marți, 19 iunie 2012

Franz Konz, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Germania (BFGeV)

De cand am inceput acest blog - deci de mai bine de doi ani - tot am intentionat, mereu si mereu, sa scriu despre Franz Konz si despre Alianta pentru Sanatate din Germania, mi-a venit insa tot timpul foarte greu sa ma mobilizez si sa ma pun pe treaba. Caci eu ii datorez atat de multe lui Franz, incat mi-a fost mereu tare teama, ca nu ma voi putea ridica pana la nivelul care ar trebui neaparat atins, atunci cand cineva povesteste despre el.... Sa aman la nesfarsit insa are si mai putin sens, asa ca-mi voi lua astazi inima-n dinti.
Povestea care va urma, este aproape o declaratie deschisa de dragoste. Si este o poveste rupta direct din viata, este parte integranta a existentei mele. Caci eu (si ca mine, mii de alti oameni, membri fideli si convinsi ai aliantei), nici  nu-mi mai pot imagina viata mea fara Franz, el este de ani de zile omniprezent in gandurile mele si-n inima mea, m-a sustinut in nenumarate ocazii, m-a incurajat cum rar a facut-o cineva in viata mea, m-a ajutat cu vorba, cu fapta si cu sufletul ori de cate ori a fost posibil sa o faca.
Si asa se face, ca eu ma gandesc la el ca la un tata, caci datorita lui am descoperit hrana vie si ma simt ca si cum m-as fi nascut a doua oara, datorita lui am pasit intr-o noua viata, o viata de vis. Franz este bineinteles tot din acest motiv si cel mai important si cel mai bun profesor pe care l-am avut eu vreodata, am invatat enorm de la el in ultimii ani, am reusit cu ajutorul lui si al hranei vii sa inteleg si sa vad frumusetea adevarata si perfectiunea vietii si a Creatiei. Dar Franz este pentru mine si fratele pe care nu l-am avut niciodata, fratele meu de suflet, de care ma leaga mult mai multe lucruri decat numai o simpla legatura de sange. Desigur este Franz si partenerul meu de viata, il port in suflet si in gand de fiecare data cand culeg o plantuta sau cand zambesc unei raze de soare sau unei stancute sau cand colind padurile sau cand cant (si eu cant intre timp tare des - tot datorita lui Franz - exact asa cum faceau odata tarancile in Romania: la munca in gradina, in casa, la drumetii, inainte de a adormi, s.a.m.d.) sau cand repet genialele exercitii de gimastica invatate de la el - sunt atat de putine momentele in care  nu-mi vine Franz, chiar si numai pentru o fractiune de secunda, in gand.... Si cand ii surprind fragilitatea, gingasia si caldura sufleteasca, citind printre randurile articolelor sale din "Natürlich leben" sau din minunatele sale scrisori catre mine (scrisori pe care le astept mereu cu nerabdarea unui licean indragostit), mi-as dori sa-i fiu o mama vigilenta care sa-i stea pavaza impotriva tuturor - caci cine spune adevarul nu se face din pacate un om iubit si devine tinta vie a rautatii omenesti. Deci, oare  cum as putea eu sa-i multumesc indeajuns acestui om minunat? Si simt ca parca nici 10 vieti nu mi-ar ajunge pentru acest lucru.....


































Franz s-a nascut pe 16 mai 1926, si a lucrat ca functionar public in cadrul unei insitutii de stat a Administratiei Financiare (Oficiului Fiscal) si s-a trezit "din senin", dupa ce s-a aflat permanent  de la 25 de ani in tot felul de tratamente medicale alopate, la numai 39 de ani cu un cancer urat de stomac in stadiul II. S-a internat in spital si astepta operatia, cand matusa sa, o calugarita batrana si inteligenta, si care era pe vremea respectiva secretara sefa a medicului sef, i-a daruit o carte a unui medic naturalist si l-a sfatuit in soapta sa paraseasca cat mai grabnic spitalul, caci altfel nu-i va fi bine. In noaptea aceea Franz a citit cartea, iar a doua zi a cerut, spre profunda indignare a medicilor, externarea. A fost obligat sa semneze ca pleaca din spital pe propria raspundere, iar medicul sef i-a garantat ca in nici jumatate de an, va muri daca nu se opereaza. Si ce-a facut Franz in situatia aceasta? S-a dus acasa si a trecut de la o zi la alta pe hrana cruda si a continuat sa cerceteze si sa citeasca toate cartile despre hrana vie pe care le-a gasit. A descoperit binefacerile miscarii in aer liber si puterea vindecatoare a razelor de soare.  A invatat sa-si asculte cu atentie corpul si sa-i intealaga mesajele. Si-a redescoperit pasiunea pentru laturile cele mai frumoase ale vietii: muzica, poezie, pictura, literatura, filosofia, s.a.m.d. A reusit sa-si curete nu numai corpul, ci si sufletul si mintea, caci acesta este poate cel mai mare avantaj al hranei vii, iti da posibilitatea concreta de a iesi din "inchisoarea" trupului, sufletului si mintii, in care am fost cu totii "inchisi" inca din frageda pruncie.
Desigur ca profetiile medicilor nu s-au implinit - din contra, Franz a reusit sa atinga o stare de sanatate mai buna ca niciodata si sufletul sau mare l-a indemnat sa nu tina o astfel de decoperire de extrema importanta numai pentru sine, ci sa o impartaseasca cu toti ceilalti oameni bolnavi, incercand sa salveze cat mai multi oameni din ghearele bolilor. A infiinta o mica asociatie de ajutor reciproc si a scris sub pseudonim o prima carte despre experienta sa in vindecarea cancerului cu un regim natural de viata cu hrana vie. De-a lungul anilor, tot mai multi oameni au descoperit datorita lui Franz adevarul despre cauzele bolilor si au trecut cu entuziasm la regimul de viata cu hrana vie. Intre timp, mica asociatie a devenit cea mai mare asociatie raw vegana din Germania, cu o retea de grupe de ajutor reciproc care acopera nu numai toata suprafata Germaniei, ci si cateva alte tari, cu un program anual de seminare, congrese si alte intalniri de profil, o asociatie non-profit, o asociatie  cu "coloana vertebrala" si verticalitate consecventa, care isi respecta cu sfintenie telurile propuse inca din start,  si anume: ajutorarea oamenilor bolnavi si raspandirea adevarului despre sanatate si hrana vie!

Teoria sa este absolut revolutionara si, asa cum foarte multi subliniaza, de-a dreptul reactionara! Dupa Franz Konz NU EXISTA de fapt niciuna din cele peste 40.000 de boli "descoperite" de medicina alopata, ci exista numai UN MOD GRESIT DE VIATA. In momentul in care omul se reintoarce la un mod natural de viata (cu o alimentatie cu hrana vie vegana, cu miscare fizica in aer liber, cu ingrijirea cu sfintenie a corpului, sufletului si mintii), cu respectarea cu strictete a legilor naturii, organismul se "vindeca singur" de toate bolile (desigur ca intotdeauna exista un "point of no return" personal, in cazul in care organele sunt deja mult prea deteriorate de boala sau de tratamentele medicale, este intotdeauna o situatie cu totul diferita de la om la om).

Metoda sa,  numita "Urmedizin", este foarte simpla si accesibila tuturor: dupa o perioada de detoxifiere cu post negru, argila si hidroterapia colonului, se trece la un regim de viata cu hrana vie (75% fructe, 20% frunze verzi, neaparat din flora spontana, legume si radacinoase, 5% seminte si nuci) si cu multa miscare fizica (cel putin o ora, zilnic!). Nu se neglijaza nici nevoile sufletului si ale mintii, se inlocuiesc preocuparile frivole (TV, presa de scandal, petreceri pana in zorii zilei, etc.) cu incursiunile regulate in lumea naturii si a culturii universale: se asculta muzica de calitate (si se canta - cantatul este una din coloanele principale ale programului elaborat de Franz Konz), se recitesc marile opere ale literaturii universale, se viziteaza muzee, etc. Foarte importante sunt si contemplatia zilnica a vietii, in liniste sufleteasca absoluta, precum si o preocupare intensa pentru sensul vietii si rolul nostru pe acest pamant si reintoarcerea la radacinile noastre si la izvorul CREATIEI.

Pentru ca Franz este un om deosebit de inteligent, a reusit sa-si castige independenta materiala, devenind scriitor de best-seller in domeniul ..... financiar (scrie anual un ghid de completare a declaratiei de impozite "1001 de tricuri legale pentru a-ti recupera banii de la stat!" - si avand in vedere ca nemtii platesc mai mult de 50% din venit pe impozite, va imaginati de ce cartea, foarte buna de altfel, se vinde in milioane de exmplare in fiecare an!) si este astfel unul dintre putinii "invatatori" din domeniul medicinei naturale care nu are nevoie sa ne vanda nimic. Si pentru ca nu face afaceri, nu depinde deci nici de sponsori, nici de investitori, Franz poate sa spuna cu adevarat numai ceea ce crede, fara sa trebuiasca sa tina cont de parerea cuiva - si acum sincer vorbind, cati oameni isi permit acest lucru? Credibilitatea sa este desigur asigurata si de faptul ca el urmeaza cu o disciplina de fier, de peste 45 de ani regulile de viata pe care le recomanda si ca are, in ciuda varstei inaintate si a faptului ca a pornit regimul de viata cu hrana vie in conditii foarte nefavorabile, de la un punct in care boala deja facuse ravagii in corpul sau, o conditie fizica de invidiat - spre deosebire de cei mai multi contemporani ai sai, care ori au murit deja, ori vegeteaza in singuratatea si raceala unui  camin elegant si luxurios de batrani din Europa de Vest.
Sunt multe de spus, am incercat de fapt sa suprind aici cat de cat esentialul, le recomand cu mare caldura cunoscatorilor limbii germane sa faca "sapaturi" pe site-ul aliantei si sa-si procure neaparat cartea despre sanatate scrisa de Franz "Der große Gesundheits Konz", o carte pe care multi dintre cititorii sai o numesc "Biblia verde" si in care veti gasi un raspuns la absolut toate intrebarile voastre.

Franz in elementul sau, la unul din congresele de sanatate pe care le organizeaza Alianta pentru Sanatate.
Facand exercitii de vedere cu participantii la seminar
"Strigatul gorilei", activeaza glandele endocrine si ajuta la eliminarea stressului

Franz are o multime de vorbe de duh, care au capatat deja aproape caracter de proverb, reproduc macar partial aici cateva dintre ele:
"Natura este perfecta si are intotdeauna dreptate, omul este supus greselii" (este de fapt un citat preluat de la Goethe, pentru care Franz are o mare slabiciune).
"Marile decoperiri stiintifice de astazi, sunt marile erori de maine" (in cartea sa, Franz subliniaza mereu ca nu ne putem baza pe studiile stiitifice, caci stiinta este din pacate "vanduta"! Un exemplu concludent: medicina alopata a avut nevoie de 75 de ani pentru a recunoaste ca razele Röntgen sunt foarte daunatoare sanatatii - cati oameni au platit cu viata sau cu sanatatea lor acest lucru?).
"Sapere aude - folosti-va puterea de discernamant, puneti-va mintea la contributie si ganditi-va orice ati face, daca este un lucru natural sau nu - si asa veti gasi dintr-o data raspunsurile la toate intrebarile si nelamuririle voastre".
 "Ia-ti sanatate si vindecarea in propriile maini! Acest lucru cere mai multa putere decat inghitirea unor medicamente chimice si urmarea unor terapii prin iradiere cu raze care-ti distrug si celulele sanatoase. Dar acesta este singurul lucru  care te face cu siguranta santos!"
Oricum pentru mine ramane absolut de neinteles, de ce oamenii incurajeaza atat de mult mediocritatea, in cele mai multe dintre domeniile vietii lor - chiar si in asa numita "scena raw food" lucrurile nu decurg altfel:  deschizatorii de drumuri, originalii, adevaratele fenomene  precum Franz Konz raman mai mult sau mai putin "in umbra", neatingand pe plan international nici pe departe faima unui David Wolfe sau a unei Shazzie (care nu zic ca nu au si ei meritele lor, dar diferenta de nivel este cam ca de la cer la pamant!) -  dar aceasta este "marca" timpurilor comerciale si superficiale pe care le traim ..... 

Ma opresc acum aici, sperand ca Franz va mai ramane ani multi printre noi, caci mai sunt inca atatia oameni, care au mare nevoie de ajutorul sau. Si inchei asa cum i-ar placea lui, cu un minunat cantec popular, prelucrat  genial de Wolgang Amadeus Mozart, in intrepretarea exceptionala a  Elisabethei Schwarzkopf:

24 de comentarii:

  1. Cel mai greu lucru pentru mine este sa gasesc oameni. Ma bucur pentru tine ca ai mai gasit unul in persoana lui Franz. Ioan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E intr-adevar greu sa gasesti astfel de oameni, dar nu imposibil. Eu iti tin pumnii...

      Ștergere
  2. Draga Mimi,

    Ce-ar fi sa traduci in romaneste cartea lui Franz Konz?Traducator mai potrivit nu ar exista...
    Cred eu ca s-ar gasi cine sa o publice aici,in Romania.
    Te imbratisez cu mare,mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai mi-a scris fiul lui Franz, ca acum lucreaza la o editie prescurtata (cartea are peste 1700 de pagini) care sa poata fi tradusa apoi mai usor. Asa ca sa speram ca va fi si in limba romana, eu o sa-i bat in orice caz la cap!

      Ștergere
  3. Mimi draga,
    esti un inger printre noi. Te iubesc.
    mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu te iubesc mult, mult de tot, raza de soare a sufletului meu....

      Ștergere
  4. Multumesc si eu pt acest articol Mihaela.

    eu am gasit pe amazon.de cartea editia din 1998 (editie legata) cu 1455 pagini la 70 EUR

    http://www.amazon.de/Der-gro%C3%9Fe-Gesundheits-Konz-Wildkr%C3%A4uter-Naturheilkunde/dp/3800413140/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1340283047&sr=1-1

    si alta varianta editia din 2001 (editie speciala) cu 784 pagini la 55 EUR.

    http://www.amazon.de/Der-Gro%C3%9Fe-Gesundheits--Konz-Sonderausgabe/dp/3800414147/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1340283047&sr=1-2

    ambele in germana

    iar pe site-ul lor cartea costa 40 EUR fara taxe de transport. probabil prima varianta de 1400 Pagini.


    http://www.bfgev.de/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=75&category_id=19&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=55

    Eu stiu germana dar bineinteles o varianta in limba romana ar fi de preferat ca e mai usor de citit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol de care Franz poate sa fie mandru (punctul meu de vedere), frumos, nu prea lung in continut (sa adormi citind la el in fata calculatorului :)) si in acelasi timp extrem de clarificator in privinta a cine este persoana sa. Pe viitor daca vei avea timp si crezi ca se poate eu unul cel putin astept un articol cu mai multe detalii despre: "genialele exercitii de gimastica invatate de la el".

    Numai bine si o cat mai buna constientizare a realitatii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ultimele tale postari mi-au placut foarte mult. Iti multumesc ca scoti la iveala pentru noi lucruri atat de putin stiute.
    Pupici, Angy

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim pentru impartasirea acestor informatii pretioase,

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant si placut de citit articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc si eu pentru acest articol deosebit de interesant!! Daca vreodata ai nevoie de ajutor la traducere, nu ezita sa apelezi, pot prelua si eu cateva capitole!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Mimi

    Am o mare problema...de 2 zile mi-a aparut o candidoza...am mai avut-o acum 2 ani dar de atunci nu....nu sunt in tara, sunt in germania...nu stiu ce sa iau/fac.

    Te rog ajuta-ma cu un sfat,
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Alexandra,

      Ma scuz ca nu am raspuns mai repede, am fost in vacanta...
      Candidoza se poate trata f. bine natural, daca nu esti departe de Lahnstein, ti-as recomanda casa dr. Bruker!
      Sau lista din Natürlich leben a medicilor naturisti (la sfarsitul revistei), poate o fi cineva si in apropierea ta!

      Ștergere
    2. Acum nu mai sunt in Germania...sunt in Scotia si aici lumea nu se preocupa cu asa ceva din pacate. Nu stiu zau ce sa mai fac...incerc acum cu ulei de arbore de ceai dar stiu ca nu e suficient si ca trebuie o curatare mai intensa....ma gandeam la un post cu sucuri dar am citit ca nu e recomandat din cauza continutului de zaharuri...nu mai stiu incotro sa o iau sincer...sunt atat de dezorientata...

      Ștergere
  11. Frumos articolul, rar gasesti oameni cu un suflet asa mare.Felicitari si te astept si cu alte articole din ce in ce mai bune

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi se facuse dor sa recitesc articolul despre Franz Konz, pe omul asta ar trebui sa il cunoasca toata lumea "raw-food-istilor" si nu numai...

    Am vazut mentionat in articol numele Shazzie (nu auzisem de ea) si am dat un search un google. Am aruncat cateva priviri pe blogul ei si spicuit cateva articole, insa am ramas foarte dezamagita si profund contriata. Am inteles ca e extrem de cunoscuta, dar din pacate mie mi-a dat senzatia de comercial si...cam atat.
    In plus, am vazut acolo cu cata emfaza vorbea de necesitatea (obligativitatea!) suplimentelor alimentare pt a ne mentine sanatatea, despre faptul ca nu e bine sa fie crescuti copiii pe un regim de hrana vie vegana, despre cati copii bolnavi ale raw-food-istilor au avut probleme grave, unele ireversibile, deficiente.
    Imi pare rau ca astfel de persoane intalnim la tot pasul. Doua, trei persoane ca Franz Konz in tara noastra ar face o diferenta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumos scris...nu pot decat sa spun...respect.
    Citesc si tor citesc...Am dat de acest blog cautand sa ma informez despre nemiloasa boala, cancerul. Tatal meu se lupta cu aceasta boala din decembrie 2010, cand a fost diagnosticat cu cancer nefiferentiat de rinofaringe, stadiul IV, neoperabil. Dupa tratamentul concomitent radio+ chimio, rezultatul a fost: remisie completa.S-a ales insa cu o insuficenta renala cronica. A urmat o recidiva, iar acum se pare ca trebuie din nou sa faca o cura de citostatice.
    Asa ca sunt in cautare de informatii referitoare la terapii naturiste si nu numai, care sa-l ajute sa mearga mai departe, pentru ca este un luptataor. Am insa o problema cu felul in care pune si trateaza situatia medicul lui oncolog. Ne aminteste de fiecare data ca boala este incurabila ( asta stim si noi) si ca tratamentul care i se face este doar paleativ nicidecum de vindecare si ca nu are incredere in tratamentele naturiste si ca atare nu le recomanda. Mie imi este destul de greu sa fac o selectie de pe internet, singura....sunt atatea produse...atatea site-ri...iar fiecare nu vrea decat sa -si vanda produsele.
    Asa ca daca ma putei ajuta cu un sfat, mi-ar fi de mare ajutor.
    Multumesc anticpat,

    Cu stima si respect,
    Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Luminita,

      Pt. ca in situatia voastra nu e timp de pierdut, am sa incerc sa fiu scurta si la obiect.
      Este f. normal sa ai o problema cu modul de abordare al bolii practicat de medicul tatalui tau, nici mie nu mie se pare corect. In tratarea cancerului, alimentatia joaca un rol determinant (fapt demonstrat practic de atia medici in tratarea a sute de mii de pacienti!), multi medici insa nu stiu aceste lucruri, pt. ca ele sunt din pacata chestiuni care NU se invata la facultatea de medicina....

      Daca v-ati putea permite o suma mare de bani, eu as incerca in primul rand cura Gerson sau cura de la Hippocrates Institute:
      - in S.U.A: The Gerson Institute,1572 Second Ave, SanDiego CA 92101, Tel. (619) 685 - 5353, www.gerson.org, info@gerson.org

      - in Ungaria: The Gerson Institute, Szekhely 2098, Pilisszenzkereszt-Dobogoko Tery Odon u.17,
      Tel. www.gerson.hu, info@gerson.hu

      - http://www.hippocratesinst.org/

      In Romania, este dl. dr.Calin Marginean la Piatra Neamt, care a adunat deja multa experienta in tratarea cancerului si care are un portocol de tratament, f. amanuntit si exact - http://drcalinmarginean.blogspot.com/
      email: calinnm@gmail.com
      telefon 0727850572

      O alimentatie cat mai simpla, cat mai naturala, cat mai putin prelucrata, bio si fara proteina animala este in orice caz primul pas care trebuie facut.
      Eu as cere, pe langa parerea medicului curant si parerea unui alt medic, in special a unui medic alternativ (dar nu e nevoie desigur sa renuntati la medicul curant), pt. ca desigur ca medicul dvs. care si-a tratat pacientii numai prin metodele conventionale, NU STIE pur si simplu altceva, de aceea mie mi se pare atat de important sa ascultati si o ALTA PARERE.

      Multa santate si mult succes, sa va ajute Dumnezeu sa gasiti calea cea buna!
      Mihaela

      Ștergere
  14. Doamna Mihaela,
    multumesc din suflet pentru raspunsul rapid. Am citit cu mare interes randurile scrise de dumneavoastra, iar acum incerc sa ma decid ce si cum sa facem ca sa fie bine pentru tatal meu. Din pacate veniturile noastre sunt limitate si nu ne putem permite un tratament in strainatate, cu toate ca mi-as fi dorit asta.
    Cu credinta in bine, mergem inainte.

    Cu stima,
    Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Luminita,

      Scrie-i atunci d-lui dr. Marginean un email, ca-ti raspunde promt (sau da-i telefon), iar consultatia la domnia sa nu costa atat de mult, si-o permite oricine si o sa vazi ca o sa va ajute planul dumnealui de tratament f. mult!
      Doamne ajuta!
      mihaela

      Ștergere
  15. Doamna Mihaela,
    multumesc din suflet pentru raspunsul rapid. Am citit cu mare interes randurile scrise de dumneavoastra, iar acum incerc sa ma decid ce si cum sa facem ca sa fie bine pentru tatal meu. Din pacate veniturile noastre sunt limitate si nu ne putem permite un tratament in strainatate, cu toate ca mi-as fi dorit asta.
    Cu credinta in bine, mergem inainte.

    Cu stima,
    Luminita

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Mihaela,te rog din suflet sa ma ajuti si pe mine. De mic copil sufar de psoriazis,intre timp am fac depresie si tulburari de panica.Acum la 28 de ani am fost diagnosticata cu pielonefrita cronica,bronsita asmatica iar mai nou am si dureri articulare la schimbarea vremii. M -am saturat de antidepresive si de tratamente cu cortizon.De vreun an de zile urmez un tratament naturist.Cred cu tarie in tratamentele naturiste si regimul alimentar.Te rog din suflet daca poti sa ma ajuti cu un sfat mi-ai fi de mare ajutor.Multumesc anticipat! Cu mult respect,Anca!

    RăspundețiȘtergere