miercuri, 7 iulie 2010

DOAMNA DR. TEODORA INDREI STOICA

 A treia poveste, cu toate că nu am găsit nici fotografii şi nici foarte multe date exacte,  este  totuşi poate cea mai interesantă pentru noi românii, deoarece este vorba despre un medic din România.           
 
 Deşi doamna doctor Tedora Indrei Stoica a scris un capitol foarte important în istoria medicinii naturale din România,  este din păcate foarte puţin cunoscută în ţară. Eu am "întalnit-o” întâmplător în Internet  pe fiica dânsei,  Olivia, care a avut bunăvoinţa  să-mi spună povestea tare impresionantă a familiei sale.
 
 Doamna dr.Teodora Indrei Stoica a studiat medicina generală, după care s-a specializat în psihiatrie. A practicat medicina la Deva şi la Bucureşti.  În vara anului 1982, după reintoarecerea din vacanţa de vară de la Constanţa, a descoperit un mic nodul la subraţ. După câteva săptămâni, a constatat că nodulul a început să crească şi atunci s-a  hotărât să-şi  facă diferite teste şi investigaţii. La începutul anului 1983 a fost internată în spital şi operată, amputându-i-se tot sânul. Rezulatatul  a fost necruţător, avea cancer, iar doctorii care o operaseră,  nu îi mai dădeau mai mult de 6 luni de viaţă.  Doamna Dr. Indrei Stoica nu a putut însă să accepte soarta crudă şi să se resemneze pur şi simplu, ci s-a hotărât să învingă boala prin puterile sale proprii. A refuzat terapia cu raze şi alte chimicale care i s-a propus în spital ca metodă de tratament. A început să studieze cărţile scrise de mari medici, care trataseră bolile prin metode naturale, iar în primăvara anului 1983, s-a retras la părinţii săi la ţara, într-un sat din Dobrogea, unde a început să urmeze o dietă strictă cu sucuri de crudităţi. A studiat mai departe plantele din flora spontană şi puterea lor terapeutică. Culegea singură plantele,  pe care le folosea la ceaiuri sau la sucuri, pe unele le uscă, pe unele le folosea în stare proaspătă. A început să studieze şi apoi să aplice reflexologia. În tot acest timp a fost foarte mult ajutată şi sprijinită de părinţii şi de sora dânsei, astfel încât după 3 luni începuse deja să se simtă mult mai bine. S-a reîntors la Bucureşti, unde a început să practice metoda de tratament cu sucurile de crudităţi. După câteva luni, s-a dus la control la medicii care o operaseră şi care nu-i mai dăduseră decât 6 luni de viaţă, iar acestora nu le-a venit să creadă cât de bine arată şi cât de bine se simţea. S-au repetat testele şi investigaţiile şi i s-a comunicat că s-a vindecat, reuşise să învingă  cancerul. În mai 1984, s-a născut  cel de-al treilea copil al sau, şi tot în acelaşi an, i s-a publicat un articol despre cancer şi medicină naturală în ziarul Scânteia. În articol, scrisese despre experienţă ei şi cum se vindecase de cancer cu ajutorul curei de fructe, plante şi legume crude, dorinţa dânsei cea mai fierbinte fiind să dea curaj şi altor oameni cu cancer sau alte boli grave. În  urma publicării articolului, au început să vină oameni bolnavi de cancer şi de alte boli din toată ţara, mulţi  aflaţi  în ultimul stadiul al bolii. Unul dintre pacienţii care au căutat-o pe doamnă dr. Indrei Stoica, a fost şi dr. Doru Laza. Familia doamnei doctor s-a mutat apoi la Vatra Dornei, unde dânsa a avut o ocazie minunanta să cerceteze mai departe  plantele medicinale şi valoarea lor terapeutică inestimabilă.
 
 În 1987, a apărut la casa Scânteii,  Editura Litera, cartea sa cu titlul  "Indreptar Profilactic şi Terapeutic de Medicină Naturista”, doamna dr. Indrei Stoica fiind foarte mult sprijinită de doctorii Maria şi Pavel Chirilă, iar Dr. Doru Laza i-a pus la dispoziţie banii necesari publicării cărţii.  Cartea a apărut, iar tirajul s-a epuizat  în mai puţin de 4 ore.
 
 Din păcate, la numai cîteva luni de la apariţia cărţii, în anul 1988, doamna doctor Teodora Indrei Stoica s-a stins din viaţa, cancerul necruţător a lovit-o pentru a doua oară, reuşind de data aceasta să o învingă.

16 comentarii:

  1. Multumim pentru acest articol cu privire la dr.Teodora Indrei(pe care am cunoscut-o si de la care am invatat sa practicam tratamentul cu plante si reflexoterapia pentru uzaj personal) ...As vrea sa mentionez faptul ca dr.Doru Laza in 1993 a tiparit o noua editie a cartii doamnei dr.Indrei"Indreptar Profilactic şi Terapeutic de Medicină Naturista” de data aceasta cartea este semnata de el ca fiind autorul,cu o dedicatie la inceputul cartii la adresa doamnei Indrei,dar neffind specificat niciunde faptul ca ea este autoarea de drept...Astfel toti cei pe care ii cunosc si au cumparat noua editie a acestei carti,nu cunosc absolut deloc numele doamnei Indrei si aportul enorm adus prin cercetarile si practica dansei in medicina naturista din tara noastra.Multumim inca o data omagiului adus acestei doctorite extraordinare care a suferit enorm si care a adus vindecare si alinare in multe trupuri si suflete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Alina,
    Multumesc mult de tot pentru comentar!
    Si Olivia a fost tare intristata de ce a facut domnul dr. Laza, dar a decis sa lase totul in plata lui Dumnezeu, ca El le stie pe toate si toti vom primi pe masura faptelor noastre.
    Daca ai vrea sa scrii mai multe despre doamna dr.Indrei-Stoica, blogul acesta te asteapta cu "usile" deschise, ai face cu siguranta multor oameni o mare bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...Cum adica "Unul dintre pacienţii care au căutat-o pe doamnă dr. Indrei Stoica, a fost şi dr. Doru Laza"?... De ce boala suferea dr. Doru Laza in momentul in care o cauta pe doamna dr. Indrei Stoica (in calitate de "pacient")?...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, am inteles ca fiica dansei locuieste in Noua Zeelanda. Poate cineva sa ma ajute sa iau legatura cu Olivia Indrei? A incercat cineva sa lamureasca lucrurile cu privire la dreptul de autor al acestei carti? Dr. Laza este un om deosebit si nu vad nici un motiv pentru care sa faca asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum vad ca desi eu am raspuns la comentarul din 22 aprilie, acesta totusi nu a aparut, ma scuz.

    Nu stiu exact de ce boala a suferit dr. Laza, insa Olivia mi-a povestit ca fost pacientul mamei sale, rezolvandu-si problemele de sananate prin metodele ei naturiste. Desi am incercat sa-l gasesc pe dl. dr. Laza sa "aud" si parerea dansului, nu am reusit insa, deci aceasta este, asa cum am spus de la bun inceput, povestea familiei Indrei-Stoica.

    Eu am avut mult timp contact cu Olivia (locuia atunci intr-adevar in NZ), din pacate, in ultimul an, nu a mai scris, deci nu mai stiu nimic de ea. Va dau insa cu placere adresa ei mai departe, trimiteti-mi un mail.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dr. Laza apare de multe ori la o emisiune pe TV5 Oradea "Mens Sana in Corpore Sano". Puteti suna in direct la emisiune sau in afara orelor de emisie si sa cereti pe domnul Chirila, mediatorul acestei emisiuni, care va poate pune in legatura cu Dr. Laza.
    revistaemanuelnz@yahoo.co.nz
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Adresa de mail nu este din pacate corecta....Tocmai mi-a venit mail-ul inapoi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Scuze, adresa este revistaemanuelnz@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  9. oliviaindrei@hotmail.com23 iulie 2011 la 08:00

    Multumesc pentru ca nu ati uitat-o pe mama!
    Olivia Indrei

    RăspundețiȘtergere
  10. In respus la intrebarea lui anonim.... Doru Laza avea leucemie cind a venit la mama. Era student si imi aduc aminte de el si nevasta lui cind veneau s-o visiteze pe mama.
    Olivia

    P.S. Mimi - singura nota vreau s-a fac la articolul tau...in Mai 1984 copilul al treilea a fost nascut (noi am fost 3 copii in total). Multumesc pentru articolul scris, cred ca sint inca oameni in Romania care isi aduc aminte de ea si lucrul care a facut atunci.

    RăspundețiȘtergere
  11. Puteti dovedi cu cea documente medicale ca Dr Laza a fost bolnav de Leucemie? Cand l-am intrebat personal, a negat total povestea asta cu Leucemia! Deci, puteti fi ceva mai concreti? (Unde a fost diagnosticat cu Leucemie, si de cine?) Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Știți de unde aș putea face rost de cartea ”Indreptar Profilactic şi Terapeutic de Medicină Naturista” a doamnei dr. Teodora Indrei Stoica ? adică versiunea din 1987 ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca la vreun anticariat, cautati pe google.

      Ștergere
    2. http://www.scribd.com/doc/76642522/Indreptar-Profilactic-si-Terapeutic-de-Medicina-Naturista-Dr-Doru-Laza

      Ștergere
  13. http://www.scribd.com/doc/76642522/Indreptar-Profilactic-si-Terapeutic-de-Medicina-Naturista-Dr-Doru-Laza

    RăspundețiȘtergere
  14. Bosca.Viorel 14 mai 2014 la 15:55

    As dori sa spun ca am avut placerea si onoarea de a o cunoaste personal pe d/na DR. T. I.Stoica care a locuit si la Gura Humorului o perioada inainte de a se muta la Dorna. IN adevar era foarte priceputa si avea rezultate foarte mari cu metodele ei naturiste.Am participat si la serviciul religios care s/a facut la Dorna inainte de a pleca cortegiul funeral unde a fost inmormantata. Marturisesc ca nu am vazut nici pana atunci si nici de atunci un asa cadavru. Era mai mult de fapt o mumie, si se vorbea ca a fost chemata la securitate si a fost radiata. Ea a luptat cu metodele ei dar era asa de tare radiata ca ramasese doar piele si oase. Ar fi cred interesant de facut analize pe cadavrul sau care cred ca ar putea sa afirme sau sa infirme acestea. Omenirea a perdut un mare om prin disparitia ei. Am avut si voi avea mare stima fata de ea..Mai multe cred ca ar putea povesti fam . Cat. V. de la G/H la care a stat o perioada.

    RăspundețiȘtergere