luni, 19 ianuarie 2015

Sushi

In actualul segment al vietii mele, traiesc intr-o lume in care cei mai multi dintre oamenii din jurul meu mananca "normal" (v-ati intrebat insa deja, cine decide de fapt ce este "normal" si ce este "extrem"??). De cand m-am mutat in Belgia, am cunoscut o singura persoana vegetariana. Adevarati vegani sau raw food-isti nu am intalnit inca (in Belgia, curentul raw vegan este mai mult un moft sau o afacere profitabila, ca si in USA de altfel, nu se compara cu nivelul scolii de hrana vie din Germania sau chiar cu stacheta plasata foarte sus de Elena Nita Ibrian sau Valeriu Popa in Romania).
Sunt obligata sa merg adesea la diverse mese, si de fiecare data bucatarii sunt adusi de mine la culmea disperarii atunci cand aud ce mananc - imi vine de multe ori foarte greu si sa ma apuc sa explic iar, si iar, si iar..... Si tocmai de aceea, nu rareori, am stat o seara intreaga cu o farfurie in fata plina de decoratiunile mancarurilor "normale": flori din rosii, ardei si ridichi, spirale de castraveti, pomisori din frunze de patrunjel, rotite de morcovi si alte "inventii", care de mai de care mai aratoase si foarte gustoase.
Dar si reversul medaliei este in acest caz identic: cand trebuie sa gatesc eu pentru musafiri care nu au nicio idee despre o alimentatie sanatoasa, imi framant de multe ori mintea zile in sir cautand o solutie de compromis.
Una dintre aceste solutii, care a "prins" de fiecare data foarte bine: Sushi vegan, aproape raw  - aproape raw, pentru ca foile de alge Nori pentru Sushi sunt tratate termic, deci NU mai sunt crude.

 Sushi vegan, aproape raw

Ingrediente si mod de preparare:
- pentru orez - conopida (se da pe razatoare sau se prelucreaza cu robotul de bucatarie cu lama S - mai multe despre orezul de conopida AICI);
- mie imi place varianta cu morcovi, castraveti si avocado - dar cred ca este mai important sa ascultam de propriul gust si sa folosim ingredientele care ne atrag, decat sa incercam sa respectam regulile exacte de preparare (general valabil pentru orice mancare);
- foi de alge Nori (exista intre timp si netratate termic);
- seminte de susan;
- Miso, Tamari sau Shoyu (NEPASTEURIZATE!!!) - desi nici aceste ingrediente specifice bucatariei japoneze nu sunt 100% raw, sunt totusi adesea recomandate cu multa caldura de multi medici din domeniul medicinei alternative (de exemplu: Dr. Gabriel Cousens si Dr. John Switzer), ca alimente avand valori tarapeutice si nutritive foarte mari!
Se intinde orezul pe foile de Nori, se adauga celelalte ingrediente si se ruleaza.  Se taie si se serveste cu sosul de soia (Tamari sau Shoyu).

Pofta mare! Sau  mai bine spus: どうぞ 召し上がれ  (Dōzo meshiagare)!

 S


17 comentarii:

  1. Draga Mimi, citesc cu interes blogul tau si admir simplitatea preparatelor tale. Desi este o moda sa prezinti niste preparate culinare, ca si cum s-ar face extrem de rapid, fara nicio atentie deosebita la detalii, etc., componentele folosite sunt uneori dificil de procurat (din cauza pretului, a faptului ca nu se gasesc usor).
    Nu sunt raw vegana, insa anumite preparate le-am incercat si ce mi-a placut, continui sa fac.
    Peste cateva zile este ziua mea si ma gandeam sa duc la serviciu niste preparate raw vegan. De obicei toata lumea aduc prajiturele clasice, pline de zahar, frisca si alte alea. Ca sa-mi fie usor de transportat, m-am gandit sa fac niste bombonele din diverse seminte si fructe. M-am pus pe cautat ca sa stabilesc exact retetele. Vreo doua feluri, deja facusem, cautam un al treilea.
    Cu stupoare am constatat ca retetele s-au complicat. Niciuna nu se mai face fara unt de cocos, sirop de artar si o gramada de astfel de ingrediente. Toate aceste lucruri mi-au ingreunat decizia. Am tot judecat si am gasit metode usoare de inlocuire sau pur si simplu am decis sa nu le adaug. Insa eu ma intreb daca nu cumva, pentru o persoana care abia acum incepe sa caute sa prepare acest tip de hrana, ingredientele "dificile" nu sunt o stavila?
    Din punctul meu de vedere esti singura care a ramas la un nivel de bun simt. Te felicit si daca ai putea sa mai redactezi niste articole de incurajare pentru cei la inceput de drum ar fi minunat. Mici sfaturi de cum sa se inlocuiasca anumte lucruri, cum unele pot fi omise.

    Multumesc,
    Anda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anda,

      Sigur ca ai perfecta dreptate. Ingredientele exotice si/sau scumpe trebuie sa ramana in hrana vie ceea ce sunt de fapt si de drept: un mic lux, o exceptie de la hrana zilnica, un fel de alintare....Stiu ca multi oameni se impiedica de astfel de ingrediente - foarte logic pt. mine si usor de inteles. De aceea, am incercat mereu sa pun baza pe alimentele romanesti: nuci romanesti in loc de caju, miere in loc de sirop de artar sau agave, frunze de sezon din propria gradina (sau cel mult de la piata) si tot asa mai departe. Si tocmai de aceea am si subliniat cu fiecare ocazie perfectiunea si originalitatea retetelor doameni Ibrian (cauta de ex. aici http://de.scribd.com/doc/95131148/Tinerete-Fara-Batranete-Cu-Hrana-Naturala, sunt sigura ca o sa gasesti ce cauti!)
      Eu iti doresc din tot sufletul toate cele bune, multa sanatate si multe bucurii in noul an de viata! Si te incurajez sa duci mai departe intentia de a face ALTCEVA pt. ziua ta, iti tin pumnii!
      Cu tot dragul,
      mimi

      Ștergere
    2. Draga Mimi,

      Azi este ziua cea mare. Am adus la serviciu o caserola mare cu 3 tipuri de bombonele raw. N-as putea zice ca a dat lumea iama, dar inca nu s-a sfarsit ziua.

      Anda

      Ștergere
    3. La multi ani cu bucurie si vise implinite, draga Anda! Da, cunoastem-cunoastem....Uite cata lume nu incearca sub nicio forma alimentele sau mancarurile pe care nu le cunosc din copilarie (macar sa vada ce gust au, din curiozitate): ca e vorba de mancare chinezeasca, africana sau raw, aproape tot una e... Cei mai multi dintre noi am fost marcati de educatia primita, de normele sociale si de mentalitatea societatatii in care ne desfasuram viata, inflexibilitatea si intoleranta sunt la ordinea zilei. Oricum, tu le-ai facut colegilor tai de fapt un mare serviciu: le-ai dat sansa sa cunoasca ceva NOU. Tu ai facut prin asta tot ce a stat in puterea ta. Ce fac ei cu darul tau, asta e alta fila de poveste.....

      Ștergere
    4. De ziua dvs.de ce nu ati prezentat pur si simplu fructe!? Va e rusine, sau ce? Snobismu' asta de doi lei,adica vezi doamne, ce-o sa zica lumea...
      Si inca o chestie: de ce tre' sa fac sushi?("aproape raw"-?!?!?) Cine ma opreste sa mananc o salata cruda? A, numa' asa ca sa par mai interesanta? Vai draga, sunt si eu o veggie, ce sa-ti spuuun! Ma simt atat de binee si de diferita de restu' prostimii, incat nu stiu ce-am avut in cap pana acum! Pana acum doua zile. Penibil.

      Ștergere
  2. ramane sa-ncerc:).
    foile de nori trebuie umezite sau sunt ele maleabile.stiu ca n-ai specificat, da...intreb sa stiu cum le folosesc cand oi cumpara.

    n-am mai fost demult la expozitia de produse bio, in Namur e in septembrie, ultima data cred acum vreo 8-9 ani. era o dna care prezenta dulciuri raw, spre degustare, vanzare, facea si cursuri mi se pare.

    si eu, cand ma uit dupa idei, retete, aleg pe cele mai simple, cu produse putine.ca sa-ncep cu taspe ingrediente si tot felul de chestii sofisticate, nu ma-ncanta deloc.oi fi lenesa:).
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  3. tot eu, uite link-ul unui site http://www.polgregoire.org/LAlimentation_Vive/Accueil.html
    daca esti abonata la bio info sau iti iei revista respectiva din magazine bio, ai sa vezi ca e o pagina cu cate o reteta al acestui domn, in general cruda.dar mai are si retete gatite la temperatura mica.
    acum am descoperit si eu site-ul lui.vad ca are si cursuri.cam scumpe dar ramane de vazut cate ore in total, probabil costa si ingredientele,etc,etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai citit despre el, dar mai mult nu pot spune. Mie nu-mi place modelul francofon de hrana vie (orientat prea mult la raw food USA, adica afacerea e in primul plan!). In februarie se organizeaza iar un potluck la Bruxelles, eu vin exact cu o zi inainte de la munte si nu sunt sigura ca o sa reusesc sa ajung.
    Eu nu umezesc foile, numai mainile, caci orezul de conopida e f. umed si se ruleaza atunci totul fff bine (eu nu rulez cum se face in mod clasic, cu chestia aia de bambus, ci rulez mai taraneste ;) ). La sfarsit, ininte sa tai, daca nu a trecut umezeala, umezesc atunci putin si pe dinafata rulourirle.
    Mult succes,
    mimi
    PS ce zici, reusim anul acesta sa ne intalnim??????

    RăspundețiȘtergere
  5. ai dreptate cu modul francofon de raw food, in primul rand e orientat spre afacere.cred ca pornesc mai curand de la ideea cum mai scoatem bani, si-apoi orientarea, pasiunea, de este,etc.m-am abtinut sa zic, ca de fiecare cu sensibilitatea lui...
    deci o sa cumpar foi de nori.
    daca ne-o fi dat, ne-om intalni anul asta:)
    invat sa conduc masina:) da mai trebuie sa exersez...pe autostrazi inca nu ma-ncumet.is fricoasa rau domne:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi, te felicit ca reusesti acest stil de alimentatie intr-o lume in care se mananca altfel.
    Am tot vazut si eu in retele raw pe diverse site-ur, ca sefoloseste sosul de soia si miso. Acum vad si la tine. Ei, am fost e curand la Bucuresti si am zis hai sacumpar si eu. Zis si facut. Dar abia dupa ce am ajuns acasa am citit ingredientele si ambele au glutamat si mi se pare ca contin si zahar. Ce parere ai despre asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si preparate fara glutamat si zahar, trebuie sa citesti eticheta cu atentie (dar asa este, in momentul in care cumperi ceva, nu mai esti sigur de NIMIC...). Dar sigur ca oricine poate supravietui si fara, nu sunt alimente esentiale, chiar si pt. mine sunt doar un mic moft.....

      Ștergere
  7. Buna Mimi,
    Am nevoie de o informatie de la mai experimentatii intr-ale hranei vii care au locuit in Germania, si anume de unde pot procura ovaz care sa si germineze, ca pana acum tot ce am avut efectiv nu a germinat...m-am gandit ca poate pur si simplu nu incolteste ovazul...dar e totusi cam ciudat.
    Iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat si iti doresc o saptamana frumoasa!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina,

      Eu cumpar de multi ani de la dl. Hufnagel: https://www.vitakeim.de/.
      Iti multumesc si eu si-ti doresc numai bine,
      mimi

      Ștergere
  8. Buna Mimi,
    Multumesc mult pentru reteta/retete si pentru toate informatiile valoaroase, pe care cu atat de multa daruire ni le impartatsesti.
    Am observat in ultima fotografie din articol, langa castravete, mai exista un ingredient pe care nu reusesc sa-l identific. Si nici in reteta nu e trecut. Seamana cu pasta miso sau stafide?
    Multumesc tare mult si toate cele bune iti doresc,
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e Miso. Cu placere, iti doresc si eu tie, multa sanatate si toate cele bune!

      Ștergere
    2. Multumesc. Chiar astazi fac reteta. :)

      Ștergere
  9. buna ziua Mimi,
    sunt si eu tremporar o localnica a Belgiei. Si aici cunosc dintre romani cativa vegani (de fapt ei nu au aragaz :) ). Eu nu sunt, dar am gasit cateva magazine si mai ales producatori locali cu produse proaspete de la care pot lua legume si fructe ieftine si gustoase (produse specifice climei locale).
    Multe se pot lua direct de la ferme, eu am mers pana acum la 2, in special pt lactate.
    Unele plante mi le cultiv eu, si evident ca ies in castig la pret si aroma. Dar si culeg.

    As vrea sa te rog daca ai timp, sa scrii despre ierburile ce le putem culege. Eu consum urzici, leurda, papadie, dar sigur sunt multe altele (un localnic ne-a spus ca sunt paduri pe aici cu mure si am mai vazut informatii si despre catina) . Uite niste subiecte care mie mi se par f. importante, in zilele astea cand consumerismul ne domina: ce daca sunt produse scumpe, exista si produse gratis ce sunt mult mai valoroase...

    Ce am cules si conservat: codite de cirese, macese, flori de salcam (astea le stiu din copilarie), si vreau sa culeg mai multe urzici si sa usuc excesul si sa am ce presara peste mancaruri.

    Sigur tu ai mai multe de spus despre astea!.

    Multumesc.
    Semnat: o pralina bruxeleza :)

    RăspundețiȘtergere