vineri, 13 august 2010

Salata de rosii si ardei cu "branza" de hrisca

Pentru mine salata de rosii cu branza a reprezentat intotdeauna in timpul verii un fel de mancare de la sine statator. Nu-mi trebuia alaturi nici carne, nici cartofi, nici paine....
Acum insa, de cand am trecut la regimul absolut strict vegan, cam simteam totusi lipsa branzei.
Si de aceea am inceput iar sa caut alternative. Dupa mai multe incercari cu branza de cajou sau de nuci, am descoperit ceva mult mai simplu, mai ieftin, mai usor de facut si dupa parerea mea si mult mai gustos. Hrisca incoltita, trecuta prin presa de facut fulgi (se poate marunti insa si cu orice rasnita obisnuita), are pentru mine mult din aspectul, gustul si consistenta branzei data prin razatoare.
Care este parerea voastra?
Reteta nu o scriu, ca fiecare isi face doar salata lui de rosii, dupa gustul sau. Eu pun numai rosii, ardei, ceapa , frunze de patrunjel si ulei de masline.

19 comentarii:

  1. Draga Mimi, cum se incolteste hrisca? Cte zile trebuie lasata?

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte simplu, trebuie insa sa cauti hrisca care e verzui-galbuie (ca in poza de mai sus), cea maro nu incolteste ca e tratata termic, hrisca incolteste altfel deja dupa 2 zile.
    Se pune peste noapte la inmuiat in apa plata, a doua zi dimineata se spala si se poate pune intr-un borcan cu tifon la gat (borcanul se pune aplecat la 45° cu gura in jos, iar la spalarile ulterioare nu mai trebuie scos tifonul) sau pe o farfurie si se tine hrisca usor umeda (daca e cald trebuie clatita de 3 ori pe zi, daca e mai racoare ajunge de 2 ori) sau pur si simplu intr-o sita, iar cel mai repede merge daca se tine la intuneric (se poate acoperi cu un prosop). Eu am incercat toate 3 variantele, hrisca e tare cumsecade si a incoltit mereu f. bine si repede. Te pup si-ti doresc mult succes!
    PS Am uitat sa-ti spun ca atunci cand moi hrisca sau o clatesti, se formeaza un lichid mucilaginos, de care multi se scarbesc, eu personal insa nu am nici o problema.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Maine ma duc sa cumpar hrisca si o pun la incoltit! Dupa ce incerc reteta, iti spun cum mi s-a parut :) Si mie imi plac tare mult rosiile cu branza, si chiar imi e greu sa renunt la ea daca nu gasesc un inlocuitor "pe masura"

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper sa-ti placa, te rog sa-mi spui neaparat parerea ta, chiar daca nu-ti place, am observat din pacate de mai multe ori, ca eu sunt asa de entuziasmata de diferite cruditati, iar ceilalti nu-mi inteleg deloc euforia. De aceea am neaparat nevoie de pareri mai multe, ca sa-mi fac cat de cat o imagine obiectiva (si doamnei Nita Ibrian i s-a intamplat asa, dansa a scris asa de entuziasmata despre laptele de seminte de struguri si multora nu le-a placut deloc)! Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. se poate rasni hrisca imdeiat dupa ce ai incoltit-o ? sau mai intai o usuci ?

    Intreb asta gandindu-ma ca - uda fiind nu se rasneste.

    Abia astept sa incerc si eu aceasta branza :). Daca iese bine este suuperb. Branza de caju nu este asa de sanatoasa.

    Multumesc, Laura

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu mare placere, draga Laura! In functie de timp, ori o usuc putin (o pun pe un tifon intins pe gratarul meu de uscat la soare), ori nu, prin masina mea de facut fulgi (semintele sunt presate intre 2 valturi) merge si umeda (recunosc sincer ca din comoditate, nu am incercat inca cu rasnita).

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-un blender nu merge sa o zdrobesc? Sau fac o infamie intreband ceva atat de simplu? Eu sunt fan hrisca si am preparat-o in multe feluri, dar as dori sa incerc si varianta raw.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Elena,
    Banuiesc ca se poate, imi imaginez ca iese probail o crema, recunosc sincer ca nu am incercat niciodata varianta asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut si eu . Insa mai intai am incoltit hrisca si nu am uscat-o am dat-o prin juicer (care este melcat). A iesit ca o pasta bunicica. S-a potrivit minunat peste salata, am mancat-o cu mare placere, mai ales ca nu mananc in general rosii.
    Merci.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mm, tare aş face şi eu, dar nu am văzut de cumpărat decât hrişcă maro închis. Aceasta încolţeşte?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mimi, am văzut între timp că ai scris deja că nu încolţeşte. Îmi poate spune cineva unde găsesc alt fel de hrişcă decât maro?

    RăspundețiȘtergere
  12. mie imi place firma BioKing .. ai la hrisca si la grau, incoltesc f f bine. Eu le iau de la Ki-Life .. pta Amzei-Bucuresti, dar sigur aduc si in alte parti, in caz ca nu stai in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si Andreea Lazarescu de la www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com are hrisca de vanzare si trimite pachete acasa.

    RăspundețiȘtergere
  14. Laura, Mimi, mulţumesc! Sunt departe de Bucureşti, dar am o prietenă acolo care poate să mă ajute. Dacă nu, apeleze la magazinul virtual.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu branzica de obicei am facut-o cu hrisca inclotita si blendaruita .Consider ca se face exces totusi de folosirea nucilor caju pentru prepararea unei branzici sau creme.Obisnuiesc sa o prepar cu ulei de canepa sau masline,sare(evident marina)cateva semincioare de chia (imi incheaga compozitia).Asta este cea de baza.Apoi dupa pofte,preferintele fatucii mele si ale mamei impart compozitia in 3,4.Una o fac cu marar,alta cu ardei rosu,si preferata mea cu usturoi si ceapa.Condimente:turmeric,oregano,cimbru,piper(alb-negru) si de aici va las sa folositi ceea ce va place!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dragele mele eu am experienta in prepararea painicilor din crupe de hrisca cruda si a mancarii de hrisca (hrisca batuta), insa la mancare am observat ca daca nu o mixez cu seminte de floarea soarelui germinate sau hidratate hrisca isi schimba rapid gustul (tb servita musai pe loc, in frigider pana seara isi scimba gustul )! Asa ca reteta mea de hrisca batura este: 100 g seminte fl soarelui, 50 g hrisca, 50 g rosii uscate, ulei presat la rece, sare si diverse condimente!
    Imi doresc sa fac branzica si am nevoie de parerea voastra!
    Ma intre daca am sa germinez boabe de hrisca voi reusi sa pastrez mancarea sau branzica macar 1 zi la frigider?
    Cu multumiri si imbratisari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Marina,
      Iti spun sincer ca eu fac totul proaspat si numai atat cat mananc, nu pastrez de pe o zi pe alta, de aceea e teribil de intersant si de importanta ce spui tu, iti mutlumecs mult pt. cometariu!
      Cu tot dragul,
      mimi

      Ștergere
  17. Asta este ideal Mimi, insa eu m-am ocupat o perioada cu distributie de mancare raw in oras si am avut sansa sa experimentez cam ce se intampla cu preparatele in cateva ore, respectiv peste noapte, la hrisca batura cu rosii uscate (care este o mancare delicioasa), am observat ca se schimba gustul destul de mult!
    Multumesc mult Mimi si multumim pentru tot ce postezi!
    Imbratisari calduroase!

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga Mimi,cum se pastreaza hrisca incoltita ?

    RăspundețiȘtergere