Seiten

marți, 3 mai 2011

Tartă (tort) de fructe - O reţetă simplă şi o sută de posibilităţi....

 Până acum nu am scris prea multe reţete de dulciuri, pentru că în realitate, nici dulciurile crude nu sunt cu adevărat sănătoase. Bineînţeles că în comparaţie cu dulciurile clasice, făcute din făină albă, zahăr şi  minunile din "laboratoarele de chimie" ale bucătăriei moderne (care sunt prezente în ORICE produs pe care îl cumpăraţi din magazinele normale), sunt mult mai bune, iar la urma urmei, toţi avem de câteva ori pe an ceva de sărbătorit, aşa că am început şi eu să le ofer copiilor în primul rând, ca soluţie de compromis, tot felul de dulciuri raw. Cel mai bine au "prins" tartele cu fructe, care pot fi preparate foarte bine şi în combinaţii mai uşor digerabile. Ca regulă generală, ar fi bine să încercaţi să nu amestecaţi mai multe feluri de nuci sau seminţe, simplitatea rămâne în continuare varianta cea mai sănătoasă: cu cât reuşiţi să folosiţi mai puţine ingrediente, cu atât mai bine!! Eu personal, nici nu pot să mănânc toturile făcute în special după reţetele americane, pline de nuci de mai multe feluri, la care se mai adaugă şi grăsimi (unt de cacao sau ulei de nucă de cocos), iar apoi diferite feluri de fructe uscate şi miere sau alţi îndulcitori.... Se poate foarte bine şi altfel, chiar şi copiilor le-au plăcut torturile mult mai mult făcute aşa şi poate vă vor plăcea chiar şi vouă mai mult preparate mai simplu (oamenii cu grave probleme de sănătate trebuie însă  chiar să scoată complet din alimentaţia lor zaharurile, chiar şi pe cele naturale din fructe foarte dulci, fructe uscate sau miere!).
   Tort de fructe (principiile de bază, care se pot varia apoi dupa gustul propriu):
   Ingrediente:
   -blatul se face din părţi egale de nuci, alune sau seminţe înmuiate (cel mai bine se întrebuinţează alimentele care sunt cel mai bine suportate) şi fructe uscate (din nou alegeţi ce vă prieşte cel mai bine, după cum am citit în mai multe cărţi de specialitate, stafidele sunt cele mai recomandabile), la care se adaugă pentru obţinerea consistenţei dorite, nucă de cocos rasă fin (sau fulgi). Ingredientele se pot mixa sau se pot da prin maşina de tocat, aluatul astfel obţinut se presează apoi cu mâna în forma dorită.
   -crema o fac din banane foarte bine coapte mixate (la tarta cu căpşuni mixez şi căpşuni), iar la prăjitura cu mere sau pere, o fac din mere, respectiv pere rase, care se amestecă apoi ori cu puţine stafide ori curmale sau smochine înmuiate şi mixate (dacă vi se pare crema totuşi prea lichidă, puneţi şi nişte seminţe de chia). Ca mirodenii, eu  nu folosesc decât vanilie rasă şi scorţişoară (la mere şi pere). Şi credeţi-mă că nu este necesar să mai adăugaţi miere sau alţi îndulcitori. 
   Şi uitaţi cum pot arăta diferite torturi, în funcţie de sezon: 
Tarta de capsuni
Tort cu struguri, mandarine si "chipsuri" de ciocolata (reteta mai jos).
Tarta de mere

Tarta de pere a fost asa de buna, ca pana am pus eu mana pe camera, ramasese numai aceasta felie!!



Am făcut aluatul şi doar din seminţe de susan, stafide şi nucă de cocos, cu siguranţă veţi descoperi singuri, care variantă vă "pică" vouă cel mai bine sau vă place cel mai mult. Poftă bună!
 
 False chipsuri de ciocolată
 
 Sunt gata în 2 minute şi sunt nemaipomenit de gustoase (astfel încât se iscă chiar şi ceartă din cauza lor!).
 
 Se tăie o banană foarte coaptă (bananele se mănâncă atunci când AU pete negre, abia atunci sunt cu adevărat coapte - aşa le consumă toate popoarele din ţările tropicale - şi nu cum am mai citit pe câteva bloguri, că nu  mai sunt bune dacă au deja pete!!!) în felii subţiri, care se "tăvălesc" apoi prin cacao sau carob. 

24 de comentarii:

  1. mmm..salivez..pana si eu care nu mai consum dulciuri crude de grasimi+carbohidrati..
    Oricum, dulciurile acestea simple sunt de preferat (si cred ca digestia e de acord) tuturor torturilor raw vegan in care se combina uneori haotic si din abundenta nuci, seminte, uleiuri, fructe uscate si fructe crude.
    Aspectul nu este mai prejos decat acestea din urma...felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tortuletele!
    Eu deja renuntasem sa mai incerc,dupa ce am dat gres cu 2 retete de tort.
    Dintre dulciurile raw mi-au placut doar bomboanele gen Rafaelo si un tort cu cocos ale Ligiei.
    Propunerile tale arata provocator.Voi incerca si eu din nou.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce de bunatati ai tu aiceaaa!! Mimi, multumim frumos ca ne delectezi cu asa ceva. Eu dupa ce am incercat un tort raw si nu mi-a iesit, m-am lasat. Am momente cand sunt mai consecventa insa de data aia am transformat blatul neascultator in altceva si l-am mancat asa.
    Apropos am facut pestoul de leurda inainte sa merg la spital cu copiii, dar nu mai gesesc pozele in calculator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Gabriela,
    E grozav ca reusesti sa te abtii, si eu incerc sa mananc cat mai putine dulciuri (nici nu-mi priesc deloc), am incercat sa gasesc asa o cale de compromis.....
    Draga Angy,
    Nici mie, nici copiilor nu ne-au placut cele mai multe reteta incercate, si asa "ne-am intalnit" cumva cu totii la reteta simpla fara grasimi, chiar si copii hraniti conventional (vizitele copiilor mei) au mancat din aceste torturi cu placere!
    Draga Sakura,
    Eu amestec parti egale de nuci (seminte sau alune) inmuiate cu fructele uscate inmuiate (le dau prin Green Star, inainte le dadeam prin masina de tocat) si dupa aceea potrivesc consistenta compozitiei cu fulgii fin macinati de nuca de cocos (ca sa asculte).
    Pacat ca nu gasesti pozele (si mie mi s-a intamplat de nu stiu cate ori). De ce ati fost la spital, sper ca nu a fost nimic grav???

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine, ce ma bucur ca ai postat retetele acestea! Saptamana viitoare e ziua mea si vreau sa-mi sochez prietenii cu prajitura raw si nu prea aveam de unde sa ma inspir. Multumesc mult! Si-ti mai multumesc si pentru faptul ca eu , fara sa citesc pe undeva , intuitiv, am ajuns la concluzia ca mai putine ingrediente inseamna mai sanatos.
    Sa traiesti 1000 de ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere si tin pumnii! Iti doresc o gramada de ani buni si frumosi!
    La multi ani!
    Cu drag,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  7. Am facut cipsurile din banane.....oau !!!(altceva mai admirativ nu pot sa spun). In week end am in program tortul. Eu sunt o mare amatoare de dulciuri si observ ca de cand mananc hrana vie cam 60%, adica de vreo saptamana, pofta mea de dulce s-a diminuat. Nu a disparut, din pacate, asa ca am mai mancat cate o napolitana - doua, dar cipsurile astea sunt exact ce-mi trebuie. Curios este faptul ca eu nu sunt o mare amatoare de banane. Nu mananc decat rar, pentru ca uneori mi-au dat arsuri pe esofag, asa ca le-am evitat.
    Sa vezi ce mi-a zis sotul meu aseara, in timp ce manca orez de legume, dupa o reteta raw.z : de cand mananca mancare din asta, nu-i mai vine sa manance mancare gatita. Eu, am ramas masca, ma uitam la el si nu-mi venea sa cred. De abia astept sa vad ce va zice diseara cand va manca ce i-am pregatit (paste pappardelle marinana si cipsuri dupa reteta de mai sus).

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Irena,
    Ai un sot minune, e mare lucru daca trage si restul familiei in directia ta, iti va veni totul mai usor... Eu din pacate, in propria mea familie nu prea am avut succes, ai mei parinti, de abia acum, dupa ce am fost in vara acesta la Nelly Reinle-Carayon au mai inceput sa-si faca mai multe ganduri si sa-si prepare chiar singuri cate una alta...
    Va doresc la amandoi o pofta mare de tot,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, Mimi. In seara asta am facut paste pappardelle marinara, asa cum am spus mai sus. Sotului meu i-au placut foarte mult, mie mai putin. Am mancat, dar nu cu placere. Le lipsea consistenta, sau nu stiu ce. E adevarat ca nu am pus sare, dar eu nu prea pun sare in mancare. Nu am fost deloc incantata. In schimb, asa cum spuneam, cipsurile din banane cu praf de cacao au fost minunate. Sa vad maine ce gatesc pentru cina.
    Dimineata fac suc pe care il bem amandoi, si eu si sotul meu. Astazi am pus cam mult morcov si am simtit usoare arsuri pe esofag, asa ca voi reveni la sucul meu de grapefruit cu lamaie si struguri/mere. La pranz, nu prea mananc, sau daca o fac, mananc mancare obisnuita. Seara este doar cu hrana vie si fructe. Asa fac cam de o saptamana si ma simt foarte bine. Am inceput sa-mi cumpar diverse: curmale, seminte de floarea soarelui crude, fulgi de drojdie inactiva, arahide, migdale crude, ulei de masline presat la rece, ulei din seminte de strugure, seminte de in, de susan. Mai am multe de cumparat, dar, toate pe rand. Un deshidrator mi se pare un vis, dar este mult prea devreme pentru asa ceva si este si cam prea scump.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Irena,
    Daca te consoleaza, nici eu nu am deshidrator....
    Mult succes, mi se pare programul ales de tine f. bun, as dori numai sa-ti amintesc sa nu uiti cumva de frunzele verzi (fie ca le pui in sucuri, smoothies, salate sau mancare gatita)!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mimi,
    Intr-adevar, frunzele verzi nu mananc decat patrunjel si marar. Ma si intrebam ce alt fel de frunze se pot manca si de unde le pot lua. Am inceput aseara sa citesc despre smoothies si cred ca o sa ma lamuresc. Ar fi o varianta frunzele proaspete pe care le gasesc la supermarket (spanac, rucola, tot felul de salate verzi). De exemplu, frunzele de telina sunt comestibile? Dar cele de ridiche? Pot combina frunzele verzi cu in sucul de fructe, sau trebuie sa fie doar suc de legume?
    Inca ceva. De dimineata mie mi-am facut un suc din grapefruit, lamaie, mar si cateva boabe de strugure, iar sotului meu i-am facut acelasi suc, dar am inlocuit grapefruit-ul cu morcov. Foarte gustoase combinatii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mea,
    Uita supermarketul, du-te la piata si probeaza crude toate frunzele care iti cad in mana: de loboda (o sa fii surprinsa de cat sunt de gustoase), de stevie (la mine in gradina iese iar stevia, banuiesc ca si la piata in Ro se gaseste iar), de ridichi, de morcov (cum f. bine ai intuit si tu singura), s.a.m.d. Asta vara eu am gasit o batranica la piata Titan care avea si frunze de papadie (a stat o gramada de vorba cu noi, a pupat copiii, de parca ne stiam de ani de zile...), daca il rogi cu un taran adevarat (nu pe un precupet vreau sa spun) o sa-ti aduca cu siguranta de la tara special pt. tine tot ce-ti doresti (si macris si urzici, etc.).
    Eu combin frunzele si cu fructe (acum am boala smoothie-ului din banana, 50 pana la 100 de boabe de catine, urzica, papadie, roinita si frunze de catina, este dupa parearea mea cea mai grozava bautura (aici si poza http://hrana-vie.blogspot.com/2010/11/de-toate-pentru-toti.html), dar eu nu am probleme, la tine poate va fi situatia mai delicata si va trebui sa descoperi, prin experimentari, combinatia care iti pica tie cel mai bine sau care ii place sotului cel mai mult...
    Pofta mare, sunt sigura ca iti va placea mult noua cafea!
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce idee buna mi-ai dat cu catina! Eu oricum folosesc catina cu putina miere cand sunt pe cale sa racesc, asa ca sunt obisnuita cu gustul. BUnica mea esra mare specialista in ceaiuri si ea culegea catina si o conserva simplu, in apa. Tinea toata iarna fara probleme. Dar cu o conditie: catina o culegea DOAR dupa ce a cazut prima bruma pe ea, pentru ca abia atunci ea avea toate elementele care o faceau atat de sanatoasa. Cand vad in piata din luna august catina culeasa, imi vine sa plang pentru risipa. Catina se culege in octombrie pentru a fi folosita terapeutic. Bunica mea invatase aceste lucruri de la strabunica mea, asa ca anii de experienta au contat foarte mult. Am o multime de lucruri de povestit despre bunica mea si ceaiurile ei extraordinare. Din pacate, am evitat sa invat adevarata arta a ceaiurilor din plante de la ea. Eu nici nu puteam sa le culeg cum o facea ea. Stia cand se culege fiecare planta, cum se usuca s.a.m.d. Eu am invatat doar ce mi-a ramas in memorie, dar, din pacate, foarte putin si nu lururi tehnice.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mimi, spune-mi te rog, tu de unde te aprovizionezi in Germania? Noi ne-am mutat aici de curand, nu stam prea bine nici cu limba, imi poti recomanda vreun magazin sau vreun site de unde sa ne aprovizionam? Iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Iulia,

    Eu cumpar direct de la tarani bio, pe care ii cunosc eu personal, nu stiu in ce zona locuiesti, eu am stat in apropere de Trier, pt. ac. zona am multe adrese. Am mai cumparat si de la dm, dar nu au produse de calitate dupa parerea mea, de incredere sunt: Orkos, Nelly Reinle-Carayon www.rohkoestlich.com si www.vitakeim.de.
    Multa sanatate si numai bine,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Mimi,
    Datorita tie am devenit vegetarieni - familia mea mananca fara carne si eu ma lupt sa scot si lactatele. Am incercat sa trec direct la raw sau partial raw insa imi era foarte rau cred datorita crizelor de dezintoxicare (nu stiu sa reduc toxinele... daca aveti cumva idei/sugestii pentru detoxifiere mai blanda pentru cei ca mine ar fi mai mult decat binevenit). Apoi a venit iarna si am mancat mai putin raw pentru ca nu mai este piata la noi iarna.In final ideea era ca dorim mult sa iti multumim. Suntem mult mai fericiti de cand mancam vegetarian si mai moderat. Familia mea e mai blajina si nu mai sunt certuri aprige ca in trecut

    RăspundețiȘtergere
  17. Iti multumesc mult de tot pentru schimbarea pe care o aduci in lume. Mie mi-ai dat putere si curaj. Si de cand am devenit vegetarieni suntem mai feirciti

    RăspundețiȘtergere
  18. Mimi, cand ai timp pune si ceva sugestii de combinatii de nuci/seminte la blaturi care ti-au placut mai mult. Eu sunt total zero in bucatarie si nu prea am curaj sa fac experimente mai ales ca familia mea este cam importiva mancarii raw - mananca maxim un fruct crud pe zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinatia de blat cea mai gustoasa, si culmea cea mai ieftina, este dupa parerea mea din nuci romanesti inmuiate si stafide. Si laptele din nuci romanesti este mult mai bun ca cel de cajou sau alte nuci de peste mari si tari!

      Ștergere
  19. Draga mea,

    Iti multumesc mult, astfel de mesaje ma bucura, nu pt. ca ma lauda, ci pt. ca ma misca deosebit de tare, dorinta din spatele mesajului, de a-si imbunatati viata proprie si a familiei, dorinta de a-si lua viata in prorpiile maini!
    Ma bucur ca te-ai hotarat sa incerci si altceva (la urma urmei, toti am mancat pana la un anumit moment "normal" si toti avem problemele personale de sanatate!), sa stii ca pana acum, cei mai multi dintre oamenii care s-au hotarat sa-si schimbe viata, au fost multumiti, pana acum nu mi-a scris nimeni sa-mi spuna: am mancat hrana vie consecvent 2 saptamani si m-am imbolnavit, din contra multi (de fapt multe) dintre cele care incearca serios acest mod de viata, sunt cuprinse de un entuziasm atat de mare, incat incearca sa de ala randul lor mai departe adevarul despre beneficiile unui mod de viata natural (cel mai frumos exemplu este Irena http://irenadima.blogspot.com/).
    Cu familia e complicat, ce sa-ti spun, ai mei tot mananca carne din cand in cand, iar daca ajung undeva unde sunt "tampenii" de mancare, nu-i mai opresti.... E greu in conditiile in care ceilalti sunt altfel, asa cum i-a spus prietena fetitei mele: "Voi aveti mereu o mancare atat de ciudata, va faceti pana si painea singuri in loc sa o cumparati!"
    Timpul le rezolva pe toate (intr-un fel sau altul), eu m-am hotarat sa-mi vad de treaba si ... om trai si om vedea!
    Iti doresc mult spor si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  20. Doamne, ajuta!
    am pregatit tortul asta ieri, vroiam ceva de post mai intai, iar al doilea criteriu a fost sa mananc ceva curat. si a iesit ceva fain, am mai improvizat pe ici pe colo pentru ca am nelinisti culinare. si anume, in blat am adaugat curmale (hidratate si ele) si cateva agrise, peste blat am pus un strat fin de unt de arahide (amestecat in prealabil cu nitica miere si pudra de roscova) si apoi, ultimul strat, crema de banane (potrivit solicitarii copilului) amestecata cu nuca de cocos pt sporirea consistentei. nu m-am putut abtine sa nu "imprastii" peste crema de banane o lingurita rasa de pudra de roscova si o mana de merisoare maruntite. rezultatul s-a bucurat de succes!
    multumiri pt inspiratie! te urmaresc nu de multa vreme si-mi face foarte bine la suflet. citesc si dincolo, pe blogul dedicat dnei ibrian.
    iti multumesc si-mi esti pilda. Dumnezeu sa vieze in inima ta, pururea!
    stefania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Stefania,
      Cu placere, iti multumesc tare mult pt. vorbele minunate si eu si-ti doresc toate cele bune!
      Cu tot dragul,
      mihaela

      Ștergere
  21. Buna ziua,
    Multumesc pentru aceasta reteta, dar si pentru alte articole de pe blog care m-au ajutat foarte mult. Am facut tarta de capsuni, a iesit foarte gustoasa, as vrea insa sa va intreb: atunci cand taiati tarta, nu curge crema? Desi am pus si seminte de chia, eu asa am patit, cand am taiat tarta, o buna parte din crema a curs. Pentru noi nu a fost o problema, am mancat-o oricum, ma gandesc insa in cazul in care am sa o fac si pentru musafiri, atunci va fi mai important si aspectul.
    Multumesc inca o data si va doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere! Mai pune-i si ceva ulei de cocos sau fulgi de cocos casa o faci mai tare si atunci nu mai curge.
      Si eu iti doresc numai bine si spor in toate!

      Ștergere