Seiten

duminică, 10 iunie 2012

Pledoarie pentru o gradina naturala

Am fost adesea intrebata ce-mi plantez eu in gradina, asa ca voi incerca astazi sa raspund cat mai explicit.
Ani de zile am incercat sa-mi adaptez gradina la nevoile mele, m-am luptat cu incrancenare cu melci, insecte, cartite si alte fiinte nevinovate, pe care pe atunci nu le puteam suferi si nu stiam ce sa mai fac ca sa scap de ele. Am ignorat consecvent si cu multa incapatanare conditiile de mediu specifice ale regiunii in care locuiam, incercand an de an sa cultiv plante, care de fapt din start nu aveau sanse prea mari de supravietuire.
Intre timp, am mai "crescut" si m-am mai desteptat putin (zic eu), am inteles in cele din urma, ca de fapt eu trebuie sa ma adaptez naturii si nu invers. Asa ca am invatat sa nu ma mai supar daca mai mananca si altii din plantele mele, imi vad intre timp gradina chiar ca un ultim refugiu (este ARCA mea) pentru o multime de animalute, care nu-si mai gasesc altfel locul nicaieri, fiind alungate de peste tot si combatute cu tot felul de metode, care mai de care mai ingrozitoare si mai brutale. De ceva timp, am ajuns la concluzia ca singurul ADEVARAT daunator existent in natura este OMUL, deci metodele de combatere ar trebui de fapt indreptate in cu totul alta directie.... Orice insecta, orice animal, orice planta are rolul ei foarte bine determinat pe care trebuie sa si-l indeplineasca, de ce suntem noi asa de infatuati si consideram ca stim mai bine ca ele? De ce ne imaginam ca noi suntem cei care trebuie sa decida ce plante trebuie sa creasca in gradina, unde anume trebuie sa se gaseasca ele, ce insecte, animale sunt tolerabile in gradina s.a.m.d.? Nu ne gandim deloc la nevoile naturii, ci numai la nevoile noastre....
De aceea, eu m-am reprofilat acum si cultiv si incurajez in  primul rand plantele salbatice: urzica, barba tapului, racovina, usturoita, leurda, grausorul, etc. Aceste plante nu au nevoie nici de ingrijiri atente, nici de protectie speciala, celelalte vietuitoare ale gradinii, la randul lor stapane pe gradina mea (pot avea eu cate acte de proprietate vreau, pamantul este numai si numai al lui Dumnezeu si trebuie impartit frateste cu celelalte fiinte ale Sale!), mananca cot la cot cu mine, dar in fiecare an, cresc suficiente plante pentru noi toti. Salata mai imi pun numai pe balcon in ghivece (am acum 10 salate, dar pe parcurs tot mai plantez ca sa am toata vara), pentru ca milioanele de melci din Europa de Vest abia asteapta asa o delicatesa, o singura noapte le este suficienta pentru a termina o multime de rasaduri (prima data, cu ani in urma, am avut un adevarat soc cand am vazut dimineata cum arata locul in care plantasem eu o gramada de rasaduri cu o zi inainte). La fel procedez si cu busuiocul si cu cimbrul. De asemenea, stevia, patrunjelul si loboda nu sunt pe lista mancarurilor favorite ale melcilor, se planteaza singure de la an la an si nu au nevoie nici macar sa fie udate sau ingrijite in mod special, deci le cultiv si pe ele in masa. 
Pentru ca eu iubesc rosiile, imi pun foarte multe plante, caci raportat la conditiile climaterice din Germania (si acum din Belgia), o planta nu reuseste sa produca cantitatea de fructe pe care ar produce-o aceeasi planta in Italia, Spania sau Romania. Si nu ma mai enervez pentru ca o rosie Coeur de boeuf face numai DOUA (2!!!) rosii intr-o vara, chiar ma impresioneaza performanta ei in astfel de conditii vitrege, iar cele doua rosii au un gust mai bun ca o mie de kilograme de rosii de la super-market sau de la cel mai bun Bio-Geschäft! De aceea, cele mai multe dintre plantele noastre sunt rosii mici, care reusesc sa se coaca chiar si in conditiile in  care nu au suficient de mult soare (situatie general valabila pentru Germania!). Acum de exemplu, am plantat cu copiii (si au iesit deja) peste 30 de plante de rosii, unele le vom pune in ghivece pe terasa, altele in gradina in diferite locuri (acum trebuie sa incerc locurile pe care rosiile le prefera in noua mea gradina), astfel incat voi avea cu siguranta in vara macar 5-7 plante care vor rodi bine. Ardei nu mai plantez in principiu, caci nu se fac deloc bine, doar asa 2-3 plante pe balcon pentru copii. Vinetele nu se fac aici decat in sera si oricum mie crude nu-mi plac,  sunt foarte greu digerabile si contin mult prea multa solanina in stare cruda, asa ca am mai rezolvat o problema. De asemenea, spanacul nu se gaseste pe lista mea din foarte multe motive: in primul rand pentru ca urzicile au gust de o mie de ori mai bun, dar si pentru ca urzicile cresc de la sine, spanacul insa trebuie ingrijit, iar timpul meu trebuie foarte bine dramuit, caci vreau doar sa fac atat de multe (chiar mama nu face si nu a facut niciodata spanac, ci numai mancare de urzici!!)....Varza este la fel de problematica, iar kale mie nu-mi place nici de frica. Morcovii raman foarte mici, dar pentru noi acest lucru conteaza mai putin, asa ca alaturi de morcovii salbatici, punem si morcovi "normali", dar nu am reusit sa obtinem suficient de multi pentru nevoile noastre, asa ca mai si cumparam, la urma urmei taranii trebuie sa traiasca si ei, nu credeti?
Mi-am plantat zeci de galbenele, floarea soarelui, coltunasi, topinambur, dovleci, nalbe, cepe si usturoi. Voi mai planta dovlecei, marar, cartofi si castraveti de muraturi (mici).
Nu ma mai procup prea mult de reguli, plantele cresc oricum cel mai bine daca sunt lasate sa o faca in legea lor, ele stiu cu siguranta mult mai bine ca noi cum trebuie sa o faca. Desigur ca o astfel de mentalitate nu permite obtinerea unor recolte impresionante cu care m-as putea lauda, dar pentru mine, alte lucruri au devenit in ultimii ani prioritati.....

Cimbrisorul (timian) din fata leusetanului a fost de ex. plantat de mine in cu totul alt loc, in care lui insa nu i-a placut. Planta a disparut din acel loc si cimbrisorul a aparut "de la sine" intr-o alta parte a gradinii, care i se potriveste lui mult mai bine, rasplatindu-ma tot timpul anului cu frunzulitele lui aromate (crengutele isi scot mereu varfurile chiar si din zapada).
Si cateva fotografii din noua gradina. Desi domnul proprietar este om care mananca normal, el cunoaste totusi inca diferenta de calitate dintre un produs cumparat si unul din propria gradina, asa ca a plantat o multime de bunatati in gradina sa:

Pe o lungime de cca. 15m zmeuri si muri
12 arbusti de coacaz  in toate culorile, de jur imprejurul gradinii de zarzavat.
Piersici (care din pacate au inceput sa infloreasca exact cand a venit un nou val de inghet, astfel incat nu vom avea nicio piersicuta anul acesta), meri, vita de vie, aluni si smochinul, care la randul sau a inghetat si nu ma va putea ferici cu fructe.
Si asa m-am plimbat eu toata primavara cu cartoanele si ghivecele cu rasaduri din casa afara si de-afara iar in casa...
Busuiocul din stanga a ajuns acum la aproape 1m inaltime (desi toate plantele au fost  din ACELEASI seminte, s-au dezvoltat f. diferit - asa se poate vedea cel mai bine ca sunt ffff. multi factori in joc!), dar tot in ghiveci il am, caci altfel il ataca melcii&Co - saptamana asta am fost nevoita sa-l bag iar in casa ca a fost din nou foarte frig si incepuse sa paleasca. Si ma joc de-a albinuta in fiecare zi si-i mangai florile, ca sa faca multe seminte sa am ce sa va trimit si voua. Caci aceste plante au fost din ultilmele seminte de busuioc adevarat din Romania pe care le-am mai avut, iar mie cel italienesc, care se gaseste altfel in aceasta parte a Europei, nu-mi place deloc.

Urzici, papadie si alte minunatii nu existau cand am venit aici aproape deloc, intre timp se gasesc din belsug, dar trebuie sa am acum mai mare grija, sa nu salbaticesc totusi prea tare gradina, asa cum mi-ar placea mie, va trebui pentru aceasta, sa mai astept ceva pana voi avea candva, din nou gradina mea proprie......
Natura este INTOTDEAUNA PERFECTA, orice dereglare, orice invazie de daunatori, orice crestere unilaterala a unei anumite plante, etc. nu indica decat o lipsa, o neregula, un dezechilibru pe care ea incearca intr-un fel sau altul sa le compenseze pentru a-si regasi echilibrul. Inainte de a face ceva impotriva ei, ganditi-va va rog,  in primul si-n primul rand, la ce ati facut VOI gresit!!

30 de comentarii:

  1. Ce frumos Mimi!!Incet incet...ma dumiresc si eu cum e cu gradina..bine a noastra e mica tare...da tot ma bucur ca am leusteanul meu-apropo cum recoltez seminte de leustean?sau creste singur?, patrunjelul meu, ceapa mea..etc..ca sa nu mai zic ca am pus si vreo 8-10 capsuni..wai ce gust, ce miros...asa ceva nu am mancat demult tare...
    Mii de pupici si multa sanatate
    Saptamana viitoare..zburam catre Ro...abia astept..sa fac o vizita in piata!
    Cu drag , Diana I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leuseteanul daca s-a prins, creste in fiecare an singur fara probleme. Dar poti sa aduni semintele cand s-au copt si sa le lasi la aer sa se usuce bine si apoi le ai toata iarna sa le pui in ciorbe, caci leusetanul congelat sau uscat nu mai are asa de multa aroma.
      Te invidiez ca poti sa pleci deja in Ro, si eu de-abia astept...

      Ștergere
  2. Draga Mimi parca vorbeai despre mine si eu am dus o lupta cu toate vietatile dar mai ales cu melcii care veneau ca la congres la mine, dupa multi nervi si o spaima cumplita cand m-a intrebat veterinarul ce sant bobitele verzi de pe trotuar si mi-a zis ca melcii nu mor de la ele, da cainele sau alt animal da, am renuntat la orice lupta si accept ca de fapt eu sant invadatorul si trebuie sa convietuim daca se poate, poate ca mi se pare dar de atunci nu mai am invazii de nici un fel dar ca sa nu uit mai apare ici colo cate un musafir sa nu uit ca ei au fost primii aici.Cu plantele si eu am avut de invatat despre locul care le pace sau ce pamant vor, loc cu soare sau umbra, mai am multe de invatat!
    Te admir si te respect pentru tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult, ma bucura sa descopar ca nu sunt singura....

      Ștergere
  3. Daca iti plac mult rosile foloseste-te de pietre pentru a conserva energia solara. De fapt toate plantele care se dezvolta intr-un mediu mai calduros pot fi ajutate astfel. Reflexia energiei solare dinspre apa ajuta iarasi acestui gen de plante. Cauta sa le plantezi in locuri ale gradinii in care soarele este prezent mai mult timp intr-o zi. Acorda-le atentie macar cateva minute pe zi (asta deja suna SF pentru majoritatea oamenilor in ziua de azi) si nu uita de vecinii (plante) ale acestora (exista totusi o afinitate pe grupuri in marea lume a plantelor (sistemul natural are o logica, ca noi nu o mai cunoastem e cu totul altceva) care tind sa cred ca are legatura si cu tipul de inradacinare al acestora. Omul este cel care mentine armonia, este singurul care daca ar crede ca se poate ar intelege cum functioneaza intregul sistem natural oferit de Dumnezeu pentru incantarea noastra eterna. Ar mai fi multe de spus dar cam atat deocmadata legat de gradina ta naturala, concept pe care il sprijin si eu, intelegand si altele mai importante (din punctul meu de vedere). Cum limbajul si scrisul le consider niste metode de comunicare inadecvate pentru fiinta umana sper totusi ca m-am facut inteles si asa cat de cat.

    Numai bine si o percepere cat mai buna a realitatii iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt surprins, pentru ca si eu cred la fel, sunt si alte feluri de comunicare, despre care nu stiu sigur ce sa zic, acum se dezvolta sau le-am uitat noi in timp, inclin mai degraba spre prima varianta. Totusi, nu as subaprecia nici scrisul si limbajul vorbit.
      Numai bine, Ioan

      Ștergere
    2. Draga Mimi,am citit recent pe blogul tau ca ai scapat de sinuzita cronica, oproblema care ma chinuie ff tare de muuulti ani, prin alimentatie.Doar atat?sau si vreun fel de ceaiuri >?sunt vegana, nu raw, de un an, si parca putin s a mai ameliorat,dar inca sunt departe..Multumesc.elena

      Ștergere
    3. Imi place articolul, ma bucur ca ti-ai facut timp sa ne povestesti!

      Ștergere
    4. Draga AndresK,
      Mi-au lipsit mult comentariile tale in ultimele luni.... Bineinteles ca si eu am urmat sfatul lui Sepp si aveam in Germania o multime de pietre, dar saracele nu puteau face nici ele prea multe in conditiile in care ploua atat de mult. Aici nu am si nici nu pot sa-i umplu proprietarului gradina cu pietroaie, asa ca trebuie sa caut alte solutii. De ex. eu nu leg rosiile de araci, ci le las sa se intinda pe pamant dupa cum vor ele, dar daca mai ai vreo idee sau vreun sfat, le-as primi cu bucurie.

      Ștergere
    5. Draga Mimi ar mai fi cresterea intre straturi ridicate si protectia de vanturi prin plante cultivate in jur precum porumbul, floarea soarelui etc. Nu uita de gardurile naturale, exista copaci si arbusti care cresc extrem de rapid, gradina ar trebui inconjuarta de asa ceva, tinand seama insa de cum se revarsa lumina soarelui pe gradina respectiva. Intr-un final tie iti ramane sa realizezi totul caci fiecare gradina e diferita (si trebuie sa fie diferita orientata pe ceea ce ii place celui care traieste in rezonata cu ea, caci gradina e de fapt acasa - spatiul viu in mijlocul caruia fiecare fiinta umana ar trebui sa traiasca pentru a avea parte de toate binefacerile si bucuriile pe care Dumnezeu le-a gandit pentru copliul Sau) si are propriile ei necesitati (important insa este sa ai in minte ca daca tu poti face ce vrei in acea gradina ea poate fi in mare masura pe placul tau (lucru care deocamdata nu se aplica la tine se pare), adica cu plantutele care iti incanta tie sufletul). Un alt sfat pe care l-as mai da (atat tie cat si celor care au o gradina si sunt incantati de ceea ce ea ofera) este: nu mai "rasfatati" plantele in mod artificial, cautati metode de rasfat in cadrul naturii caci exista(artificialul cu naturalul nu se pupa (de exemplu lumina artificiala dauneaza plantelor, e o sursa de stres, Sepp Holzer iti da cateva exemple, pentru asta insa trebuie sa ai control total al unei gradini). Cand gradina va fi una puternica atunci vei fi constient ca si tu esti puternic avand un asemenea sprijin de nadejde care nu te va lasa nicicand de izbeliste.
      Pe finalul acestei postari catre tine iti mai pot spune draga Mimi ca organismul uman este cel care a fost gandit de Dumnezeu incat sa aiba nevoie de cat mai putina hrana asimilata prin gura. Aerul si apa joaca un rol foarte important in asimilarea de hrana prin alte cai. Apa este cea care interactioneaza cel mai bine cu celula organismului uman.

      Numai bine si un nivel de constientizare al realitatii cat mai inalt iti doresc!


      Draga Ioan e din pacate a doua varianta. Nu am sa te sfatuiesc sa citesti seria de carti Cedrii Sunatori ai Rusiei (cea mai valoroasa opera scrisa a umanitatii din punctul meu de vedere) desi o recomand calduros tuturor celor pe care ii vad deschisi (in adevaratul sens al cuvantului) catre natura (evit astfel energiile negative), ci iti voi recomanda doar doua carti pentru a aprofunda acest subiect: CONSTANTIN DUMITRU DULCAN- Inteligenta Materiei si TEMPLE GRANDIN- Thinking In Pictures (pentru aceasta ultima insa trebuie sa cunosti limba engleza, din pacate nu exista o varianta in limba romana deocmadata).

      Ștergere
    6. Draga Anders,
      Multumesc mult pentru recomandari. E adevarat ca nu le-am citit inca acele carti, sper sa pot gasi timp sa le citesc. Cat despre Cedrii sunatori ai Rusiei, chiar acum sunt la ea, dar este destul de vasta.
      Numasi bine, Ioan

      Ștergere
  4. Draga Ioan,

    Eu tind spre a doua varianta. Dupa ce am citit cartea scrisa de Marlon Morgan despre aborigeni http://ebookee.org/Marlo-Morgan-Traumf-nger-Die-Reise-einer-Frau-in-die-Welt-der-Aborigines_238061.html, am inceput sa ma interesez mult de antropologie si am descoperit niste minunatii....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mihaela,
      Am sa citesc, cu siguranta, ceea ce mi-ai recomandat mai sus, aborigenii si, in general, continentul australian m-au atras mereu, din multe puncte de vedere.
      Ioan

      Ștergere
  5. Draga Elena,

    Daca renunti la paine (cereale in general), produse lactate, proteina animala, zahar, cafea, etc. vei reusi sa scapi fara nicio problema de sinuzita. Dupa peste 30 de ani de umblat cu nasul infundat si cu buzunarele pline de batiste, fie iarna, fie vara, am descoperit in cele din urma ce inseamna SA POTI RESPIRA. Ceaiurile sau homeopatia ajuta, dar poti sa le vezi ca pe niste carje, baza este NUMAI ALIMENTATIA!
    Multa sanatate, incearca hrana vie cu incredere, primesti raspunsul in numai cateva saptamani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Irina,
    Iti multumesc mult, intr-adevar, timpul m-a impiedicat in ultimul timp sa mai scriu ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos. Ma bucur ca pot sa gasesc si astfel de articole care pur si simplu iti fac placere si nu regreti ca pierzi cateva minute citindu-le. Sper sa ai timp mai mult pentru a scrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Antonia,

      Mi-ai mangaiat sufletul si-ti multumesc....

      Ștergere
    2. iti multumesc mult pt raspuns si pt aerul pozitiv al acestui blog.Informatia prezentata asa face minuni.Mai am de renuntat la paine si cereale, din cele enumerate,pentru vindecarea sinuzitei.:)ELena

      Ștergere
  8. Si eu am reluat grădinăritul anul acesta după o pauză de un an. Acum am de toate în grădină și abia aștept roșiile (pentru roșii eu recomand să fie înălțate de la sol, cu sfoară sau araci, stând pe pământ sunt private de lumină, vor rodi mai puțin și pot mucegăi de la atâta apă în frunze). Noi aici ne luptăm deja cu arșița (e cruntă clima mai nou în România: a plouat teribil la noi o lună întreagă, acum nu mai plouă dar căldura la amiază e insuportabilă).
    În legătură cu spanacul, am plantat pentru prima dată anul ăsta și a crescut superb, am mâncat foarte mult numai proaspăt- eu nu gătesc spanacul- mi s-a părut delicios, incomparabil cu cel de la piață și foarte fraged chiar și acum când plantele au înflorit încă culeg frunze în cantități suficiente pentru o salată maaare pentru 2 persoane (bucuria mea imensă este că soțul meu a mâncat cam zilnic, el nu suportă verdeața în general). O să recoltez sămânța și plantez din nou la anul, spanacul e mai rezistent decât salata, chiar dacă are o perioadă mai mare de germinație. Mai am ceapă și usturoi, salată verde, pătrunjel, leuștean, mărar, roșii, ardei, castraveți, dovlecei, urzici, plante medicinale (am cules deja mușețel, pătlagină, păpădie, rostopască, traista ciobanului, sunătoare, etc. toate din grădină, plus altele de la munte din zone nepoluate), mai am și câțiva zmeuri care vor rodi pentru prima dată, pomi fructiferi (vișinii au rodit anul ăsta excelent) și din câte am văzut și nucul e bogat. Despre melci, eu am reușit să-i țin departe de castraveții și pepenii mei în anii trecuți cu zațul de cafea, cred că ți-am mai spus asta mai demult. Dacă nu ai zaț poți cumpăra o cafea ieftină și să stropești cu infuzia rece (sau doar zațul) pământul de pe lângă plante, melcii vor fugi urgent de cafea. E frustrant să-i vezi cum rod totul... Pentru alți dăunători/boli eu folosesc macerat de urzici (de 3 zile). Spor la grădinărit și sănătate,dragă Mimi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mari,

      Multumesc mult pt. povesti si sfaturi, avem cu totii de invatat!
      Melcii belgieni sunt si mai agresivi ca cei germani, nici patrunjel nu mai am anul asta, nici leustean (am plantat sute de seminte, acum mi-am pus iar in ghiveci si astept sa creasca bine, ca sa mut plantele in gradina cand sunt deja mari, ca poate asa nu le-or mai dovedi), au ras tot desi le-am pus cafea, dar la cat ploua, se "spala" f. repede.
      Imi amintesc ca in urma cu 4 ani, cand am fost prima data la Viscri, Tante Paraschiva la care meregem noi la muls vaca, avea o gradina superba. Anul urmator nu mai avea nimic si mi-a povestit cum au aparut intre timp si la Viscri melcii fara cochilie si cum i-au terminat doua randuri de rasaduri. Si asa s-a intamplat cu multi tarani de acolo din sat, acum ori pun otrava pt. melci, ori nu mai fac nimic si cumpara.... Doar Mihai de la Viscri 125, ca sa le demonstreze ca se poate, si-a facut un gard de metal cu o muchie pe care melcii nu o pot invinge, si desigur ca tine asa melcii departe! Aici costa insa ffff mult asa un gard si de aceea este mult mai comod sa caut "inlocuitori" mai rezistenti. Dar totusi, nu-mi pot imagina viata fara leusetan, ma ambitionez mai departe! Dar totusi ceva trebuie sa manance si melcii,asa ca.... Si desigur ca stie bunul Dumnezeu cel mai bine de ce ne trimite atatia, poate intr-o zi le-om vedea si rostul.
      Iti doresc si eu si tie multa sanatate si numai bine,
      mimi
      PS Rosiile nu se strica pe pamant (fac de mai multi ani si asa), stau pe racovina si pamantul le tine cald. Aici ecologistii 100% nici nu le uda (e insa f. rar necesar aici...), le lasa sa se descurce singure. Si uite cum se pot planta cartofii, anul acesta incerc si eu, va povestesc mai la toamna ce iesi: http://vimeo.com/40055920

      http://vimeo.com/40076825

      Ștergere
  9. Draga Mimi,

    Locuiesc si eu in Belgia si am o problema cu plantutele mele din ghiveci. Am sadit seminte de busuioc romanesc (de la mama), a crescut cam de 3-4 centimetri, insa a inceput sa ingalbenesca si sa se ofileasca deja. Il ud cam o data la 2 zile si il tin afara, pe pervaz, ca nu am deocamdata nici balcon si nici gradina. Oare o fi din cauza frigului si vremii capricioase de aici sau gresesc eu altundeva?

    Multumesc mult pentru raspuns.

    Cu drag,
    Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baga-l imediat in casa, ca de la asta i se trage. Si eu am scos si am bagat iar in casa ghivecele cu busuioc in primavara asta de cel putin 10 ori. Cum se face putin frig, cum paleste, saracul nu e planta tipica pt. Belgia....

      Ștergere
  10. Da Mimi, e foarte nasol cu invazia de limax. Am avut și noi melci dar nu limax ci din aceia cu cochilie, comestibili. Rostul lor? Păi mai în glumă, mai în serios, dacă vom începe să-i mâncăm noi pe ei cu siguranță nu vom mai simți nevoia să cumpărăm carne plină de hormoni de la magazin și nici ei nu vor mai putea extermina grădinile (practic vom mânca tot din grădinile noastre dacă au apucat ei să se înfrupte)! Vezi? Soluție bună pentru criză! Țăranii noștri se înghesuie să-i culeagă pentru export, sunt foarte bine plătiți la kilogram, dar repet: melcii comestibili! Când vine vorba de limax (care e toxic), treaba stă rău și poate numai varianta cu gardul mai rămâne, pentru că din punctul meu de vedere, dacă stropesc grădina cu otrăvuri mai bine fac cărare pe traseul până la piață decât să mai muncesc, că doar e plină piața de legume stropite cu otrăvuri, gata muncite de alții!
    Ca să revin la legumele tale, presupun că rezolvi cultura de condimente tot la ghiveci. Noi aici avem mai nou probleme cu mana, plouă cu soare și se ard plantele... Deh, asta e...

    RăspundețiȘtergere
  11. Am auzit ca pt evitarea melcilor puneau parul taiat de frizer.poate trebuie totusi protejat d eploaie Si am mai auzit ca se pune bere in recipiente seara si se aduna melcii beti dupa 1-2 ore... suna destul de urat. cred ca una din plantele amare era evitata d emelci insa nu mai stiu care. promit sa revin cand voi afla

    RăspundețiȘtergere
  12. Uitasem... mai merge impotriva melcilor sa pui crengute spinoase precum cele de mur, trandafir salbatic sau coacaz rosu

    RăspundețiȘtergere
  13. Te rog mult pune cand ai timp cateva poze si cu morcovii salbatici. Am auzit despre ei insa nu i am putut identifica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de info, numai ca aici coacazul rosu nu are spini, noroc insa ca sunt mai multe variante.....
      Poza cu morcovul salbatic si o poveste frumoasa aici: http://razeioana.blogspot.be/2010/06/rusinea-fetei.html?showComment=1344432494105#c7683782038094244691
      Frunzele trebuie sa miroasa exact ca frunzele de morcov normal, trebuie insa atentie sa nu se confunde cu cucuta!

      Ștergere
  14. Felicitari,pentru tot ceea ce faci pe blogul tau!
    Imi plac blogurile cu sfaturi/idei practice,cu experiente inedite,de unde ai ce invata/inspira.
    De cativa ani m-am apucat de gradinarit,multe le-am aflat pe parcurs,iar la ce spui tu in material am realizat si eu ca asa trebuie facut prin gradina si totul va fi mai bine.
    Anul asta am avut cateva fire de tomate iesite aiurea prin gradina,pe unele le-am urcat pe arac ca imi incurca cultura in care iesise,dar pe unele le-am lasat de capul lor si au fost destul de grozave,mai ales ca nu am avut grija lor,doar din cand in cand le mai udam.
    Pentru melci uite un mat.cu diverse metode faine de combaterealor
    http://nelucraciun.wordpress.com/2013/03/16/combaterea-melcilor-din-gradinile-organice/
    Eu am pus si rumegus printre plante si nu le-a mai placut melcilor sa hoinareasca pe acolo.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Mimi, vrea sa ma apuc si eu de gradinarit. Ai putea, te rog, sa-mi recomanzi niste carti/ autori de unde sa incep dpdv teoretic? Deasemenea, pentru cunoastea planetelor medicinale ce autori mi-ai recomanda? Multumesc si numai bine! Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Laura,

      In limba germana sunt ffff.multe, daca o cunosti spune-mi te rog ca sa-ti scriu recomandarile. Dintre cartile in limba romana ti-as recomanda sa incepi cu Heinz Erven: https://de.scribd.com/document/251312979/Heinz-Erven-Paradisul-Meu.
      Te imbratisez cu mare drag,
      Mim

      Ștergere