Seiten

miercuri, 14 iulie 2010

Cel mai ecologic, cel mai ieftin si cel mai vechi "aparat de deshidratat" din lume: soarele!

Modelul acesta, inventie proprie, se numeste "Excalib(alcon) 2010" si este bineinteles ultimul model!

Lasand gluma la o parte, va spun sincer, ca mie imi pare tare rau, de fiecare data cand citesc, ca multe persoane nu se incumeta sa incerce hrana cruda, deoarece nu poseda multe din aparatele "necesare". Sigur ca e totul mult mai usor, daca folosim toate aceste aparate sofisticate, care costa insa  o gramada de bani, dar eu doresc sa va arat ca totusi lipsa lor, nu este o scuza pentru a NU practica hrana vie. Se poate si fara,  cel mai bine a demonstrat acest lucru doamna Elena Nita Ibrian, care a mancat crud  peste 60 de ani, reusind foarte bine si fara ajutorul tehnicii moderne! Si eu  mananc crud de 3 ani de zile si nu am nici aparat de deshidratat, nici storcator de fructe, nici cine stie ce mixer. Iarna usuc ori in cuptorul potrivit la 40°C si lasat cu usa putin deschisa, ori pe soba, ori pe calorifer, iar vara pe balcon la soare (tehnica practicata de mii de ani de foarte multe din popoarele lumii). 

8 comentarii:

  1. Eu i-am dat o idee sotului meu sa-mi faca o cutie cu capac, din sita de inox, care sa fie ferita de insecte si pe care s-o las la soare sau doar in umbra pe timp de vara. Ma gandeam sa-mi fac asa sun-dried tomatoes.

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine pe balcon nu prea sunt muste, daca vad ca vin eu pun un clopot de plasa deasupra (se gaseste de cumparat), dar e f. buna ideea cu cutia. Asa se fac in Israel si in alte tari calde rosiile uscate si probabil ca de aceea au si asa un gust minunat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu tot asa deshidratez: vara la soare pe un simplu suport, iar iarna pe calorifer sau cuptorul la minim cu usa deschisa! Simplu! Nu trebuie sa ai cine stie ce scule si aparaturi... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Angi, ma bucur ca tu demonstrezi mereu asa de bine ca se poate orice. Si cu minunata ta gradina de pe balcon si cu culesul din natura si cu uscatul si... ah, ar fi mult prea multe de enumerat. Esti o comoara!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate metoda asta nu este practicabila in Bucuresti, unde orice lasi afara se acopera imediat de praf.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniel, ai mare dreptate, la Bucuresti aveti o mare problema cu praful! Poate totusi ar merge cu un tifon des pus deasupra??

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa cum ti-am spus abia acum am ajuns aici cu cititul! Altfl nu te mai intrebam ce ustensile folosesti!
    De incercat incerc modelul tau de dehidrator la vara! Sigur merge la cat de mult soare e in Italia! Pe calorifer am incercat dar creste prea mult tempetratura cand porneste centrala iar dupa aceea se raceste de tot! Cuptorul poate fi setat doar la minim 160 grade celsius si chiar cu usa deschisa termometrul(nu din acela de camera) plasat langa urca linistit peste 40 grade transferabile in timp in toata bucataria! Asa ca impreuna cu bambino al meu eu mananc variantele de painici si turtite in varianta la pahar! Cu lingurita! Adica nedeshidratate deocamdata! Nu sunt la fel de aspectuoase dar la fel de gustoase! Dezavantajul e avantaj! Nu le pot consuma decat proaspete!
    Tot eu,
    Ana P

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte corect spus: dezavantajul e avantaj! Proaspat e oricum mult mai bun decat orice altceva!!! Si eu de ex. nu mai imi fac deloc paine, doar daca am musafiri sau am intalniri raw...
    Te pup cu drag, doarme copilasul-dragalasul??

    RăspundețiȘtergere