marți, 21 decembrie 2021

Meniu raw vegan pentru sarbatorile de iarna

 Timpul alearga mai ceva ca un campion mondial, iar vremurile se schimba cu o rapiditate nemaipomenita in toata istoria cunoscuta a omenirii. Si cu cat devenim mai “civilizati”, mai moderni, mai emancipati, mai cosmopoliti, cu atat se uita si se pierde tot mai mult adevarata insemnatate a Craciunului. De la o sarbatoare a iubirii, pacii, linistii, reculegerii si introspectiei, Craciunul a devenit astazi, pentru cei mai multi dintre noi, doar inca un prilej de a consuma si mai mult ca de obicei, de a ne imbuiba, de a ne imbata, de a ne etala bogatiile – pe scurt, o ocazie de a fugi de Dumnezeu si de noi insine...

 Eu fac parte dintr-o generatie in care sarbatorile crestine, in ciuda regimului aflat pe-atunci la guvernare, aveau inca o importanta deosebita. De Craciun si de Pasti era pur si simplu o ALTA ATMOSFERA, pe care eu astazi nu o mai simt in exterior decat foarte rar. Se mergea la biserica, se facea CURATENIE INTERIOARA (post, spovedit, impartasit samd.) SI EXTERIOARA (spalat, frecat, curatat, ordonat, aranjat, afumat samd.). Se faceau PREGATIRI la toate nivelurile: fizic, mental, sufletesc.

 Pentru mine, Craciunul insemna in primul rand ca parintii, care lucrau altfel 6 zile din saptamana, cate 8 ore pe zi, la servicii aflate in alte colturi ale Bucurestiului, astfel incat lipseau cel putin 10 ore de acasa, erau un pic mai mult timp prezenti acasa (pentru ca in acele vremuri, zilele libere erau foarte putine, aveau o valoare imensa). Si profitam cu totii cat puteam de timpul acela: se canta, se spuneau povesti, se petrecea mult timp IMPREUNA in bucatarie, se incerca din rasputeri sa avem macar in acel scurt interval de timp o viata armonioasa de familie. Craciunul mai insemna ca primeam de la bunica din Moldova un pachet cu afumaturi, oua, branzeturi si alte minunatii facute de ea, toate impachetate bine in ziare. Insemna si ca venea in apartament, prin bradul de Craciun, toata padurea dupa care eu, copil crescut la bloc, tanjeam cu toata fiinta mea. Si mai insemna pentru mine, ca reuseam sa cred si eu ca dorintele pot deveni realitate.......

 Masa de Craciun era cat de bogata putea sa fie in acele timpuri, in care multe lucruri pur si simplu nu erau de gasit, iar mama, Dumnezeu sa o odihneasca in pace, se trudea tare mult sa duca cat mai bine traditiile mai departe.

 Un alt amanunt pe care mi-l amintesc de parca tocmai s-ar fi petrecut, este mirosul divin de cozonac care ma intampina de cum paseam in scara blocului cand ma intoarceam de la scoala in ajunul Craciunului (care era o zi absolut normala, se mergea la scoala, la gradinita, la serviciu!). Vecina noastra, doamna Catana, facea cel mai bun cozonac din lume, si facea special pentru cei trei copii ai familiilor de pe palier extra cate UN COZONAC (la fel facea si de Pasti)!! In adolescenta, doamna Catana a facut cancer (ca si doamna Ibrian a lucrat intr-un mediu toxic) si eu imi amintesc si acum la fel de bine si de ultimul Paste din viata ei. Venisem de la liceu, iar doamna Catana, care fiind o gospodina atat de fantastica, fusese intotdeauna mai plinuta, venise la noi ca sa ne invete cum sa facem si noi cozonacul ei. Era direct dupa operatie si tratamentul alopat, ingrozitor de slabita si de palida, o am in fata ochilor cum statea pe scaunul de sub fereastra din bucatarie, ca o umbra din care se scursese parca toata viata. A plecat la scurt timp dupa aceea, iar eu o pomenesc si astazi, de fiecare data cand fac, mananc sau cumpar cozonac. Si desi am reteta exacta, nici mama, si nici eu nu am reusit sa facem cozonacul sa ne iasa exact ca al ei...

 In acele vremuri in care scarile blocurilor nu aveau interfoane, iar colindatorii erau multi, iubeam rasunetul colindelor in casa scarii. Dupa parerea mea, toti colindatorii cantau cu adevarat cu glasuri ingeresti. Un highlight era desigur, an de an, ziua in care veneau cu colinda studentii de la Seminarul Teologic.

 Vremurile acelea au apus demult, oamenii care erau in jurul meu pe atunci sunt ori in alte lumi, ori peste mari si tari, iar eu incerc sa ma impotrivesc curentului cat pot. Cateodata imi iese, cateodata insa nu.

 Desigur ca si vremurile actuale au farmecul lor. Multumita Coronitzei, in ultimii doi ani s-au regasit mai multi oameni ca oricand pe sine insisi. Foarte multi au inceput sa-l caute pe Dumnezeu. Si dupa parerea mea, spiritul Craciunului se reintoarce tot mai mult, in primul rand in inima fiecaruia in parte......

 Revin acum la oile mele, adica la hrana vie. Pentru ca ea nu este doar sanatoasa, ci si fantastic de gustoasa si de aratoasa, este mare pacat sa nu facem pentru sarbatori si ALTCEVA, poate mai putin traditional, dar cu o incarcatura vitala si energetica speciala.

 In general, DUPA Craciun si Anul Nou, duduie Internetul de retete vegetariene, vegane si raw vegane, caci toata lumea isi doreste sa piarda macar cateva kg sau sa-si ridice nivelul energetic, drastic coborat de meniurile traditionale pantagruelice de Craciun si Revelion.

 De aceea, m-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa fac o propunere pentru un meniu alternativ pentru sarbatori, un meniu in varianta raw vegan, astfel incat sa NU mai fie absolut necesare la inceputul anului viitor cure de detox, slabire, reenergizare samd.

 Bineinteles ca se poate face si un bufet mixt, caci toate felurile din acest meniu pot fi oferite si in paralel cu felurile traditionale. Si poate ca totusi se vor incumeta si ceilalti membri ai familiei SA INCERCE in acest an si altceva.

 Important nu este in primul rand CE facem, ci CUM facem, ce energie punem in ceea ce facem si cum traim noi insine, ca bun exemplu pentru toti ceilalti, acest timp special. Bucataria este un loc sfant in casa, caci aici decidem noi, gospodarii gatitori si pregatitori, daca aducem lumina sau intuneric, viata sau moarte pe masa. Tot noi decidem daca ii stresam pe ceilalti membri ai familiei, de dragul vanitatii de a face o petrecere “perfecta” sau daca le oferim mai-nainte de toate caldura unui camin adevarat, tipic perfect-imperfect, acceptand cu gratie atat orice pana,cat si toate greseli inerente. 

Am adunat la un loc, intr-un document PDF (21 pagini), 13 retete raw vegan (inclusiv retete noi, nepublicate pe blog), retete care mi s-au parut mie cele mai potrivite pentru sarbatorile de iarna. Aceasta brosura electronica nu costa nimic, caci nu este de vanzare, ci este oferita ca dar de Craciun, din partea mea si a Rodicai (care se va ocupa de toata logistica), tuturor celor care sunt interesati sa aduca mai multa lumina pe masa de Craciun sau de Revelion. Bineinteles ca va suntem foarte recunoscatoare si ne bucuram foarte tare, daca ne apreciati munca si doriti sa ne sprijiniti si mai departe cu o donatie. Pentru mai multe amanunte, luati legatura cu Rodica facand CLICK AICI.

 Va doresc sarbatori fericite si un an nou mult mai bun ca cel vechi, cu multa sanatate, cu bucurii, cu belsug, cu pace, cu liniste si cu o lumina mai stralucitoare ca oricand.

 LA MULTI ANI!

 Cu drag si din toata inima,

Luana Mimi 




 

3 comentarii:

  1. Cu mulțumiri și bucurie, îți doresc Sărbători binecuvântate cu sănătate, iubire și pace sufletească!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc!! Sărbători in liniște și pace! Te imbratisam tare de la Reșița 😘😘🤗🤗

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc!! Sărbători in liniște și pace! Te imbratisam tare de la Reșița 😘😘🤗🤗

    RăspundețiȘtergere