vineri, 27 martie 2015

Povesti cu stomatologi progresisti

In ianuarie 2000, m-am mutat in apropierea orasului Trier. Cum era absolut necesar sa merg de cel putin doua ori pe an la control stomatologic, din cauza parodontozei cu retractie gingivala si alte complicatii de care sufeream (motiv pentru care mi se facuse in 1997 chiar si o operatie, tot in Germania, in incercarea disperata de a opri retragerea gingiilor - din pacate nu folosise la nimic, procesul destructiv era in continuare in plina desfasurare), mi-am cauta in primul rand un medic stomatolog. Mi-a fost recomandat un anumit dr. Ralf Petersen, ca fiind un medic care pune accentul pe profilaxie. Pentru mine acest lucru a fost un punct in plus. Suficient ca sa ma convinga sa sun si sa-mi iau o programare. Doamna de la telefon mi-a explicat foarte prietenos, ca la cabinetul dr. Petersen, prima consultatie, care dureaza o ora, este gratuita. Caci dr. Petersen lucreaza altfel decat ceilalti medici si daca ma decid sa-i urmez tratamentul, trebuie sa stiu exact despre ce este vorba. Al doilea punct in plus. Mi-am luat programarea si m-am dus prezentat la cabinet cu foarte mare curiozitate in ziua stabilita. Si asa, am ajuns intr-o zi insorita de primavara la cabientul dr. Petersen, intr-o vila veche si frumoasa de pe o strada dintr-o zona buna si scumpa a orasului Trier. Curat, luminos, aerisit, primitor, prietenos. Al treilea punct in plus. Nu te simteai deloc "ca la dentist".  Dupa ce am vorbit cu doamna de la biroul de primire, am fost condusa in sala de asteptare. Cateva scaune, cateva masute cu reviste si carti  si o vitrina mare, care mi-a luat ochii. Rafturile erau pline de tot felul de produse alimentare: o cutie de Coca-Cola, o sticla de Fanta, un pachet de inghetata, o sticla de ketchup, un borcan de castraveti murati, un borcan de Nutella si cate si mai cate. Langa fiecare produs, era construita o piramida din cuburi de zahar: exact cantitatea de zahar care se gasea in produsul respectiv. Si dintr-o data, devenea clar pentru oricine, cat de mult zahar era continut in fiecare din produsele respective. Nu mi-a venit sa cred ochilor! Nu auzisem pana atunci de asa ceva, nimeni nu-mi povestise ceva similar (de atunci m-am intalnit de mai multe ori cu acea vitrina, am de gand sa-mi fac si eu una in studioul meu de consultant de vindecare: http://www.humanistische-aktion.de/zucker.htm). Al  patrulea punct in plus. De-acum devenisem si mai nerabdatoare sa intru la dr. Petersen, imi era clar ca voi auzi de data aceasta lucruri noi. Si asa a fost.
Prima consultatie era un fel de lectie la universitatea populara: o combinatie de cursuri de igiena bucala, nutritie, logica, evolutia omenirii, istoria modului de viata al fiintei umane de-a lungul si de-a latul globului. A fost prima data, cand un medic stomatolog a incercat sa-mi explice, pe intelesul meu de nespecialist, de ce fac carii. De ce mi se retrag gingiile. De ce risc sa imi pierd dintii inainte de implinirea varstei de 40 de ani (aveam  pe atunci 32 de ani). Cu ajutorul unei prezentari pe computer, cu fotografii impresionante din arhiva pacientilor sai. Desi nu imi controla dintii, gura imi era deschisa la maxim de atata uimire. Pentru prima data auzeam cat de daunator este zaharul, ce ravagii face consumul de zahar. Dr. Petersen a fost prima persoana care mi-a explicat si de ce faina alba nu este cea mai buna alegere. Dar cel mai important, el mi-a spus fara ocolisuri, de ce port NUMAI EU raspunderea pentru situatia dintilor mei. Si eu care pana in acea clipa, consideram ca raspunderea pentru dintii mei o are medicul stomatolog curant, de la care asteptam in mod serios sa-mi rezolve problema, cat mai repede si mai usor pentru mine, si chiar sa ma vindece...... Dupa mine, asta era datoria medicilor si nu a mea... Ha, ha, ha!!! Nu este de mirare ca am cazut din susul cerului ignorantei mele direct pe terenul dur al realitatii. Si a fost bine asa. Ii sunt dr. Petersen si astazi recunoscatoare ca m-a scuturat si m-a trezit din hiponoza in care ma gaseam atunci Ca mi-a aratat ca exista si o alta cale si ca mi-a oferit solutii viabile. Solutii la indemana mea, care stateau in puterea mea. De acum inainte, EU decideam ce se intampla cu dintii mei 
Si dr. Petersen  oferea un tratament care in principiu stopa bola de care sufeream, tratament pe care l-am si facut. Imediat dupa terapia complicata, care mi se facea de doua ori pe an si care costa o avere, nu mai imi sangerau gingiile si ma simteam mai bine. Dupa cateva saptamani insa, ajungeam la acelasi punct de plecare. Si de-abia atunci am priceput, ca vindecarea va putea incepe cu adevarat, doar in momentul in care voi trece de la actionarea strict locala (numai la nivelul dintilor), cu tratarea simptomelor, la actionarea pe mai multe planuri, cu inlaturarea CAUZELOR care produceau bola. Acesta a fost punctul de intoarcere.
A urmat primul pas: am aruncat  periuta electrica de dinti. Candva, in mijlocul prezentarii dr. Petersen, aparea o fotografie cu o dantura intr-o stare deplorabila: gingiile inflamate si retrase, te asteptai ca dintii sa incepa sa cada unul dupa altul, din clipa in clipa, asa ca in desenele animate. Dr. Peteresen, care te intreba in permanenta ceva pe tot timpul prezentarii (nu cumva sa adormi de plictiseala, intereseul lui era sa te trezeasca si sa te faca sa-ti folosesti mintea) imi pune intrebarea: "Cati ani are persoana care are acesti dinti?". Raspunsul meu a fost rapid, desi nesigur: 60???? Dr Petersen a raspuns la randul lui rapid: "25. Sunt dintii unui om de 25 de ani, care s-a spalat pe dinti, ani de zile, cu o periuta de dinti electrica si si-a distrus singur gingiile." A fost prima data cand am inteles ca in mare parte mi-am indepartat singura gingia printr-un periaj agresiv, cu mare presiune (mi se parea ca daca apas, imi curat dintii mai bine), cu o periuta de dinti dura (din fericire, foloseam doar de cateva luni o periuta electrica: la recomandarea medicului stomatolog precedent...). Dr. Petersen, ca si toti ceilalti stomatologi holistici la care am fost eu de atunci incoace, recomanda clar si fara exceptii folosirea unei periute de dinti cu parul moale, in cazul meu, chiar a uneia extra-moale (periuta electrica de dinti are o viteza mult prea mare de rotatie, care combinata cu presiunea care se exercita in mod involuntar are un efect catastrofal asupra gingiilor!).
Al doilea pas: am scos zaharul din alimentatie. Usor nu mi-a fost. Si nici nu am reusit dintr-o data. Dar in momentul in care intelegi principiul, atunci nu mai exista calea inapoi. Este ca un pod care se prabuseste in urma ta, pe masura ce inaintezi. L-am descoperit la putin timp dupa aceea si pe dr. Bruker, care mi-a explicat si mai bine efectele novice ale zaharului si fainii albe, NU NUMAI ASUPRA DINTILOR. 
Au urmat apoi pasi multi si mici, pe o durata lunga de timp: eliminarea medicamentelor (din 2002 nu am mai luat NICIUN medicament - poate nu pare mare lucru, dar pentru mine, care eram dependenta de medicamente, care luam antibiotice de cateva ori pe an, care nu plecam nicaieri  fara aspirina si algocalmin in geanta, a fost un pas gigantic), trecerea la remediile homepatice si la tratamentele naturale, schimbarea modului de viata si trecerea la o viata in armonie cu natura, cu respectarea stricta a legilor ei samd.
Isotria s-a repetat de atunci de nenumarate ori. Am auzit aceeasi poveste de foarte multe ori. Cumva, parca toti imi spuneau dintr-o data acelasi lucru. Caci incetasem sa mai merg la medici, care nu reuseau sa-mi castige mai inainte de toate increderea si respectul. Si asa, ani mai tarziu, am ajuns si la dr. Dirk Schreckenbach (pentru ca am descoperit ce efecte negative au aparatele dentare, NU NUMAI ASUPRA DINTILOR, si am refuzat atunci in mod logic sa-i pun fiului meu aparat dentar normal, am vrut neaparat un BIONATOR - iar alta poveste....), un stomatolog cu mare faima. Si iar nu imi ajunge timpul ca sa povestesc si despre el, dar titlurile cartilor lui, va vor spune cu siguranta multe: "Soaptele dintilor - dintii, oglinda sufletului tau" si "De fiecare dinte depinde intotdeauna un om intreg"!
Caci desigur ca NU este suficient doar sa ne spalam cum trebuie pe dinti si sa scoatem zaharurile din alimentatie. Calatoria este de fapt mult mai lunga si nemaipomenit de frumoasa. Va doresc drum bun, sunt sigura ca ne vom reintalni!



39 de comentarii:

  1. Multumesc din suflet! Cumva trecem cu totii pe aceleasi carari... Si eu am probleme cu retractia gingivala, si eu ma pregatesc (pregateam) sa-i pun fiului meu (7 ani) aparat dentar. Asa ca o sa te rog cu tot sufletul sa scrii si despre acel BIONATOR. Am cautat pe google si am gasit filmuletul https://www.youtube.com/watch?v=wTbr6hBR9ys. Baietelul meu chiar asta are cu dintii. Tu i-ai pus deja puiului tau? In cat timp se corecteaza? Cum reactioneaza copilul? Mai caut informatii si sper sa gasesc si in alte limbi decat spaniola si germana. Ce efecte negative au aparatele normale? Iti multumesc pentru timpul pe care il acorzi postarilor care ne sunt tuturor de mare folos. Esti minunata si ma bucur din toata inima ca te-am descoperit! Te imbratisez cu drag >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Intre timp am gasit si la noi un cabinet/laborator care are si Bionator http://a-g-o.ro/index.php/functionala/bionator.html. Pe site-ul lor scrie ca e recomandat intre 8 si 10 ani. Asa stii si tu? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vezi si sa nu crezi!! Eu tocmai voiam sa scriu ca probabil in Ro nu a auzit inca nimeni de Bionator (dar sa stii ca linkul nu se deschide!). Si totusi... Bionatoru-ul este recoamndat si adultilor, deci info cu 8-10 ani nu e adevarata. Fiul meu era in plin tratament cand ne-am mutat in Belgia si aici NU am gasit pe cineva care sa continue tratamentul. A trecut pe o alta varianta de aparat nefix, dar nu este ca Bionator-ul... Cateva idei principale: "Aparatele normale au multe efecte secundare si trateaza iar numai simptomele: dintii strambi sunt indreptati cu forta. Bionatorul este holistic (a fost inventat de Prof. Balters in 1940!!!). Pe scurt o traducere la repezeala: Dinții controlează reglarea fină a coloanei vertebrale și problemele dintilor perturba de multe ori statica generala a coloanei vertebrale. La sfârșitul anilor `40, Prof. Dr. Dr. Balters a stabilit această legatura între dinti și alte boli fizice si apoi a dezvoltat metoda Bionator pentru a corecta aceste neconcordanțe. El a fost un pionier al ortodontiei holistice. Ce este Bionator-ul? Bionator este un dispozitiv ortodontic care stimulează si antreneaza forțele de creștere endogene și dezvolta cavitatea in acelasi timp bucală armonios. Modificările pe care le realizazea Bionator-ul sunt determinate de creșterea (marirea) maxilarului. Terapia are succes atat la copii, cât și la adulți.

      Cu toate acestea, efectul unui bionator nu se limitează la cavitatea bucală, Deoarece prin corectarea simultană a coloanei, dispozitivul duce la îmbunătățirea pozitiei corporale, stimulează fluxul limfei și stimulează respirație nazala. În special, prin eliminarea blocadelor se vindeca si multe bolile cronice ale tractului digestiv, sistemului respirator, aparatului locomotor si pot fi atenuate sau eliminate si perturbări în zona mental-emoționala. Tema este FANTASTICA.
      Cine cunoaste limba germana sa se documenteze neapart mai departe. Bionator-ul este cunoscut cu adevarat doar in spatiul germanofon. Aici lumea e mult mai deschisa la cap, atat medicii cat si pacientii. Sunt multe lucruri faine de povestit, dar e tema e f. complexa si nu merge sa fie sintetizata in cateva randuri...
      Numai bine,
      mimi

      Ștergere
  3. Multumesc Mimi pentru postarea aceasta.Acesti oameni merita tot respectul si admiratia noastră îndeosebi pentru puterea de a "curge"contra curentului.
    O spun asta din poziția specialistului.E tare provocator ca tu sa ai o abordare holista , întreaga, rotundă a problemelor buco-dentare ,sa vezi tabloul complet al ființei din fata ta ,corp -emoții-psihic-spirit si sa te lovesti de zidul convingerilor si credințelor construite de familie, școala, societate, cultura , experiente medicale anterioare ale celui ce-ți cere ajutorul.
    Pentru mine personal, in aceste vremuri , in aceasta consta provocarea, in a-i sensibiliza pe oameni spre o directie de vindecare autentica, reala , ce aparține individului si nu unui sistem sau unui oarecare medic renumit.
    Călătoria de vindecare alături de pacient e una extrem de frumoasa dar si la fel de provocatoare.Noi ca si medici avem rolul de a însoți ființa de lângă noi , de a asigura congruenta cu ea , de a întări motivația atunci cand întâlnim piedici si nicidecum de a ne erija in VINDECATORI.
    Încă o data un mare Multumesc pentru ideea postării si Recunostinta acestor oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De medici ca tine e nevoie acum ca de aer......
      Multumesc, multumesc, multumesc! Din tot sufletul si cu toata inima!
      Cu mult drag si nesfarsita iubire,
      mimi

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      Imi puteti spune va rog cum v-as putea contacta ? (Asa avea nevoie de ajutorul dumneavostra - daca am inteles bine sunteti medic stomatolog in Cluj)

      Multumesc,
      Marius

      Ștergere
  4. aici in Belgia ai reusit sa gasesti un stomatolog din acesta?
    dac-as stii germana as fi in stare sa ma duc la dansul! o fi stiind el franceza, sau engleza?!
    Multumesc de tot ce impartasesti cu noi.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,
      Nu am gasit. Sunt si eu trista din ac. cauza. am fost la un stomatolog langa Louisa, care merge catd e cat (are un altfel de aparat, care merge insa pe acelasi principiu ca Bionator-ul, copilul trebuie sa lucreze insa mult - iar fiul meu la cei 15 ani ai lui, tocmai e fff lenes....), daca vrei iti dau adresa. Eu tocmai ma gandesc sa merg cu el iar in Germania, ca tot platesc in principiu aproape tot eu singura.
      Habar nu am daca dr. Schreckenbach vorbeste engleza sau franceza. Aici info in engleza de la un alt stomatolog: http://www.bionator.com/home.php.
      Numai bine si mutla santate. Tot nu ne-am intalnit.......

      Ștergere
    2. Sigur, da-mi adresa.Sunt in stare s astrabat toata belgia, eventual toata lumea pentru un dr bun, f bun.mai ales pentru copil.deocamdata problèmele-s la mine.o sa ma uit pe site-ul indicat de tine.cand organizezi tabara de la viscri, anul asta, ne dai de stire. as vrea sa ajung.asa ca poate pan la urma ne-om intalni. sincer; mi-e dor de dealuri, satul romanesc, natura, liniste...
      daniela

      Ștergere
    3. Nu vreau sa te scutur prea tare, dar sa stii ca lucrurile astea faine le gasesti din ce in ce mai rar in Ro. Acum sunt in organizari pt. sfarsitul lui iunie inceputul lui iulie.
      La Bruxelles am fost la dr. Palanate: http://www.dentiste-biomagnetisme.com/. Am fost si eu la ea, e de treaba, dar nu e super (mai ales ca mestesug) sunt de parere ca in Germania ti se ofera mult mai multa calitate. Pt. aceeasi bani......

      Ștergere
  5. Scuze Mimi ca nu am fost atenta si comentariul nu a intrat cu numele meu, Anamaria Sanduta , ci cu numele hobby-ului meu.Initial m-am gândit ca nu se potriveste temei, apoi mi-am zis ca nimic nu e întâmplator si poate a trebuit sa fie.Multumesc încă o data pentru postare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Imi puteti spune va rog cum v-as putea contacta ? (Asa avea nevoie de ajutorul dumneavostra - daca am inteles bine sunteti medic stomatolog in Cluj)

      Multumesc,
      Marius

      Ștergere
  6. Vai, Mimi, iti multumesc.. ma pregateam sa mi arunc peria electrica(nu mai stiu unde auzisem ca nu e cea mai buna alegere), dar azi chiar o voi face!
    Acest post trebuie citit de toata lumea...multumesc pentru toate informatiile pretioase pe care le imparti cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Genial!!! Bravo, sunt foarte fericita ca exista asa ceva, doctori alopati cu abordare holista!! Sunt si mai fericita ca sotul meu lucreaza partial in Germania si oarecum stie limba. Eu " mi-am uitat" periuta electrica la soacra de Craciun si acolo a ramas, nu am stiut pana azi de ce nu am nici un zvac sa mi-o recapat.

    RăspundețiȘtergere
  8. am gasit contactul! Ce complicat era :))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Mimi,
    Doctorul acesta mai profeseaza la Trier si stie si engleza ? Am si eu probleme cu gingiile si i-as face o vizita, locuiesc la o ora departare.
    Multumesc,
    Angela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, eu locuiesc deja de peste 3 ani in Belgia. Dar fac acum mai multi stomatologi tratamentul lui Solo-Prohylaxe http://www.solo-prophylaxe.de/c_faq.php?id=9.

      Ștergere
  10. Fff interesant... si cred ca si adevarat ;) dar ce posibilitati/alternative are cineva care traieste in Romania (pentru ca a fost chemat de Dumnezeu sa ramana sa ajute tara, ca sa zicem asa) si nu are resursele financiare pentru a merge la experti? Si cum ai reusit sa "te lasi" de zahar? :)))) eu am inceput treptat, dar imi dau seama acum cat de dependenta sunt de fapt. In zilele in care nu imi iau "portia" obisnuita de zahar parca os fara energie, slabita si chiar nervoasa, foarte iritabila :(
    Frumos articol!!! Si de luat aminte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Raluca,

      Stai lnistita ca lucrurile se misca tare si in Ro. Uite la Cluj este d-na dr. Anamaria Sanduta, care a comentat mai sus si care pare sa fie exact un astfel de medic. Si in plus, un om tare fain. Sigur exista mult mai multi, eu daca nu stau acolo, nu prea am contacte asa de bune.....
      Am inlocuit zaharul cu mierea (care este totusi un produs natural) si la inceput, cand ca si tine eram inca dependenta de zahar, cand simteam ca imi trebuie dulce, mancam o lingurita de miere.
      Cu timpul, se reechilibreaza organismul si nu te mai teleghideaza poftele. Ai rabdare cu tine si cu organismul tau.
      Numai bine si multa sanatate,
      mimi

      Ștergere
    2. Buna Mihaela, am dat google dupa Doamna Sanduta si nu o gasesc nicaieri. Suntem tare interesati de un holistic dentist in Cluj. Ne puteti ajuta cu mai multe informatii? Multumesc frumos, Mirela

      Ștergere
    3. Draga Mirela,

      Pe FB o gasesti pe doamna Sanduta cel mai usor: https://www.facebook.com/anamaria.sanduta?fref=ts.
      Numai bine,
      Mihaela

      Ștergere
  11. Buna seara. Va urmaresc de ceva vreme site-ul si de fiecare data cand aplic vreun sfat de-al dvs, ma simt tare bine. Citindu-va, imi dau seama cate intrebari as avea sa va pun pentru a ma clarifica, caci multe certitudini mi-au devenit acum dileme.
    Parca la fix am dat de dvs si articolul de fata. Nimic nu e intamplator. Tocmai am si eu o problema la dinti (ca sa nu vorbesc de trecut, am purtat 3 ani aparat dentar, mi s-au retras gingiile si tot imi sunt strambi + am scolioza-niciodata nu m-am gandit ca ar avea legatura cu dintii!): am descoperit in urma unei radiografii un ditamai granulom (puroi) la un premolar, radiografie recomnadata de dermatolog pentru a exclude o cauza a acneei mele. Dermatologul mi-a zis sa fac rezectie cat mai repede. Dar documentandu-ma, am facut doar tratamentul endodontic, caci in urma acestuia, corpul, in cateva luni ar trebui sa resoarba puroiul. Asa ca am incredere in organismul meu si vom vedea peste 6-12 luni la o noua radiografie. Altii se vindeca de cancer fara chimioterapie, de ce nu m-as vindeca si eu de un granulom? Din cunostintele dvs, ce credeti ca as putea face, ce tehnici holistice as putea folosi pentru a a ajuta organismul in acest sens? As vrea sa scap de puroi fiindca dermatologul pune presiune pe mine ca tot la rezectie voi ajunge si de aici imi vine acneea rozacee (pe care o am de 10 ani...). Uf, cate as mai avea sa scriu, dar poate aveti mai bine o adresa de email.
    Va multumesc tare mult ca ne impartasiti din experienta si documentarea dvs.

    O seara minunata!

    Cu stima, Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana,

      Exact asa este! Si eu sunt de parere ca orice se poate vindeca in mod natural, iar hrana vie este un panaceu (da, eu afirm ac. lucru, in ciuda pararii general raspandite ca nu ar exista un panaceu....). Multe probleme ale dintilor, apar dupa sau din cauza tratamentelor stomatologice. Din cauza alimentatiei gresite. Din cauza unor conflicte sufletesti. Cauze pot fi multe. Iar faptul ca suferi si de alte afectiuni arata cat de complexa este tema. Dar tu poti face multe singura, in primul rand prin schimbarea modului de viata si de alimentatie. Ia poate legatura si cu dr. Soescu, sunt sigura ca te poate ajuta cu un regim bun si homeopatic
      Ce as face eu in cazul tau:
      1. as tine macar o zi post negru https://www.youtube.com/watch?v=HqGGHeomXW4
      2. as lua argila
      3. as mari cantitatea de frunze verzi, in special cele din flora spontana (acum e momentul cel mai bun, ac e plina piata de verzaturi)
      4. as consuma alge (de ex. Wakame)
      5. as face miscare (Goltis a vindecat cu programul lui cazuri f. grave de scolioza http://hrana-vie.blogspot.be/2014/06/apa-rece-este-benefica-pentru.html)
      6. as lucra si pe planurile psihic si sufletesc, multe probleme ale dintilor au radacinile aici (daca imi spui care dinte este, poti sa-ti spun cu ce organ are legatura - dupa dr. Schreckenbach)
      7. sunt multe de spus, adresa mea: hranaviero@googlemail.com
      Numai bine,
      mimi

      Ștergere
  12. Eu nu am folosit niciodata periuta electrica, nu am avut incredere in ea. Mi se pare pt lenesi. Si nu am avut parte de nici un medic stomatolog care sa-mi recomande asa ceva. Nu, nu am o dantura perfecta, dimpotriva am f multe probleme la momemtul acesta pe care trebuie sa le rezolv. Dar stiu ca atunci cand mananc multe dulciuri sau fainoase simt efectul lor nociv la nivelul radacinilor dintilor. Cred in masajul gingiilor. Asa cum noi avem nevoie de masaj, si gingiile, dintii au nevoie de un masaj cu ajutorul degetelor noastre. Masajul cu sare sau ulei pt 20 minute. Clatirea gurii cu apa + tinctura de propolis sau alte amestecuri de tincturi recomndate de ayurvedist. Din pacate va trebuie sa-mi fac un implat si nu prea sunt fericita, dar voi consulta un dentist homeopat (sunt destui in UK). Din pacate sunt f scumpi.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc de adresa, dentistul din Bruxelles.
    Cura cu ulei, clatit gura, am facut in cateva randuri.nu stiu la nivelul corpului cum a folosit -se pare ca e buna ptr tot organismul, dintii mei dupa o luna straluceau de curatenie (ca albi n-or sa fie niciodata, is inchisi la culoare de la antibiotice luate cand eram mica)si aveam asa o senzatie de prospetime si curatenie pe care n-o am nici de ma spal de-o mie d eori pe dinti, pe zi.
    tre sa-mi impun sa devina un obicei permanent.
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am incercat si mi s-a parut o treaba buna, dar iti spun sincer ca nu fac cu placere si de aceea nu fac in fiecare zi. Si eu mi-am spus ca as putea sa-mi fac o parere numai daca as practica cateva saptamani consecvent...
      Nici dintii mei nu sunt albi, dar oricum dinti asa de albi cum vedem toata ziua la televizor si in reviste NU exista de fapt in realitate. De curand am vazut un documentar despre ABBA si atunci mi-a sarit in ochi ce inseamna dinti naturali (nu foarte albi si in niciun caz perfecti!) si ce se practica astazi in showbiz! Fals de la cap la coada!! Insa este numai hotararea noastra daca ne lasam orbiti sau nu...

      Ștergere
  14. ai dreptate. am o matusa care mereu imi spunea du-te si-mbraca-ti dintii, aveam deja vreo 20 ani.eu, obisnuita cu culoarea mea, nu vedeam "problema".exasperata, am intrebat o dr-a.mi-a spus, ca nu ma sfatuieste, atata timp cat am dintii mei in gura sa-i tin cat mai mult timp, nimic n-o sa-i poata cu adevarat inlocui.i-am ascultat sfatul da e drept ca n-am facut niciodata o fixatie pe faptul ca-s inchisi la culoare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hristos a inviat !
    Am si eu o curiozitate.. Implanturile dentare sunt sanatoase pentru organism? Multumesc. Numai bine si mult spor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Implanturile sunt un corp strain, care de fapt nu are ce sa caute in maxilare. Dar cine mai poate azi sa le faca pe toate perfect in viata??? In fucntie de situatia individuala a fiecaruia, sunt de parere ca in ultima instanta, terbuie luata eventual si o astfel de solutie in calcul.

      Ștergere
    2. Buna Mimi,

      baietelul meu in varsta de 15 luni are toti incisivii superiori macinati atat de adanc incat se poate vedea pulpa dentara, presupun, cu ochiul liber. Stomalogul care l-a consultat a facut un plan de tratament absurd din perspectiva mea: intreruperea alaptarii noaptea si mai ales omorarea nervilor si punerea unor coroane in cadrul unei interventii sub anestezie generale de aprox 3 ore. As dori sa verific si cu alti medici daca interventia respectiva este intr-adevr necesara insa mi-e greu sa gasesc aici doctori care merg pe tratamente minim invazive. Daca este posibil imi poti da te rog datele tale de contact in privat pentru a continua discutia? Daca nu gasim solutii in tara vom incerca probabil in afara iar indrumarile tale ne-ar fi de real ajutor. Multumim cu drag, Cristina

      Ștergere
    3. Ia legatura cu Gabriela Balanescu. De la ea de pe FB:
      "Din nou anunt. Din nou cu tematica dentara.

      Am început deja primul curs. Doua module le-am parcurs. Mai avem doua.
      Pentru ca cererile au fost mai multe decat credeam m-am gandit la cateva restructurari. Insa nu le voi anunta acum, ci la toamna, cand voi putea sa le si aplic.
      Pana atunci, mai initiez un curs, tot asa, in cerc restrans, cu 4, maxim 5 mame.
      Tematicile sunt aceleasi. Adica (reiau cu un simplu paste) vom povesti asa:
      - despre mostenirea genetica si cum influenteaza ea intreaga dezvoltare a organismului, in general si a dintilor, in particular
      - despre perioada sarcinii si cum afecteaza stilul de viata al gravidei (modificat major de influenta glandelor endocrine - hormonale) intreaga evolutie a fatului si implicit si a mugurilor dentari
      - despre hrana si care sunt alimentele ce fura din mineralele smaltului (cel mai dur organ din organism) ducand la demineralizarea lui si apoi la bine cunoscuta carie
      - despre cum influenteaza intreg procesul de digestie dezvoltarea dintilor si mentinerea lor intr-o stare integra si sanatoasa
      - despre cauzele bacteriene (nu le excludem nici pe ele, insa nu le mai acordam toata atentia ca pana acum)
      - despre cauzele emotionale (deloc de neglijat) si cum se transmit copiilor fricile noastre, ale parintilor (dintii fiind in stransa legatura cu luarea deciziilor si asumarea lor, ei reprezentand poarta de intrare solida ce ne ajuta sa "muscam" din plin din viata) si aici vom vorbi despre fiecare dinte in parte si ce oglindeste el la nivel emotional
      - despre metode de preventie
      - despre metode de tratament - cand sa se intervina si cum (prin metode naturale - acolo unde inca se mai pot aplica sau stomatologice, dar blande si cat mai putin traumatizante pentru copil - acolo unde procesul carios este deja masiv dezvoltat)
      - despre igiena bucala a copiilor, de cand incepe periajul si ce tehnici folosim
      - despre pastele de dinti si demolarea mitului legat de beneficiile fluorului atat de folosit si indicat de stomatologi
      - despre alaptat si periaj - daca este sau nu nevoie sa periem bebelusul dupa alaptat

      Totul va fi structurat in 4 module. Zilele de curs sunt urmatoarele:
      27 iulie
      29 iulie
      3 august
      31 august.
      Interval orar 17.00 - 18.30.

      Asadar pentru cine e dornic si are nevoie ma poate contacta pe adresa doctorG@doctorG.ro sau printr-un mesaj privat aici pe Fb.

      Sa va fie spre folosinta!
      Cu drag de voi si de copii."- Gabriela Balanescu

      Ștergere
  16. Va rog spuneti-mi parerea dvs despre dusul bucal.Am lucrare care inlocuieste un sfert din dintie si stomatologul meu recomanda flosirea dusului.pana acum am ezitat sa il achizitionez neffind prea bine documentata. mii de multumiri.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de parere ca nu e necesar, dar la urma urmei eu NU sunt stomatolog. Si recunosc sincer, ca nici nu am experinta personala cu el...

      Ștergere
  17. Buna Ziua, sunt Italian dar prietena mea e ROmanca.
    Stiati un stomatolog in Romania, mai bine Chirurg Maxilo Facial, ca stie despre focar dentare? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caro Davide,

      Ia cel mai bine legatura ori cu cu Anamaria Sanduta (vezi mai sus) ori cu Gabriela Balanescu, amndoua sunt medici stomatologi cu vederi holistice f. largi si ar putea sa-ti recomande un chirurg bun.
      Numai bine si multa sanatate,
      Mimi

      Ștergere
  18. Bună ziua. Citesc a 2-a, a 3-a oară articolul și ajung la aceeași concluzie: aparatul dentar nu e indicat. Eu am purtat 3 ani, mi s-au îndreptat dinții, dar treptat, după ce l-am dat jos, dinții mi-au revenit la loc. E f frustrant, pentru că 3 ani am investit mulți bani și energie, pentru un rezultat de câțiva ani (2-3). Mi s-a recomandat extracția celor 4 molari de minte și iarăși aparat dentar. Dar cine îmi dă garanția că de data asta se vor îndreptat definitiv? Evit să zâmbesc ca să nu i se vadă dinții de sus. Le urmăresc și pe Cristela Georgescu și Olivia Steer, care au o dantură aliniată și frumoasă, dar apelez la dvs. pentru că doar aici am găsit acest subiect abordat. Credeți că Bionator mi-ar fi indicat (am 26 ani). Unde l-as putea pune in Romania? Cel mai mult ma deranjeaza aspectul estetic...

    Va multumesc!!!

    Cu stimă,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana,

      Bionator-ul este si pt. adulti, nu numai pt. copii! Poti sa-l incerci, dar nu uita si ca dintii "altfel" au un farmec aparte, de ex. Nena sau Letitia Casta. Si puneti intrebarea: ai nevoie de oamenii care te iubesc si te plac numai pt. ca ai dintii drepti si perfecti? Sau te simti cumva mai bine, daca te gandesti, ca cine te place, in ciuda dintilor strambi, iti simte si-ti iubeste de fapt esenta, adevarata ta fiinta si nu numai persoana strict fizica? Eu as lucra si la alte aspecte, chiar si simplul fapt ca dintii ti s-au strambat la loc este cel mai clar indicator, ca este nevoie o noua abordare. Citeste-o neaparat pe Louise Hay si incepe sa te iubesti pe tine insuti, exact asa cum esti!
      Cu tot dragul,
      Mihaela

      Ștergere
  19. Buna ziua! Imi puteti spune va rog, daca am maxilarul inferior mai putin dezvoltat decat cel superior as mai putea folosi aparatul Bionator? AM gasit pe internet ca nu ar mai putea ajuta adultii. PS: am 37 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face ceva la orice varsta, in special in combinatie cu sarurile Dr. Schüßler.
      Cu drag,
      Mimi

      Ștergere