Seiten

duminică, 14 noiembrie 2010

Mustar si maioneza vegana de mustar

Am promis de mai multe ori ca scriu despre maioneza de mustar si uite ca ajung de abia acum sa recuperez. Eu in principiu nu uit, am inca o memorie buna, dar sunt mult mai multe lucruri pe care doresc sa le fac, ca lucrururile pe care POT sa le fac, problema timpului este din pacate si la mine majora....De aceea daca ati intrebat ceva si eu nu am raspuns, mai scrieti-mi pur si simplu inca o data....
La inceput eu nu am avut probleme cu aceasta maioneza, de aceea mi-a parut tare rau, ca unor fete dragute care au incercat-o, nu le-a iesit bine, intre timp am insa si eu chiar mai multe rateuri la activ, trebuie respectate  cu strictete regulile de la maioneza obisnuita (amestecat intr-o singura directie, ingredientele sa aiba aceeasi temperatura, uleiul picurat si nu turnat, etc.), rabdarea si timpul fiind cerintele absolut necesare pentru reusita (de aceea este pentru mine numai ceva de zile mari)....
Maioneza vegana
Ingrediente:
-1-2 linguri de mustar;
-zeama de lamaie;
-ulei presat la rece;
-usturoi, verdeturi si alte condimente care va plac voua (eu nu mai  pun sare, pentru mine este suficienta sarea din mustar, adaug insa cu pasiune usturoi, patrunjel, marar si frunze de ceapa verde).
Eu pun intr-un castron mustarul si-l amestec cu o lingura de lemn cu uleiul pus picatura cu picatura, mai tarziu alternez zeama de lamaie cu uleiul (daca se pune prea multa zeama de lamaie iese un sos si nu mai rezulta o maioneza care sa stea teapana, mi s-a intamplat si treaba aceasta, dar dupa ce se amesteca de exemplu cu ciupercile sau cu fasolea incoltita sau cu salata de cruditati, tot nu se mai vede, iar gustul este la fel de bun!!!).

Pentru cei care nu vor sa cumpere mustar din comert, acesta se poate face foarte usor si in casa (are insa un pic alt gust si alt aspect), si doar asa aveti marele avantaj, ca si stiti cu exactitate ce mancati..... 


Mustar de casa


Ingrediente:


- 4 linguri boabe galbene de mustar (cautati un soi mai putin iute!) sau faina galbena de boabe de mustar;

- 1 lingura de miere naturala, sirop de agave sau alt indulcitor care va place;

- 4 linguri otet de mere nepasteurizat;

 - optional o  lingura de ulei de masline;

- optional, dupa reteta minunatei Mimi Kirk, putin praf de curcuma;

- 1 varf de cutit de sare, eventual putin piper si apa (cantitatea variaza in functie de consistenta dorita).


Se amesteca faina de boabe de mustar cu 2-3 linguri de apa si se lasa 10 minute sa se "traga". Daca folositi boabe de mustar, acestea se inmoaie cel putin 12 ore in apa. Mimi Kirk are si ea in cartea "Raw around the World" o reteta de mustar, in care inmoaie boabele de mustar nu in apa, ci in otet de mere (ea le inmoaie 24 de ore, eu am pus cateva ore in apa, le-am spalat si apoi in otet de mere). Am incercat ambele variante si trebuie sa recunosc ca varianta cu otet este mai buna! 

Se adauga mierea, otetul, sarea, si piperul si apoi uleiul si se freaca ca maioneza. Se pune intr-un borcan cu capac si se consuma dupa 2 zile (unii spun ca trebuie consumat de abia dupa 2 saptamani, vedeti si voi ce va place voua cel mai mult), se poate pastra la rece in frigider 2-3 saptamani.

12 comentarii:

  1. Daca zici ca maioneza de mustar se prepara ca cea de ou, poate iese bine daca incerci sa o prepari asa :

    http://www.youtube.com/watch?v=dC4C0JbMeHY

    RăspundețiȘtergere
  2. Pozele arata minunat! Trebuie sa incerc reteta asta. Am mai incercat odata o reteta tot cu faina de mustar si n-a iesit deloc. Ceva am facut gresit atunci insa nu stiu ce. Sper ca aceasta-mi va iesi. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu fac de multe ori aceasta maioneza si imi iese de fiecare data pentru ca in loc de lingura de lemn folosesc telul. E foarte buna aceasta maioneza

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am facut mustarul dupa aceasta reteta dar dupa 2 zile a devenit foarte iute cu toate ca atunci cand l-am preparat era dulceag, foarte bune! Nu stiu ce am gresit! Nicoleta , Constanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai pui o lingura de miere si se indulceste daca e prea iute mustarul

      Ștergere
  5. am preparat acest mustar urmand cu strictete ingredientele si cantitatile.sunt insa nemultumita de rezultat :( compozitia este piscacioasa, nu iute; asta chiar si dpa 3 saptamani..e normal?

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Nicoleta si draga Kinga,

    Nu stiu de ce isi schimba gustul asa de tare si se face la voi asa de iute, ma gandesc ca are legatura cu faina de mustar folosita. Imi pare tare rau, poate ca ar mai trebui marite cantitatile de dulce si de acru si de ulei daca aveti voi in Ro poate un soi de boabe de mustar f. iuti.... Am sa mai incerc si eu sa experimentez pe marginea retetei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pt raspuns! Buna idee; am sa maresc cantitatea de miere, otet si ulei.
    Revin cu rezultatul! Daca iese bun am sa-l numesc, in casa, mustar "Mimi" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua buna tuturor,
      Am citit(nu probat, inca)ca iuteala se diminueaza daca inainte de a le face faina, lasam boabele de mustar in apa , peste noapte.
      Draga Mimi, exista urzici ce nu se pot folosi in alimentatie? Locuiesc cu familia intr-un loc unde nu se pune pret pe ceea ce ofera natura, si, unde abia dupa un an si jumatate am descoperit niste palcuri de urzicute. Arata ca ale noastre, am rontait o frunza- are acelasi gust, inteapa la fel, dar , sub frunzulite, au niste moturi cu brobonele(inflorescente) albe...cumva diferite de ale noastre. As dori sa i le ofer piciului nostru(4 ani) , dar am mare bevoie de parerea specialistului:).
      Multe multumiri, Otilia

      Ștergere
    2. Banuiesc ca vorbesti de urzica moarta alba.... Urzica nu poate fi confundata cu nicio planta otravitoare, e una dintre cele mai sigure plante. Toate urzicile moarte sunt comestibile, dar au un alt gust (mie nu-mi prea plac) si NU urzica!!

      Ștergere
  8. Ziua buna, tuturor,
    Am citit(nu probat, inca)ca iuteala se diminueaza daca inainte de a le face faina, lasam boabele de mustar in apa , peste noapte.
    Draga Mimi, exista urzici ce nu se pot folosi in alimentatie? Locuiesc cu familia intr-un loc unde nu se pune pret pe ceea ce ofera natura, si, unde abia dupa un an si jumatate am descoperit niste palcuri de urzicute. Arata ca ale noastre, am rontait o frunza- are acelasi gust, inteapa la fel, dar , sub frunzulite, au niste moturi cu brobonele(inflorescente) albe...cumva diferite de ale noastre. As dori sa i le ofer piciului nostru(4 ani) , dar am mare nevoie de parerea specialistului:).
    Multe multumiri, Otilia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt. info, exact asa este, boabele inmuiate sunt mult mai bune!

      Ștergere