Seiten

miercuri, 6 august 2014

Budinca de ciocolata

Pentru ca repetitia este mama invataturii, tot spun de peste 4 ani incoace, mereu si mereu: dulciurile raw nu sunt cu adevarat sanatoase, consumate in exces chiar dauneaza sanatatii. Din experienta multor raw food-isti (din USA si Germania) va dau mai departe o realitate si un mare adevar (observatie pe care nu o sa o cititi insa pe prea multe bloguri sau site-uri dedicate unei alimentatii santoase!): si fructele uscate provoaca carii si pot duce chiar la diabet, caci contin zaharuri concentrate. De aceea, dulciurile raw raman DOAR o solutie de compromis si ar trebui consumate NUMAI ocazional. Dati-le copiilor vostri cel mai bine un  fruct in mana. Sau legume. Sau frunze verzi. Va garantez (cu mana pe inima!) ca le faceti astfel copiilor un bine mult mai mare decat daca stati o gramada de timp in bucatarie si mai cheltuiti si o avere pe tot felul de ingrediente exotice, ca sa faceti stiu eu ce tort raw sofisticat. Hrana cu adevarat sanatoasa este o hrana cat mai naturala (prof. Kollath)!
Domnul dr. Bruker avea o vorba: "Zucker ist Zucker". Adica zaharul ramane zahar, indiferent de numele frumos (Rapadura, Cristallino, Bla-Bla, etc.) si de studiile stintifice cu care incearca diferiti fabricanti  sa ne "dea cu praf" in ochi.  Dr. Max Otto Bruker a atras întotdeauna atenția asupra tacticilor de marketing ale industriei zahărului (cu care el a purtat multe procese de-a lungul a mai multor ani de zile, procese pe care le-a câștigat însă în totalitate!!). Dacă experții acestei industrii au văzut că adevărul despre zahărul alb a început să iasă la iveală, au  invadat atunci piața cu alternative "sănătoase" (cei mai multi dintre noi cad din pacate si astzi mult prea repede in plasa comerciantilor si a producatorilor!). Zahărul brun de exemplu, nu este de fapt nici pe departe o alternativă cu adevărat sănătoasă. Consumatorul naiv și comod, se lasă și în acest caz, foarte ușor dus de nas: diferența între zahărul alb și zahărul brun este numai o singură treaptă de rafinare. Atât. Cine recomandă zahărul brun, nu este cu adevărat corect informat!  Sau are anumite interese pecuniare... Zahărul brun este exact la fel de nociv ca și zahărul alb!
 Același lucru se poate spune și despre siropul de agave, de arțar, de mere, de pere, etc. Toți acești îndulcitori naturali sunt foarte puternic procesați, nu se găsesc niciodată în starea în care se vând în magazin, în natură. Nu sunt decât tot produse izolate, concentrate, fabricate industrial, deci sunt tot numai niște produse  d
ăunătoare sănătății
Singurele variante cu adevarat naturale de a indulci hrana, dar numai cand si cand, raman: fructele proaspete (doar stiti deja ce bine se poate indulci cu o banana foarte coapta, nu-i asa?), fructele uscate (stafide, curmale, smochine,etc.), mierea netratata termic (care definitiv NU este un produs vegan - deci nu va fi consumata de un vegan adevarat) si frunzele de stevie (Stevia rebaudiana), proaspete sau cel mult uscate. 
Toate celelate variante de indulcitori, artificiali sau asa-zisi naturali, sunt FARA EXCEPTIE produse izolate, concentrate, puternic procesate (de cele mai multe ori la temperaturi foarte inalte), fabricate la scara industriala, de aceea nu sunt bune decat pentru buzunarul fabricantilor - pentru sanatatea voastra si a copiilor vostri sunt in orice caz daunatoare!


Ca solutie de compromis (noi mamele trebuie sa impacam zilnic nu numai caprele cu verzele, dar si cu toti lupii!), astazi reteta unei budinci de ciocolata, fara nici un fel de indulcitori:

Budinca de ciocolata

Ingrediente pentru o portie: o banana bine coapta, o lingurita de cacao sau de pudra de roscove (carob). Daca am nuca de cocos  proaspata (eu prefer young coconut), adaug si cateva lingurite de carne de nuca de cocos.
Mod de preparare: se mixeaza banana (eventual si nuca de cocos) cu putina apa (sau se piseaza cu o furculita sau o lingura), se amesteca cu cacao sau carob (pudra de roscove). Se prepara intotdeauna proaspat (dureaza numai cateva minute) si se consuma imediat.
Corect este sa se manance bananele numai cand arata asa: coaja are pete, dar in interior, banana este perfecta. Caci numai acum s-au incheiat toate transformarile si este cel mai usor asimilabila!

Copiilor care sunt invatati cu budinca de la plic sau cu alte preparate clasice din comert nu le va placea aceasta budinca la inceput. Dar cu timpul, daca insistati (faceti reteta, chiar daca la inceput o sa o mancati voi in totalitate, iar copiii se vor stramba numai!) si mai ales daca scoateti definitiv din alimentatia copiilor celelalte preparate cu lapte, zahar si alte minunatii (adica retetele clasice sau produsele din magazine), va avea totusi candva (cuvantul cheie: perseverenta!) succes si va fi mancata chiar cu pofta (de aceea este mult mai simplu si foarte, foarte important, sa le dati copiilor de la inceput cat mai multe alimente in stare cat mai naturala si sa nu le preparati prea mult hrana, pervertindu-le de fapt  astfel gustul - mai multe amanunte AICI)!
Pofta foarte mare!

8 comentarii:

  1. Draga Mimi,
    Dupa cum poate iti mai amintesti, in intentia mea de a creste in greutate, imi pusesem in gand sa maresc cantitatea de fructe uscate sau/si miere. Pana la urma nu prea s-a intamplat asa, pentru ca pur si simplu mi se pareau prea dulci. Prefer sa iau "zaharul" prin procese digestive, din vegetale, cum ar fi fructele sau cerealele(dar cu cerealele ma impac de voie de nevoie), sau chiar din legume, unele preparate termic, stiu, asta cu preparatul termic nu face un rawvegan , insa eu sunt deocamdata in "cautari", cum probabil voi ramane mereu :)
    Ioan Nedisan

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu va inteleg pe toti acesti propovaitori ai rawfood-ismului,. pana acum strigati in gura mare cat de bine e, acum ati lasat-o mai moale. aici se vede diletantismul. echilibru in toate e mai bun iar corpul stie mai bine ce-si doreste. binenteles, nu zahar in exces.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mihaela,

      Uite ce scriam in 2011, cand am publicat prima reteta de tort raw vegan: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/05/tarta-tort-de-fructe-o-reteta-simpla-si.html. Dupa cum ai fi putut constata si singura (daca mi-ai fi citit mai cu atentie blogul, dar e stufos, te inteleg ca ai scapat multe), eu nici nu mi-am schimbat parerea, nici nu spun altceva. Diferenta dintre "atunci" si "acum" consta poate numai in cateva virgule si/sau greseli de ortografie..... Deci trebuie sa-ti multumesc pt. compliment, coform teoriei tale, eu NU dau dovada de diletantism!
      Dr. Bruker, pe care sper ca nu vei avea curajul de a-l stampila ca diletant (a practicat medicina peste 60 de ani!), era f. ferm in ac. privinta: zaharul produs industrial este incompatibil cu o alimentatie sanatoasa. Nu admitea nici macar o lingurita.
      Sigur ca fiecare face cum si cat il taie capul, eu nu oblig pe nimeni nici sa creada ce scriu, nici sa faca ca mine. Eu incerc numai sa va prezint aici rezultatele muncii unor oameni competenti, onesti, devotati unei cauze si mari iubitori de Dumnezeu si de oameni. Fara sa astept nimic in schimb, este pt. mine o datorie de onoare sa dau mai departe comoara pe care am primit-o de la altii.
      Citind randurile tale, trebuie sa ma gandesc la marile vorbe ale lui Ion Creanga din prefata povestilor sale:
      "Iubite cetitoriu,
      Multe prostii ăi fi citit, de când ești.
      Cetește, rogu-te, și ceste și, unde-i vedè că nu-ți vin la socoteală, iè pana în mână și dă și tu altceva mai bun la ivală, căci eu atâta m-am priceput și atâta am făcut."
      Numai bine, multa sanatate, liniste si pace sufleteasca,
      Mihaela

      Ștergere
    2. Pentru Mihaela (anonim),

      Pentru a nu creea confuzie, as vrea sa subliniez ca eu, deocamdata nu sunt rawvegan, atat din motive obiective, cat mai ales din motive subiective, motivele subiective sunt cele care tin mult de mediul si anturajul in care traiesc. Adica, mai pe inteles spus, chiar daca mi-as propune, nu as fi lasat sa practic acest tip de alimentatie sau nu as avea conditiile necesare(tot timpul). Dar, exista inca si motive obiective pentru care nu as dori eu sa devin, deocamdata, raw vegan. Aceste motive (obiective), nu le voi expune, pentru ca sunt lucruri mai complicate si la care inca mai meditez, si nu se pot spune intr-un spatiu atat de mic. Desi sunt complicate, aceste motive sunt minimale, adica, la drept vorbind, as putea fi pe undeva pe la 80-90% raw vegan. Insa, asa cum am mai spus, nu m-am declarat niciodata raw vegan. Acestea fiind spuse, daca cele scrise de tine se refera la cele scrise de mine, trebuie sa stii ca nu m-am retras de nicaieri, pentru ca nu pot sa ma retrag de undeva de unde nu am fost inca.
      In final, as mai spune, ca eu personal, am aflat lucruri foarte folositoare despre hrana, de la raw vegani, in special de pe acest blog. Asta nu e obligatoriu sa se aplice la toata lumea :)
      Ioan Nedisan

      Ștergere
  3. Buna Mimi,eu as dori fie sa scrii din Nou,fie sa-mi Dai linkul unde mentionasesi moara care o folosesti,aparatul de facut fulgi din céréale si Cam atat crée.daca mai ai si alte ustensile,sigur ca le poti mentiona.
    de unde te aprovizionezi Cu cacao,caroub raw?din magazine bio sau de la orkos?
    n-are legatura Cu articolul,da cand oi avea timp...
    mi-as dori sa fiu raw vegan da ma Cam pierd in toate informatiile.cred ca mi-ar trebui o baza cat mai simpla.nu ma exprim corect da probabil intuiesti ce as vrea sa spun.poate tii un curs:-)
    numai bine
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Comentariul tau era in spam, abia azi dau peste el.
      Eu ma aprovizionez in cea mai mare parte de la Orkos si de la dl. Hufnagel (https://www.vitakeim.de/shop/index.php - are si aparatul de fulgi). Sau cumpar multe din Germania de la magazine bio, sunt in general mai ieftine si de calitatea mai buna.
      Inteleg ce vrei sa spui, cred ca de abia acum reusesc si eu sa incep sa vorbesc un limbaj mai clar, sper sa ma fac de acum mai bine inteleasa.
      Da, mi-ar placea sa organizez iar un workshop sau ceva similar. Ma lupt insa inca cu propria mobilizare ;) ....
      Numai bine si multa santate,
      mimi

      Ștergere
  4. Imi place foarte mult reteta aceasta si in general imi place ca nu complici retetele cu tot felul de ingrediente exotice , care se gasesc, e adevarat, dar sunt foarte scumpe. Eu nu sunt raw vegana, dar imiplac fructele si legumele in stare cruda,chiar dinainte de a citi despre alimentatia sanatoasa. Ce vreau eu sa iti spun este ca retele tale sunt usor de facut si ne lasa si pe noi ,neinitiatii sa le putem facem si sa le introducem si in meniul unor familii care merg pe alimentatia "clasica" si nu accepta nimic nou.Pentru asta iti multumesc, te citesc cu placere si astept o carte de retete semnata de tine .Irina H

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina,

      Cu mare placere si-ti multumesc la randul meu pentru vorbele incurajatoare. Asa cum am scris si mai sus, desi m-am decis, dupa aproape 3 ani de ritm mai lejer, sa ma pun iar intens pe treaba, tot mai imi pun cand si cand piedica singura.... Dar incet-incet, reincep sa-mi pun ideile si idealurile in practica. Sa vedem ce va iesi.
      Mult spor si multa santate,
      mimi

      Ștergere