Seiten

marți, 1 iunie 2010

Un capitol important al medicinei alternative

Dr.med. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939)


Maximilian Bircher-Benner s-a născut la 22 august 1867 în localitatea Aarau din Elveţia. Din 1885 a studiat medicina la Viena, Dresda, Berlin şi Zürich unde îşi deschide la sfârşitul anului 1891, după terminarea studiului, un cabinet medical.
La vârsta de 28 de ani, dupa 4 ani de practicare a medicinii, se loveşte de un caz, care îi dezvăluie pentru prima dată, importanţa unei diete în tratarea bolilor: în cazul unei paciente de 30 de ani, bolnavă grav de stomac şi de constipaţie spastică, dăduseră eşec toate tratamentele convenţionale încercate de-a lungul a peste 2 luni de zile, starea pacientei înrăutăţindu-se cu fiecare zi.
În disperare de cauză, nemaiştiind ce ar mai putea face, doctorul Bircher-Benner urmează totuşi, în ciuda convingerilor sale, sfatul unui prieten, student la medicină şi vegetarian înflăcărat şi prescrie pacientei un regim pe bază de fructe crude, salate, pâine integrală şi legume, o parte crude, o parte fierte. Spre surprinderea sa totală pacienta se însănătoşi complet în câteva săptămâni. Acest lucru îl determină pe dr. Bircher-Benner să-şi puna întrebarea, dacă hrana netratată termic ar avea un alt efect ca hrana gătită. Dr. Bircher-Benner nota în acea perioada: "Vegetarianul a învins medicul. Viaţa a contestat ştiinţa. Nici una din realităţile ştiinţifice cunoscute mie la momentul actual (1895) nu putea explica efectul uluitor obţinut!". Din acel moment, el începe să experimenteze diete alimentare cu sine însuşi , cu membrii familiei sale şi cu pacienţii săi, devenind din ce în ce mai convins că hrana crudă conţine un principiu eficace real, ce trebuie neaparat descoperit şi cercetat. Dr. Bircher-Benner descoperise în sfârşit cu acestă formă de terapie, calea de a vindeca, pe care o căutase încă din timpul studiului medicinii, anume vindecarea prin întărirea forţelor vitale ale organismului, în locul practicii generale de combatere a bolilor cu medicamente şi operaţii.
Datorită succeselor foarte bune obţinute cu tratamentul dietetic, se hotărăşte în 1897 să infiinţeze o clinică particulară, care la început avea numai 28 de paturi, pentru a putea controla alimentaţia pacienţilor săi şi pentru a putea cerceta mai bine efectele dietei în procesul de vindecare. În clinica sa, în afara dietei alimentare, tratamentul său mai cuprindea şi mişcarea în aer liber, gimnastica, băile de aer şi de soare şi hidroterapia.
Impresionat de vindecările obţinute, chiar şi în cazul unor boli foarte grave, dr. Bircher-Benner începu să dezvolte o teorie despre alimentaţia corectă a fiinţei umane.
Din păcate, în ciuda succeselor incontestabile obţinute în vindecarea a sute de bolnavi, dr. Bircher-Benner nu primi numai laudele şi recunoaşterea aşteptată, ci şi foarte multă critică, în special din partea colegilor de breaslă. La sfâşitul anului 1900 primi ocazia să-şi prezinte teoria în cadrul adunării generale a "Societăţii Medicale din Zürich". Publicul, format în mare parte din medici, îi reproşă lipsa dovezilor ştiinţifice. Internistul Hermann Eichhorst spuse de la tribuna adunării: "Doctorul Bircher a părăsit graniţele ştiinţei!". 27 de ani mai târziu însă, tot în cadrul adunării generale a aceleaşi societăţi medicale, doctorul Schweizer va remarca în referatul său: “Teoria Bircher este în principiu corectă".
Dr. Bircher-Benner a tratat în clinica sa de-a lungul unei perioade de peste 40 de ani, peste 10.000 de bolnavi cu ajutorul dietei sale bazate pe alimentaţia cu hrană netratată termic. El constatase de-a lungul anilor, că procesul de vindecare apărea cu atât mai repede şi era cu atât mai puternic, cu cât partea de hrană crudă consumată era mai mare. De aceea recomanda în cazurile grave o dietă care conţinea numai alimente netratate termic, pe o durată de mai multe săptămâni sau luni de zile, durata dietei fiind în principiu stabilită în funcţie de evoluţia procesului de însănătoşire şi de psihicul pacientului.
Pentru dr. Bircher-Benner era absolut clar, că principala cauză a bolilor este alimentaţia greşită practicată de oameni de-a lungul multor ani de existenţă. Deoarece vătămarea sănătaţii printr-o alimentaţie greşită are o evoluţie latentă, care se extinde pe o perioada de ani de zile sau de-a lungul mai multor genaraţii, legătura dintre cauză (alimentaţia greşită) şi efect (boala) nu este percepută din păcate nici de pacienţi şi nici de medici.
Dr. Bircher-Benner a tratat în clinica sa şi nenumăraţi pacienţi iluştri, oameni mari ai vremii, cum ar fi Thomas Mann, care a găsit în clinica de la Zürich inspiraţia pentru romanul său "Muntele vrăjit", Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse şi Wilhelm Furthwängler.
Dr. Bircher-Benner moare în 1939, ca urmare a unei afecţiuni cardiace, după moartea sa clinica a mai fost condusă câţiva ani de doi dintre fii săi, din 1973 ea devenind însă proprietatea Cantonului Zürich, iar din anul 1994 clinica a fost închisă definitiv.

7 comentarii:

  1. Dar sa vezi cati medici, care trateaza cu aceste metode, sunt in Romania! Am ramas f. placut surprinsa, alcatuiesc acum o lista.

    RăspundețiȘtergere
  2. dar de ce au inchis clinica daca avea asa un succes? pacat...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dr. Bircher-Benner a facut totul cu mult entuziasm, din adanca convingere si nu pt. a castiga in primul rand bani de pe urma bolnavilor. Din pacate, in zilele noastre, nu s-a mai gasit un medic asa de idealist, care sa duca lucrarea sa mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  4. in anul 1992 copilul meu avea o bronsita pe care nici un antibiotic nu o vindeca...dupa un intreg colind pe la reputatii medici siintifici incompetenti am nimerit la un medic de familie , o tanara , care mi-a recomandat un cei facut din cateva elemente din natura (2 nuci intregi,2cepe,un lemn de cires, fierte in 1 l apa o ora) si indulcit cu miere de 3ori pe zi....a fost remediul care a vindecat copilul de bronisita sau ce o fi fost....de-a lungul timpului am remarcat cu stupoare cata nestiinta exista in scolile de marca, ca tot se invarte invatatura in jurul cosii, examenele sunt luate in functie de buzunar si doar 0,5% din studentii la medicina invata cu adevarata aceasta meserie , ulterior completandu-si cunostintele cu altele noi...din cauza faptului ca stiinta moderna nu a gasit remedii la boli si nici raspuns la provenienta lor, toti mai multi oameni renunta la a se adresa medicilor si prefera tratamentele naturiste...in prezent destui studenti la medicina au deschis ochii si urechile la informatiile ce provin din medii ''nestiintifice'' si cauta raspunsuri la ''miracolele'' sarvasite de exemplu de hrana netratata termic...cum adica? acest remediu a existat de cand lumea si lumea tot oarba este?
    Ce se invata de fapt in scolile de medicina? exste explorat corpul uman, sunt invatat ep ede rost denumirile stiintifice ale bolilor si tot memoria este antrenata sa cunoasca ce medicamente chimice sunt recomandate fiecarui tip de boala. De fapt , fara sa-si dea seama, medicii sunt formati in a devenii vanzatori de medicamente, favorizand astfel industria medicala devenita un enorm business, iar vindecarea bolnavului ramane pe ultimul plan...si atunci te intrebi pentru ce sa contribui la taxe din salariu lunar catre sanatate cand de fapt nu vei beneficia decat de o reteta de chimicale menite sa faca vanzari si nu la vindecarea bolilor...
    cand apare cate un medic care studiaza din greu metode de vindecare este huiduit de catre impostorii numiti si ei medici si inlaturat din sfera medicala oficiala...
    cine este de vina ca acest sistem exista? cine il intretine? oamenii naivi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate, asa este realitatea!!!!
    Si dl. dr. Schnitzer a scris ceva f. interesant pe aceasta tema, daca stiti engleza citi neaparat "Medicus, quo vadis?":
    http://www.dr-schnitzer.de/medicusquovadis-e.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Intradevar,in facultatile de medicina,din start studentii sunt instruiti subtil pentru a deveni un instrument in vanzarea de medicamente.Asta la nivel mondial.Iar dupa absolvire,prin obligativitatea de acumulare a punctelor EMC(educatie medicala continua)sunt nevoiti sa mearga la cursuri in care ...se prezinta...medicamente(mica exceptie la produsele gemoderivate).Prezentarea in general este tinuta de profesori sau asistenti universitari,sigur cu beneficii pt acestia,si de al caror prestigiu se folosesc marile firme farmaceutice.Cum la noi,presa promoveaza titlurile(si astea obtinute vai si amar cum) si obtuzivitatea,nu calitatea si deschiderea titularilor din universitati,oamenii merg orbeste dupa titlu.La ora actuala,industria farmaceutica face legea in sistemul de sanatate care lucreaza in favoarea ei.Si se folosesc de medici...trist.

    RăspundețiȘtergere