Seiten

vineri, 1 aprilie 2011

Plantele comestibile din flora spontană - amănunte ce trebuie neaparat ştiute

 Voi răspunde astăzi la mai multe întrebări şi observaţii primite de voi la comentarii şi pe mail. 
 Încep cu mâncatul urzicilor în Postul Mare. Eu ştiam de la Bucureşti, că sunt oameni, care unii nu mănâncă urzici în toată perioada Postului Mare, alţii în Săptămâna Mare,  alţii numai în Joia Mare. Mama mea, fiică de preot din Moldova, nu ştia de la ea de acasă acest obicei, noi am mâncat întotdeauna  foarte des urzici în Postul Mare, căci atunci este mereu timpul lor şi este după părerea mea o mare pierdere, să nu profităm de conţinutul lor foarte ridicat  de vitamine şi minerale. Dar pentru că m-au întrebat aici mai multe fete despre acest obicei, am cerut atunci pentru confirmare şi părerea  Nataliei,  care este mult mai pricepută ca mine în acest domeniu şi care la rândul ei mănâncă urzici şi în această perioadă. Deci.....
 Iar al doilea aspect care trebuie neapărat pomenit astăzi, este cel referitor la cantitatea de plante din flora sontană care poate fi zilnic consumată. Nu trebuie să  gândim  "cu cât mai mult, cu atât mai bine", este o mentalitate absolut greşită!! Să luăm de exemplu cazul grâuşorului, care chiar dacă nu este înflorit (când nu mai trebuie consumat deloc), nu trebuie în nici un caz consumat în cantităţi foarte mari.  Şi domnul farmacist Ovidiu Bojor recomandă în cartea să "Plante şi mireseme biblice"să nu se depăşească 50g de grâuşor pe zi (atenţie, la tipar s-a strecurat o greşeală în această carte, planta de la pagina 191 nu este grâuşor! - nu am avut timp să atenţionez editura, dar o voi face cât de curând)! 
Trebuie să ne gândim mereu, că plantele din flora spontană au un conţinut mult mai mare de substanţe vitale ca orice salată de cultură, de aceea şi putem mânca liniştiţi o căpăţână de salată fără să înregistram reacţii negative, dar dacă mâncăm prea multe plante din flora spontană, remarcăm mult mai repede apariţia unor simptome neplăcute. Este foarte greu de spus exact ce cantitate anume ar trebui respectată, deoarece în afară de faptul că şi plantele au un conţinut variat de vitamine şi minerale, care poate să difere de la loc la loc chiar foarte tare, este şi fiecare om altfel, a moştenit alte gene şi receptează, suportă, metabolizează, etc. în mod total diferit orice substanţă activă din hrană sau din mediul său înconjurător. 
 De asemenea, ar trebui dată o mare atenţie locului de unde provin plantele, deoarece dacă sunt culese din locuri poluate, bineînţeles că nu mai pot fi sănătoase (Marilena, ai mare dreptate, cu vecinii poate fi totul tare problematic - şi eu stau lângă câmpul unui ţăran care stropeşte, deci mi-e clar că şi la mine în grădină, la 5m de câmpul lui, ajung într-o anumită măsură chimicalele lui, de aceea eu adun zilnic plante şi din alte locuri). Şi cred că ştiţi deja care e propunerea mea, nu-i aşa? La sfârşit de săptămâna, ieşim cu toţii la pădure...
Deci, nu exageraţi niciodată cu nimic, regula aproximativă ar fi să nu mâncaţi dintr-o dată mai mult de o mână bună de frunze, cel mai bine combinate (deci nu numai o singură plantă), iar dacă mai puneţi şi ceapă şi usturoi verde, ceva rădăcinoase rase (ridiche, morcov, relina, sau ce place vouă) şi câteva seminţe încolţite, aveţi aşa salata perfectă de primăvară, care cu siguranţă o să vă facă bine şi o să vă aducă multă sananate!
 Nu vreau să vă sperii, ci din contra, eu doresc să vă încurajez să mâncaţi cât mai des plante din flora spontană, diferenţa este numai, că aveţi nevoie de cantităţi mult mai mici faţă de cele cu care aţi fost până acum obişnuiţi. Avem de fapt nevoie de foarte, foarte puţin ca să trăim, iar sfinţii, pustnicii, călugării şi maicile din mânăstiri ne demonstrează de sute de ani acest lucru.....

10 comentarii:

  1. Si eu stiam ca nu se mananca urzici in saptamana mare dar mi-e foarte clar ca este o superstitie. Ai dreptate, daca acum nu mancam uzici, atunci cand, dupa post? Sunt deja batrane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare absurda treaba asta cu urzicile....fac parte din regnul vegetal!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca a venit vorba de grausor, se poate face salata, sau trebuie preparat termic. Eu am luat si am pus si la congelator. E bine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Alina,
    In Moldova nu exista obiceiul asta, se pare ca nici in Transilvania (o sa o intreb si pe Mariana), dar la Bucuresti sunt multi care fac asa, dar cei pe care-i cunosc eu nu sunt tocmai oamenii carora eu le-as cere parerea in probleme religioase, de aceea si atitudinea mea...
    Draga Delia,
    Din pacate nici eu nu stiu semnificatia exacta, poate ne luminezi tu Alina, te rugam mult???
    Draga Mihaela,
    De grausor gatit, eu personal iti spun sincer ca nu am auzit, dar cine stie, poate o fi bun si gatit....
    Nici de congelator nu stiu ce sa-ti spun, nu mi-am pus niciodata, eu incerc mereu sa consum plantele proaspete care cresc in anotimpul in care ma aflu, caci asa au valoarea cea mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Mimi,
    multumim mult pentru lamuriri, eu chiar voiam tare mult sa stiu si parerea altor oameni in privinta urzicilor in saptamana mare. Eu de la mamaia mea stiu ca nu se mananca pentru ca mantuitorul Isus a fost batut cu urzici.
    Multumim si de lamureala cu cantitatile, e bine de stiut ca nu cumva sa exageram.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  6. Mimi, multumesc mult pentru informatiile suplimentare, mie imi sunt de un real folos!
    Chestiunea cu urzicile este o superstitie populara, nu are nici un fel de baza teologica. In plus, am serioase rezerve legate de folosirea urzicilor in Patimile Mantuitorului. In fine, ca obicei, eu nu l-am intalnit nici in zona Munteniei unde am copilarit, nici in Bucuresti unde am trait peste 10 ani si nici in Oltenia, unde locuiesc acum. Despre urzica as mai spune ca este o planta extraordinar de sanatoasa pe care Dumnezeu ne-a daruit-o pentru sanatatea noastra trupeasca pe langa restul hranei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Mihaela,
    Vezi, desi si tu esti tot din Moldova, dar din alt "colt", la voi era totusi obiceiul acesta... Mama mi-a spus ca ea a auzit prima data asa ceva, de abia cand a ajuns sa locuiasca in Bucuresti.
    Draga Marilena,
    Multumesc mult de tot! Foarte clar si frumos ne-ai explicat, iar parerea ta f. competenta ne va fi cu siguranta multora de folos.
    Va imbratisez cu drag,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci s-a facut lumina :)
    Asa stiam si eu, ca Mihaela, dar sunt de acord cu Marilena. De-am fi la fel de credinciosi, pe cat suntem de superstitiosi...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am si eu o nedumerire, in Israel, unde clima nu este ca la noi, exista urzici?

    RăspundețiȘtergere
  10. Banuiesc ca urzicile cresc si in Israel (sunt pomenite doar si in Biblie), din pacate eu nu am fost acolo si deci nu stiu cu siguranta. Imi pare rau...

    RăspundețiȘtergere