miercuri, 8 mai 2013

La o margine de cer.....

Hrana vie a mai pierdut un alt mare om. Pe 23 aprilie 2013, s-a stins din viaţă Franz Konz, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din Germania (BFGeV), cea mai mare asociaţie raw vegan din lume  (cca. 10.000 de membri). Dar cine a fost Franz Konz?

Născut pe 16 mai 1926 în Germania, Franz Konz a lucrat ani de zile ca funcţionar public în cadrul unei instituţii de stat aparţinând de Administraţia Financiară (Oficiul Fiscal) şi s-a trezit "din senin", după ce a urmat  permanent  de la vârsta de 25 de ani tot felul de tratamente medicale alopate, la numai 39 de ani, cu un cancer de stomac în stadiul II. S-a internat în spital şi astepta operaţia, când mătuşa sa, o călugariţa bătrână şi inteligentă, care era pe vremea respectivă secretara şefă a medicului şef care urma să-l opereze pe domnul Konz, i-a dăruit o carte a unui medic naturalist şi l-a sfătuit în şoaptă să părăsească cât mai grabnic spitalul, spunându-i că altfel nu-i va fi bine. În noaptea aceea, Franz Konz a citit toată cartea, iar a doua zi a cerut, spre profunda indignare a medicilor, externarea.  A fost obligat să semneze că pleacă din spital pe propria răspundere, iar medicul șef i-a garantat că în nici jumătate de an, va muri dacă nu se operează. Și ce-a făcut Franz Konz în această situație disperată? S-a dus acasă și a trecut de la o zi la alta pe hrana crudă și a continuat să cerceteze și să citească toate cărțile despre hrana vie pe care le-a găsit. A descoperit pe propria piele binefacerile mișcării în aer liber și puterea vindecătoare a razelor de soare.  A învățat să-și asculte cu atenție corpul și să-i înţeleagă mesajele. Și-a redescoperit pasiunea pentru laturile cele mai frumoase ale vieții: muzica, poezia, pictura, literatura, filosofia ş.a.m.d. A reușit să-și curețe nu numai corpul, ci și sufletul și mintea, căci acesta este poate cel mai mare avantaj al hranei vii: îți da posibilitatea concretă de a ieși din "închisoarea" trupului, sufletului și minții, în care am fost cu toții "închiși" încă din fragedă pruncie de către parinţi, şcoală, societate etc.   
Desigur că profețiile medicilor nu s-au împlinit - din contra, Franz a reușit să atingă o stare de sănătate mai bună că niciodată și sufletul sau mare l-a îndemnat să nu țină o astfel de descoperire de extremă importanță numai pentru sine, ci să o împărtășească cu toți ceilalți oameni bolnavi, încercând să salveze cât mai mulți oameni din ghearele bolii. A înființă în urmă cu aproape 40 de ani o mică asociație de ajutor reciproc și a scris sub pseudonim o primă carte despre experiența sa în vindecarea cancerului cu un regim natural de viață cu hrana vie. 
De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au descoperit datorită lui Franz adevărul despre cauzele bolilor și au trecut cu entuziasm la regimul de viață cu hrana vie. Între timp, mica asociație a devenit cea mai puternică asociație raw vegan din Germania, cu o rețea de grupe de ajutor reciproc care acoperă nu numai toată suprafața Germaniei, ci și multe alte țări, cu un program anual foarte bogat care acoperă seminare, congrese și alte întâlniri de profil. BFGeV este o asociație non-profit, o asociație  cu "coloană vertebrală" și verticalitate consecventă, care își respectă, fără niciun compromis, țelurile propuse încă din start,  și anume: ajutorarea oamenilor bolnavi și răspândirea adevărului despre adevarata sănătate și hrana vie! 

Teoria lui Franz Konz este nu numai absolut revoluționară, tocmai prin simplitatea ei, ci si de-a dreptul reactionara! După Franz Konz, NU EXISTĂ de fapt niciuna din cele peste 40.000 de boli "descoperite" de medicina alopată, ci există numai UN MOD GREȘIT DE VIAȚĂ. În momentul în care omul se reîntoarce la un mod natural de viață (cu o alimentație bazată pe hrana vie vegană, cu mișcare fizică în aer liber, cu îngrijirea cu sfințenie a corpului, sufletului și minții), respectând cu strictețe legile naturii, organismul se "vindecă singur" de absolut toate bolile (desigur că întotdeauna există un "point of no return" personal, în cazul în care organele sunt deja mult prea deteriorate de boală sau de tratamentele medicale - există întotdeauna o situație individuală, cu totul diferită de la om la om).
 Metoda sa,  numită "Urmedizin" (medicina ancestrală), este foarte simplă și accesibilă tuturor: după o perioadă de detoxifiere cu post negru, argilă și hidroterapia colonului, se trece la un regim de viață cu hrana vie (75% fructe, 20% frunze verzi, neapărat cât mai multe plante din floră spontană, legume și rădăcinoase, 5% semințe și nuci) și cu multă mișcare fizică (cel puțin o oră, zilnic!). Nu se neglijază nici nevoile sufletului și ale minții, se înlocuiesc preocupările frivole (TV, presă de scandal, petreceri până în zorii zilei etc.) cu incursiuni regulate în lumea naturii și a culturii universale: se ascultă muzică de calitate și se cântă (cântatul este una din coloanele principale ale programului elaborat de Franz Konz), se recitesc marile opere ale literaturii universale, se vizitează muzee, etc. Foarte importante sunt și contemplația zilnică, în liniște sufletească absolută, precum și o preocupare intensă pentru sensul vieții și rolul nostru pe acest pământ, precum și reîntoarcerea la rădăcinile noastre și la izvorul CREAȚIEI DIVINE.
Pentru că Franz Konz a dat mereu dovadă de multă inteligenţă, a reușit în decursul timpului să-și câștige independența materială, devenind autor de best-seller în domeniul ..... financiar: a scris anual un ghid de completare a declarației de impozite "1001 de tricuri legale pentru a-ți recupera banii de la stat!" - și având în vedere că germanii plătesc mai mult de 50% din venit pe impozite, cartea (foarte bună de altfel) se vinde în milioane de exemplare în fiecare an!. Astfel Franz Konz a fost mereu unul dintre puținii "învățători" din domeniul medicinei naturale care nu a avut niciodată nevoie să vândă nimic. Și pentru că nu a făcut afaceri, nu a depins deci nici de sponsori, nici de investitori, Franz Konz şi-a permis să spună cu adevărat numai ceea ce a crezut, fără să trebuiască să țină cont de părerea cuiva. Ceea este mare lucru, căci la drept vorbind, câți oameni își permit în zilele noastre acest lucru? Credibilitatea sa este desigur asigurată și de faptul că a urmat  la rândul său, timp de peste 45 de ani regulile de viață pe care le-a recomandat şi că a avut mereu, în ciuda vârstei înaintate și a faptului că a pornit regimul de viață cu hrană vie în condiții foarte nefavorabile, de la un punct în care boala deja făcuse ravagii în corpul sau, o condiție fizică de invidiat - spre deosebire de cei mai mulți contemporani ai săi, care ori au murit deja, ori vegetează în singurătatea și răceala unui  cămin elegant și luxurios de bătrâni din Europa de Vest.
 Sunt multe de spus, am încercat de fapt să suprind aici cât de cât esențialul, le recomand cu mare căldură cunoscătorilor limbii germane să citească cartea de sănătate scrisă de Franz Konz "Der große Gesundheits Konz", o carte pe care mulți dintre cititorii săi o numesc "Biblia verde".
Franz Konz a murit în linişte şi pace, în patul său, înconjurat de membrii familiei sale, dupa o scurtă perioada de timp în care  a fost bolnav (a avut inima franta) si puterile au început să-l părăsească treptat, dându-i-se astfel timp să se pregatească pentru marea călătorie, care stă la capătul fiecărei vieţi.

Franz in elementul sau, la unul din congresele de sanatate pe care le organizeaza Alianta pentru Sanatate.


Facand exercitii de vedere cu participantii la seminar


"Strigatul gorilei", activeaza timusul si ajuta la eliminarea stressului



Franz Konz a spus o mulțime de vorbe de duh, care au căpătat deja aproape caracter de proverb,  mai  jos câteva dintre ele:
 
 "Natura este perfectă și are întotdeauna dreptate, omul este mereu supus greșelii" (este un citat preluat de la Goethe, pentru care Franz Konz are o mare slăbiciune).
 "Marile decoperiri științifice de astăzi sunt marile erori de mâine" (în cartea sa, Franz Konz  subliniază mereu că nu ne putem baza pe studiile stiitifice, căci știința este din păcate "vândută"! Un exemplu concludent: medicina alopată a avut nevoie de 75 de ani pentru a recunoaște că razele Röntgen sunt foarte dăunătoare sănătății - câți oameni au plătit cu viața  sau cu sănătatea acest lucru?).
 "Sapere aude - folosti-vă puterea de discernământ, puneți-vă mintea la contribuție și gândiți-vă orice ați face, dacă este un lucru natural sau nu - și așa veți găsi dintr-o data răspunsurile la toate întrebările și nelămuririle voastre".
  "Ia-ți sănătate și vindecarea în propriile mâini! Acest lucru cere mai multă putere decât înghițirea unor medicamente chimice și urmarea unor terapii prin iradiere cu raze care-ți distrug și celulele sănătoase. Dar acesta este singurul lucru  care te face cu siguranță santos!" 
 Oricum pentru mine rămâne absolut de neînțeles, de ce oamenii încurajează atât de mult mediocritatea, în cele mai multe dintre domeniile vieții lor - chiar și în așa numita "scenă raw food" lucrurile nu decurg altfel:  deschizătorii de drumuri, originalii, adevăratele fenomene,  precum Franz Konz, rămân mai mult sau mai puțin "în umbră", neatingând pe plan internațional nici pe departe faima unui David Wolfe sau a unei Shazzie (care au și ei meritele lor, dar diferența de nivel, ar fi cam ca de la cer la pământ!) -  dar din păcate, aceasta este "marca" timpurilor comerciale și superficiale pe care le trăim ..... 
 
 

17 comentarii:

  1. D-zeu sa-l odihneasca-n pace!
    Un caracter puternic, deosebit si mai ales,e de pretuit faptul c-a infiintat aceasta societate, ca a impartasit din cunostintele, experienta lui.
    si toate acestea fara nici un scop material.
    asociatia acesta in ce alte tari are reprezentanti?m-ar interesa teribil!sau scrie pe site-ul lor?

    e f trist ce se-ntampla, ma refer la starea actuala de sanatate mentala si spirituala!pan la urma inteleg si cred ca solutia cea mai buna, poate singura, e hrana vie! dar cum spuneai, trebuie multa vointa,disciplina,etc.
    e o lupta care trebuie s-o castigam!

    acu cine citeste ce-am scris sa nu creada ca sunt raw suta-n suta. sunt constienta de beneficiile acestei alimentatii, fac eforturi,cand avansez, cand regresez,etc, si ma bucur ca exista bloguri cu info.

    cum sa nu fie incurajata mediocritatea, cand noi insine am devenit mediocri?. ne lasam asa condusi, indrumati, ghidati de tv, de radio, de etc,etc."on nous occupe"cum sa zic ni se gasesc asa zise preocupari (filme toate cu scene de violenta,etc,etc parc-ar face special sa alimenteze un anuume gen de comportament, reviste cu tot felul de anunturi mai mult sau mai putin porno, totul ca sa fim cat mai frivoli si debili) nu cumva sa ne "plictisim", da de fapt cu scopul ca nu cumva sa-ncepem sa gandim, sa ne punem intrebari, sa ne trezim!

    se vede de altfel si din felul de-a ne exprima, reactiona, gandi, etc.

    inteleg "frustratrea" ta cu privire la faptul ca adevaratii promotori ai alimentatiei raw sunt, raman in umbra fata de noile "stele".fiindca noile stele si-au arogat de la-nceput titlul de "primul promotor raw food" de nu-s unde, s-au umplut de paiete, sclipici si alte cele!

    bun uim zici tu unii au si ei meritul lor, dar undeva-n spate ramane mai mereu interesul comercial si succesul personal.

    tre sa plec
    te pup
    pa
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Iti multumesc tare mult, comentariile tale ma incurajeaza mereu si ma sustin atat de bine!
      Lista e pe site-ul BFG, dar ghici cine e responsabil pt. grupa din Belgia??? Maine plec la un seminar in Germania (pana luni), dar promit solem aici ca dupa 15 mai organizez o excursie la Kastanjebos http://www.natuurpunt-herent.be/natuurreservaten/het-kastanjebos/waterstand-in-het-kastanjebos/index.html.
      Multa sanatate,
      mimi

      Ștergere
  2. Poate ca Franz a plecat, dar experienta lui ramane. Citeam undeva ca dupa noi ramane ceea ce daruim celorlalti, Iar acum cred ca asta e valabil si in timpul vietii...

    ioan n

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am in cap un citat grozav, din pacate nu-mi amintesc cine a spus vorbele astea mari: "Mori cu adevarat de-abia atunci cand nimeni nu-si mai aminteste de tine"....

      Ștergere
  3. Cu adevarat inspirational articolul tau. iti multumesc draga Mimi ca mi-ai dat astfel ocazia sa aflu despre acest om minunat. si iti multumesc ca mi-ai dat ocazia sa meditez la schimbarile pe care inca nu am curajul sa le fac in viata mea.
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
  4. astept cu nerabdare vesti despre grupul din belgia, excursie (poate reusesc sa vin, mi-as dori mult).
    drum bun.
    sa ne citim cu bine:)

    ce titlu frumos ai pus "la o margine de cer..."

    asa e, cand o fiinta moare (ma refer si la vietuitoare, altele decat oamenii)continua sa traiasca prin ceea ce a facut, prin amintirile ce le-avem despre ea, prin gandurile noastre,etc.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga si nepretuita noastra Mimi,
    E prima data cand scriu un comentariu, dar, datorita blogului tau si felului tau de a fi, de aproape 9 luni (de cand te-am descoperit) eu si sotul meu ne-am schimbat radical modul de a manca si usor-usor, ne schimbam modul de a privi viata. Primul pas a fost cand am inteles ce inseamna sa fii crestin, iar ceea ce ne inveti tu vine ca o completare fireasca. Iti multumim din toata inima si, te rugam frumos, continua sa ¨ne tii de mana¨ ca pana acum. Iti multumim din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu sa il odihneasca in pace! Asa oameni deosebiti intalnim din ce in ce mai rar... Cu toate astea, am ajuns la concluzia ca nu e vorba numai de secolul in care traim; cred ca dintotdeauna oamenii buni, oamenii deosebiti, au fost destul de putini si in general, au intampinat reactii negative de la cei din jur. Mereu au fost vazuti ca niste ciudati, inadaptati sau extremisti. Zicea Sf Antonie cel Mare ca va veni timpul cand oamenii vor innebuni si vor zice celor care nu sunt nebuni: "Voi sunteti nebuni fiindca nu sunteti ca noi!". Eu una observ acest lucru zi de zi si ma doare mult. In avantul meu tineresc si revolutionar imi vine sa schimb lumea...pana cand brusc ma trezesc la realitate si imi dau seama ca nu sunt decat un biet fir de nisip pe o plaja fara margini. Asa ca tot ce imi ramane de facut e sa ma concentrez pe a fi eu insami, pe a incerca sa fiu o persoana tot mai buna, sa evoluez permanent pe toate planurile, sa nu-mi pierd identitatea. Acesta e singurul lucru pe care il putem face: sa fim noi insine modele, sa devenim noi insine Oameni! Toata lumea e satula de predici moralizatoare, asa ca e nevoie de exemple vii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru Daniela:

    M-am regasit asa mult in comentariul pe care l-ati scris! (ma refer la primul comentariu de pe pagina). Asa gandesc si eu si ma bucur ori de cate ori imi dau seama ca nu sunt singura in lumea asta nebuna si intoarsa pe dos...
    Asa este, sanatatea noastra fizica si sufleteasca, atat la nivel individual, cat si ca popor, este cumplita, iar situatia mai trista ca niciodata. Nu stiu catre ce ne indreptam.
    Totusi, ca sa nu ajungem intr-o stare depresiva si intunecata, sa ne amintim mereu ca Nadejdea este o forta extraordinara, capabila sa ne propulseze si sa ne ridice din orice prapastie, indiferent cat de adanca. Sa ne gandim de asemenea si la ce fel de om a fost Franz Konz (ca tot se refera articolul la el:) ) si sa ii urmam nu numai indemnurile legate de o alimentatie curata, simpla si sanatoasa, ci si acelea legate de optimism, speranta si bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  8. intr-adevar, un om minunat! Dumnezeu sa-l ierte!

    RăspundețiȘtergere
  9. A plecat un pic pentru ca sa ajute mai mult.Sunt convinsa ca de acolo de unde este va insufla forta si curaj pentru a promova si mai mult aceasta alimentatie sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Mimi,
    Iti urmaresc blogul de ceva vreme. Eu insami sunt adepta hranei vii, cu mici pauze, de 13 ani. Recunosc, nu a fost o alegere libera, am ajuns la hrana vie datorita unor probleme de sanatate. Pentru mine a fost un prim pas important pe drumul spre o viata sanatoasa, in iubire si bucurie.
    M-a impresionat postarea ta despre Franz Konz. Sunt pasionata de tot ce inseamna viata in armonie cu legile naturii si m-as bucura mult sa pot citi cartea lui despre alimentatie si vindecare. Sunt vorbitoare de limba germana. Te rog, daca poti, sa-mi spui de unde o pot procura.
    Iti multumesc,
    Monica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Monica,

      Foarte frumos ai spus: o viata sanatoasa, in iubire si bucurie - exact asta este, si dupa parerea mea, esenta.....
      Cartea o poti procura aici:
      http://www.amazon.de/gp/product/3800413140/ref=as_li_tf_il?ie=UTF8&camp=1638&creative=6742&creativeASIN=3800413140&linkCode=as2&tag=urkost-21
      Toate cele bune,
      mimi

      Ștergere
  11. Draga Mimi,
    Iti urmaresc blogul de ceva vreme. Eu insami sunt adepta hranei vii, cu mici pauze, de 13 ani. Recunosc, nu a fost o alegere libera, am ajuns la hrana vie datorita unor probleme de sanatate. Pentru mine a fost un prim pas important pe drumul spre o viata sanatoasa, in iubire si bucurie.
    M-a impresionat postarea ta despre Franz Konz. Sunt pasionata de tot ce inseamna viata in armonie cu legile naturii si m-as bucura mult sa pot citi cartea lui despre alimentatie si vindecare. Sunt vorbitoare de limba germana. Te rog, daca poti, sa-mi spui de unde o pot procura.
    Iti multumesc,
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Mimi,
    Iti urmaresc blogul de ceva vreme. Eu insami sunt adepta hranei vii (cu mici pauze) de 13 ani. Recunosc, nu a fost o alegere "libera". Am adoptat acest stil de viata in urma unor probleme de sanatate. Pentru mine hrana vie a fost un prim pas important spre o viata sanatoasa, in bucurie si iubire.
    M-a impresionat postarea ta despre Franz Konz. Sunt pasionata de tot ce inseamna a trai in armonie cu natura. M-as bucura sa pot citi cartea lui, pe acest subiect. Sunt vorbitoare de limba germana. Te rog, daca poti, sa-mi spui cum mi-o pot procura.
    Iti multumesc,
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Mimi,
    Dumnezeu sa-l mantuiasca pe Franz.Oare te-ai incumeta sa traduci in romana cartea sa,pentru cei ce nu stiu germana?

    RăspundețiȘtergere
  14. "Nur der verdient sich Freiheit, wie das Leben,/Der taeglich sie erobern muss"(Numai acela isi merita libertatea, ca si viata / Care si le cucereste zilnic) - este un alt citat din Goethe (Faust), pe care cred ca Franz Konz il stia si-l respecta. Multumesc Mihaela Walter pentru acest elogiu adus unui OM intre oameni, datator de noi sperante si incurajari. Cred ca o sa-l recitesc inca zile la rand, pana ma voi impregna de mesajul lui. gustaw

    RăspundețiȘtergere