miercuri, 20 octombrie 2010

SALATA DE VARZA MURATA CU FRUNZE SI FLORI DE PAPADIE

In toamna asta am pus o gramada de muraturi si deoarece  i-am promis Gospodinei de Criza, ca o sa scriu neaparat si despre acest subiect, ajung in cele din urma sa-mi tin promisiunea.
Am inceput cu rosiile. Patru plante le-am scos din gradina, le-am pus in ghivece si le-am bagat in casa, iar de la celelalte plante am cules rosiile asa verzi cum erau si le-am transformat in gogonele. A urmat varza, rosie si alba, la borcan, am incercat sa pun mai putina sare decat normal, deasupra am puse multe fasii de hrean, tulpini de marar si usturoi strivit cu coaja cu tot. Am facut chiar si sucul si pasta de rosii dupa reteta doamnei Ibrian. Din pacate, deoarece la mine in subsol este prea cald, a trebuit deja sa  mananc preparatele din rosii deoarece incepusera sa fermenteze.....Asa au aratat in ziua in carele-am facut, reteta e foarte simpla, se mixeaza rosiile si se pun in sita la scurs intr-un loc racoros. Se pune sucul in sticle, cu doua degete de ulei deaspura si fasii de hrean si catei de usturoi si pasta din sita in borcan, tot cu hrean, usturoi si ulei. Din pacate, la mine nu a functionat, banuiesc insa ca cine are pivnita ca lumea, nu va avea nici o problema.
Varza murata am inceput deja sa o consum, imi fac din ea o salata  extraordinar de gustoasa si foarte simplu de preparat (se poate lua bine si la birou!).
Se amesteca varza murata, cu ceapa si frunze de papadie taiate marunt (sunt inca asa de fragede si de bune, trebuie neaparat profitat de ele, dar pot fi inlocuite si cu frunze de spanac sau stevie),  se adauga piper, ulei de masline si dupa gust, se mai pot adauga seminte de chimen, frunze de patrunjel, cimbru sau alte mirodenii.

15 comentarii:

  1. Mi-am umflat falcile cand am citit primele randuri.
    MA duc sa citesc si restul.Poate niste poze frumoase, dintr-o gradina de vis...mai repede, cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Te pup cu drag, bineinteles ca acum scriu despre CATINA, fac poze, se pare ca mi-ai devenit un fel de muza, ma inspiri teribil.....
    Ce zici insa deocamdata de celebra varza nemteasca???

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow...chiar ma gandeam la muraturi si la cat de raw sunt.....am pus si eu varza impreuna cu conopida si morcovi....yammi....
    Catina?si eu vreu informatii despre ea, te rog!!!
    voiam sa te mai intreb ceva...vazusem in cartile Elenei Ibrian ca folosea unt in multe retete, si smantana....tu ce parere ai? care produse animale ar fi oarecum neutre si s-ar putea consuma?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt si impotriva laptelui si a produselor lactate, nu numai a carnii, deoarece dupa parerea mea (m-am documentat bine) nu reprezinta o hrana adecvata fiintei umane. Bineinteles insa ca e foarte greu sa renunti la tot, de aceea si doamna Ibrian le mai tolera si le consuma, insa in cantitati f.f. mici!!!! Acum cat de exact face fiecare raw vegan food, ramane la urma urmei la latitudinea fiecaruia, eu nu as acuza insa pe cineva care nu reuseste sa renunte la carne sau la lapte, toti oamenii au intelegerea mea, dupa ce ai mancat o viata intreaga aceste produse, esti marcat de ele si e greu sa renunti, terbuie o disciplina de fier, iar in viata multor persoane sunt situatii si situatii....
    Eu personal, mananc absolut vegan (fara carne, fara lapte si fara produse lactate), am renuntat chiar si la mierea de albine.
    Si dr. Bruker recomanda persoanelor care nu reuseau sa treaca pe alimentatia vegana, numai untul si smantana (contin mult mai putina proteina animala fata de lapte).

    RăspundețiȘtergere
  5. Am inteles!eu sincer prefer iaurtul....la el nu as renunta asa degraba.....unt si smantana nu prea folosesc....e drept ca depinde de fiecare......toti avem mici slabiciuni la care ne e greu sa renuntam de tot.....multumesc de raspuns

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu mare placere, draga mea Delia!
    Am scris deja despre catina, m-as bucura insa ca ai intrebari....

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna,as dori sa te intreb de ce ai renuntat la miere, stiu ca multi vegani o fac dar nu prea cunosc motivul... banuiesc ca este datorita faptului ca celulele canceroase se hranesc cu zaharul din miere ? sau mai sunt si alte motive ?
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Atena,
    Mierea este zahar concentrat, pt. parodontoza mea catastrofa! Dar in general, multi dintre medicii care trateaza dupa metodele medicinei naturale, recomanda la inceputul tratamentului (in special in cazul bolilor f. grave) sa se scoata, macar pt. o anumita perioada de timp, COMPLET zaharul (chiar si cel natural, indiferent ca e din miere, fructe uscate sau proaspete cu continut mare de zahar).
    Si mie, ca sa fiu sincera, imi este si mila de albinute, ele fac mierea ca sa-si hraneasca copiii lor si nu pe oameni....

    RăspundețiȘtergere
  9. atentie la gogonelele verzi ca contin solanina foarte toxica

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit despre amenintarile lipsei de vitamina B12. Cum reusesti sa mananci fara lactate si fara oua si fara carne si fara sa iei suplimente?

    De unde se ia aceasta vitamina B12? De 3 saptamani am renuntat complet la carne (inainte mancam doar o data sau maxim de doua ori pe saptamana) si acum citeam ca nu se poate avea o sarcina normala fara suplimente de vitb12. Eu nu sunt insarcinata insa mi-as dori ulterior sa mai am un bebe si caut sa aflu cum pot totusi sa nu revin la carnuri si sa reduc lactatele (simt ca aici unde sunt eu imi fac rau ele fiind foarte pline de diferite antibiotice medicamante conservanti etc.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonimul are dreptate, nu trebuie exagerat cu gogonelele.

    Draga GH,

    Sa stii ca ma bucur tare mult de comentariile tale! In jurul vit. B 12 se fac atatea valuri, pt. ca ea nu se gaseste decat f. rar in produsele vegetale, in schimb in produsele "carnivore" se gaseste in cantitati mari (interesele pecuniare primeaza iar!). Ce nu-ti spune mai nimeni, este faptul ca f. multe vitamine, inclusiv vit. B12, pot fi produse de organism, de bacteriile din intestine. Poti sa citesti mai mult aici la dr. Marginean http://drcalinmarginean.blogspot.com/p/prezentari-video.html
    De aceea este important sa consuma NESPALATE fructe si legume din surse curate, cel mai bine din productia proprie. Nici plantele culese de la padure nu ar trebui spalate, din pacate din cauza nebuniei cu igiena din ultimele sute de ani, am fost invatati sa privim bacteriile ca pe dusmanii nostri si sa consideram ca numai hrana sterilizata si dezinfectata oferita de industria alimentara este buna....
    Un alt exemplu edificator este Brigitte, vegana de aproape 20 de ani, uite cum arata la 60 de ani: http://www.urkostmitbrigitte.de/.
    Si eu mananc de aproape 5 ani zilnic plante din flora spontana nespalate si iti spun sincer ca nu am fost niciodata mai sanatoasa ca acum...
    Iti doresc si tie numai bine si multa, multa sananatet,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua , ador blogul Dvs, cu atatea retete! Azi am strans papadie cu gandul la aceasta salata, abia astept sa o incerc!
    Am o intrebare referitor la drojdie inactiva. Tot o caut de ceve vreme, iar aici unde stau( Belgia), gasesc doar levure de bière maltée. este acelasi lucru?Va multumesc pt explicatie!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Natalia,
    Neaparat, nu o sa regreti, sa adaugi si florile de papadie!
    Iti pun sincer, ca habar nu am cum se cheama drojdia inactiva in lb. franceza, eu nici nu folosesc, nici nu recomand ac. produs. Este un glutamat de sodiu, si chiar daca este "natural", actioneaza direct in creier, perverteste gustul si da dependenta exact ca si glutamatul produs in fabrici. E ca si celelalte super-food-uri ridicat in slavi, insa realitatea nu este asa cum citim pe toate blogurile persoanelor care traiesc (f bine!!) din vanzarea ac. produse si care nu urmaresc decat sas le vanda si nus a ne imbunatateasca starea de sanatate!!
    Numai bine si mult spor!
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  14. Iti multumesc, Mimi! Am inteles ca ar da gust de branza la salate etc, insa nu cunosteam si partea cealalta a lucrurilor!
    Iti multumesc pt explicatie si o zi buna!
    Natalia

    RăspundețiȘtergere
  15. astăzi am făcut o salată așa:
    varză murată tocată
    gogonele murate tăiate felii
    ardei iuți murați tăiați felii
    ceapă roșie natur tăiată semiinele
    și, cireașa de pe tort, vârfuri de urzici tăiate mărunt, să nu piște la limbă
    Nu am pus nici un condiment, am căutat să reduc concentrația de sare prin adaosuri de plante nefermentate…

    RăspundețiȘtergere