Seiten

marți, 3 august 2010

Helianthus tuberosus sau topinambur, măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc, pere-iernatice

Tocmai m-am intors din Romania, unde am vazut ca topinamburul este acum in floare. Este o planta extraordinara, de  aceea deschideti ochii mari de tot si retineti bine locurile unde vedeti aceasta planta, recolta incepe din luna octombrie si tine pana in martie-aprilie (atata timp cat nu e solul inghetat). Din radacina de topinambur se pot face niste salate de iarna, foarte satioase si usor de preparat. Se rade pur si simplu topinamburul impreuna cu morcov, telina, radacina de patrunjel (sau alte legume, dupa gustul fiecaruia), ceapa, se adauga o maioneza vegana si se obtine astfel o salata de cruditati fantastica!
Eu am avut ani de zile topinambur in gradina, intr-un colt unde nu batea deloc ploaia si de aceea nu crestea nimic altceva. Ii admiram florile superbe, dar ca se mananaca ceva de la el - habar n-am avut asa de mult timp!! Este o planta foarte putin pretentioasa, de o frumusete rara, care inmagazineaza in radacinile ei tot soarele verii eu nu mi-as mai putea imagina gradina mea fara ea.
Helianthus tuberosus sau topinambur, măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc, pere-iernatice, este o plantă din familia Asteraceae. Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc tuberculii subterani. Topinamburul este o plantă perenă, care are o tulpină ierboasă ce poate atinge o înălţime de 3 m, partea vegetativă a plantei se uscă toamna. Primăvara răsare din nou din tuberculii subterani, planta are frunze alungite păroase, flori galbene ce ating diametrul de 8 - 10 cm (sursa Wikipedia).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Tobinambur1.jpg
Fișier:Sunroot top.jpg

37 de comentarii:

  1. wow! asta e faimosul topinambur? cred ca si bunica avea in gradina....am auzit multe despre el aici in piemonte.....nu stiam ca se poate manca si crud......si nici ca asa arata florile....sarumana de informatie!!!!o sa casc ochii prin zona.....sau macar voi incerca sa cumpar sa vad ce gust are....

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca il avea bunica ta in gradina, de abia anul asta am remarcat si eu cat de mult topinambur creste in Romania!
    Nu are un gust propriu foarte puternic, in amestec nici nu se mai simte, dar e f. sanatos, hranitor si satios. Iar florile sunt o nebunie....
    Acum trebuie adunate semintele de urzica, deci treci la treaba, draga mea Delia (o sa scriu zilele urmatoare mai pe larg)!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bune ai revenit. Sper ca ai mancat de toate, cu gust de "acasa".
    Cred ca din asta crestea in Suedia, peste tot, si mai ales prin tufele de zmeura. O sa ma uit mai bine pe poze.Erau asa de frumoase florile. Zmeura am mancat, dar de flori habar nu am avut ca puteam sa le smulgem. La ce preturi erau acolo, ne-ar fi prins bine o salatica gratis...hi,hi!
    La noi merge din ce in ce mai bine "convertirea", carnita, sfanta leguma, nu a mai mancat nici sotul decat o data pe saptamana, in rest ne "curatam" cu pepene, prune,pere si multe legume.Iar diminetile sunt pline de tot felul de fulgi. Ne-a disciplinat si pe noi bufetul suedez.
    Multe salutari moldovinesti.GDC

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine te-am regasit! Pacat ca nu ne-am vazut, poate data viitoare....In Germania e plin de topinambur, dar aici nemtii nu-l prea apreciaza (numai cunoscatorii), ei il combat chiar, deoarece se inmulteste f. tare!! Dar nu ti-ar fi folosit prea mult in Suedia, chiar daca ai fi stiut deja, pt. ca tuberculii sunt f. mici inca (dar se pot manca totusi si frunzele tinere sau florile - nu intra insa in categoria f. gustoase). Si frunzele de zmeur se pot manca si sunt f.f. sanatoase, din pacate nu sunt chiar asa de gustoase (nu sunt zemoase deloc).
    Felicitari pentru toate schimbarile pe care ai reusit sa le faci, e mare, mare lucru!! Te pup cu drag si-ti tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Azi am facut performanta de "a cara", pana la un taxi, o sacosa imnesa, plina cu de toate din piata, inclusiv doi harbujei, de 10 kg. Si nu am rezistat sa nu-mi iau din Selgros niste paine neagra,neagra, din "Jajama" (asa spunea printesa cand era mica pt. Germania)si niste painite uscate, care aduceau cu Wassa suedeza!
    Si am papat Gazpacho, sper ca am scris bine, pt. prima oara! Numai cu minunatii proaspete ne alintam!
    Astept toate surprizele care ni le pregatesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bubulina Gospodina poti sa faci Gaspacho si din pepene rosu.......

      Ștergere
  6. Buna, vreau sa achizitionez seminte de topinambur intentionez sa cultiv anul ce vine o suprafata de 5000 mp cu aceasta planta.daca stiti creo firma care comercializeaza astfel de seminte va rog scrieti-mi pe mail alexandru.riza@yahoo.com multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai fetelor,astia sunt napi,asa se numeste planta.Se inmultesc prin tuberculi,de nu mai scapi,adata plantat.
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand eram mic , de vreo 7 ani si mai apoi pana la 49 de ani de cate ori ma duceam pe malul apelor cautam aceasta planta si tuberculii ei. sunt grozavi si iti tine de foame si sete asa ca mai uitam sa ma duc acasa in copilarie sa mananc si mai bine ramaneam la scaldat, asta in vacante. asa ca pe ei dragilor ca eu o stiu de mic

    RăspundețiȘtergere
  9. cultiv napul de vreo 15 ani,pentru porci si mai apoi pentru iepurii de casa..se poate consuma ca atare salata si eu personal am facut niste muraturi excelente ..poti sa le faci si toamna si primavara cind se recolteaza daca intereseaza pe cineva reteta sa scrie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intereseaza reteta de muraturi.Cum sa iau legatura cu dv.?

      Ștergere
    2. ma intereseaza reteta ,cum pot lua legaturacu dv.?

      Ștergere
  10. De curand ne-am mutat la casuta si am plantat de-a lungul gardului napi! Dupa ce i-am plantat, cate un tubercul la 30 cm, am citit ca trebuia cate un cuib de 3-4 tuberculi. Mai am ceva tuberculi.. ce sa fac? Sa ii plantez in cuiburi? De asemenea as dori toate retetele cu napi, inclusiv de muraturi, suna delicios! Multumesc!
    Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa pui si restul, dar ei se inmultesc de la sine si asa, nu e absolut nicio problema!

      Ștergere
  11. Ptr cei interesati sa achizitioneze topinambur incercati si aici http://topinamburhelianthustuberosus.blogspot.ro/2011/09/vand-napi-topinambur.html

    RăspundețiȘtergere

  12. In Italia cresc pe malurile raurilor si prin gradini parasite. Infloresc in septembrie. octombrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Topinamburul este omniprezent in aproape toata Europa, doar ca lumea nu-l mai cunoaste si nu-l mai baga in seama....

      Ștergere
  13. Bine ca este vandut sub forma de pastile (supliment alimentar) pentru continutul bogat in inulina... Era cat pe ce sa-mi comand pastilele cand am vazut pe internet o poza cu planta si mi-am dat seama ca o am in gradina :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate, lumea se lasa din pacate prostita pe fata! Ce sa-i faci, fiecare doarme precum isi asterne....

      Ștergere
  14. M T ROG PE CINEVA CARE A CONSUMAT DULCEATA SI CE REZULTATE A AVUT .MA INTERESEAZA PENTRU TENSIUNE SI DIABET .ASPEPT INFORMATII CARE SUNT PRETIOASE PENTRU MINE . SUNT SI PASTILE? VA MULTUMESC










    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dulceata are cum sa fie buna in cazul diabetului!! Nici pastilele nu sunt recomandate (decat de cei acre castiga bani multi de pe urma lor!), trebuie cautat sa se consume in stare proaspata. Pt. diabetici, dar de fapt pt. ORICE afectiune, recomand intotdeauna ac. film, solutia vindecarii e la indemana oricui: http://www.youtube.com/watch?v=GL_YOYSK5TU

      Ștergere
  15. aici (belgia) este topinambur,insa doar in cateva magazine micute nu de "grande surface" si desigur si in magazine bio.

    noua ne plac insa cruzi (am incercat si fiert da nu ne place gustul). insa am constatat ca da flatulenta! sau o fi in functie de persoana?!

    uite c-am vazut iar, sa cumpar.nu stiam ca astia-s de fapt napii.

    si-am mai vazut ieri radacina de cerfeuil, venita din franta.sa vad ce-i cu ea si-apoi cumpar.
    mai nou au inceput sa aduca si radacini de patrunjel, ca de-asta nu vezi neam, niciunde.

    acu ma tot uit pe articolele despre plante. m-am hotarat sa-nvat temeinic, incep cu ce cunosc, ce am in gradina, ce vad pe-aici pe camp, deal, padure si-apoi desigur daca vreo planta mi-atrage atentia si-o tin minte ma interesez sa vad ce si cum.pacat ca-s cam haotica.
    asa am descoperit fumarita care se pare ca e f folosita in cosmetice si chiar cure interne ptr ten cu conditia sa nu depasesti zece zile ca apoi exista risc de anemie. problema e cu site-urile, cartile despre plante ca nu contin aceleasi informatii,sau se contrazic!

    de ex aici toti sunt convinsi ca gutuile se mananca fierte!cand am zis in piata ca le cumpar ca sa le mancam asa crude, s-au crucit!

    la fel de urzici, s-au crucit ca culeg urzici sa le mananc.de ceva ani insa exista o ferma unde se cultiva urzici, se vand nu zic la un pret de-ti vine rau, si fac tot felul de produse pe baza de urzici.

    de papadie au auzit mai toti, asta nu-nseamna ca n-o considera "buruiana" si fac orice s-o extermine! si-i asa de frumoasa!

    acu o-ntrebare, cum speli plantele?
    cele pe care le consumi imediat, sa zicem urzicile, patlagina,etc le speli sub jet de apa sau de ex le tii in apa cu otet vreo cinci minute zece, apoi clatite bine? gradina mea e plina de pisici, ale mele, ale vecinilor, sau asa fara stapan (care-si marcheaza desigur teritoriul unde le vine), soricei (ce scumpi sunt), si mai nou si sobolani(n-am vazut decat unul mare cat o palma barbateasca mort saracul) personal, le tin in ceva apa cu otet.

    plantele destinate uscarii, le speli inainte sau le usuci asa cum le-ai cules?

    a da ce mai vazusem aici sunatoare, ce fericita am fost cand am descoperit-o da frumoasa mai este (am pus la macerat in ulei, citisem undeva ca acest ulei e bun de pus pe ganglioni cand se umfla, plus alte intrebuintari, da nu tre sa te expui apoi la soare), sanziene, ptr care am o slabiciune (m-am indragostit de ele cand le-am vazut prima oara in romania acu vreo patru cinci ani la o doamna de vindea in fata cimitirului!asa de mult mi-au placut zic musai le cumpar ptr mormant si-mi iau si acasa),traista ciobanului (asta n-am vazut decat doua trei pe deal si vreo doua in gradina! anul trecut),maci,viorele,consoude -ne-am cunoscut anul trecut pana sa ma dumiresc ce e s-a dus, turita mare ciudat c-a aparut in gradina tot asa cateva fire,anul trecut (stau si ma-ntreb de aparitia lor n-o fi vreun raspuns la intrebarea mea legata de varice, ce sa fac?si vad ca se-ntrebuinteaza si la varice. anul asta ma pun pe treaba), benoît,ciulini si cred ca si pelin!plus multe altele, mauve,sau necunoscute mie.insa sunt restranse ca populatie, ici colo.

    ei acu tre sa-ti si multumesc pentru citire:)
    si raspunsuri desigur
    daniela

    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, draga mea,

      Taranul "meu" are si patrunjel-radacina si napi si morcovi cu pamant (adica nespalati) si multe lucruri bune de tot, trebuie sa gasesti neaparat pe cineva in apropierea ta, care sa mai fie legat de natura.

      Eu nu spal plantele din gradina mea, tocmai din cauza microrganismelor, abolut vitale, aflate pe ele, dar sigur ca aceasta este o decizie f. individuala. Oragnsimult uman are in si pe el mai multe bacterii decat celule, datorita unui prieten antropolg mi-am facut multe ganduri pe ac. tema si m-am si documentat f. bine, si candva am decis sa ma mai las terorizata de teoria bacteriilor si virusilor (nicio alta fiinta de pe lumea asta nu-si spala, curata, dezinfecteaza, etc. hrana inainte de a o consuma). Si eu am si pisici, soareci, sobolani, arici, fazani, porumbei, ciori si multe alte pasaralele, melci, rame si alte mii de vietati de prezenta multora dintre ele nefiind absolut deloc constienta, eu am hotarat sa urmez exemplul celor de la Alianta pt. Sanatate din Germania, care mananca plantele nespalate de zeci de ani de zile si nu au nici viermi, nici alte boli letale. Dar asa cum am spus si mai sus, trebuie sa te informezi mai intai bine.

      Trebuie sa incerci sa iesi si din tiparul gandirii "planta x se foloseste la afectiunea Y" si atunci se consuma cantitati mari din planta respectiva. Sigur ca plantele pot avea o actiune benefica in cazul unei numite afectiuni, dar nu e niciodata suficienta simplul consum al unei SINGURE plante pt. a vindeca o boala grava. Si nicio planta nu mai e buna daca se consuma in cantitati prea mari, incepand de la exemplelel clasice urzica, papadie si leurda: masura este cheia in toate. Si consumand o paleta de plante (punand numai accentul pe o anumita planta), se reduce la minim riscul de a-ti aduce prejudicii organismului.

      Si se pare ca eaxct plantele de care avem nevoie, apar in jurul nostru. Pt. ceaiuri, tincturi, creme, eu recomand intotdeauna cartea Mariei Treben (e mai sus la carti, poti sa o citesti on-line).

      Nu stiu daca nu am uitat vreo intrebare, terbuie insa acum sa ma duc sa pregatesc sarmalutele d-nei Ibrian, caci azi merg la un raw potluck la Bruxelles https://www.facebook.com/events/427037970704823/....

      Numai bine,
      mimi
      PS trebuie neaparat sa ne intalnim, dupa vacanta de Pasti, sa gasim neaparat o zi sa vii la mine!

      Ștergere
  16. multumesc mult de raspuns,tot ce spui e de bun simt da de, cand ne-am rupt de natura, e cam greu sa ne regasim.nu imposibil, insa.

    deci o sa-mi urmez instinctul referitor la plantele care apar asa pe negandite in gradina, ma gandeam ca tre sa fie un semn, da partea rationala,ma cam lua in ras:)

    uf, cum de mi-a scapat raw potluck-ul? pot participa si persoane din afara sau doar cei care va cunoasteti, asa ca un schimb de experienta?!

    sunt sigura c-or sa le placa tuturor sarmalutele, na ca mi-ai facut pofta, ma uit pe retetele tale ca am ceva varza murata, trimisa!

    am si cartea mariei treben, de ani buni de zile, si chiar am facut din ea, sirop de papadie, sirop de patlagina, si cura cu ceai de coada soricelului (am aici in curte, o sa-ncerc sa mananc frunzulitele c-au aparut, cica-s bune asa crude, acu or fi mai bune ca-s de-abia aparute). de cand am facut acea cura, nu am mai avut nimic.

    iti urez un potluck reusit si plin de idei, noutati, schimb de experiente, cum ti-l doresti.sa ne dai vesti!

    mi-ar face mare placere sa ne-ntalnim.
    daniela


    RăspundețiȘtergere
  17. scrisesem mai demult dar cine stie ce-am facut si nu a aparut mesajul. oi fi apasat pe vizualizare in loc de trimitere:)

    am careta Mariei Treben, si o folosesc destul de des, de altfel cu ajutorul ei am inceput sa cunosc unele dintre plante.si tot datorita ei, am scapat de problemele ce le aveam doua saptamani ianinte de ciclu (sani umflati, durerosi, imi venea sa umblu dezbracata:)), cu ceai de coada soricelului care creste la mine-n curte (ce noroc).da sigur cum spuneai, si chiar cred aceasta, fiecarui om, o anumita/anumite planta/e.

    se pare ca frunzulitele de coada soricelului (la mine a aparut deja) sunt bune crude, in loc de patrunjel,etc. am gustat, pe moment cand musti, te-nteapa asa usor, da in clipa in care mesteci nu mai e nici o intepatura.

    ps am vazut o planta care seamana teribil cu stevia, sa ma interesez cum pot s-o recunosc mai bine.tu stii cumva?

    te las, o zi buna.
    cat despre intalnire, cu mare drag cand e posibil pentru toata lumea.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt in vacanta, asa ca pot sa raspund doar pe scurt de tot. Da, codita soricelului e comestibila, dar e destul de amara, daca pui prea multe frunze in salata sau ciorbe s-ar putea sa primesti palngeri.... Aici e raspandita o stevie de balta care nu e comestibila, dar nici nu e otravitoare.
    Vedem cum facem sa ne intalnim dupa vacanta, neaparat!
    cu drag,
    m

    RăspundețiȘtergere
  19. o fi asta! fiindca zona in care am vazut-o e aproape de un paraias!iar sus pe deal nu mai erau.si pe langa, mai erau niste flori superbe, daca ar fi dupa un site francez anemone de bois, tot asa mai mult in partea din zona paraului si ficaire, bun nu zic ca-s comestibile.doar ca le-am vazut, le-am placut si luat in poze.

    iar in curte creste o planta f interesanta, o sa-i fac poza sa-ti trimit, ca nu reusesc s-o identific,e f frumoasa.si mai am o planta imensa,acu nu stiu daca a fost plantata de fostii proprietari (si e perena) sau salbatica?!sigur i-am facut poze, daca dau de ea ti-o trimit, de nu fac alta cand o creste.seama na mult cu rumex obtusifolius,stevie de gradina?! oricum creste doar intr-un loc, bine daca pe-aici se tot tunde iarba, ce n-am vazut, si-apoi se plang ca nu-s pasari, insecte, una, alta, ce sa manance, daca toata ziua tund iarba!

    gata, te las. vacanta placuta
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  20. I se mai spune si "Nap", sunt foarte buni si murati. Am in gradina ^ ^

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce este mai interesant la napii astia este ca sunt plini de proteine ....lucru rar la o radacina..

    RăspundețiȘtergere
  22. pentru doritorii acestei legume delicioase am de vanzare napi topinambur incepand din octombrie 2014 3-4 tone de tuberculi pretul 5lei/kg contact hlk_benner@yahoo.com numar de telefon 0720182025

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua,as dori sa stiu daca si frunzele topinamburului sint comestibile.Stiu ca varianta sweet potato a englezilor este comestibila,dar este alta planta inrudita.Au si frunzele proprietati anticancer?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si frunzele sunt comestibile, dar sunt destul de aspre si dure. Eu refuz sa spun ca O SINGURA planta poate avea efect anticancer: caci cancerul este un proces mult prea complex ca sa fie suficienta pt. vindecare o singura planta! Dar sigura ca ORICE planta comestibila din flora spontana are in principiu efect "anticancer", caci ac. efect functioneaza de fapt cu totul altfel decat am crezut noi pana acum...

      Ștergere
  24. Ce inseamna planta cu masura? O mana de urzici pe saptamana e mult , e putin , e suficient?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. F. tare simplificat: legea de aur - nu se mananca fructe FARA frunze verzi. La FIECARE masa cca. 1-2 maini de frunze verzi.

      Ștergere
  25. Și pe mine m-ar interesa mult sa găsesc renumiții napi sau mar de pamant Cum se mai.numesc,am văzut ca sunt indicați la diabet.Natura ne oferă totul însă noi nu mai știm sa folosim beneficiile naturale și așa ne îmbolnăvim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Napul se gaseste in adevaratul sens al cuvantului pe toate drumurile, trebuie cautat numai. Daca nu ar fi mai mare daraua decat ocaua, as putea trimite eu din Belgia.....
      Mult spor si numai bine,
      Mimi
      Mihaela

      Ștergere
  26. Vand napi diferite cantitati relatii la telefon 0731668837

    RăspundețiȘtergere