vineri, 13 aprilie 2012

Pesto de urzici. Sau de leurda. Sau de usturoita. Sau cel mai bine, un pesto facut din ce verdeturi va plac voua cel mai mult!

Am scris reteta pe Facebook si a avut mare succes, asa ca m-am gandit sa o scriu mai pe larg si aici.
Este o reteta foarte simpla si rapida, deosebit de ieftina si de gustoasa, toti cei care au incercat-o au fost incantati, mai ales ca fiecare a putut sa aduca usor modificari adaptate gustului propriu.


Retete de primǎvarǎ  din bucǎtǎria fǎrǎ foc

Pesto de urzici. Sau de leurdǎ. Sau de usturoiţǎ. Sau de spanac. Sau.....

O reţetǎ foarte simplǎ, ieftinǎ, rapidǎ şi gustoasǎ, care poate fi modificatǎ foarte bine dupǎ gustul personal. Profitaţi acum neapǎrat de bogǎţiile primǎverii, încercaţi sǎ consumaţi cat mai multe plante din flora spontanǎ, ele vǎ vor umple “rezervoarele” de vitamine şi minerale, golite de iarna grea care tocmai a trecut.
Ingrediente pentru 1-2 porţii:
- 2 mâini bune de urzici (sau de leurdǎ, usturoiţǎ, stevie, spanac sau alte verdeţuri de la piaţǎ), care se toacǎ fin sau se mǎrunţesc în mixer;
- 2-3 linguri de seminţe  de floarea soarelui (sau alte seminţe sau nuci, reţeta de pesto tradiţionalǎ este pe bazǎ de seminţe de pin) mǎcinate (se ajusteazǎ cantitatea în funcţie  de consistenţǎ: daca iese prea moale se pun mai multe seminţe mǎcinate, daca din contra este prea tare, se mai adaugǎ puţinǎ apǎ sau zeamǎ de lǎmaie);
- 5-6 cǎţei de usturoi pisaţi  foarte bine cu ceva sare şi amestecaţi cu puţinǎ apǎ (dacǎ puneţi leurdǎ, nu mai puneţi şi  usturoi);
- 1-2 linguri de ulei.

Modul de preparare
Se amestecǎ toate ingredientele pânǎ se obţin textura şi aspectul unui pesto "normal". Fotografiile cred cǎ sunt cea mai bunǎ "explicaţie"!
Se poate servi pe pâine sau pe felii de roşii, castraveţi, gulie, morcovi, ţelinǎ, cu paste, ş.a.m.d.
Poftǎ mare!

Linguritele sunt facute de fiul meu la scoala Waldorf, este singura scoala la care mai exista lucrul manual si atelier de mestesugarit (sunt foarte importante pentru dezvoltarea anumitor conexiuni nervoase, dar aduc de fapt numai avantaje in dezvoltarea echilibrata a copiilor!!!). Eu imi amintesc si acum cu mare placere de orele de lucru manual din scoala generala, iar lucrurile pe care le-am invatat atunci, mi-au folosit toata viata si-mi folosesc enorm si in prezent.


 Rosii umplute cu pesto de urzici:

Fotografie
 Photo:
John Patrick Platzer
 
Photo: Tatiana Parniakova
 

19 comentarii:

  1. Draga Mimi,

    iti multumim frumos pentru sanatatea spirituala oferita si nu numai .....retetele tale sunt cu adevarat minunate..Te pup si iti doresc ca Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa va aduca sanatate, belsug si bucurii. Paste Fericit!

    cu drag,

    Florentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu va doresc tuturor sarbatori fericite si binecuvantate!

      Ștergere
  2. Eu mi-am facut cu leurda si am mancat 3 zile la rand :)
    Yummy

    RăspundețiȘtergere
  3. tocmai am cumparat urzica din piata! si exact acest gen de reteta o cautam. Multumesc. As vrea sa te intreb in ce clasa e fiul tau la scoala waldorf si, pe scurt, daca crezi ca ai facut alegerea potrivita. Fiica mea are 5 ani si as vrea sa o dau si eu la Waldorf. Inca mai adun impresiile parintilor ca sa ma conving ca merita efortul ... va trebui sa traversez tot Clujul dintr-un capat intr-altul zi de zi, dus-intors :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ai mei merg la Montessori caci scoala Waldorf e numai in flamanda, dar daca ne-am intoarce in Germania, pt. mine nu s-ar pune problema niciun minut sa mearga la alta scoala decat la scoala Waldorf. Am promis ca voi scrie si despre scoli, dar n-am ajuns, sper sa reusesc cat mai curand....

      Ștergere
  4. Simpla si arata si bine. De-abia astept sa o fac. Multumim mult, Mimi, pentru toate sfaturile tale.
    Irinna

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarbatori fericite si luminate!
    Cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, cu intarziere iti doresc si eu toate cele bune si multa sanatate!

      Ștergere
  6. Mimi draga mea. Mi-ai luat vorba din gura. :))
    De saptamana trecuta si noi mancam pesto de urzici si de leurda. A fost prima oara cand sotul meu a fost de acord sa manance urzici crude in pesto si smoothie ceea ce ptr mine e o incantare.
    Am inceput sa si scriu despre asta dar nicicum nu termin :)
    Sper sa nu treaca primavara pana nu ma lauud si eu.

    Sper ca sti ca tu esti cea care mi-a dat avant la urzici si leurda. de anul trecut.
    asta pe langa multe altele
    te iubesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea,
      Cu reusesti tu aproape de fiecare data sa ma faci sa lacrimez de atata bucurie??? Si eu te iubesc mult de tot si sper sa ne putem imbratisa la vara "live" !
      Abia astept sa-mi scrii, pana atunci iti multumesc si-ti doresc tot binele din lume!
      Cu mare drag,
      Mimi

      Ștergere
  7. Minunata! Simpla si geniala. Multumesc din suflet.
    Cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarut-mana pentru masa! Pesto" meu :)) a fost creat din hasmatuchi cu stevie si seminte de pin.Incredibil de bun!
    Dupa ceva zile cu ploaie la Iasi, astazi,(daca ploaia ne va da ragaz),mergem la padure dupa leurda si iarasi ne vom pestoi:))

    Astazi am citit ceva minunat:¨Dragostea de Dumnezeu rezolva toate problemele." Ö.M.Aivanhov.
    Va imbratisez cu dragoste, sub sentimentul acestor cuvinte-minune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multe multumiri pentru reteta! Simplu si rapid, exact cum are nevoie o mamica in criza de timp.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Mimi,
    1. Recomanzi si copiilor urzica cruda ( ii zdrobesc in mancare tot ce stiu ca comestibil si "verde"? Am citit aici https://ierburiuitate.wordpress.com//?s=urzici&search=Mergi - ca trebuiesc oparite datorita amestecului de "substanțe chimice puternic iritante: acetilcolină (neurotransmițător cu efect excitant), histamină (alt neurotransmițător care mărește permeabilitatea capilarelor), serotonină, moroidină (care prelungește senzația de usturime), leukotrienă (compus chimic cu efect alergic, mai ales în cazuri de astm și rinită alergică)"
    2. borsul tau e grozav, baietelul meu mananca "cot la cot" cu noi. Aceeasi intrebare: e in regula zeama de varza pentru stomacul lui- 2 ani si jumatate". Cateva zile bune a fost balonat, caki mirosea teribil si, ami ales , vanturi dese si la fel de "parfumate" insotite de "au".
    Multumiri,

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Otilia,

    1.Urzicile nu sunt bestii in miniatura (asa de tare m-a indignat expresia, de cu greu am mai reusit sa citesc mai departe...) si nici nu fac rau omului. Cine le cunoaste si le iubeste, stie ca pot fi culese si fara manusi si ca sunt foarte folositoare, ba chiar indispensabile, pt. sanatate. De aceea si creste urzica cu drag in apropierea omului, EA stie ca ii este omului de mare ajutor - omul se pare ca pricepe, ca de obicei, mai putin.... Sau sunt interese pecuniare in joc, eu privesc multe dintre studiile stiintifice cu mult scepticism - f. multe rapsunsuri primesti numai afland cine finanteaza aceste studii. Deci, urzicile se pot manca si crude, bineinteles ca si in cazul urzicilor exista o cantitate de la care nu mai sunt folositoare, ci devin daunatoare, de aceea, pastrarea masurii este INTOTDEAUNA cel mai bun indicator.
    Cunosc f. multi copii care mananca urzici crude (inclusiv ai mei), nu stiu niciun caz in care sa fi fost probleme. Nu am inteles de unde provine informatia de pe blogul citat de tine. Nu este cumva numai o informatie de tip copy/paste?
    2. Si eu sunt sensibila si am anumite probleme cu varza murata: de ex., daca mananc varza din comert, fac diaree in cel mult jumatate de ora. Daca baietelul tau se baloneaza (si de la varza murata in casa, cu sare naturala fara iod?) si scaunele sunt urat mirositoare, ai cel mai bun semnal ca varza murata nu ii prieste. Ai incredere ca primesti de la organismele voastre cele mai bune si mai sincere raspusuri.
    Numai bine si multa sanatate,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere