.Eu am descoperit azi cartea si cartile postate de editura TEI unde sunt toate postate si se pot descarca gratuit.Multe chestii le stiam de la bunica de la tara dar multe le-am invatat de pe net.Vreau sa va inpartasesc ce vreau sa fac eu ca sa fiu independent:

    1.2 fose septice din beton si placate cu gresie portelanata ca este mult mai ieftin si rezista sute de ani.Conectate la scurgerile din casa si de la grajdurile de animale ca sa fermenteze si sa imi scot gazul iar ce ramane va fi ingrasamant natural.Gazu il voi stoca in forma lichida si voi folosi un generator pe gaz pentru a obtine curent si o aeroterma industriala ca sa obtin caldura in casa si pentru apa calda boiler instant pe gaz.Frigiderul il voi folosi tot pe gaz ca sunt modele facute.Deci energie obtinuta din dejectii si resturi vegetale.

    RăspundețiȘtergere
  13. 2.Apa de la dus si de la chiveta o voi filtra prin anumite bazine ca am gasit un ghid practic de filtrare iar apa se poate reutiliza pentru a uda gradina dar eu am sa o adaug intr-un iaz cu peste .La acest iaz voi adauga o cascada inalta construita pentru a prelua apa si izbind-o printre pietre se va oxigena de unde rezulta apa curata si peste sanatos.Pentru a urca apa la inaltime nu voi folosi pompe electrice si o instalatie de miscare perpetua facuta de Leonardo Da Vinci si care este foarte simplu de facut.

    4.La partea agricultura am mai multe lipsuri dar le invat repede si vreau sa fac o simbioza intre ele sa imi fac si o mica gradina botanica cu 2 -3 stupi de albine pentru polenizare si sa culeg veninul de la ele prin metoda electrica.

    5.Casa noua vreau sa o construiesc tot eu pas cu pas si nu dupa princiipile care se fac acuma ci pe principiile vechi.De exemplu eu lucrez in constructii si m-am saturat de praf ,reparatii si o gramada de materiale noi aparute de tot cacatul.Eu mi-am facut temele si ca sa ies ieftin ,bun si sa nu am treaba cu reparatii si renovari ,imi voi construi toata casa din beton.Ca sa nu folosesc lemn mult la cofraje voi turna peretii dupa care ii voi ansambla.Acuma va ganditi ca o sa tina frig si aveti dreptate dar pe interior voi placa peretii cu scandura de 2,5mm la o distanta de 5 cm de perete iar ca izolatie voi folosi lana care ciobanul o arde pe camp si lumea da bani pe produse chimice.Acuma eu nu sunt pretentios si imi doresc o casa frumoasa ,simpla,modesta si de bun gust de aceea prefer sa pun scandura in interior care o tratez cu lac colorat si asa sa ramana pe veci.Cei care sunt cu fite si v-or sa fie la top cu moda binenteles ca nu prea o sa le convina dar eu nu sunt bogat financiar ci sufleteste.In In casa voi folosi doar gresie portelanata ca sa nu am probleme si doar in baie si bucatarie restul casei cu lemn vopit cu lac colorat.Pardoseala izolata tot cu lana si cu dusmele din scandura groasa de 4cm.Nu vreau sa am dea face cu varuri ,gleturi,ipsos si alte materiale care se degradeaza asa ca eu exteriorul casei il voi modela cu ciment alb care il voi amesteca cu apa de sticla care ii ofera duritate si nu permite apei sa se infiltreze iar ca model voi fce o matrita si imi voi face un model tip pitra de rau.Vreau alb sa ramana si oricand pot spala cu jetul de apa si nu voi avea probleme sa mai varuiesc vreodata doar daca apare vre-o fisura din cauza cutremurelor se complecteaza cu acelasi material.Economie mare fiindca multi repara an de an ca sa arate bine casa si nu se justifica munca si banii aruncati pe materiale inutile.

    RăspundețiȘtergere
  14. 6.Am masina si m-am saturat sa dau bani pe motorina asa ca daca tot imi scot gaz lichid (GPL) imi voi monta o instalatie pe masina iar cand se vor ieftinii motorele electrice montate in roata ca sunt pe piata imi voi trece masina pe electric avand avanatajul ca ma pricep si la partea electrica.

    7.Animalele care le voi creste le voi oferi libertatea sa umble intr-o arie mare dar ingradita ca nu se compara un porc tinut inchis cu unul care umbla si scormoneste prin pamant si e valabil si la celelalte animale.

    Toate astea multa lume spune ca o sa fie mult de munca si le dau dreptate ,dar daca combini vechiul cu modernul iese o treaba usoara.Ma refer la faptul ca sunt multe treburi care se pot pregati dinainte ca sa iti usurezi munca.
    Spre exemplu :mancarea la animale nu este ceva greu dar daca iti montezi butoaie cu mancare si cuplezi un mecanism automat la o anumita ora sa curga e mai bine ,iar curatenie decat sa stai cari cu mana mai bine adapatezi la teava de scurgere catre fosa un motor cu tocator si cand pui jetul de apa totul este tocat si trimis direct la fermentare.Rapid si simplu.Acelasi lucru si la celelalte animale dar binentels ca sunt si altele care nu le pot face automate cum ar fi schimbatul fanului si verificatul animalelor de rani si probleme.Oricum se poate usura munca.

    Mai am si alte idei dar trebuie sa ma documentez mai bine.Sper sa va ajute gandurile mele si daca doreste cineva mai detaliat il voi ajuta cu placere.Sanatate tuturor si spor la toate.Contact : pricop_silviu2000@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere