duminică, 23 octombrie 2011

Bogatiile toamnei

Postarea aceasta o incepusem cu cateva saptamani inainte, pentru ca mi-a placut tare mult, cum ne-au lasat Angy, Laura si Angi sa patrundem in gradinile lor de vis (chiar daca Angi are numai un balcon de bloc la dispozitie!). Intre timp insa, viata mea a devenit - foarte abrupt si aproape dintr-o data - mai incurcata si mai incarcata ca niciodata, sunt in mijlocul unor schimbari foarte mari (se pare ca voi fi nevoita sa incep o noua viata, intr-o alta tara straina....), de aceea, va rog sa ma scuzati, ca nu mai reusesc sa va raspund cum trebuie, nici pe mail si nici la comentarii, candva se va termina si nebunia aceasta si voi incerca sa recuperez. In concluzie, haideti repede la mine acasa, cat mai sunt inca pe aici.... Si asa suna postarea mea din 4 octombrie 2011 (am mai adugat numai cateva notite actuale):
Astazi, doresc sa va invit la mine acasa in Germania. Eu sunt - cum ar fi putut fi altfel??? - un gradinar autodidact, am citit, am cascat bine ochii pe la unul, pe la altul, am intrebat in stanga si-n dreapta, am vizitat zeci de gradini  si m-am pus, fara prea multe ezitari, pe treaba. Unele lucruri mi-au iesit, altele nu, am invatat enorm din propria experienta si mai ales din propriile greseli, completand asa multe dintre lacunele cartilor de gradinarit, de aceea, rezultatul este pentru mine o adevarata minune.
Deci, poftiti va rog mai intai in pridvorul casei mele (facuta in mare parte numai din materiale naturale - aici in Germania, cele mai scumpe case, sunt cele ecologice, construite numai din lemn, paie si lut - in Romania, lumea nu stie cum sa demoleze mai repede casele batranesti si cum sa-si tranteasca in loc monstri de beton), pridvor adaugat casei anul acesta, dupa un proiect realizat de mine:
Baiatul meu a facut un tort de fructe, sper ca o sa va placa aspectul, din pacate, nu am gasit inca metoda, de va oferi sa si gustati:
Dupa care va invit cu mare drag, sa-mi admirati minunatii mei "copii verzi":

Catinele mele cele frumoase si dragi, care ma hranesc in fiecare dimineata (sper sa le aprecieze si urmatorul proprietar)
Marul (am trei, dar unul e plantat pe un loc prost si s-a stricat) era atat de frumos inflorit in primavara si mirosea atat de imbatator, incat nu am rezistat sa nu ma bag si eu in el (copiii s-au catarat in el, mie mi-a fost frica sa nu-l rup, caci este tare mic si pricajit)
Fructele erau aici inca mici, in toamna crengile se sprijineau din cauza greutatii direct pe pamant, dar nu s-a rupt nicio creanga (eu nu tai pomii, ii las sa creasca asa cum considera ei ca este bine, sunt sigura ca ei stiu mult mai bine ca mine, cum trebuie sa creasca!!)
Nu am cantarit, dar apreciez ca cei doi pomi care rodesc au avut peste 30kg de mere - am baut suc, am facut prajituri, am hranit animalele cu ele, am daruit o gramada, etc.
Al doilea rand de zmeura in septembrie
Superbii napi (topinambur) - nu uitati sa memorati acum locurile in care creste, ca sa stiti la iarna de unde puteti sa-l recoltati
Afinele de cultura, cele de padure n-au vrut sa se prinda....

Nucul este inca mic, dar este plantat de copiii mei, care abia asteaptau sa faca si nuci (copiii sunt acum foarte tristi ca va trebui sa parasim tot ce am facut noi cu atat dragoste, dar... asa e viata).
Unde au fost niste rosii care s-au stricat (vremea nemteasca nu este tocmai favorabila rosiilor), am mai pus repede rucola si varza verde (kale)
Via
Dintr-un singur butuc, am adunat anul acesta peste 15kg de struguri, dar am lasat si foarte multi neculesi, pentru pasari
Si gradina de pe balcon, din pacate, cat am fost noi trei saptamani si jumatate in Romania, nu le-a udat nimeni, de aceea multe plante nu au rezistat......
Salata, cimbrul, busuiocul si multe altele, nu au aici nicio sansa in gradina din cauza melcilor Limax, nu se pot cultiva decat pe balcon
Busuioc si racovina
In spate, leusteanul care depaseste in fiecare ani 2 metri inaltime. In fata, timianul care ramane verde toata iarna.
Si plantele otravitoare au in gradina mea un loc de cinste, exact ca si plantele comestibile. Copiii le cunosc si le iubesc si pe ele la fel de mult, sunt foarte importante pentru echilibrul ecologic.
Sunt sigura ca multi sunt de parere ca am o gradina oribila, plina de "buruieni" si de tot felul de "jivine" (de la urechelnite, omizi, fluturi, paianjeni, gandaci de tot felul, melci, lacuste, soareci, soparle, pasari, cartita, etc. - toate fiintele sunt la noi bine venite), dar pentru mine, gradina mea este un colt de Rai, pentru care ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu!
O floare intre flori....
Am uitat sa va spun, ca avem aici numai 750 m², pe care mai sunt trantite si casa, intrarea enorma in garaj, drumul pana la casa, o alee care inconjoara casa (totul e pavat cu pietre), casuta de lemn din gradina, leganul copiilor, cotetele animalelor, cisterna de apa de ploaie, garduri, etc. Deci spatiul nu este mare, si totusi cate se pot face.....
Va doresc o toamna minunata!

20 de comentarii:

  1. Mimi, ai acolo un colt de paradis! M-am relaxat doar privindu-l de la distanta! Ce minunat trebuie sa fie sa vezi doar natura cand iesi din casa!

    Dar m-am si intristat foarte tare cand am citit ca trebuie sa va mutati. Te imbratisez si sper sa fie totul cel putin la fel de bine acolo unde mergeti. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mimi,
    Ai impartit cu noi un colt de Rai. Scopul ajungerii tale acolo, poate ca asta a fost: sa lasi in urma ta minunatiile pe care le-ai creat.
    Pot sa banuiesc ceea ce simti, dar nu stiu ce cuvinte sa-ti spun ca sa te ajute intr-adevar.
    Cu drag, Irena

    RăspundețiȘtergere
  3. Mimi draga iti multumesc de invitatia ta neasteptata. ai o casa frumoasa, copii frumosi si tu arati foarte bine acolo in mar. Esti o minune minunata iar felul in care ti-ai pus amprenta asupra locului unde locuiesti inca si asupra oamenilor pe care ii cunosti este vizibil.
    Orice sfarsit este un nou inceput. Eu cred ca nu doar locul sfinteste omul ci si omul sfinteste locul. E natural sa-ti para rau ca pleci de aici dar tu esti o indrazneata si o luptatoare. Parca vad ce schimbari vei face in urmatorul loc. si ne vei impresiona din nou cu abilitatile tale.
    Capul sus minunato!

    Multumim ptr bunatati. tortul a fost foarte bun. la fel si catina. vai ce mi-ar place sa am si eu tufe de catina aici langa mine.

    E ciudat cum noi asociem locurile cu persoanele dragi. Eu pana acum asociam Germania cu Mimi Walter :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb!Asa arata un loc de trait... atunci cind omul se iubeste intii pe el.Imi pare rau ca trebuie sa va mutati de acolo,dar sunt convinsa ca oriunde ve-ti merge o sa reusiti sa va faceti viata frumoasa.Sa va fie calea insotita doar de zile linistite si insorite!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumim ca ne-ai invitat , a fost foarte frumos ! mai venim :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi,
    Trebuie sa recunosc inca o data (daca mai era nevoie!!!!) ca omul sfinteste locul! Ei bine, cu adevarat este un coltisor de rai, este Raiul Tau. Minunat... si sa stii ca nu exista "buruieni" asa cum nici noi nu suntem cu adevarat stapanii Pamantului. Este foarte frumos, minunat.... Si, sa dea Dumnezeu, ca sa-ti incrospezi un alt colt de Rai acolo unde te vor purta pasii, si sa fii sanatoasa se fericita alaturi de cei dragi (familie, animalute, plante!!!).
    Mult succes!
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumesc mult de tot, va imbratisez pe toate cu tare mult drag! Sa stiti ca in fiecare zi ma gandesc dimineata, cand umblu prin iarba plina de roua diminetii, inca in picioarele goale, ca sa-mi adun "buruienile" si catina pt. micul dejun, cat de norocoasa sunt si ii multumesc din toata inima lui Dumnezeu. Dar sunt sigura ca ma voi descurca si mai departe la fel de bine, va voi tine in orice caz la curent si cu aventurile din Belgia - iar 2 puieti de catina ii voi lua desigur cu mine.....

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari ! Foarte frumos habitatul vostru. Si cum omul sfinteste locul,sunt sigura ca oriunde va veti muta veti avea acelas colt de rai. Succes si reusita in tot ce faceti. Sa natate si fericire la toata familia. Pup.
    Cu mult drag, Corella RoseMary

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Mimi, gradina ta e minunata, prin intermediul pozelor tale, ti-am simtit sufletul...fericit pentru minunea de care s-a lasat inconjurat dar si trist pentru ca trebuie sa lase toata frumusetea asta in urma. Iti cunosc atat de bine starea... mi s-a strans inima cand am citit ca trebuie sa pleci. Dar cum orice sfarsit inseamna de fapt un nou inceput, iti doresc din toata inima ca acolo unde pleci sa-ti fie cel putin la fel de bine cum ti-a fost in Germania. Si schimbarile au frumusetea lor, descoperirea locului, legarea de noi prietenii, preocuparea pentru decorarea noii case.
    Inca o data iti doresc ca Belgia sa devina o noua casa, primitoare pentru voi toti.
    P.S. Parca te-am mai intrebat, vita de vie nu o tai primavara? Si cum a crescut daca ai lasat-o asa? S-a format bolta?
    Te imbratisez cu multa caldura, Angy

    RăspundețiȘtergere
  10. Scumpa Mimi, floare intre flori de mar.
    Ce as mai putea eu sa adaug la toate lucrurile frumoase pe care le-au spus comentatoarele dinaintea mea? Sa te tina Dumnezeu sanatoasa, si sa iti dea si noroc sa gasesti oameni buni pe unde te duci. Altfel, nu am nici o indolala - vom vedea curand pe blogul tau pozele unui nou coltisor de rai, de data asta belgian. Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce gradina frumoasa ai Mimi! Imi imaginez cum e sa renunti la ea si la tot cuibul tau, si eu am trecut prin asta! Dar asa cum omul sfinteste locul, sunt convinsa ca si in urmatorul cuib vei avea catina si leustean de 2 metri (n-am vazut pana acum soiul asta asa inalt, arata splendid!)! Gradina ta arata asa cum imi imaginam si sa stii ca efectiv am incercat sa-mi imaginez cum arata gradina si casa unui om ca tine, care lasa struguri multi pe coarde pentru pasarele, care alearga dimineata cu picioarele goale prin roua, ei bine, gradina e foarte frumoasa, la fel si casa (mereu mi-au placut casele cu pridvor, am prevazut unul in proiectul de casa noua!).
    Si ca sa-ti ofer si eu un pont, limaxul fuge de moare de frica zatului de cafea, daca cumva sotul tau bea cafea sa folosesti zatul macerat in apa cu care uzi plantele amenintate de limax sau altfel de melci. Eu asa mi-am salvat pepenii galbeni si castravetii, cand aveam gradina mare!
    Si pentru ca inteleg ca schimbi si tara, iti doresc ca Dumnezeu sa-ti deschida calea, sa va fie mai bine acolo decat pana acum si sa aveti parte de o viata frumoasa cu sanatate si impliniri! Sa ne tii la curent, sa tii aproape cat de mult poti, eu una am nevoie mare de articolele tale! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. La asa suflete bune, asa roade frumoase. E minunata gradina voastra, sunt sigura ca ii va transforma si pe cei ce vor veni dupa voi. Esti un exemplu viu pentu noi, nu ceri lucruri ci le faci tu, cat se poate de bine si de frumos.
    Te imbratisez cat pot eu de tare si iti tin pumnii in noua aventura!
    Doamne ajuta!
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  13. Waw! Ce minunatie de casa lasi in urma, dar cu siguranta unde vei ajunge vei incarca acel loc cu aceeasi energie benefica naturii :) Mult succes si sper ca nu e nimic grav, ci doar ceva mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Yupiiiii!!!! Te muti in Belgia??? Ce veste frumoasa la inceput de saptamana...O sa fim "co-cetatene". In ce parte te vei aseza? Flandra, Valonia sau partea germanica? Eu te citesc de aproape un an si abia astept ziua de luni sa iti parcurg cu interes postarea. Nu mananc raw vegan 100%, insa am reusit sa renunt la carne de vreo 8 luni de zile si incerc sa includ cat mai multa mancare vie in alimentatia mea. Iti doresc acomodare usoara si sa ai posibilitatea sa amenajezi si aici o gradina la fel de frumoasa si bogata.

    Cu drag,

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  15. va mutati in Belgia? ce fain, asa mult mi-a placut acolo, mi s-a parut asa frumos!
    Catinul arata super, pacat ca nu-l poti lua cu tine

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Corella RoseMary,
    Iti multumesc mult, si eu va doresc vou multa sanatate!
    Draga Angy,
    Nu tai nici vita de vie, o leg pe bolta si atunci se rup crengile uscate singure....
    Draga Marilena,
    Multumesc mult, atat pentru radurile tale minunate, cat si pt. pontul grozav (nu-l stiam), sotul meu bea f. putina cafea din pacate, dar chiar ma gandesc daca sa nu investesc intr-un pachet de cafea ... La primavara voi incerca neaparat, pt. mine nu intra in niciun caz in discutie sa otravesc nu numai pe saracii melci, ci indirect si inevitabil si pamantul meu din gradina.
    Si sa va ajute Dumnezeu sa va bucurati de casa noua cu pridvor!
    Draga Mia,
    Neaparat sa ne tii pumnii, de la oamenii asa de buni ca tine, are efect dublu!
    Draga Gia,
    Si eu sunt convinsa ca mutarea mea in Belgia are un sens profund si ca asa trebuia sa fie, poate de aceea si reusesc totusi sa ma detasez cat de cat de tot ce las aici in urma mea.
    Draga Iulia,
    Ne mutam la Bruxelles. Daca ai fi atat de buna sa-mi scrii pe mail hranaviero@googlemail.com cu amanunte, nu stii ce bine mi-ai putea face, suntem acum tare agitati cu gasirea unei case!!!!!
    Draga Irina,
    Voi lua doi puieti cu mine, si stiu din experienta ca rodesc deja in anul urmator, deci voi avea, chiar daca in primul an mai putin, chiar si la anul catina. Ai putea fi si tu asa de draguta sa-mi scrii mai multe despre Belgia, noi ne vom muta la Bruxelles pt. ca acolo va lucra sorul meu si pt. ca acolo am gasit o scoala Montessori buna (iti dai seama ca pe mine nu ma lasa inima sa-i dau pe copiii la o scoala normala), din pacate eu am simtit ca ma sufoc in oras, de aceea am trecut la cautari in suburbii, dupa 7 ani de stat asa cum am aratat mai sus, e greu....

    Mi-as dori, sa se intoarca inzecit la voi toate urarile voastre de bine. Cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  17. doar să-ți spun că eu am văzut mai demult la TV o metodă de a scăpa de melcii Limax -înconjurau plantele "atacate" cu un soi de pietricele foarte ascuțite -cică melcilor nu le plăcea să treacă peste ele. N-am încercat că n-am încă grădină, dar cine știe poate că e o metodă eficientă (mie mi-a plăcut tare mult prin simplitatea ei)

    RăspundețiȘtergere
  18. am uitat să-ți spun că mi-au plăcut tare mult pozele și grădina ta. abia aștept să văd pozele viitoarei tale grădini :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Omul care are inima plină de dragoste poartă cu el raiul peste tot...e un exerciţiu greu cel al schimbării, dar sunt convinsă că o să-ţi încropeşti degrab, plină de entuziasm, drag şi mulţumire un cuib plăcut, aşa, după sufletul tău.
    Domnul să-ţi ajute!
    Te îmbrăţişez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  20. mimi, imi este dor de tine... cred ca esti f ocupata, dar si eu sunt f curioasa daca zanele mele si-au facut treaba cum trebuie;) kiss;) Gabrielle

    RăspundețiȘtergere