Seiten

luni, 12 mai 2014

Gospodina, probabil cea mai mare putere din lume...... Pentru partea practica: crema Budwig



Cele mai multe dintre marile personalități ale științei medicale au demonstrat  în nenumărate studii clinice și de laborator, că cele mai multe boli sunt cauzate în primul rând  de un mod de viață greșit. De aceea, cele mai multe boli pot fi vindecate printr-o simplă corectare a modului de viață, în primul rând prin schimbarea alimentației - până și Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut oficial că alimentația reprezintă adevarata cauză a 75% dintre boli.  Și dacă ne amintim şi cât de mult contează nu numai ce este pe farfuria noastră, ci și ceea ce este în jurul ei, căci se știe la urma urmei de când lumea, că adeseori, chiar și numai aerul curat de munte poate face minuni în videcarea unor boli, înțelegem și mai bine că este vital să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne îmbunătăți  și a ne purifica mediul de viață. Este deosebit de important să bem apa curată, să respirăm un aer proaspăt, să avem acces la alimente naturale, să ne odihnim suficient, să avem posibilitatea să ne ocupam în liniște de noi și de familiile noastre, cu alte cuvinte, să ne satisfacem toate nevoile vitale, care nu sunt de fapt deloc multe: orice ființă de pe lumea aceasta are  nevoie ca să supraviețuiască de hrană, apă, aer, soare și de Dumnezeu. Atât. Și nici omului nu-i trebuie de fapt mai mult ... 
Cei mai mulți oameni au impresia că nu pot face prea multe, se simt ca și cum le-ar fi "mâinile" legate, dar eu sunt de părere că noi toți nu suntem doar niște simple victime, niște mici pioni în jocul de șah al marilor puteri și al intereselor bănești, ci eu afirm cu tărie și hotărâre, că suntem cu toții creatori și  înfăptuitori ai lumii de mâine. Noi decidem astăzi, acum și aici, ce viață vom duce mâine. Și mai ales ce viață vor duce copiii noștri. Noi schimbăm "macazul lumii", adevărata putere se află de fapt în mâinile noastre. Noi decidem de exemplu ce sa va produce mâine, prin aparent simplele deciziile pe care le facem zilnic la cumpărături. Fiecare dintre noi decide în fiecare clipă, aparent numai pentru sine, dar împreună suntem o putere imensă și chiar am putea îngenuchea orice concern, societate, guvern sau armată!  
Dacă nimeni nu va mai cumpăra alimentele chimizate și puternic prelucrate (practic otrăvite) din marile magazine, producătorii vor fi obligați să caute o soluție pentru a nu da faliment și atunci ne vor oferi produsele naturale și proaspete pe care noi dorim de fapt să le cumpărăm. Dacă refuzăm să mai cumpărăm produsele rezultate din  industria care trăiește pe seama animalelor chinuite și batjocorite, atunci și acești producători vor găsi în cele din urmă de cuviință să schimbe condițiile îngrozitoare în care cresc și trăiesc cele mai multe dintre animalele folosite pentru carnea, laptele, ouăle sau blana lor. Adevăratele alegeri nu mai au de mult timp loc la urna de vot, ci mai degrabă la piață, în magazine, în propriile cămine, în propria bătătură, în viața nostră de zi cu zi.  
Dr. Bircher-Benner (Elveţia) sublinia deja cu peste 100 de ani  în urmă, că viitorul societății se află de fapt în mâna gospodinelor și a mamelor, căci ele nasc, hrănesc, cresc și educă membrii societăților viitoare. Și dr. Bruker și dr. Schnitzer (Germania) au încercat permanent să fie un ajutor în primul rând pentru femei, să le sprijine și să le întărească poziția prin toate activitățile lor, subliniind cu orice ocazie marea putere pe care acestea o reprezintă de fapt. La fel și medical elvețian, Catherine Kousmine. Un capitol al cărții  sale  “Salvati-vă corpul” se numește elocvent:  “Rolul principal al femeii în evoluția societăţii”. 
 

„Există factori nocivi pe care individul izolat poate nu îi poate controla în totalitate. Dar, există un domeniu în care fiecare om este propriul său stăpân și care stă de fapt la baza viitorului său și al  familiei sale. Și acesta este cu sigurantă domeniul nutriției. 
 Ființele umane sunt în mare parte ceea ce mănâncă, și de aceea, tocmai în acest domeniu, femeile joacă indiscutabil rolul principal: pentru că ele sunt cele care fac cumpărăturile, care pregătesc hrana și care decid ce se pune pe masă. Tot ele sunt  și cele care  îi învață pe copii obiceiurile bune, ele sunt cele care au influența cea mai mare în formarea  gusturile și a preferințele alimentare ale copiilor.
 Statisticienii nu obosesc să ne avertizeze că  dacă nu se iau măsuri preventive energice,  fără întârziere, destinul social, viața care ne astepata pe noi și pe copiii noștri,  este un mare motiv de îngrijorare.  De aceea este necesară   o mobilizare în primul rând a femeilor  pentru a impune societății reformele nutritive sănătoase .
 Regulile nutriționale sănătoase ar trebui să fie predate în toate școlile din lume, la toate nivelele. Acestea ar trebui să fie puse în practică în toate cantinele, restaurantele și mai ales  în toate bucătăriile din spitale.”
  Realitatea este însă cu totul și cu totul alta. De aceea, doamna Kosumine a formulat un apel foarte clar: „Femei din toate tările, uniți-vă! Învățați totul despre o hrană sănătoasă  și apoi învaţaţi-i și pe cei din jurul vostru, arătați-le tuturor  că o alimentație naturală este indispensabilă pentru păstrarea sănătăţii – iar sănătatea este atât de importantă pentru noi toți, căci ea reprezintă una dintre cele mai mari surse de bucurie și de fericire în viață și cea mai mare bogăţie pe care o vom deține vreodată în întreaga noastră existența pământească. A sosit timpul nostru!
 Prin greșelile făcute până acum, rasa umană este slăbita și se degenerează în continuu. Și totuși, natura este generoasă și ne permite să ne regăsim puterile și să ne vindecăm, însă numai cu condiția ca legile ei să fie respectate.  
 Mame tinere, punerea în aplicare a reformei alimentare, chiar înainte de concepție, și continuare cu o alimentație, așa cum natura a intenționat-o  pentru ființa umană, reprezintă armele voastre, mai bine spus, instrumentele voastre de lucru pentru a crea o nouă rasă umană:  o rasă viguroasă și sănătoasă. Merită efortul!
 Când viitoarele mame au avantajul de a cunoaște această nutriție așa cum am descris-o în toate cărțile mele, cu crema Budwig în fiecare zi la micul dejun ș.a.m.d., nu numai că au o sarcină și o naștere mult mai mai ușoare și mai normale, dar prin această dietă beneficiază în primul rând  copiii care urmează să se nască, şi astfel echilibrul lor fizic și mental va fi mai târziu o mare sursă de bucurie. Multe mame vin spontan să-mi spună de bucuria lor provenită din faptul că acești copii sunt deosebit de robuști, căci acești copii nu sunt bolnavicioasi, că sunt fericiți și încrezători, activi și plin de viaţă, atribute pe care orice mamă și le-ar dori pentru pruncul sau. Eu  îi numesc pe acești copii "copiii Budwig ". Mai târziu, acești copii sunt evidențiați de către profesorii lor pentru puterea lor de concentrare și rezultatele lor școlare excelente, obținute fără ajutorul părinţilor. Spre deosebire de tovarăşii lor a căror alimentație este convențională, " modernă", și care nu se poate concentra mai mult de 15 la 20 de minute, copiii Budwig se pot concentra de la început până la sfârşit la o lecție cu durată de 45 de minute. Bucurându-se de o memorie excelentă, ei găsesc și timp, dincolo de activitatea scolară, pentru a studia muzica, pentru a face sport, cu alte cuvinte, pentru a trăi o copilărie normală, fericită, fără a se simți depășiți de situația lor de viață. Ei se simț la fel de bine și mai târziu și își găsesc cu usurinţă propriul loc în societate .
Ce contrast față de tinerii care au devenit din păcate caracteristici pentru  societatea noastră decadentă: triști, obosiți, de multe ori bolnavi, veșnic nemulțumiți, contestatari, fără puterea de a se bucura de viață, care crează mereu dezordine, anarhie și haos, care sunt de la vârste fragede dependenți de țigări, alcool, cafea, medicamente și alte droguri. Mamelor, hrăniți-va pe voi înșivă și pe copiii voștri sănătos pentru ca să putem crea în cele din urmă o societate normală.”
 Mă alătur la rândul meu apelului făcut de doamnă Koumsine cu peste 30 de ani în urmă. Visul ei încă nu s-a materializat complet, dar s-au produs totuși schimbări majore și eu mai cred cu tărie că noi avem astăzi o șansă enormă de a schimba lumea în bine. Și ar fi păcat să o ratăm. Să încercam să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a înfăptui această schimbare, astfel încât să ne putem privi fără vinovăţie, peste ani și ani, copiii şi nepoţii în ochi, cu conștiința împăcată atunci câd poate ne vor întreba: “Dar tu, tu ce ai facut atunci?”

Postarea se incheia ieri aici. Astazi doream de fapt sa fac numai corectarea textului si sa adaug retetele si fotografiile. Este ora cinci si eu m-am hotarat totusi sa-i sustin pe acesti minunati oameni si prin exemplul personal, asa cum am facut-o mereu pe acest blog. Fiica mea (implineste la toamna 11 ani) a fost crescuta dupa aceste principii. Recunosc foarte sincer ca le-am aplicat cu consecventa fortata de "soarta": la numai doua saptamani, s-a declansat neurodermita. Arata atat de rau, incat cand am ajuns intr-o sambata dimineata cu ea la medic (s-a intamplat pur si simplu peste noapte!), in sistemul de urgenta desigur, ceilalti parinti din sala de asteptare m-au intrebat terifiati, mutandu-se concomitent cateva scaune mai departe de noi: dar ce are copilul, de ce arata asa?? O alaptam, deci nu se punea decat problema corectarii masive a alimentatiei mele. Din fericire, medicul nostru pediatru (antropozof) mi-a fost un adevarat sprijin si m-a ajutat enorm, ii voi ramane pentru totdeauna profund recunoscatoare. Si s-au intamplat astfel adevarate minuni. Dar la fiecare pas gresit, pielea copilului meu ma "tragea mereu de maneca", atentionandu-ma printr-un nou puseu..... Asa ca a trebuit sa fim consecventi. Si astazi se intampla exact la fel. Dar cealalata fata a medaliei m-a facut sa nu ma indoiesc o clipa ca am procedat corect: copilul acesta nevaccinat nu a luat pana acum niciun medicament de sinteza. Toate imbolnavirile (peste care a trecut cu mare usurinta) au fost tratate numai cu remedii homeopatice. NU A LUAT PANA ACUM NICI MACAR O ASPIRINA! Este un copil foarte echilibrat (pe toate planurile: fizic, mental si sufletesc), cu inima deschisa, tolerant, intelegator si care da dovada de o bunatate care m-a pus de foarte multe ori pe ganduri. Desi cand a venit in Belgia nu vorbea practic limba engleza, a invatat-o in numai cateva luni, chiar reusind la scoala sa "sara" un an intreg.  Este foarte talentata si dotata in foarte multe domenii si traieste viata cu o bucurie mai rar intalnita. Este profesorul meu cel mai bun..... Mai demult, auzind ca vreau sa scriu despre ea pe blog, mi-a spus ca nu ii place acest lucru. I-am explicat insa, ca experienta noastra va folosi poate multor altor parinti si copii. I-am povestit cat de mult m-au ajutat pe mine parintii copiilor nevaccinati, atunci cand ma luptam din greu cu luarea decizei de a o vaccina sau nu. Cat de mult a contat sa constat cu ochii proprii ca si copiii vegetarieni sunt foarte bine dezvoltati si sanatosi. Cat de mult m-a ajutat pe mine sa vad ca si Lukas si Maximilian si Laura si toti ceilalti copii, nevaccinati si vegetarieni, pe care am avut norocul sa-i cunosc si pe care ii vedeam zilnic, imi confirmau, prin simpla lor existenta, ca sunt bine, ca se poate si ALTFEL.... Previziunile negre vehiculate in jurul nostru nu s-au implinit la niciunul dintre acesti copii. Si atunci a fost si fiica mea de acord sa scriu si eu despre ea. Mi-a permis sa o fac si de aceea va si scriu acum aceste randuri: nu ca sa ma laud, ci ca de la parinte la parinte. Cercetati, ganditi, disecati, intoarceti faptele pe toate partile si atunci veti vedea ca dintr-o data veti sti ce este mai bine sa faceti pentru voi si pentru copilul vostru! Caci in viata nu exista niciodata solutii general valabile!

Pentru partea practica: CREMA BUDWIG


"Crema Budwig" constituie baza tratametului multor medici naturalisti, i-as  mentiona aici in primul rand pe dr. Catherine Kousmine si dr. Jean Seignalet.
Johanna Budwig (1908-2003) a fost o farmacista  si biochimista germana (nu a fost medic, asa  cum se vehiculeza pe multe bloguri din Romania), care a cercetat si demonstrat, in ani lungi de studiu, efectele binefacatoare ale acizilor grasi polinesaturati (Omega 3 si 6), in special in tratarea multor boli incurabile grave, inclusiv a cancerului (da, ea este cea care a reintrodus practic uleiurile nerafinate de in si floarea soarelui in alimentatie, este primul om de stiinta care a subliniat efectele pozitive si importanta deosebita ale acestor grasimi sanatoase in vindecarea si refacerea organismului uman!).

Dr. Kousmine a recomandat, cu putine exceptii, crema Budwig cu branza de vaci (foarte important insa, branza de vaci, respectiv laptele, TREBUIE sa fie neaparat produse NATURALE,  nepasteurizate!!), dr. Seignalet a creat o varianta vegana a cremei Budwig (amandoi medicii au pastrat, in ciuda modificarilor aduse, numele de "crema Budwig" in semn de omagiu si de recunoastere a meritelor d-nei Budwig - cata deosebire de plagiatorii care domnesc astazi pe bloguri...) pe  care si eu o mananc cu mare placere.
Dar eu nu as fi eu, daca nu as schimba cat de putin orice reteta. Mai jos retetele mele, adaptate propriului gust, obisnuiesc sa fac crema Budwig in doua variante: dulce si sarata.

Crema Budwig ca Müsli (pentru o portie):
- seminte de in, susan, floarea soarelui inmuiate peste noapte si macinate;
- fulgi (numai proaspeti facuti - aspect deosebit de important, fulgii cumparati la punga nu mai au absolut NICIO valoare nutritiva!) de ovaz sau hrisca;
- lapte sau smantana de banana (se mixeaza o banana bine coapta cu o jumatate de pahar de apa), care se amesteca pana la omogenizare cu 1 lingura de ulei de in presat la rece si cu zeama de lamaie;
- nuci maruntite, cateva stafide si eventual inca un fruct de sezon. 

Corect este sa se manance bananele numai cand arata asa: coaja are pete, dar in interior, banana este perfecta. Caci numai acum s-au incheiat toate transformarile si este cel mai usor asimilabila!!

Dispozitivul de facut fulgi


Iar in  videoul demonstrativ de AICI, puteti vedea cum se  fac fulgii proaspeti de cereale fara aparate sau dispozitive speciale. 



Crema Budwig ca supa crema de rosii si ardei:
- se mixeaza un ardei mare si o rosie mai mica;
- se amesteca cu 1 lingura de ulei de in (eventual si o lingura de ulei de floarea soarelui) presat la rece si cu zeama de lamaie;
- se adauga ceapa si usturoi taiate marunt;
- se adauga seminte de in, susan, floarea soarelui inmuiate peste noapte si macinate si fulgi proaspeti de ovaz sau hrisca;
-  se pun si si verdeturi si/sau alte mirodenii (eu imi pun cateodata curry indian).






Pentru o intelegere mai buna a retetei, aici un film despre preparea practica a cremei Budwig in varianta clasica:
 


44 de comentarii:

  1. mihaela draga, cum adica fulgii cumparati la punga nu mai au nicio valoare nutritiva? e prima oara cand aud asa ceva. si cum se obtin fulgii de ovaz in casa? noua ne plac f mult, si ii consumam des la micul dejun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fulgii din comert sunt in primul rand oxidati (deci cea mai mare a substantelor nutritive nu mai sunt prezente in ei!) si in al doilea rand mai sunt si tratati: si termic, si chimic (chiar si cei bio! - altfel se rancezesc, fac fluturi etc., de aceea li se adauga aditivi!). Daca nu ai un dispozitiv ca cel din imagine (foto nr. 3, investia merita, eu nu am regretat in 10 ani nicio clipa banii pe care i-am dat pe moara si pe Flocker - aparatul de fulgi), poti marunti cerealele ca in filmulet cu o rasnita normala.

      Ștergere
  2. Dragă Mimi,
    Felicitări pentru modul în care ai reuşit să-ţi creşti copiii!
    Mulţumesc pentru inspiraţia pe care mi-ai dat-o de a nu îi mai vaccina nici eu pe ai mei ( deşi m-am trezit cam târziu). Ce ai scris tu mai sus aduce un argument în plus pentru a avea grădina proprie. Eu am semănat anul acesta primele cereale. De când visez! Am început cu ovăz, şi abia aştept să văd dacă voi reuşi să decojesc seminţele. Mi-am zis că după ce voi avea primele cereale semănate de mine va veni şi rândul morii. Eu aş alege una manuală care am văzut că face şi fulgi.
    Te îmbrăţişez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Angy,

      Sper sa reusesti sa faci totul asa cum iti doresti...... Bunicul avea o vanturatoare (asa ii spuenau acolo in Moldova) pt. curatarea cerealele, se facea fff simplu, de ce nu ai reusi si tu??? Eu am pus anul trecut in, daca e uscat bine, cad semintele de la sine.
      Te imbratisez si eu cu mult drag!

      Ștergere
  3. Off, nu stiam ... . Si cumparam la fulgi "bio"... . Si fulgii astfel macinati (prin dispozitiv) sunt cumva pregatiti in prealabil (hidratati, germinati) sau sunt pur si simplu simplii? Si daca da, fulgi de ovaz inseamna ca mancam ovaz crud? Se poate digera asa ceva? Sau secara, sau grau? Draga Angy, cum se decojesc semintele? Ca doar tatal meu cultiva de ani de zile ovaz pentru animale, nu m-am gandit o clipa sa-l consum direct de la el... . Of ce ignoranti putem fi daca nu stim... .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cerealele inmuiate si germinate sunt mai usor digerabile si au si mai multe substante vitale. Si da, e de fapt fff simplu, inmoi grauntele, eventual le incoltesti, le dai prin rasnita si iti faci de ex. crema Budwig. Mult succes!

      Ștergere
  4. Si multumesc mult Mimi pentru lamuriri si reteta! Te apreciez foarte mult, si esti pentru mine un model :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, ma bucur sa stiu ca ti-am putut fi de folos!

      Ștergere
  5. e corect ce spui in articol. totusi....acu o suta de ani posibil ca femeile hotarau tot in materie de hrana,etc, ca de stateau acasa, automat ele se ocupau de "interior", barbatii aduceau banii.
    degeaba femeia doreste un anumit stil de alimenatie,etc daca barbatul sta zilnic cu sucul/berea/etc pe masa, si halca de carne-n farfurie.
    ar trebui si barbatii sa fie sensibilizati, doar si ei sunt procreatori...
    pentru femei ar fi usor de decis pentru copil, in perioada cat e gravida si poate vreo doi trei ani din viata copilui, in ce priveste alimentatia, produsele de igiena,etc.
    cu vaccinurile, ea poa sa se opuna cat vrea, daca opozitia nu vine si din partea tatalui.....iarasi ajungem la conflicte de cuplu!

    bine-nteles ca educatia incepe din scoli, ca doar acolo stau majoritatea copiilor trei sferturi din zi, dar deja trebuie schimbata mentalitatea educatorilor etc.
    nu pot sa uit recompensele zilnice cu bomboane si alte tampenii!


    pe scurt, barbatii trebuie si ei implicati. au si ei raspunderi sa si le asume!

    si degeaba oamenii stiu sa citeasca daca nu se informeaza!
    pe de alta parte am intalnit f des persoane care au o incredere oarba in autoritati,etc.genul "daca e de vanzare, nu-i nociv".

    am scris asta doar pentru simplul fapt ca ma deranjeaza sa vad ca se pun toate in carca femeii iar barbatul sta bine mersi, deoparte.
    desi, sunt si barbati care se preocupa de acest aspect al alimentatiei, al folosirii produselor naturale, etc.si poate ar fi si mai multi daca li s-ar lasa posibilitatea.
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,
      Iti spun din experienta proprie, ca chestia cu sensibilizarea NU tine.... De aceea, raman numai 2 solutii: ori abandonezi si tu, ori mergi mai departe indiferent de ce fac/spun cei din jurul tau. eu am optat pt. a doua solutie si merg intr-adevar din compromis in compromis, dar stiu ca asa eu nu imi voi putea niciodata reprosa ca EU nu am facut TOT ce mi-a stat in putere.
      Cu vaccinurile de ex., eu mi l-am adus aliat pe mediul nostru pediatru si atunci a fost opinia NOASTRA contrra a sotului (care nu e calificat in domeniul sanatatii). Si uite asa am mai ocolit o problema de cuplu ;).
      Iti spun sincer, daca asteptam sa se trezeasca barbatii, e de rau. Am citit cu multi ani in urma niste vorbe mari (N.N.): "Barbatul este capul familiei, el hotaraste totul. Dar femeia este gatul familiei si intoarce capul dupa cum vrea ea".
      Te imbratisez cu mare drag,
      mimi

      Ștergere
  6. Draga Mimi,
    Iti multumesc pentru ca iti faci timp sa scrii pe blog si pentru ca ne luminezi calea catre un stil de viata sanatos!
    Astazi am preparat crema dulce pentru fete, si a fost un real succes! Pentru mine, ideea de a pune uleiul de in in acest tip de creme, este incredibil de buna, deoarece ma "luptam" de vreo doua saptamani cu o sticluta de ulei de in, si imi era teribil de greu sa iau o lingurita zilnic :)
    As vrea sa te rog, daca ai timp, sa imi spui cum te organizezi in privinta mancarii pentru famillie: planifici un meniu pentru saptamana urmatoare? ai o structura de genul: luni - orez, marti - ...? Eu nu reusesc sub nici o forma sa ma organizez. Incerc asa: dimineata o crema dulce dupa modelul tau. alternand cu o budica de mei peste care pun banana-crema si fructe tocate de sezon. La pranz, incerc sa pastez modelul: o salata mare cu legume de sezon + o farfurie cu leguminoase, ceva amidonoase si daca e posibil, cateva legume pregatite la abur. Seara: supa sau paste sau orez + salata.
    Multumesc, Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Simona,
      Eu zic ca programul tau e ffff bun!
      Si eu le fac alor mei o data pe saptamana orez integral cu legume sau cu salata (in functie de sezon), o data pe saptamana le fac paste integrale (avem o masina de facut paste si le facem noi - din pacate, la cererea celor care le consuma (eu nu mananc), facem cand si cand si bolognese), de cel putin trei ori pe saptamana fac supa de sezon, care e fel principal (fiica mea mananca cu paine, ceilalti fara), nu le mai fac si altceva (in loc de paste le pun mei integral). Din pacate, inca nu am reusit sa elimin compelt cartofii prajiti, asa ca pe langa cartofi fierti si piure, mai apar si ei in meniu, tot cu salata. Acum de ex. e vremea sparanghelului si ai mei il mananca cu multa placere (mai putin fiica mea, dar se supune majoritatii). Asa ca le fac cel putin de 2 ori pe saptamana in toate variantele posibile (fiert, supa, la cuptor), caci sezonul lui trece ffff repede. Urzici le ma fac des, mai ales primavara, si cand si cand si cartofi cu ardei, ceapa si rosii la cuptor. Incerc sa evita prajelile si meniul e flexibil in functie de ce gasesc la taranul nostru sau la noi in gradina sau la piata.
      Atentie la uleiul de in, trebuie consumat in cel mult 2 saptamani de la deschiderea sticlei si pastrat in frigider (se oxideaza fff repede!).
      Numai bine si mult succes mai departe!
      mimi

      Ștergere
  7. Cat de frumos ai scris, Mimi, si cat de mult visez la ziua cand fetele mele ar accepta un asa mic dejun sanatos. La capitolul desert sunt ok, dar la cap mis dejun inca ma mai lupt cu ele. Iti multumesc pt aceste randuri care imi dau o speranta si o convingere ca as putea sa insist mai mult. Te pup si drag si tare ma bucur ca ai scris despre fetita ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri


    1. Multumesc mult si eu. Cu cat cresc copiii, cu atat lupta devine mai acerba. Asa cum i-am scris si mai sus Simonei, compromisurile sunt si la noi la ordinea ziei.

      Ștergere
  8. Mihaela ,in filmulet ce fel de smintna foloseste sidin ce este facuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In filmulet e facuta reteta originala cu branza de vaci nepasteurizata.

      Ștergere
  9. Draga Mimi, multumesc din nou pentru recomandarea pe care mi-ai facut-o nu demult, de a citi cartea doamnei Kousmine, Save your body. Am gasit acolo lucruri care imi ajuta, cel putin asa simt acuma. Desigur, ajuta in conditiile unei continue documentari, si in conditiile unei continue revizuiri si confruntari, a vechilor informatii puse fata in fata cu cele noi, si tot asa... Aici am aflat pentru prima data, daca bine ma ajuta memoria, si despre crema Budwig. Numai bine! Nedisan Ioan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, d-na Kousmine recoamnda consumul cremei Budwig in fiecare dimineata, caci acopera o mare parte din necesitatile de subastnate vitale zilnice ale corpului. Caci altfel, pacientii nu reuseau sa inglobeze tot necesarul, iar aceasta reteta rezolva toate problemele dintr-o lovitura. Iti doresc multa sanatate si numai bine!

      Ștergere
  10. Eu sunt o adepta a protocolului Budwig (creat cred de Johana Budwig), dar citisem ca a ales aceasta combinatie tocmai pentru ca acele substante benefice continute in uleiul de in sunt mai usor absorbite in combinatie cu branza de vaci şi organismul nostru asimileaza fara probleme doar o lingura de ulei de in simplu (fara aceasta combinatie), motiv pentru care, in afara de crema budwig (care constituie mic-dejunul meu si al sotului de aproximativ un an, alaturi de fructe si seminte), eu am evitat sa folosesc uleiul de in in alte combinatii. E drept ca eu am citit despre acest protocol mai mult pe internet, dar eram convinsa ca aceasta combinatie intre branza de vaci si ulei de in e cea mai buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Iulia,
      Da, este corect ceea ce spui, combinatia branza/ulei de in este fara indoiala baza si esenta cremei Budwig. Dar dr. Seignalet a demonstrat ca de ex. nucile, in special nucile braziliene (au aceeasi aminoacizi ca si branza de vaci) pot inlocui f. bine branza de vaci. Sunt f. multe persoane care fiind alergice la lapte folosesc aceasta varianta cu nuci. Acum iti dai seama ca adevarul 100% exact si corect nu e cunoscut de nimeni pe lumea asta.... Sunt teorii si teorii si oameni care au pus in practica si au experimentat. Eu daca as simti ca imi face bine crema Budwig cu branza de vaci (dar numai NEPASTEURIZATA), nu as scoate-o din alimentatie - caci daca este sa ne luam dupa TOATE parerile care circula in Internet, chiar ca nu mai ajungem nicaieri! Dar uleiul de in nu este toxic si poate fi folosit si la alte mancaruri (salate), atata timp cat NU ESTE TRATAT TERMIC!

      Ștergere
    2. Pt. ca raspunsul meu NU A FOST COMPLET, agaug esentialul: uleiul de in devine toxic si daca este oxidat. De aceea si Catherine Kousmine si Johanna Budwig subliniau mereu cat de importanta este caliltatea uleiului consumat! Eu de ex., imi cumpar din Belgia un ulei de in care se tine in magazin in frigider si are termen de garantie f. scurt. Iar pe sticla scrie ca si dupa ce s-a deschis sticla, ac. trebuie sa fie tinuta la rece si la intuneric si consumata in cel mult 8 zile!!

      Ștergere
  11. Buna ziua! Poate fi introdusa aceasta crema si in alimentatia bebelusilor? Am un baietel de 8 luni si as incerca introducerea uleiului de in la masa de fructe, cu excluderea semintelor deocamdata si cu fierberea fulgilor macinati, potrivit varstei. Intrebarea mea mai exact se refera la uleiul de in, daca este potrivit si bebelusilor, cu respectarea regulilor diversificarii. In alaptare am inteles deja ca este benefica. Multumesc! Cristina B

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cristina,

      Eu as incepe la copii asa de mici cu alimente simple (pur si simplu legume si/sau fructe) si neaparat integrale, fara prea multe combinatii si prelucrari.
      In ceea ce priveste uleiul de in, dr. Kousmine a recomandat crema Budwig TUTUROR bolnavilor, indifernet de varsta, eu nu am auzit sa fie contraindicatii pt. uleiul de in, dar repet, pt. copii e cel mai bine sa fie alaptati si sa primeasca alimnte in stare cat mai naturala si mai pura (uleiul nu mai este un aliment integral!).
      Nuami bine,
      mihaela

      Ștergere
  12. Foarte interesanta reteta ca de altfel si blogul :) Am o nelamurire insa: sunt bune cerealele sau nu? Spuneai la capitolul rheumatism ca ai urmat un regim fara cereale, ca nu sunt bune pentru organism. Acum vad reteta cu cereale. Eu sufar de RAA din copilarie, netratat evident si acum am dureri groaznice de articulatii si mi se deformeaza degetele. Ce ar trebui sa mananc si sa beau ca sa stopez evolutia acestei boli. Cu multumiri, te pup si te imbratisez cu drag.
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Diana,

      Eu nu sunt pt. cereale, DAR pt. cei mai multi este greu sa renunte la ele. S desigur ca pt. oamenii santosi, cerealele integrale nu fac probleme.
      Raspunsul la ac. intrebare poti sa ti-l dai oricum cel mai bine singura intr-un mod simplu si sigur: porneste un experiment si incearca sa nu mananci 2 saptamani cereale (poti consuma doar hrisca sau mei - trebuie insa consecventa 100%, si o gura de paine te duce iar la punctul de plecare!) si iti garantez ca o sa vezi asa diferenta CLARA. Eu evit cerealele la randul meu, consum numai hrisca si mei incoltite.
      Numai bine si multa sanatate, daca mi-ai spune rezultatul experimentului tau, m-as bucura tare-tare!

      Ștergere
  13. Draga Mihaela, iti multumesc.
    Spune-mi te rog, daca nu am masina de facut fulgi am o alta varianta? Cu ce macini semintele de in, susan si floarea soarelui dupa ce au stat la inmuiat o noapte?
    Si acum o intrdebare mai personala: Cum rezisti tentatiei de a mai gusta atunci cand gatesti pentru familia ta? Eu aici am probleme, recent am facut ardei copti si nu am rezistat tentatiei de a manca si eu unul.
    Te imbratisez cu drag, Lenuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Lenuta,

      Cu o rasnita normala faci o treaba la fel de buna. Presa mea de fulgi e manuala, marca Eschenfelder.
      Numai bine,
      mihaela

      Ștergere
  14. Presa ta de facut fulgi este electrica sau manuala? Ce marca e? Ma gandesc sa fac o ahizitie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Mihaela, poti sa-mi spui de unde pot sa achizitionez si eu o masina de fulgi cum ai tu? Daca sti vre-un link de unde pot sa o comand on line te rog sa mi-l scri si mie.
    Deasemenea vreau sa te intreb daca un mojar ar fi o achizitie buna intr-o bucatarie raw pentru nuci, alune, seminte inmuiate. Numai bine, Lenuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu lucrez mult cu un mojar de ceramica, e o achizitie perfecta, caci nu costa atat de mult ca alte aparate, nu esti dependent de curent electric si gustul hranei ramane nealterat (dupa parerea mea in mixere se schimba gustul, in special la cele cu turatii mari).
      Eu cumpar (toate semintele, nucile, fructele uscate & Co) de la dl. Hufnagel de multi ani, care are preturi mai acceptabile si trimite si in Ro. Trebuie sa platesti in avans, dar e un neamt corect si f. cumsecade. Are si aparatul de fulgi in varianta cea mai buna (e din pacate scump, eu insa f. sincer astazi nu mi-as mai cumpara aparatul si as face mai degraba cu rasnita de fonta de la bunica mea, am una care se poate regla si macina si cereale sau cum ai spus si tu cu mojarul, daca cerealele sunt inmuiatae ies niste fulgi fff faini!), complet de lemn: http://www.vitakeim.de/shop/index.php?cat=c46_Geraete-fuer-die-Rohkostkueche.html&XTCsid=rlegjhdnti0pn5ph7a8lv1t6r4.
      Numai bine si multa sanatate,
      mihaela

      Ștergere
  16. Nici nu sti ce mult ma bucur ca am inceput sa comunic cu Tine. Vreau sa te intreb ce parere ai despre soia? Tu esti foarte bine documentata si asta ma face sa am incredere in opinia ta. Am intrat pe site si incerc sa comand si eu. Multumesc din suflet ca-mi raspunzi.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soia in sine, ca aliment integral, nu este rea. Cele mai multe preparate insa (de ex. tofu) nu mai sunt bune, caci ele contin o concentratie de proteina care este prea mare, iar faptul ca proteina nu e animala ci vegetala nu mai conteaza de fapt (dr. Bruker a mentionat mereu ca a avut si pacienti cu criza acuta de guta de la preparate din soia!)!
      In alta ordine de idei, soia este modificata genetic de f. mult timp si din pacate, se pare ca deja au fost afectate in rpincipiu toate culturile de soia (prin polenizare). Deci.....
      Dar pt. ca nu le putem face pe toate 100% perfect (si nici nu e de urmarit un astfel de obiectiv), ramane la latitudinea fiecaruia sa hotarasca unde-i sunt granitele personale.
      Numai bine, mult spor in toate si multa sanatate,
      mihaela

      Ștergere
  17. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de acest domeniul este foarte interesant si folositor, la fel de folositor este si ce va arat aici: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna Mihaela,

    noi ne-am luat moara de cereale dupa ce am citit blogul tau si intentionez sa-mi iau si presa de fulgi. Ce recomandari imi pot da la alegerea presei de fulgi? De asemenea, avem aparat de facut paste si recent am cumparat grau dur, l-am macinat si am facut cateva paste dar sunt foarte moi, e drept ca am folosit reteta cu ou (90 gr faina de grau dur +1 ou), ca nu stapanesc alta, te rog sa-mi dai o reteta de paste.Multumesc frumos. Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am apartul de la firma Eschenfelder, dar poti sa faci la fel de bine cu o rasnita romaneasca manuala, aici amanunte: http://hrana-vie.blogspot.be/2014/09/lucrurile-de-care-nu-avem-nevoie-pentru.html.
      Impreuna cu fiica mea, facem aluatul din faina, apa si sare. La fel facea si bunica, care nu avea aparat de facut paste ca noi, si taia foaia de aluat cu cutitul in forma de taitei ;)......
      Mult spor!

      Ștergere
  19. Se gaseste cartea d-nei Catherine Kousmine tradusa si in limba romana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cate stiu eu, nu este inca tradusa. Mie mi-ar face o placere deosebita sa traduc cartile domniei sale, dar....

      Ștergere
  20. buna mihaela, stii cumva unde in europa se face radiofrecventa pulsata?

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua,

    mi se pare extraordinara crema Budwig insa am o nedumerire. Fulgii obtinuti acasa (nu cei cumparati) pot fi consumati ca atare? Amidonul din ei nu ramane crud, adica greu digerabil? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  22. Tii, de cand incerc sa scriu aici: nu putem fi 100% corecte si perecte. Asa ca ..sa le facem simplu si bine. Cand nu imi iese nemaipomenit, accept asa cum e.
    Copilul mananca ce vede. Ok, sunt gusturi care nu le suporta (prea tari) dar o familie se modeleaza, cu rabdare dar perseverenta.
    Cand l-al cunoscut sotul manca la o masa 1kg carne gratar. Acum are carne ca ingredient ;) si deseori nici nu stie ca sunt ciuperci acolo (ssst, nu ma spuneti, da?) . Ingredientele noi se introduc treptat, doar e o diversificare; folosesc cuvinte sofisticate ( urzici frantzuseshti de ex) sau decorat altfel, sau o culoare apetisanta ( smoothie mov sau borsul mov la fiica mea etc) poate schimba parerea. Urzici crude si tije de telina am ascuns in smoothie cu zmeura si putina miere. Praz si usturoi la supa crema. Borsul acru fermentat este iar un element al nostru. Supa crema cuprinde muuulte, hummusul iar; ssst ;) .
    Alternativa la cartofi eu fac cartofi la cuptor cu mult rozmarin: tai in lung ca niste cartofi pai dar grosi ca doar am zis ca mi-e lene, pun 3-4 linguri de ulei; ii amestec bine, si foc mare la cuptor. Acum nu mai am in ghiveci rozmarin, dar la primavara iau alt ghivecel - fac la fiecare 2 sapt.. Mancam cu multa salata.
    Salate de sezon: cruditati, verze. Lamaie. Citrice la discretie. Muraturi mie.
    Noi consumam piine asa ca o fac de casa. Pun si taratze. Nu am cum macina faina si fulgi dar macar nu mai dam pe la supermarket dupa piine.
    Fiecare farfurie are si cu ceva proaspat: fie de pe balcon, din gradina; si cateva frunze de menta pe supa pot fi valoroase.

    Si neaparat buna dispozitie. O masa e ok daca ne bucuram de ea; ce daca avem doar o bucata de mamaliga cu ceapa. Starea interioara face minuni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu-ti pui rozmarin in gradina? Aici in Belgia e verde tot anul, la mine infloreste cred ca a patra oara in ac. an.....

      Ștergere
  23. fermentatie, balonare, gaze...
    altfel gustoasa reteta ta, dar nu respecta principiile combinarii alimentelor
    oricum, de 1000 de ori mai sanatos decat orice alt musli.

    RăspundețiȘtergere