marți, 18 decembrie 2012

Vitamina B12

Am inca atatea lucruri de impartasit, ca nici nu stiu despre ce sa scriu mai intai.... Caci, informatia este vitala, problema insa astazi, cu Internetul si volumul mult prea mare de informatii oferit aici,  este: cum triem  "neghina de grau"???

Pe Facebook si pe toate formurile vegetariene si vegane au loc permanent niste discutii interminabile (si pe care eu, dupa atatia ani de veganism - aproape 8!! - le gasesc de-a dreptul enervante) legate de Vitamina B12. Asa ca am sa va spun astazi si parerea mea personala, pe care nu am mai intalnit-o pe niciun blog sau site in limba romana, caci in general, se preiau si se dau mai departe aceleasi si aceleasi informatii plate si pline  de termeni stiintifici, fara insa a le verifica in prealabil, fara  a le controla in vreun fel, fara a le judeca cu adevarat. Mai departe as da poate numai articolul foarte bine scris  de Cristina Sarbu.

De aceea, voi face desigur din nou apel la bunul vostru simt si la puterea voastra de discernamant, nu uitati: SAPERE AUDE! Cititi, judecati, cugetati si actionati in consecinta. Si inca ceva, eu nu incerc sa conving pe nimeni cu acest blog, nu impun nimanui parerile mele. Eu vi le pun numai la dispozitie, pentru ca asa consider eu ca este corect, sa dau mai departe informatiile, adevarate lectii de viata de fapt,  primite de mine de la oameni de suflet. Si desigur, ca si pana acum, dau mai departe numai informatiile verificate de mine in practica, de-a lungul mai multor ani (!!), informatii care mie mi-au folosit cu adevarat. Ce faceti voi cu ele insa, eiiii, acest lucru va priveste numai pe voi!

Experienta mea cu controversata vitamina B12 se bazeaza in principal pe lucrurile invatate la Alianta pentru Sanatate din Germania, in primul rand pe experientele practice si clinice facute de prof. dr. Probst (medicul aliantei) si  de Brigitte Rondholz (vice-presedinta), amandoi avand in spate nu numai experinta adunata pe parcursul a mai multor decenii cu propriile persoane si cu pacientii lor, ci si pe cea legata de cresterea (cu mare succes, copiii lor sunt deja adulti, studiaza si sunt persoane foarte pasnice, bune si frumoase) copiilor hraniti cu hrana vie fara proteina animala (adica raw vegan -  Cucoana Chirita, Madame Esméralde Piscopesco, Sarmisegetuza Necsulescu&Co va saluta peste veacuri, doar ca frantuzismele de alta data s-au transformat astazi in englezisme, mai exact americanisme - nu am inteles niciodata de ce trebuie sa inlocuim cuvinte romanesti existente cu altele, din limbi straine!?!).

Pe scurt, esentialul acestei discutii se poate reduce de fapt la o simpla propozitie: vitamina B12 este produsa de flora bacteriană din tractul gastro-intestinal (dr. Bruker, dr. Schnitzer, dr. Probst, dr. Schatalova, dr. Marginean, dr. Clement, dr. Marian Parschiv, s.a.m.d).

Pentru a nu-i pune propriului corp "piedica", in afara de eliminarea produselor procesate industrial, a proteinei animale, a zaharului, a produselor din faina alba, a grasimilor rafinate, a drogurilor legale (cafeaua, tutunul, alcoolul, E-urile - cele mai multe dintre ele sunt neuro-transmitatori si actioneaza direct in creier - exemplele de parada sunt desigur aspartamul si glutamatul de sodiu!!) si ilegale, a medicamentelor (m-am abtinut cu greu sa nu le bag la categoria droguri legale...), v-as mai recomanda:

1. Nu mai spalati si nu mai dezinfectati atata alimentele. Daca le cunoasteti provenienta, mancati fructele si legumele nespalate, numai curatate superficial. Nu indepartati niciodata coaja, consumati-o cu mare incredere (de la mar, sfecla, morcov, etc), daca stiti sursa din care provin. Suntem singurele mamifere care isi spala hrana inainte de a o manca! Cand eram mica, mancam la bunica la tara, invatata de prietena mea Mariana (ea avea 5 ani, eu 3), o fata de tarani din sat, morcovii scosi din pamant, scuturati putin si dupa ce indepartam grob pamantul cu mana...hop in gura cu ei (si uite asa se mai poate economisi si suma necesara achizitonarii argilei, pentru ca tot s-au plans multi ca este asa de scumpa!). Si culmea, in perioadele cat stateam la bunica, nu eram deloc bolnava, iar la Bucuresti, o duceam numai dintr-o boala in alta! Iar Mariana avea, asa cum spune mama si astazi, cei mai frumosi dinti, desi nu poseda o periuta de dinti, si cel mai frumos par! In special pe plantele salbatice, se gasesc milioane de microorganisme absolut necesare corpului uman, microorganisme pentru care noi suntem programati genetic si pe care nu le veti gasi pe nicio salata si pe nicio alta planta cumparata din magazin sau de la piata! De accea, cautati locuri curate in padure sau pe campii si mancati-le acolo, direct la fata locului!

2. Nu folositi pasta de dinti cu fluor sau cu alte chimicale. Caci asa distrugeti milioane de bacterii din gura si credeti-ma ca aveti mare nevoie de cele mai multe dintre ele. Eu nu prea sunt convinsa nici de pastele de dinti asa-zise naturale (de cele mai multe ori au si ele nevoie de conservanti, caci altfel s-ar strica de la atata stat in tub, plus ca nu aveti niciodata controlul absolut asupra substantelor continute), de aceea ca solutii cu adevarat naturale v-as recomanda: argila fina (daca nu e foarte fina are prea mult efect abraziv!), sarea, bicarbonatul de sodiu (dar numai cand si cand), uleiul de cocos, pudra de neem. Iar cea mai buna periuta de dinti, este mestecarea unor crengute sau radacini, asa cum fac de exemplu arabii cu miswak (periuta de dinti naturala, o gasiti in orice magazin oriental!).

3. Soarele, miscarea in aer liber, reducerea surselor de stress si de poluare. Natura este adevarata noastra casa, acolo este locul nostru si numai acolo ne vom regasi cu adevarat sanatatea!

4. Natura (Dumnezeu) nu a facut degeaba bacteriile si virusii atat de mici, incat noi sa nu-i putem vedea cu ochii liberi. Noi trebuie sa ne ferim de animale salbatice, de natura dezlantuita (furtuni, avalanse, etc.), de lucruri pe care de cele mai multe ori le vedem cu ochiul liber, si nu trebuie sa ne facem atatea ganduri din cauza microorganismelor cu care fiinta umana traieste de sute de mii de ani in perfecta simbioza, sa nu uitam nicio clipa ca numarul microorganismelor aflate pe si in corpul nostru, este mult mai mai mare ca numarul celulelor din care este alcatuit corpul nostru!! Toate mamele devin isterice la vederea unei capuse sau daca isi surprind copilul ca a bagat in gura ceva de pe jos, dar cumpara fara sa clipeasca tot felul de pachete si borcanele din super-market. Nu credeti ca nu trebuie sa ne temem de "murdaria" naturii, ci mai degraba de sterilitatea alimentelor superprocesate si prelucrate de mana omului??

5. Si desigur ca hotaratoare este si ramane calitatea alimentelor consumate. Caci ce se mai poate astepta de la o leguma transportata saptamani de-a randul, mii de kilometri in jurul globului? Dar de la fructe tratate prin toate metodele chimice si fizice posibile? Si ce mai ramane din toate substantele vitale, dupa ce am mixat alimentele la turatii foarte mari si le-am mai si deshidratat ore in sir? Cat de vii mai sunt ele?

6. Ultimul argument impotriva acestei nebunii legate de vitamina B 12, nebunie dezlanutita dupa parerea mea intentionat si controlata clar de industriile farmaceutica si alimentara, este argumentul de bun-simt referitor la rezultatul analizelor de sange. Rezultatele considerate normale sunt numai valorile medii ale diferitilor parametri din sangele unui anumit numar de oameni (aparent) sanatosi. Dar despre cum se alimenteaza acesti oameni, despre modul lor de viata, nu se scrie nicaieri nimic, aceste lucruri nu se iau in considerare la evaluarea rezultatelor!! Asa ca de ce oare ar trebui sa am eu, aceleasi valori ale analizelor, ca un om care mananca in fiecare zi o friptura, bea alcool, fumeaza, s.a.m.d.??? Unde este, va rog, logica? Eu nu am mai fost de 10 ani de zile sa-mi fac analizele, pana in acesta toamna cand am lasat sa mi se faca la prof.dr. Probst analiza prin microscopie in camera obsura (dark field microscopy), dar numai pentru a le demonstra tuturor celor din jurul meu (si pentru a pune capat discutiilor, care se tot incing de ani de zile pe acesta tema), ca veganismul nu e daunator. Caci la ce-mi folosea faptul ca eu aveam intotdeauna cele mai bune valori? "Ca ale unei fete de 17 ani" mi-a spus ultima data in 2002 medicul internist, la care ajunsesem in disperare de cauza, pentru ca nu mai aveam niciun control asupra sanatatii mele, eram mai mult bolnava decat sanatoasa, eram la numai 34 de ani un om TERMINAT fizic si psihic...... Medicul respectiv, cu greu si-a putut ascunde convingerea ca  ori sunt ipohondra, ori simulanta, ori duc o viata anosta, lipsita de activitati interesante, incercand sa ma impinga cu mare delicateta (la urma urmei eram pacient privat, nu se putea purta cu mine cum ar fi procedat cu oricare alt pacient "normal", eram om de baza - vaca de muls - pentru cabinetul lui), in "sertarul" psihosomatic. Atata timp cat ma simt bine, la ce as avea nevoie sa-mi fac controale si analize? Ca sa-mi spuna CE? Imi amintesc de o doamna medic, care a atacat pe cineva care recomanda hrana vie cu argumentul: "Da, ne simtitm bine, pai asta este dovada ca suntem sanatosi?" Daca as putea, tare as dori sa o intreb pe acea doamna, care  ar fi dupu ea atunci dovada sanatatii......

Inchei rugandu-va sa nu ma credeti pe cuvant; din contra, combateti fiecare afirmatie, ganditi-va logic, puneti-va intrebari, cercetati singuri mai departe. Caci numai asa veti gasi cu adevarat raspunsurile pe care le cautati si de care aveti nevoie!

25 de comentarii:

  1. Frumos articol, Mimi draga draga draga. Am vizionat in ultimele zile si ceva clipuri de ale dr. Robert Morse si mi-a creat impresia de om cu extraordinar de mult bun simt si realism. Mi-a adus aminte de tine. Daca ne-am intoarce la simplitatea naturii de minunat ar fi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ionela,

      Iti multumesc mult, eu recomand in generela mai toate cartile despre medicina alternativa sau despre alimentatia naturala, caci aproape din toate este ceva de invatat - exact cum as putea spune si invers, si la fiecare autor e ceva cu care eu nu sunt de acord, dar cartea perfecta nu exista, la urma urmei suntem cu totii numai oameni, si stim de mult timp ca "errare humanum est"..... Si e f. bine asa! Si desigur ca ai sesizat exact miezul problemei: indepartarea omului de natura....
      Sper ca esti bine si sanatoasa, iti doresc toate cele bune. Doamne ajuta!

      Ștergere
    2. Draga Mimi,

      Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase. Sunt bine, multumesc lui Dumnezeu. Cu cat traiesc mai simplu cu atat imi este mai bine si sunt fericita.

      Sunt de acord, citesc mult si nu gasesc cartea perfecta, dar nici nu caut perfectiunea in nimic. Eu am luat o pauza in ultima vreme... Mai putin pe internet, mai putin prin grupuri, mai mult cu familia :) Imi pare rau ca n-am citit raspunsul tau de aici, pe blog, mai devreme; nu l-am vazut decat acum. Mi-a facut placere sa citesc comentariul. Te imbratisez cu drag!!!

      Ștergere
    3. Mimi draga, am scris un comentariu dar nu stiu daca a ajuns. Mi s-a cerut parola contului de google, apoi mesajul scris a disparut. In orice caz, vroiam sa-ti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase. Eu, multumesc lui dumnezeu, sunt bine; am luat o pauza in ultimul timp de la internet pentru a petrece mai mult timp cu mine insami si cu familia... Abia astazi am citit comentariul tau aici, pe blog, si m-a bucurat :) Mesajul transmis e frumos si mi-a adus un strop de bucurie. Sper ca si tu si familia ta sunteti bine si va doresc un an binecuvantat, cu sanatate, pace si intelepciune. Te imbratisez cu drag!!!

      Ștergere
    4. Nu ti-am mai scris de atunci, de la prima noastra corespondenta prin e-mail. Am decis sa intrerup tratamentul chimioterapetiuc imunosupresor... Sunt 10 luni de cand am renuntat la tratament si sunt bine (tratamentul trebuie repetat la fiecare 3-4 luni). Sunt coplesita uneori de frica si ma simt in nesiguranta, dar imi fac un suc verde si ma imbarbatez :)

      Ștergere
  2. Frumos articol. Si multumesc Ionelei ca mi-a amintit ca ramasesem cu lectura la o lucrare a lui Robert Morse pe la pagina 100, trebuie sa o continui...
    Ioan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, ei, ei..... Tocmai tu nu l-ai citit pe Morse??? Nu te lasa pe tanjala, pune mana pe carte (cred ca asa ti se spuena si tie in copilarie, nu-i asa?). Toate cele bune, vrei sa faci un ARTICOL despre albine, ca tare grozav ai scris?

      Ștergere
  3. :))

    Mi-a mers la suflet acest articol, chiar daca ma astept ca mediocritatea sa puna aici o intrebare precum: "Si pana la urma cum ramane cu vitamina B12?" M-as amuza copios. De fapt, ma amuz de pe acum :)) Si cred ca stii si de ce. Ai mentionat oarecum in introducerea articolului. Ma bucur ca ai realizat si tu ce "comunitate" "miraculoasa" sunt vegetarienii( oricum si-ar dori ei sa se intituleze). Eu de aceea am disparut din acel mediu. Cred ca de la atata alcalinitate emana atata aciditate :))) ( asta ca sa rastalmacesc un pic argumentele lor robotice). Sunt si exceptii, sunt convinsa. Doua suntem noi :)) Din pacate, majoritate merg cu capul inainte dupa diferite "dive" blogger-ese sau initiatoare de activitati care mai de care interesante :)
    Referitor la punctele tale:
    1. Prea putini au posibilitatea sa se hraneasca dintr-o gradina curata, oricare ar fi ea. Si daca ar fi sa ne raportam la bunici...daca ajungem doar 1 data la 2, 3 ani acolo..ce telina de Olanda mai mancam in restul lunilor?
    Si acum prezint realitatea deoarece povestea ta e foarte frumoasa, dar e intr-un ideal la care nu poate accede oricine.
    2.Corect. Ce e ala magazin oriental? :)) Eu n-am mai auzit pana acum de asa ceva, deci presupunem ca nu e atat de des si accesibil fiecarui roman. Dar e o idee de luat in seama. Eu folosesc pasta de la Gennadent. Pana acum nu mi-a facut nici rau nici bine, dar e accesibila si de 2 ani de cand o folosesc nu-mi mai dau lacrimile pentru ca nu are fluor :)
    4. Mamele devin isterice tocmai pentru ca exista mai multe mame "supreme" care dau tonul :)) Ma refer la cele care cauta si acul in caruta cu fan numai sa demonstreze ca au ceva de spus pe site sau pe facebook. Caci facebook, cu toate ca se dorea a fi o sursa de informare si seriozitate, a ajuns sa fie un pamant al indobitocirii.

    Iar pentru "mironosite"...daca nu va place ceea ce vedeti scris inseamna ca inca mai dormiti. Si va urez, criza placuta( atribut adjectivat promovat de mitropolitul Ardealului, intr-un context asemanator. A fost genial :)) Cred ca am fost 3 persoane care chiar au inteles mesajul, restul tot la covrigi cu susan, la 1 leu, se gandeau ":)) )

    Te pup, Mimi si slava Domnului ca macar tu ai mai ramas cu mintea clara in toata aceasta industrie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Gia,

      Vitamina B12 este produsa de flora bacteriană din tractul gastro-intestinal. Punct si de la capat.
      Sincera sa fiu, eu continui de multe ori in postari pe blog, discutii incepute pe mail sau pe FB sau pe alte postari. Si nu vreau sincer sa dau in cineva anume (dar daca atrag atentia asupra unor greseli, acest lucru va fi din pacate inevitabil), dar mi se pare ca este nevoie de facut putina ordine in tot acest munte de informatii si ca trebuie putin clarificate lucrurile.
      1. Eu zic ca se poate, ai vazut http://blog.flavian.ro/2012/12/pezentarile-de-la-festival.html ?
      2. Adica magazin arabesc, am vrut sa fiu fina in limbaj, vezi ca am schimbat link.ul ca mi.a trimis cineva adresa unui magazin din Tg. Mures. Ca regula generala, orice produs care are apa, are si un conservant, plus argumentele de mai sus. Deci eu nu as folosi NUMAI pasta de dinti, poate sa faci o rotatie a produselor natuarele + pasta de dinti?
      4. Eu zic ca sunt si multe mame fff curajoase care dau un exemplu f. bun. Scriind randurile de mai sus, mi-am amintit de o scena petrecuta la locul de joaca din fata blocului nostru: in jur o multime de corcodusi copti numa´ bine; eu, tocmai aterizata din Germania, ma indopam cu corcoduse, un copil (de vreo 5-6 ani) vine langa mine si ma studiaza (pomul era plin si erau multe cazute pe jos, dar nimeni nu manca corcoduse) si de desi ajungea la corcodusele din pom, ia una de pe jos si o baga-n gura; mama vede, devine isterica, ii scoate cu forta corcodusa din gura, ii da o palma si-i tine o lectie de igiena, aruncandu-mi in acelasi timp priviri, care daca ar fi fost cutite, m-ar fi facut ferfenita...
      Lumea doarme si nu doreste sa fie trezita, dar eu nu prea am facut de fapt ce asteapta lumea, caci din fericire nu am nevoie sa ma preocup in mod special nici de cifrele de vizualizare, nici de vinderea produselor din stoc, nici de popularizarea propriei persoane, etc. Si ca tot veni vorba de dormit sid e trezit, il cunosti deja pe Anthony de Mello: http://www.youtube.com/watch?v=0xbhkJ6t2gY?
      Te pup si eu si-ti doresc numai bine, si-ti tin pumnii, sa reusesti sa gasesti ceea ce cauti cu atat ardoare!

      Ștergere
    2. Mulțumesc pt ca exiști, Mimi Walter

      Ma inclin!
      Adrian

      Ștergere
  4. Interesant,venit la timp pentru mine.De cateva luni am inceput cu alimentatia crudivegana.Dupa o luna de zile a inceput sa-mi cada parul foarte tare.Sa fie vreo greseala in alimentatie,lipsa vreunei vitamine?Trebuie sa amintesc si de tratamentul hormonal care il fac de doi ani si jumatate(am fost suspecta de cancer tiroidian,m-au operat ,a fost benign,si acum iau in fiecare zi Eutirox,medicament care a preluat functia tiroidei)si de care asi vrea sa scap daca asi sti cu ce il pot inlocui.Ma incanta noul stil de viata,dar nu stiu daca e corect ,sau alta e cauza caderii parului.Toata admiratia pentru sacrificarea timpului in ajutorul semenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul tau era la spam, l-am gasit abia azi....
      Medicamnetele pe care le iei joaca un rol f. mare, cred ca ar fi cel mai bine sa ceri parerea unui specialist, de ex. dr. Virgiliu Stroescu http://www.stroescu.go.ro/. Desigur ca un regim natural de viata este f. bun in TOATE bolile, din pacate, dureaza ceva timp pana organismul se reechilibreaza, mai ales dupa tratamente hormonale si operatii masive cu indepartarea unui organ!!

      Ștergere
  5. Ai pus aceasta postare pe f.b.? Ca eu inca nu am gasit-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus-o, nu a interesat insa, ca de obicei, pe multa lume....

      Ștergere
  6. Draga Mimi,

    tare frumos stii tu sa le spui. Acum o sa ma si eu argumente mai multe la sotul meu, o sa stiu sa ii explic ca rosia nu crete pe blat la bucatarie ci pe pamant, ca el ma cearta mereu cand mananc frunze de papadie din parc. Dar eu am metodele mele iau pe furis sa nu ma vada, si orice frunzulita apuc, am si ganduri bune spre tine, ca doar tu m-ai invatat cum sa fac.
    Mi-a placut tare mult Anthony de Mello, multumim ca imparti si la noi daruri pretioase.
    Te strang tare de tot in brate,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi la tara, de cele mai multe ori noi copiii mancam direct la sursa, nu spalam nimic. Si ne-am facut cu totii mari.... Dar ajungem din pacate adulti, citim o gramada de lucruri acre ne amnipuleaza mintile si ni se pare ca suntem de-acum muuuuult mai destepti: ne vaccinam, ne indopam cu medicamente, ne dezinfectam hrana si casele si pe noi, fumam, ne imbatam, ne ghiftuim cu mancare, ne destrabalam,samd.....
      Tony de Mello este un alt inger, sa te uiti neaparat si la celelalte conferinte ale lui, sau sa-ti cumperi o carte de el, o sa-ti lumineze sufletul ca putini alti oameni!
      Te imbratisez cu mult, mult drag si-ti doresc sarbatori fericite!
      m

      Ștergere
  7. Cumva trebuia sa ma amuz, dar pana ce am citit reactia acelei "mame". Am asistat si eu la atatea gesturi pline de o astfel de "gingasie"...Cand devin mame, femeile ajung sa se creada centrul universului si atunci uita ca sunt fiinta umane exact ca si tine, cea care statea si manca corcoduse sub pom :)

    M-a amuzat mai mult subliminalul calculelor vizualizarilor :))

    Multumesc mult pentru Mello. Acum ii dau play :*

    Nu mai caut nimic cu ardoare. Doar traiesc. De la o zi la alta :) Fara asteptari :)) Ca un cersetor batran care cauta doar un carton cu care sa se inveleasca.

    Mi-e dor de tine. Chiar daca te simt in aceste randuri mereu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bine spus! Este exact ce cred si eu, cu spalatul legumelor, analizele si restul :) Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din anul 2000, de cand am inceput sa "deschid" ochii, am primit in continuu dovezi ca natura este cel mai bun "medic", care are si cele mai grozave metode de tratament. Pentru cei mai multi dintre oameni este insa greu de crezut. Si trebuie sa recunosc, ca nici eu nu am crezut "din prima", dar nici nu mi-am mai gasit linistea pana nu m-am documentat bine-bine....

      Ștergere
  9. Draga Mihaela Walter,
    dragi citotoare si cititori,
    cat de pacat ca toate impulsurile dumneavoastra sunt umbrite de aerul de superioaritate specific celui care traieste cu impresia ca propriul sau adevar este cel absolut si aplicabil oricui. Tenta dogmatica poate fi comparata cu cele multe pe care le traim in viata. Si in cazul dumneavoastra persista ignoranta stadiului evolutiei individuale cat si cea a liberlui arbitru. Atat dumneavoastra cat si acea mama care i-a smuls violent corcodusa copilului din gura, sunteti de parere ca stilul propriu de viata este cel mai bun si, evident, aspirabil. Insa tocmai aceasta atitudine nu va deosebeste in nici un fel de cei fata de care va percepeti intr-un mod atat de intens superioritate, incat va creaza enervare. Concluzia pe care am tras-o parcurgand blog-ul dumneavoastra este ca, totusi nu aveti atat de multa iubire, lumina si intelegere pentru cei care gandesc si traiesc altfel decat ganditi si traiti dumneavoastra.
    O zi buna!
    Carmen Mera

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimata Carmen Mara,
      Citeste-ti te rog inca o data comentariul si poate ca o sa observi otrava pe care o reversi aici in mod absolut gratuit. Deci unde ai tu atunci "atat de multa iubire, lumina si intelegere pentru cei care gandesc si traiesc altfel decat ganditi si traiti dumneavoastra" de care faci atat caz si parada???? Poate ca inainte de a-mi atrage atentia de paiul din ochiul meu, ar fi fost poate mai bine de a te ocupa de parul din propriul ochi.....
      Multa santate si lumina sufleteasca,
      mimi

      Ștergere
  10. Dragă Mimi,

    Îți mulțumesc mult pentru acest articol, efectic a venit la țanc! Tocmai ce mă luptam cu îndoielile legate de vitamina B12 datorită (sau din cauza) unor persoane care insistau că, indiferent dacă avem o alimentație omnivoră sau vegană sau raw vegană trebuie să ne suplimentăm dieta cu această vitamină fiindcă toți suntem expuși la carențe. Vorbeau mai exact de niște injecții cu vit.B12 făcute în cure, de câteva ori pe an, sau ceva de genul acesta.

    Există o altă categorie de persoane cărora le place să înspăimânte pe cei care au devenit vegani de curând spunandu-le că după maxim 3 ani resursele lor de vit B12 din corp se epuizează complet și vor începe să se vadă „efectele catastrofale” și „problemele grave de sănătate cauzate de această deficiență”. Se pare că în categoria asta intră și foarte mulți medici (păcat...oare ce mai învață la facultatea de medicină în zilele noastre?!?)

    Dacă nu vedeam aici scris, negru pe alb, chestiunile legate de analize, mă gândeam că sunt cam singura „nebună” pe aici.Mulți vegani sau raw vegani sau vegetarieni au făcut un adevărat stres și un adevărat ritual din a-și face analizele o dată, de 2 ori, de 3 ori pe an, observând fiecare procent, fiecare număr, calculând,

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi cer scuze, am vazut ca nu s-a trimis intregul mesaj pe care l-am scris...poate am apasat eu pe ceva...nu imi dau seama.

    Spuneam ca si eu eram inainte o adepta a analizelor cat mai regulate si complete. Insa la un moment dat am inceput sa imi pun un semn de intrebare cu privire la aceste analize deoarece ele aratau ca, teoretic, aveam o sanatate perfecta, dar, practiv vorbind, eu eram la pamant cu imunitatea, ma imbolnaveam des, ma simteam mai mereu fara energie, ma durea cand stomacul, cand ficatul, cand capul...pe scurt, ma simteam obosita si bolnavicioasa. Apoi, citind, studiind, am inteles ca sanatatea e mult mai mult decat aceste numere, care, pana la urma, au fost stabilite tot de oameni.
    Ele sunt bune mai ales pentru cei care nu au facut nimic pentru sanatatea lor, ca un semnal de alarma sau ca un punct de orientare, la fel cum este si IMC-ul (indicele de masa corporala). Acesta din urma, desi da niste valori aproximative in jurul carora ar trebui sa fie greutatea noastra (si da persoanelor obeze o idee despre cat de departe sunt de o greutatate normala) este pana la urma o masuratoare care nu tine cont decat de 2 coordonate, inaltimea si greutatea, lasand la o parte greutatea oaselor, densitatea oaselor, varsta, sexul, procentul de grasime si de masa musculara din corp etc. Adica este tot o modalitate inexacta de a masura cat de...in forma suntem :)

    Am observat si eu ca in ziua de azi multa lume este obsedata de microbi, de a curata excesiv orice aliment, dar poate este si de inteles, avand in vedere ca nu mai traim in mediul nepoluat in care au trait bunicii nostri (care isi permiteau sa manance fructe nespalate din pom...fiindca nu aveam decat praf,la urma urmei)si din cauza bolilor care se inmultesc pe zi ce trece (hepatite etc)

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Mimi,

    Iti doresc un calduros LA MULTI ANI! si fie ca noul an sa-ti aduc numai bucurii, sanatate, iubire si intelepciune.

    Mi-a placut acest articol foarte mult, desi stiam cum sta treaba cu faimoasa vitamina B12. Pe mine m-a luat la rost un dr la o petrecere cu aceasta problema si dupa ce i-am spus ce stiam eu, el a zis ca nu e adevarat si ca voi avea probleme (LOL). In fine, asta e lumea in care traim...
    Nici eu n-am mai dat pe la dr de ani buni, n-am mai luat medicamente de mai bine de 10 ani (exceptie face cate o aspirina cand ma prinde un guturai) si nici nu simt nevoia vreunei confirmari medicale. Am cerut odata sa-mi faca analiza de vitamina D si dr m-a refuzat, dar mi-a prescris suplimente sintetice :). Fain, nu? Evident ca nu le-am luat...
    Te admir mult si iti doresc sa continui acest blog, avem mare nevoie de cuvintele si gandurile tale :)

    pupici din frigurosul quebec

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Mimi,

    Iti doresc un calduros LA MULTI ANI! si fie ca noul an sa-ti aduc numai bucurii, sanatate, iubire si intelepciune.

    Mi-a placut acest articol foarte mult, desi stiam cum sta treaba cu faimoasa vitamina B12. Pe mine m-a luat la rost un dr la o petrecere cu aceasta problema si dupa ce i-am spus ce stiam eu, el a zis ca nu e adevarat si ca voi avea probleme (LOL). In fine, asta e lumea in care traim...
    Nici eu n-am mai dat pe la dr de ani buni, n-am mai luat medicamente de mai bine de 10 ani (exceptie face cate o aspirina cand ma prinde un guturai) si nici nu simt nevoia vreunei confirmari medicale. Am cerut odata sa-mi faca analiza de vitamina D si dr m-a refuzat, dar mi-a prescris suplimente sintetice :). Fain, nu? Evident ca nu le-am luat...
    Te admir mult si iti doresc sa continui acest blog, avem mare nevoie de cuvintele si gandurile tale :)

    pupici din frigurosul quebec

    RăspundețiȘtergere