Seiten

marți, 3 aprilie 2012

Papadia si cateva retete simple cu plante din flora spontana

Despre papadie m-am gandit de asemenea ca ar fi inutil sa scriu, acum insa cred ca este mai bine daca totusi voi scrie.
Maria Treben recomanda cu mare caldura o cura anuala de primavara de dezintoxicare cu frunze de leurda, papadie si urzici. De la papadie (Taraxacum officinale) se mananca iar absolut tot: radacina, tulpinele, funzele si florile. Pentru cei pentru care frunzele si radacina sunt poate prea amare (asa par la inceput, dar dupa un timp se vor obisnui papilele gustative cu gustul si nu mai sunt asa de amare - eu mananc tot timpul anului papadie, nu numai primavara, cand frunzele sunt intr-adevar  cel mai putin amare!), incercati cu incredere  florile, sunt sigura ca veti fi surprinsi de gustul neasteptat de bun! Si mai multe vitamine si minerale nu o sa gasiti nicaieri, asa ca nu mai pierdeti timpul si aduceti-va soarele in farfurie:


Alte retete simple cu plante din flora spontana:
http://hrana-vie.blogspot.com/2011/04/crema-de-avocado-simpla-sau-cum.html
http://hrana-vie.blogspot.com/2011/04/integrarea-plantelor-din-flora-spontana.html
http://hrana-vie.blogspot.com/2011/04/salate-salate-salate.html
http://hrana-vie.blogspot.com/2010/06/micul-dejun-preferat.html
http://hrana-vie.blogspot.com/2010/09/smoothie-cu-fragi-si-plante-din-flora.html
O salata cu varza, morcovi si hrisca

O masa de pranz cat se poate simpla, dar gustoasa si satioasa.....

Cand plecam pe coclauri, imi iau mereu la mine ceva de mancare, de exemplu salata de linte si "ierburi"


Alta salata de linte
In cartea " Flori comestibile" de Maria Ivascu, veti descoperi o multitudine de flori comestibile (de la zambile si pana la bujor - ati stiut asa ceva pana acum?), preferatele mele insa raman florile toporasilor si ale papadiilor.
Pentru familia mea care stramba cam mult din nas, nu mai comentez in niciun chip si fel, nu mai tin "prelegeri" despre sanatate la masa, le pun pur si simplu in toate supele, dupa ce am stins focul, alaturi de patrunjel si frunze de urzici, leurda si papadie. Pana acum nu s-a prins si nu s-a plans nimeni....

18 comentarii:

  1. Am citit o parte din blog si comentarii, felicitari pentru activitate si pentru forta de care dai dovada. Totusi, am citit in unul din comentarii o remarca la adresa persoanelor de sex masculin, in sensul ca sunt prea putin prezente. Dar sa nu uitam ca in familia traditionala barbatul se ocupa mai putin de bucatarie, el are alte misiuni, se poate intampla chiar sa-i fie interzise ideile, daca cumva printr-un miracol se intampla sa-i vina.
    Ioan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioan,
      Iti multumesc mult, m-au bucurat foarte mult vorbele tale - oare mai ales pentru ca sunt venite de la un domn??? Caci da, blogul meu este citit de foarte putini barbati, spre deosebire de alte bloguri cu aceeasi tematica, la acest lucru faceam eu aluzie in comentariul cu pricina.... Si e trist dar adevarat ce spui, cunosc muuuuulte cazuri in care parerea sotului e ingropata din start.

      Ștergere
    2. Da, sunt interesat de ceea ce vad aici, dar ca incepator. Am sa las si eu in urma, treptat, cate un obicei nesanatos, asa cum spuneai pe undeva. Totusi, nu cred ca voi ajunge chiar asa departe ca tine in acest demers. Personal, nu am fost atras numai de ideea de sanatate, ci si de ceva ce duce spre arta, in opinia mea. Ioan

      Ștergere
  2. Am cunoscut placerea aceasta numita hrana vie in urma cu un an si jumatate . Este de-a dreptul fantastica ! Am renuntat la carne si am inceput prin a manca mai multe legume si fructe . Gustul mi s-a modificat in bine ,adica percep altfel gustul lor si pot spune ca sunt desavarsite si minunate ! INCERCATI SI NU ARE SA VA PARA RAU ! Este sfatul meu pentru cei care inca mananca altfel de hrana . Pacat ! NIci nu stiu ce pierd !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pt. comentar, acesta este si mesajul meu: nu astept sa ma creada nimeni pe cuvant, incercati pe propria piele si dupa aceea judecati!

      Ștergere
  3. Multumim tare mult pentru retete.Chiar sunt binevenite si acum imi dau seama din poze ca trebuie consumate cantitati putine. Eu de exemplu cand fac vreo salata in care pun leura, papadie pun cate o mana de frunze si acum ma gandesc sa nu fie prea mult. In poza vad asa cate 3,4 frunze din fiecare. Sau cand fac orez cu urzici pun vreo 300 g urzici. E prea mult, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea,

      Ce ma bucur sa mai "aud" ceva de la tine!
      Eu mananc in general putin, nu m-as recomanda in niciun caz ca masura - normal sunt 1-2 maini bune de verdeturi de persoana. Iar pozele sunt facute si la inceputul primaverii, cand plantele sunt oricum mai rare si mai prapadite.
      Cu drag, mai astept cu dor un semn de la tine,
      mimi

      Ștergere
  4. Cunosc si eu metoda aruncatului de diverse chestii prin mancare.
    Ultima prostioara am comis-o ieri.Am colorat spanacul nechinuit si fiert,calit fff. putin, cu legume,cu un sos special de spirulina si chlorella. Am sters eu frumos marginile farfuriei, dar,la sfarsit, am auzit " Cred ca-n casa asta cineva ma ia de fraier!Da n-a fost rau!"
    R.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Mimi,
    Felicitari pentru postare si pentru retete! sunt frumoase cum is florile :)
    Si ce simpatic c-ai pus si link-uri catre carti :)
    love!
    una :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unuta draga, ce ma bucur de comentariul tau!!! Te imbratisez cu mult drag si la vara, cand vin acasa, daca nu ti-ai procurat-o inca, iti aduc eu cartea d-nei Ivascu, cred ca ti-ar placea!

      Ștergere
  6. Deci la vara vii acasa?
    Oare cand?
    Programul meu il stii - poate reusim sa ne vedem.
    E.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am mancat deja papadii, una ieri si una azi. Poate ca as fi luat mai multe dar aici in oras e cam greu de gasit un loc mai ferit, pe unde sa nu fie mare poluare. Sper sa am timp (sa mi se dea timp, mai precis, serviciu, familie...) in weekend sa ies in padure unde e mai curat, nu-i departe. Hei, hei! daca ar fi omul numai de capul lui, tare bine ar fi. :) Ioan

    RăspundețiȘtergere
  8. Pornisem dupa papadii dar in directia unde stiam ca este leurda, ma gandeam ca papadiile fiinda mai raspandite nu va fi problema cu gasirea lor, dar surpriza, nu am gasit nici una inflorita, acolo unde era leurda nu erau deloc papadii, iar pe drum erau cateva fara flori, poate si din cauza orientarii nordice a pantei. Asa ca m-am rezumat la urzici si leurda.
    Off topic. Pe mine nici obezitatea nu ma impinge spre acest regim, pe care nici nu pot sa zic ca-l tin deocamdata. Sunt mic si slab, si batran pe deasupra, 47, asta ca sa nu-si faca cititorii alte scenarii :). De fapt pentru mine problema e invers, trebuie sa fiu precaut ca sa nu slabesc si mai mult. Ioan

    RăspundețiȘtergere
  9. salut Maria,

    scrii ca tu mananci papadie tot anul, nu numai inainte de inflorire. Eu am momentan multe multe in gradina si m-as bucura sa profit la maxim de ele. Numai ca mi s-a spus ca frunzele ar fi toxice dupa inflorire, si ca la majoritatea platelor cu flori frunza se mananca doar inainte de inflorire( vezi si varza si plante medicinale si altele). Si ca se mananca doar primele flori primavara devreme.
    De asemenea am citit pe net cum ca sepalele ar trebui curatate inainte de a manca florile crude. Stii ceva de asta?

    Cu drag,
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  10. salut Maria,

    scrii ca tu mananci papadie tot anul, nu numai inainte de inflorire. Eu am momentan multe multe in gradina si m-as bucura sa profit la maxim de ele. Numai ca mi s-a spus ca frunzele ar fi toxice dupa inflorire, si ca la majoritatea platelor cu flori frunza se mananca doar inainte de inflorire( vezi si varza si plante medicinale si altele). Si ca se mananca doar primele flori primavara devreme.
    De asemenea am citit pe net cum ca sepalele ar trebui curatate inainte de a manca florile crude. Stii ceva de asta?

    Cu drag,
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut Maria,

    Scrii ca tu mananci frunzele de la papadie tot anul. Ma intereseaza si pe mine sa fac asta, intrucat am gradina plina, dar mi s-a spus ca dupa inflorescenta plantei frunzele dexin toxice intr-un fel sau altul. Am inteles ca frunzele se mananca doar inainte de inflorescenta ca regula generala, si la plante medicinale si la varza etc. De asemenea am citit pe net ca florile s-ar manca doar primele primavara devreme si ar trebui curatate de sepale daca vrei sa le mananci crude. Pareri? Experienta?

    Mersi mult,
    Cu mult drag,
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  12. apropo de comentariul meu de acum o ora: de ex aici: http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Papadie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerile sunt impartite, iar Internetul este plin de xeperti, care mai de care mai destept si mai corect informat. Dupa parerea mea, numai bunul Dumnezeu le stie pe toate atat de exact...... Noi, cei de la Alianta pt. Sanatate din Germania, consumam papadia tot timpul anului, unii dintre noi de cateva decenii, si nu am avut pana acum probleme. Singura atentionare din partea mea ar fi sa se consume insa mereu o cantitate moderata, caci exagerarile, in orice directie, nu sunt niciodata sanatoase.

      Ștergere