Seiten

vineri, 7 septembrie 2012

O călătorie dincolo de timp și spațiu

Este puțin trecut de ora cinci jumătate și încet-încet se crapă de ziuă. Chiar dacă soarele este încă ascuns după dealurile care înconjoară satul, el scaldă deja totul într-o lumină caldă și blândă.

  Domnește o liniște de vremuri străvechi. Se aud din depărtare doar zgomotele naturii: păsărelele ciripesc vesele, cocoșii cântă mândri, și din când în când, mai latră câte un câine. Și berzele care și-au făcut cuib alături, pe clădirea școlii, tocmai se trezesc încet-încet și încep să clămpăne, să își povestească lucruri importante pe limba lor berzească, limbă pe care eu o aud aici pentru prima oară în viața mea.


Nu este nici spectaculos, nici ieșit din comun; te simți doar ocrotit si parcă te afli la începutul plin de pace și armonie al lumii.
Dar treptat linistea dispare tot mai mult, se aud porțile deschizându-se și tropot de copite, din toate curtile apar oameni și animale. Caii, vacile și caprele oamenilor ies din curți și se indreapta agale pe drumul satului înspre pășune. Unele au clopote la gât, al căror sunet umple  aerul curat și proaspăt cu cea mai frumoasă muzică pe care mi-aș putea-o eu imagina la ora aceasta.
Stau la fereastră, fac fotografii și mă simt ca într un vis. Îmi vine în minte bunica și vremea copilăriei mele pe meleagurile moldovenesti. Și pe-atunci auzeam aceleași sunete, lumina era la fel de blanda și de caldă, iar aerul avea același miros grozav de fân, flori si pamant reavan. Au trecut de-atunci aproape 40 de ani. Acum mă aflu în Transilvania, într-un mic sat numit Viscri (Deutsch-Weisskirch) și îmi petrec vacanța într-o veche casă săsească, cu pereți groși din cărămizi de lut și cu ferestre simple de sticlă. In camera de alături, copiii mei dorm încă, dar deseară, când se vor întoarce vacile de la păscut vor fi și ei prezenți în drum, vor alerga emoționați în jurul animalelor pașnice, și se vor minuna tare de tot ce este în jurul lor, cu toată inocența si puritatea sufletelor lor de copii.
Seara este mereu cu totul altfel ca dimineața, când se crapă de ziuă. Tăranii stau toți în fața porților deschise și își așteaptă animalele care vin singure acasă de la pășune. Și toți turiștii, care au așteptat parcă numai  acest moment întreaga zi, stau la rândul lor la marginea drumului. Peste tot sclipesc blitzurile aparatelor de fotografiat și totul este  zgomotos, colorat și prăfuit. Căci sosirea ciurdei  în Viscri, a depăsit deja de foarte mult timp granițele satului....
Copiii mei așteaptă seara impreuna cu mine până când animalele intră în curți și apoi mergem peste drum la tante Paraschiva: la muls! Pe vacă o cheamă Iuliana și eu trebuie să mă minunez în fiecare seară de blândețea și de bunătatea ei. Stă liniștită și calmă, rumegă si lasă copiii să se apropie de ea, așteaptând  doar răbdatoare să fie mulsă. Laptele proaspăt muls nu le place deloc copiilor, însă mulsul, contactul atât de intim cu animalul, este pentru ei o experiență unică, minunată, despre care mai povestesc chiar și în ziua de azi în Germania - fără să fi pierdut mult din entuziasmul de atunci..
Si plimbarea cu căruța este tot sus de tot pe lista copiilor de evenimente faine. Luci, omul din sat care ne-a dus prima dată cu carul,  i-a lăsat să o mâne și ei pe Doina, iapa lui, la fel de blândă și de linistită ca cele mai multe dintre animalele pe care le-am întâlnit noi aici în sat. Și acest lucru mai este încă povestit în Germania și sunt la fel de mândri că pot conduce si ei căruța! Am mers vreo 3 ore în jurul satului, când prin pădure, când printre câmpuri - țăranii au cosit iarba cu coasele și au cărat-o în grămezi mari cu căruța sau au făcut căpițe, până sus pe deal, iar mirosul si culorile sunt de vis!

Pe drum, am mai oprit de câteva ori să se odihnească Doina și, la fel ca și ea, m-am năpustit și eu pur și simplu pe pajiștile înflorite. Florile, plantele, ierburile erau asa de înalte si faceau câmpurile atat de minunat colorate și de pline de viață! Și în ciuda vremii secetoase, plantele erau uimitor de pline de sevă și fragede. Multe dintre ele îmi sunt bine cunoscute din Germania, de unele îmi amintesc vag din copilărie, dar mai sunt încă atâtea plante pe care parcă nu le-am văzut niciodată pana acum.....

Mai târziu, în sat, am aflat de John Akeroyd, un cunoscut biolog din Anglia, care a descoperit aici plante foarte rare. El a scris entuziasmat în cartea sa, că aici, pe un singur metru pătrat de pajiște, a putut număra 105 specii de plante și insecte! A avut ocazia să  arate aceste plante, devenite rare sau chiar dispărute în Europa Centrală si de Vest, prințului Charles, cel care de mult timp a descoperit deja farmecul acestei regiuni, învățand să-i iubească unicitatea într-atât de mult, încât s-a implicat activ ani în șir pentru salvarea satelor din Transilvania și a înființat chiar și o fundație în acest scop.
 
Dar nu e nevoie să mergi prea departe pentru a găsi plante minunate în Viscri. În vechea curte a cetății, până la care ajungi pe jos în câteva minute, cresc foarte multe plante. Câini care umblă peste tot sunt și în Viscri - dar nu, nu în lesă ca la București, aici lumea îi lasă liberi prin sat peste zi - și la fel se întâmplă și cu cârdurile de rațe, gâște, curci, găini, toate cu puii lor, dar până sus la cetate nu prea ajung animalele, de aceea, aici toate plantele sunt curate și fără prea mult praf, căci aici nu mai este circulație deloc. Iar iarba nu este tăiată prea scurt, este încântător de verde, moale și mătăsoasă, se simte ca un covor persan sub picioarele goale.
 
Oamenii de aici sunt liniștiți, cumsecade și tare prietenoși. Sunt foarte multe persoane în vârstă care au o înțelepciune simplă și profundă și o înțelegere uimitoare a vieții. Discuțiile cu ei au fost adevarate comori pentru sufletul și mintea meu.
 
AICI articolul despre Tante Sara, femeia care a marcat profund destinul acestui sat, care este in principiu destul de izolat, si careia i se datoreaza intr-o foarte mare parte  dezvoltarea fantastica a satului.
Tante Sara - Foto: Mirela si Angela
În Viscri, e ca și cum timpul s-ar fi oprit în loc. Găsești aici o lume care în Germania de exemplu, a dispărut demult. Și totuși, aparențele înșeală.... Ceea ce profesorul dr. Probst, numește atât de plastic “Cocalizarea”, este din pacate și aici, în Viscri/România în plin avânt. În fiecare zi poți percepe câte puțin apusul acestei lumi minunate. Cresc munții de gunoaie. Mai demult rămâneau doar resturi biodegradabile, dar acum nu se mai știe încotro cu toate ambalajele colorate, bateriile, uleiul de motor și multe altele. Micul producător este si aici, la Viscri, ca peste tot în lume îngrădit de marile concerne, iar în România contribuie la această constrângere și noile norme europene. Omenia este tot mai mult uitată: “a avea” sau “a fi” .... Vechile valori pălesc din ce în ce mai tare, sunt ignorate tot mai des  sau sunt înlocuite mult prea repede si cu prea multă ușurintă de cele moderne.


 
În Viscri, în prezent, puțini sunt cei care au o mașină sau un tractor – tot cu calul este lucrat câmpul, tot cu el sunt aduse lemnele de la  pădure și tot cu el se circulă până la oraș. Deoarece nimeni nu își permite să cumpere semințe scumpe sau îngrășăminte chimice, aici se practică de fapt exact permacultura și cultura bio (de care se fac altfel mare caz prin mediile europene), cum au făcut dintotdeauna strămoșii noștri! Autarhia/autosustenabilitatea, atât de teoretizată în lume, este în satele din România încă o realitate cotidiană. Dar oare până când se va păstra?


Mihaela Walter, - Viscri, iulie 2009, articol aparut in nr. 4/2010 al revistei Natürlich leben, traducerea Mirela din Medias (careia ii multumesc din toata inima).

11 comentarii:

  1. Foarte frumos scris, ca urmare a unei sensibilitati deosebite. Viata la tara in epoca preindustriala a avut un farmec aparte. Casele aveau suflet, dupa cum totul era insufletit. Relatiile dintre oameni erau asiderea. Acum, lumea e divizata in Gesellschaft si Gemeinschaft...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ai facut o mare bucurie dis-de-dimineata si-ti multumesc mult! Sigur, acea lume s-a dus, asa cum se duce totul, este exact asa cum spui. Si totusi, la Viscri mai regasesti inca multe din vremurile vechi, de aceea imi e si atat de drag acest sat si merg an de an cu atata bucurie acolo. Daca nu ai fost pana acum, du-te daca ai timp si posibilitatea, nu o sa-ti para rau. Caut-o pe batrana doamna Sara Dootz la cetate si asculta ce are de povestit - are numai patru clase primare si poate tocmai de aceea o minte limede, neintinata si neindoctrinata de mare ganditor. Tocmeste-l pe Gheorghita sa te duca cu caruta prin padure la adunat ciuperci si daca iti deschizi sufletul catre el, sa vezi ce frumos o sa-ti si cante! E o minunatie sa mergi prin sat si sa te bucuri de cat suflet au pus unii oameni in casele lor sasesti, pe care le-au readus aproape la vechea lor stralucire. Si daca o gasesti pe Tanta, o fata tanara si inimoasa din Galati, ai dat in cele din urma peste un om care sa-ti arate si tie "pe viu" plantele din flora spontana. Sau daca nu, te-as astepta eu la anul, sa facem de data asta amandoi o inatalnire-seminar de hrana vie, ce zici???

    RăspundețiȘtergere


  3. Ce frumos ai scris! E o sursa de inspiratie pentru o compunere la romana,pentru cineva care viseaza si noaptea matematica,iar lecturile preferate sunt cele din enciclopedii, despre animale! Asa ca azi o voi pune sa citeasca cat de frumos ai scris aici.Ce sa mai zic de amintirile mele, de la bunici, rascolite? Zilele trecute ii spuneam fetei ce insemna sa faci mancare la mamaia si cati nepoti munceam pentru el: tu la fantana, tu la pastai, tu dupa morcovi, altul la pintrinjal, altul la curatat ceapa si cartofii, unul la panusi si aprins focul...dar si pe ea am invatat-o recent sa curete ceapa,ca Gordon Ramsey (sa se simta importanta cand o face!),sa taie rosiile si castravetii si sa-si faca singura salata colorata!
    Dani e indragostita de animale.De mica era fascinata de tropaitul cailor,de cum arata, stie si rasele de cai,desenele animate daca puteau sa fie tot despre cai...tot timpul imi spune ca vrea sa fie medic veterinar!
    R.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti pup cu drag! Asta copilarie de vis, asa a fost si la bunica, copiii nostri sunt saraci, nu au mai apucat asa ceva..... Oricum, fetele noastre ar putea face de minune ceva impreuna, ca vad ca au aceleasi pasiuni!

      Ștergere
  4. Draga Mimi,
    Minunat articol! Ai scris in asa fel incat m-ai introdus in aceea atmosfera feerica de la Viscri...si cum astazi tocmai m-am intors in Bucuresti si m-au izbit praful, aglomeratia, zgomotul, agitatia...lumea aceea linistita, in mijlocul naturii, imi pare teribil de indepartata :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Laura,

      Cat de bine te inteleg! Si mie imi lipseste pacea de la Viscri, viata aici este la fel de turbulenta si de vijelioasa, ma simt ca intr-un carusel care se invarteste cu o viteza ametitoare - si as vrea sa ma dau jos, dar nu mai pot.......
      Cu mare drag,
      mimi

      Ștergere
  5. Draga mea Mimi esti o povestitoare minunata. dar nu doar o povestitoare esti. ai un dar de a atrage oamenii spre tine si spre cuvintele tale ... minunat
    Daca ai scrie o carte sunt sigura ca cei care ar citi-o s-ar lasa purtati in lumea (lumile) povestite de tine si si-ar dori sa te cunoasca.
    Sa fi fericita si sa traiesti frumos.
    Te tzuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna mea draga,
      Tu vii mereu in lumea mea si esti exact ca fata mosului, fata cea buna din povesti: din gura ta curg numai pietre nestemate, de care se bucura cei din jurul tau. Iti multumesc si te strang tare de tot in brate (avantajul distantei este ca asa virtual pot sa te strang si chiar prea tare fara sa te sufoc).
      Te pup si eu, apasat si asa cu zgomot, de, ca la noi in Moldova!
      Si nu uita sa pupi si ingerasii, va doresc la toti toate cele bune,
      A voastra Mimi

      Ștergere
  6. Draga Mimi,
    Desi te urmaresc de ceva vreme si vreau sa-ti multumesc pentru fiecare post, reteta si carte recomandata - eu mai noua fiind pe drumul mancarii vii, noua, dar hotarata! - iti sunt recunoscatoare mai ales pt acest articol.
    Pentru ca, in drumul meu, am descoperit, ca si tine si ca multi altii, ca nu e doar un drum al mancarii. E un drum prin care devii mai responsabil fata de tot ce e viu in jurul tau, si e un drum spiritual in acelasi timp, pentru ca un post permanent nu vine fara bucurii spirituale...Pentru conincidenta experientei satului, deoarece si eu am un sat la care ma intorc iar si iar, cu bucurie. Si, mai apoi, mi-a tremurat inima de emotie la coincidenta titlului (alt decor, dar acelasi sentiment):
    http://povestiripovesti.blogspot.be/2012/01/calatorie-in-afara-timpului.html
    Iarta-mi indreazneala tonului poate prea familiar.
    Cu drag,
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Tocmai am fost si mi-am incantat sufletul la tine pe blog, mi-au placut tare mult toate povestile, de la cele despre Asia si pana la cea despre mama la Bruxelles (mai esti in Bruxelles??) si-ti multumesc mult de tot. Banuiesc ca satul tau e in Moldova(judecand dupa vorba dulce a mamei tale), ceea ce ma umple de si mai mare bucurie, eu avand un suflet de moldovean autentic (desi sunt corcita).
      Cand am inceput sa mananc altfel, nici nu mi-a trecut prin cap, cum o sa mi se schimbe lumea, observ ca nici experienta aceasta nu iti este straina, cred ca stii exact ce vreau sa spun. Si parca-parca am sentimentul ca ne-om regasi candva intr-un satuc in Romania......
      Iti doresc toate cele bune si multa sanatate, te mai astept cu foarte mult drag,
      mimi

      Ștergere
    2. Draga Mimi,
      Multumesc de "vizita", mai poftim pe la noi! Tare mult mi-ar place sa ne regasim in vreun satuc...in Moldova me', sau prin Belgia, sau...
      Da, mai sunt in Bruxelles.
      Si pentru ca vorbim cumva aceeasi limba, numai ca tu o vorbesti mai de multa vreme, daca nu te superi, poate mai revin cu vreo intrebare/dilema si pe email?
      Multa sanatate, cu mult drag,
      Daniela
      inda019@gmail.com

      Ștergere