Domnul dr. Bruker avea o vorba: "Zucker ist Zucker". Adica zaharul ramane zahar, indiferent de numele frumos (Rapadura, Cristallino, Bla-Bla etc.) si de studiile stiintifice cu care incearca diferiti fabricanti sa ne "dea cu praf" in ochi.
Desi cred ca am subliniat deja in postarea precedenta toate aceste lucruri, reiau totusi "concluzia concluziilor" (am observat din comentarii ca nu este pentru toata lumea clar). Singurele variante cu adevarat naturale de a indulci hrana raman: fructele proaspete (doar stiti deja ce bine se poate indulci cu o banana foarte coapta, nu-i asa?), fructele uscate (stafide, curmale, smochine etc.), mierea netratata termic (care definitiv NU este un produs vegan) si frunzele de stevie (Stevia rebaudiana), proaspete sau cel mult uscate (nu extractele de stevie!).
Toate celelate variante de indulcitori, artificiali sau asa-zisi naturali, sunt FARA EXCEPTIE produse izolate, concentrate, puternic procesate (de cele mai multe ori la temperaturi foarte inalte), fabricate la scara industriala, de aceea nu sunt bune decat pentru buzunarul fabricantilor - pentru sanatatea voastra si a copiilor vostri sunt in orice caz daunatoare!
In ceea ce priveste mierea, problema principala ramane dupa parerea mea exploatarea
nemiloasa a acestor fiinte minunate, atat de muncitoare si de credincioase, care nu ezita o clipa sa-si
apere caminul si copiii cu propria viata. Daca omul nu le-ar lua mierea,
ele nu ar produce atat de multa - se intampla exact ca si in cazul gainilor, care nu s-ar oua in prostie, daca omul nu le-ar lua ouale sau ca in cazul vacilor, care
nu ar da atata lapte daca nu ar fi mulse permanent (am fost foarte surprinsa de lucrurile citite pe blogurile unor fete foste raw-vegan, care acum au trecut la o alimentatie ovo-lacto vegetariana sau chiar carnivora, si care de fapt demonstreaza astfel in continuare, numai cat de neinformate sau fals informate sunt).
Omul a transformat multe fiinte nevinovate in sclavi, iar acest lucru NU este in concordanta cu principiile vegane de viata.
Aici trebuie sa mai deschid o mare paranteza, caci din pacate, am constatat ca nu este evident pentru oricine: cata incredere se poate acorda de fapt spuselor unui om care se alatura oricarui "curent", fara sa aiba nici cea mai mica experienta in domeniu?? Poate ca aceste persoane o fac din prea mult entuziasm, poate din lipsa de informare temeinica, poate doar din dorinta de a fi "in" sau de a deveni "cunoscut"... Astazi sunt raw vegan, maine din nou carnivori, oare ce vor fi insa poimaine??? Si cat de naivi trebuie sa fie miile de cititori care le urmeaza cu incredere sfaturile? Brigitte Rondholz ne-a invatat sa nu acordam niciodata increderea noastra si sa nu riscam in niciun caz sanatate copiilor nostri, luandu-ne dupa persoane care nu au o experinta de cel putin 10 ani intr-un anumit domeniu! Iar randurile tot mai groase ale celor care au dat "rateu" cu alimentatia raw vegana (intre timp si in Romania), nu fac decat sa confirma acest lucru. Sigur este mult mai usor sa arunci pisica in curtea vecinului, decat sa-ti recunosti propriile greseli, nu este nevoie de munca pentru a cauta raspunsul la intrebarile care inevitabil apar, nu trebuie sa-ti pui nici cenusa in cap, sa recunosti deschis ca ai gresit si nu este nici nici la indemana oricui sa reia totul de la zero. Dupa parerea mea, toti cei care au probleme cu un regim vegetarian sau vegan, ar trebui in primul rand sa-si puna intrebari personale si sa caute prin toate mijloacele raspunsurile la ele. Si nu sa concluzioneze, absolut fals, ca hrana vie "nu functioneza" (pe timp lung, in Romania, iarna, la copii, la femei care alapteaza etc.).
Asa cum am tot scris, o alimentatie raw vegan, cu mancare super-procesata mecanic (mixata la turatii ametitoare, deshidratata ore in sir, indepartata in fel si chip de starea naturala, etc.) nu are cum sa mai asigure nutrientii necesari, si de aceea, nu poate fi practicata exclusiv, pe perioade lungi de timp, fara aparitia unor carente. Din aceasta cauza, persoanele care o practica, nu sunt in cele mai multe dintre cazuri raw vegan 100% sau daca sunt, o fac numai de scurt timp (1-2-3- ani) si sunt persoane tinere si sanatoase, la care greselile de alimentatie nu sunt niciodata direct vizibile!
Reiau de aceea o alta postare mai veche:
Ce inseamna o alimentatie vegana practicata corect?
Daca se mananca in fiecare zi cartofi prajiti, se mananca vegan, insa un
astfel de mod de alimentatie nu este nici pe departe unul sanatos. Cu
alte cuvinte, renuntarea la carne, peste, lapte, branza, oua si miere nu
duce automat la atingerea unei stari bune de sanatate. O alimentatie
vegana care contine zahar, faina alba, grasimi rafinate, aditivi si produse alimentare procesate industrial (marfa supermarket!!) este aproape la fel de daunatoare sanatatii, ca si o alimentatie care contine carne, lapte, oua, etc. Domnul dr. Bruker
avea obiceiul de a-i numi pe acesti vegetarieni "Pudding-Vegetarier" si
nu a incetat o clipa, toata viata sa, sa traga semnalele de alarma
privind pericolul pe care il reprezinta o astfel de alimentatie pentru
sanatate.
O alimentatie vegana integrala (practicata corect) contine fructe si
legume proaspete (si aici intra frunzele verzi, iar plantele din flora spontana sunt VITALE si indispensabile!) sau uscate (pe cat posibil biologice, netratate cu
ingrasaminte chimice), seminte si cereale integrale (se prefera orezul, meiul si hrisca - care de fapt nu este o cereala...) si uleiuri extrase
la rece si nerafinate. Ca indulcitori se folosesc cu masura cel
mai bine fructele uscate sau mierea, nu se consuma nici sirop de agave, de artar, etc., nici alti indulcitori supraprocesati, singura alternativa ar mai fi frunzele
proaspete sau uscate de Stevia rebaudiana!
De ce nu se hranesc atunci toti oamenii vegan?
Pentru ca foarte multi oameni cred minciunile din reclame si nu-si pot
imagina ca produsele de origine animala sunt de fapt cheia celor mai
multe boli! Industria alimentara cheltuie anual niste sume imense pentru
a mentine credibilitatea acestor "povesti", am fost zeci de ani de zile
"vaccinati" permanent cu ideea ca fara produsele de origine animala nu
putem fi sanatosi, ca daca incetam sa consumam carne ne vom confrunta cu
niste carente masive, care pot duce la pierderea sanatatii si chiar la
moarte. Se finanteaza anual zeci de studii, care sa demonstreze cat de
sanatos este consumul de carne, se intocmesc statistici mai mult sau mai
putin corecte (de exemplu cele in care sunt bagati toti vegetarienii,
si cei care manaca in fiecare zi fast food vegetarian) s.a.m.d.
Intrebarea este daca credem aceste lucruri mai departe sau daca incepem
sa cercetam singuri lucrurile din spatele fatadei???
La toate acestea, se mai adauga si faptul ca medicii sunt din pacate
insuficient pregatiti in domeniul nutritiei, aceasta materie fiind
tratata in toate facultatile de medicina din lume numai superficial,
deci cine nu are inclinatii autodidactice, de unde sa stie ca se poate
si altfel??? Tot domnul dr. Bruker
sublinia mereu faptul ca medicii nu sunt suficient pregatiti in acest
domeniu in facultatile de medicina, ca stiu la terminarea studiilor
absolut totul despre boli, dar prea putin despre sanatate.....
Am sa va rog iar sa nu ma credeti in niciun caz pe cuvant. Caci nici nu astept acest lucru si nici nu-l doresc. Cercetati, cautati, cititi, experimentati (dar numai cu voi si nu cu copiii vostri!!), puneti intrebari, fiti insistenti, nu va lasati dusi de nas, ganditi-va logic, folositi-va bunul-simt si treceti totul, dar absolut totul, prin ciurul propriului discernamant: SAPERE AUDE!
- Horatiu, Epistole-
Minunat draga Mihaela.
RăspundețiȘtergereTe urmaresc de mult dar nu ti-am scris niciodata pina acum.
Dar astazi ma simt datoare sa-ti multumesc pentru munca ta de informare pentru echilibru si dragostea pentru semeni.
Tu si cu Cristela sinteti reperele mele pentru o viata sanatoasa. De cind va citesc incet, incet am devenit vegetariana , inca experimentez dar cum spuneai si tu numai pe mine. Pe ceilalti din familie incerc sa-i conving prin puterea exemplului, pentru ca fiecare trebuie sa fie 100% convinsi ca e bine inainte de a incepe sa-si schimbe stilul de viata.
Cu mult drag,
Lili
Mimi, iti multumesc din suflet pentru postarea asta (dealtfel pentru toate!), esti o comoara!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, esti tu buna mereu cu mine! Tu cred ca l-ai citit pe dr. Bruker, nu-i asa? GGB organizeaza anual la Lahnstein niste congrese tare faine, invita si cei mai mari experti si din toate domeniile: alimentatie si anti-vaccin si mod de viata sanatos s.a.m.d.: http://www.dr-bruker.de/
ȘtergereMultumim ptr.acest nou articol excelent. Am respectat sfaturile Dvs., eliminand blenderul(nu am storcator,
Ștergeredeshidrator)N-am inlocuit uleiul de masline extravirg. (falsificat,chiar si cel nefiltrat,dupa cum am citit) Cele 15 nuci zilnice(acidifica totusi)suntINSUFICIENTE (ptr.mine) ca si fl.soarelui(vlastari,pasta).Renunt la ulei(nefiind aliment integral),dar cu ce il inlocuiesc (avocado,nuca de cocos nu sunt specifice zonei,tarii)?
ROG un sfat,o solutie de rezolvare a acestei situatii foarte,foarte importanta,nu numai ptr. mine,cred.
Va doresc sanatate deplina !
Intr-adevar e fff importnat!!! Eu consum si cocos si avocado si din cand in cand si durian, leaganul omenirii este in regiunea tropicala, noi suntem programati genetic pt. aceste alimente si de aceea trebuie sa le consumam, nu putem sa renuntam la ele. Deci, daca nu putem sa locuim acolo, trebuie sa adoptam totusi solutia de compromis si sa le consumam importate. Plus, ZILNIC, seminte de in, susan, canepa!
ȘtergereIn graba, am omis maslinele nepasteurizate si plantele din flora spontana (au f. multe proteine si continut mult mai mare de vitamine, minerale, enzime, etc. fata de plantele de cultura - pt. cine doreste sa urmeze un regim cu hrana vie 100%, aceste plante sunt indispensabile, ele trebuie sa constituie o mare parte a alimentatie zilnice!).
ȘtergereBuna seara,multumim frumos pentru ca ne impartasiti ideile dumneavoastra,am o intrebare: daca puteti sa ne dati linkul cu domnisoara care povesteste mai detaliat despre un adevarat vegan? multumesc.
RăspundețiȘtergereDomnisoarele, caci sunt mai multe, nu povestesc despre un adevarat vegan, ci din contra... Cumva s-a inteles ceva gresit. Cei care se invart pe grupurile raw vegan de pe FB stiu despre cine este vorba, caci au putut asista acolo direct la toate discutiile.
ȘtergereMihaela, nu mai repet comentariul de la articolul anterior privind provenienta mierii pentru ca vad ca ai ales sa-l ignori. O sa-ti dau in completare la el cateva linkuri ce arata cum albinele aduna miere si cresc colonii de dimensiuni impresionante atunci cand nu este intervenit de om:
RăspundețiȘtergereThe Bee Tree
African Bee Hive in Cedar City Home
Massive Beehive in Closet
Nu poti compara laptele vacilor cu mierea albinelor, pentru ca mierea nu este de provenienta animala si nu dispare treptat ca laptele atunci cand vitelul creste si este intarcat natural. De la albine poti obtine miere in conditii naturale fara sa le chinui, sa le privezi de lapte si sa le intarci prematur. Incearca totusi sa faci diferenta intre apicultura industriala si cresterea naturala a albinelor.
Draga Flavian,
ȘtergereTe-ai gandit totusi vreo clipa ca eu sunt pur si simplu de alta parere si ca doar de aceea PAR ca-ti ignor comentariile (fff informative)? Crede-ma ca sunt la randul meu bine informata, crede-ma ca am fost la punctul la care esti tu cu cativa ani buni in urma si am facut doar intre timp o cu totul alta evolutie! Si sunt de aceea ferm convinsa, dupa ani de zile de discutii cu mai multi apicultori alternativi, ca nu numai apicultura industriala este o metoda clara de exploatare a albinelor. Ele au cu totul alt rol pe lumea asta si nu sunt in nicun caz aici pt. a ne provoca noua extazul gustativ!! Dar aceasta este totusi parerea mea, eu asa am decis pt. mine, numai dupa ce am analizat si cugetat profund, si tocmai de aceea am trecut totusi aici mierea ca alternativa naturala de indulcire, si tocmai de aceea nici nu incerc sa conving pe nimeni, nici nu vreau sa-mi impun parerea! Eu informez. Atat. Si fiecare face cum crede.
Numai bine,
mimi
Mimi, un nou articol superb scris, mai clar de atat nu se poate :). Personal sunt convinsa ca nu exista un singur model de a trai sanatos, fiecare om trebuie sa testeze si sa aplice ce i se potriveste. Dar cel mai important e sa-si doreasca sa fie sanatos. Am prieteni de-o varsta cu mine (33) care au deja conditii medicale ce necesita medicamente zilnice (tensiune scapata de sub control, diabet, colesterol, chiar si melanoma din pacate). Toti au inceput sa caute metode naturale de a-si ameliora sanatatea, ma intreaba serios ce parere am despre anumite idei/ produse. Sunt aceiasi prieteni care acum cativa ani ma tachinau puternic ca sunt ierbivora, ca triesc cu aer (banuiesc ca stii si tu toate dragalaseniile astea). Ce vreau sa spun e ca pentru fiecare exista un timp cand e pregatit sa perceapa informatia in mod corect, sa auda.
RăspundețiȘtergereReferitor la mamele care isi ''pierd'' laptele cand mananca vegan/ vegetarian, sunt clar probleme de intelegere a stilului de viata raw-vegan. Eu am alaptat o fetita dulce timp de 3 ani fara probleme.
Eu nu stiu despre ce bloguri e vorba cand spui de persoane care-si schima dieta dupa pofte si capricii. Dar fiecare e liber sa faca ce vrea, nu-i asa? (cel putin in aparenta :))
pupici din qc
Draga Delia,
ȘtergereSigur ca e f. adevarat ce scrii, stii ca si eu gandesc la fel. Fiecare cu timpul sau.... Da, cunosc si eu tachinarile, dar exact si in cazul meu, tocmai persoanele cele mai inversunate au ajuns intr-o buna zi exact la hrana vie. Cosntranse de nenumarate tratamente medicale esuate, au fost nevoite sa se agate de ultimul fir de pai....
Am fost pe diferite grupuri FB martora unor discutii f. destructive si daunatoare referitoare la hrana vie (intre timp m-am retras de pe toate, era pur si simplu de nesuportat, cum sunt si cum se comporta unii oameni, protejati de un profil anomin). Exista mai multe persoane, si din SUA si Germania (tari cu traditie bogata in domeniul hranei vii), de acum si din Ro, care spun ca hrana vie nu functioneaza, iar eu, "cavalerul hranei vii", ma simt obligata sa ripostez si sa corectez.... Si cavalerul albinelor.... Si al vacilor, gainilor, mieilor, porcilor (pe FB si pe blogurile care m-au indignat pe mine, se afirma repetat, ca ce atat discutie, ca vacile tot dau oricum lapte si gainile oricum se oua).... Cu siguranta ca nu e bine ce fac, la urma urmei numai timpul va putea dovedi ceva, dar punctele pe "i" trebuie totusi puse. Chiar si degeaba.
Te pup si eu,
m
Ok, Mihaela, in privinta cresterii naturale a albinelor si a "veganismului" mierii, we can agree to disagree... :)
RăspundețiȘtergereIn privinta consumului de miere avem acelasi punct de vedere: consumata in exces sau tratata termic nu este sanatoasa.
Spuneai mai sus ca leaganul omenirii este in regiunea tropicala şi astfel suntem programati genetic sa consumam fructe tropicale. Mie imi plac foarte mult, ma simt bine cand le mananc dar pana azi traiam cu impresia ca trebuie sa consumam fructe si legume din zona in care traim, iar nu din cele importate, tocmai pentru ca am fost programati genetic sa consumam alimente din climatul temperat, aceleasi alimente consumate si de stramosii nosti:) Imi poti cita un studiu care sustine ceea ce spui legal de fructele tropicale?
RăspundețiȘtergereAm sa incerc sa caut ceva studii online pe ac. tema. La grupa de sanatate din Germania, am avut un antropolog, care ne-a pus f. multe carti si info la dispozitie. Fructele europene au fost din pacate fff. mult transformate de "civilizatii" europeni aflati mereu in incercarea de a atinge perfectiune: mai frumos, mai mare, mai dulce, mai rezistent la transport indelungat. Cea ma simpla dovada este marea diferenta dintre un mar paduret si un mar ionatan, domnesc, golden delicous, etc. Diferenta dintre perele padurete si perele Conferance, Williams Christ, etc. Si tocmai prin ac. transformari suferite de plante, le-a fost scazuta drastic valoarea nutritiva. De aceea, si zmeura de padure este mult mai hranitoare ca zmeura de cultura. La fel si fragii, murele, agrisele,s.a.m.d.
ȘtergereIn regiunile tropicale, locuitorii de acolo, mai "necivilizati" (ei traiesc mult mai mult in armonie cu natura ca noi, dar tavalugul civilizatiei face sia colo totul una cu pamantul) au lasat in mare parte cretia naturii in pace, a.i. multe fructe de acolo sunt inca in starea lor "originala". Si daca ne mai gandim si la toate chimicalele cu care mai vin saracele plante in contact....
Oricum, si simplul fapt ca ne plac de la prima inghititura aceste fructe de peste mari si tari, este de fapt edificator.
Trebuie facuta diferenta intre specia modificata si energia trasa de plante din pamantul in care locuiesti.
ȘtergereEste adevarat ca in europa tot mai greu gasesti plante nemodificate de om. Ideal ar fi sa cauti cat mai multe specii salbatice, iar din cele "domestice" sa gasesti soiurile cele mai vechi.
Insa cand vine vorba de substantele pe care le trag din sol, atunci clar un fruct crescut in zona ta este mai bun decat unul importat. Gasisem o informatie prin care se recomanda mancarea de plante crescute pe o raza de maxim cateva sute de km de zona in care locuiesti.
Se spunea chiar ca in viitorul apropiat se va constata o crestere a numarului de imbolnaviri la persoanele care consuma plante din alte zone decat cele natale. Aici insa depinde de sensibilitatea fiecaruia si de modul in care reuseste sa se adapteze.
mimi, stiu ca esti o persoana credinciaosa...spune mi, te rog, ce parere ai despre faptul ca dupa potop, dumnezeu a lasat omul sa manance carne, ca isus probabil a consumat carne. mi se pare o barbarie faptul ca ne ar fi lasat sa mancam carne- echilibrat desigur- stiind ca asta ne duce la pieire.inainte, din cate stiu, oamenii traiau sute de ani, iar apoi, dupa ce au inceput sa consume carne viata s a scurtat mult, dar vreausa cred ca s a intervenit genetic de catre dumnezeu ca noi sa putem manca si produse animaliere, daca ne a dat voie.sa fie oare aceste citate din biblie niste facaturi?habar nu am...chiar mi am pus de multe ori intrebari cu privire la asta. eu sunt pentru echilibru (doar parerea mea). oricum, daca nu pentru altceva macar pentru puterea de a tine un astfel de regim ,esti de apreciat. multumim, de asemenea si pentru tot felul de articole spre invatatura noastra.hugs
RăspundețiȘtergereDraga Anca,
ȘtergerePt. mine acest blog este de fapt, in ciuda aspectului cateodata frivol, permanent o balanta intre viata si moarte. Caci hrana vie este in f. multe cazuri SINGURA scapare din fata mortii si acesta este mesajul pe care eu TREBUIE sa-l dau mai departe. Pentru mine, hrana vie a fost un adevarat dar dumnezeiesc, m-a facut sa ma renasc pe toate planurile: fizic, mintal si spiritual. Fara experinta proprie insa, nu se poate discuta prea bine ac. tema, caci este greu de inteles pt. cineva "din afara", de aceea am sa te rog sa nu te superi daca nu am sa aprofundez discutia.
Multa sanatte si numai bine,
mimi
in regula mimi..multam fain.asa, dupa cum spuneai...e dreptul fiecaruia la parerea proprie...hugs
ȘtergereBuna, Anca!
ȘtergereSi eu am avut si inca mai am nedumeriri legate de aspectul pe care l-ai adus in discutie. Modul in care am interpretat eu ingaduinta lui Dumnezeu fata de consumul de carne este unul legat de mila - si voi detalia in cele ce urmeaza. Mentionez ca este o parere si o interpretare proprie, nu una neaparat..."avizata".
Dupa caderea in pacat a protoparintilor nostri Adam si Eva intreaga randuiala a firii s-a dat peste cap. Natura i-a devenit potrivnica omului, animalele care pana atunci i se supuneau au devenit salbatice, pamantul a inceput sa rodeasca, pe langa alimente, si buruieni, maracini si plante otravitoare, femeile au fost nevoite de atunci sa dea nastere copiilor in dureri s.a.m.d. Omul in sine si-a iesit din fire, s-a "salbaticit" (iertata sa imi fie expresia, insa nu gasesc alta mai buna). Toate aceste lucruri nu sunt neaparat un "blestem" dat de Dumnezeu, asa cum in mod eronat se afirma, ci pur si simplu o CONSECINTA a departarii omului de Izvorul Vietii. Departandu-se de Viata (adica de Creatorul sau) fiinta umana a dat de moarte si stricaciune. Dumnezeu a prevazut in intelepciunea Sa de ce va fi capabila aceasta fiinta umana mai departe si i-a ingaduit multe lucruri...altfel, nimeni nu s-ar mai fi mantuit. Consumul de carne este unul dintre aceste lucruri pe care El l-a ingaduit, dar nu pentru ca ar fi un lucru bun, ci pt ca stia ca omul nu va intelege, ca se va lasa cuprins inclusiv de setea de sange, de cruzime, de rautate, ca se va indeparta si mai mult de stilul de viata simplu, curat si dumnezeiesc pe care El il randuise in rai. Consumul de carne este inca o modalitate prin care lucram la propria distrugere a trupului nostru, despre care Apostolul Pavel spune ca este "templu al Duhului Sfant." Consumand carne, consumam MOARTE, asa cum savarsind pacate ne cufundam si mai mult in moartea sufleteasca. Incetand sa mai luptam cu viciile noastre si nemaiavand o dorinta arzatoare de a cultiva iubirea, rabdarea, simplitatea, rugaciunea, blandetea, automat lasam sa intre in noi opusul acestor virtuti.
Imi este foarte greu sa explic ceea ce simt si ceea ce am in minte.In cateva cuvinte, as spune ca lui Dumnezeu i S-a facut mila de stadiul in care a ajuns omul si a decis, totusi, sa NU IL OSANDEASCA pentru consumul de carne, sa nu ii mai adauge un alt pacat la cele deja fara de numar. De aici si ingaduinta.
ȘtergereSigur ca aparatul digestiv al omului, de-a lungul timpului, a suferit o oarecare adaptare la alimentele pe care a inceput sa le consume (adaptare fara vreo legatura cu teoria evolutionista!) si care initial nu existau in dieta lui (produsele lactate, carnea, ouale), dar aceasta adaptare este una fortata, mai degraba de supravietuire decat de...vietuire. Adica omul traieste IN CIUDA consumului acestor alimente si NU datorita lor!
In Evanghelii se mentioneaza de cateva ori ca Iisus a consumat (mai degraba a gustat) peste, desi in restul timpului Mantuitorul, la fel ca si ceilalti apostoli, a trait intr-o saracie lucie, mancand foarte putin si in general ce gasea: smochine, diverse plante sau paine. Se mentioneaza in multe locuri ca Hristos flamanzea adesea. De asemenea, in alt loc Evanghelia spune ca ucenicii Lui erau intr-o zi atat de infometati incat au rupt cateva spice de grau si le mestecau, motiv pentru care au fost apostrofati de fariserii si carturarii vremii, care tineau atat de mult la ritualuri (in cazul nostru, spalatul mainilor inainte de masa). Prin tot ceea ce a facut, Iisus a incercat sa Isi apropie oamenii, sa se faca partas la modul lor de viata, la suferintele lor, la greutatile pe care le intampinau. Practic, putem spune ca Si-a insusit viata lor, din prea multa iubire si compasiune. Gustand din mancarea lor (care includea si carne) facea un compromis, dar castiga niste suflete. Gustand din hrana lor, arata ca nu ii dispretuieste in niciun aspect al existentei lor; Se smerea pe Sine, Dumnezeu fiind, ca sa-i poata ajuta pe oameni sa-si deschida sufletul si sa primeasca hrana sufleteasca.
Diferentele pe care le vedem intre Dumnezeul Vechiului Testament si Dumnezeul Noului Testament (care de fapt e Unul si Acelasi Dumnezeu) sunt date nu de schimbarea Lui, ci de schimbarea oamenilor. Dumnezeu, ca Fiinta Suprema, este vesnic, atotintelept, atotcunoscator si neschimbator.Tocmai aici se observa intelepciunea Sa, in modul in care S-a revelat oamenilor de-a lungul timpului. In perioada Vechiului Testament, spre exemplu, oamenii erau intr-un stadiu de ignoranta si salbaticie extrema; ei nu ar fi putut, de pilda, sa inteleaga legea iubirii pe care ulterior a adus-o Iisus, in care poruncea sa ii iertam pe vrajmasii nostri, sa ii binecuvantam si sa ne rugam pt ei. Pt acei oameni, chiar si legea talionului ("ochi pt ochi si dinte pt dinte") era deja un stadiu de moralitate destul de inalt! Mai mult decat atat nu puteau cuprinde. Dumnezeu a avut rabdarea si intelegerea de a-i ghida pe oameni incetul cu incetul, pas cu pas, pana sa ii considere pregatiti pentru o hrana spirituala mai puternica, mai inalta si desavarsita.
In vietile sfintilor putem vedea nenumarate exemple de compasiune si iubire fata de animale. Ce putem spune despre Sf Isaac Sirul, care ajunsese la o asemenea dragoste incat se ruga pt fiecare fiinta de pe pamant, de la gaze si pasari pana la om? Un sfant de o bunatate dumnezeiasca, ce refuza sa ucida chiar si un gandacel ce ii intra in chilie si pe care il lua cu blandete si il ducea afara. Ce putem spune despre Sf Dimitrie Basarabov care, odata, calcand din greseala peste un cuib care cazuse din copac si in care se aflau ouale unei pasari, a fost atat de strapuns sufleteste incat s-a pedepsit pe el insusi si piciorul care infaptuise "crima"? (mai multe detalii aici: http://www.formula-as.ro/2007/792/spiritualitate-39/dimitrie-cel-bun-protectorul-animalelor-8549)
ȘtergereCu cat ne intoarcem la viata pe care Creatorul a dorit-o pentru noi, cu atat incetam sa mai "lucram" moartea in sufletul si in duhul nostru.Asta include alimentatia, modul in care ne raportam la toate fiintele vii de pe pamant, modul in care alegem sa traim, aspiratiile pe care le avem, gandurile pe care le cultivam, faptele pe care le savarsim si cuvintele pe care le imprastiem in jurul nostru s.a.m.d.
Tot ceea ce gandim, vorbim sau facem este spre Viata sau spre moarte. Omul are de facut in fiecare clipa o ALEGERE.
Nu stiu daca te-am lamurit sau nu, insa ceea ce te indemn sa faci (si ceea ce indemn pe toata lumea) este ca niciodata sa nu incetezi sa cauti. Niciodata sa nu te multumesti cu raspunsuri evazive sau care nu au niciun fel de ecou in sufletul tau. Insusi Hristos ne-a indemnat: Cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide! Apostolul Pavel spunea de asemenea: Cercetati duhurile, daca sunt sau nu de la Dumnezeu; Cercetati Scripturile; Pe toate sa le incercati, dar TINETI DOAR CE ESTE BUN; toate imi sunt ingaduite, DAR NU TOATE IMI SUNT DE FOLOS.(citate aproximative, din memorie). Numai comunistii au reusit sa pacaleasca oamenii si sa-i indeparteze de cititul Scripturilor pe motiv ca acolo scrie "Crede si nu cerceta". GRESIT. Niciunde in Biblie nu exista asemenea indemn...ci chiar opusul lui.
Exact cum ti-a raspuns si Mimi, este imposibil sa vorbesti despre ceva atata timp cat nu cunosti, lucru care e perfect adevarat si in cazul hranei vii.
In incheiere, mentionez ca sunt ortodoxa :) nu de alta, dar cand cineva incepe sa discute de chestiuni religioase automat e catalogat drept adventist, penticostal, baptist etc. Ca si cand niciun ortodox pe lumea asta nu isi cunoaste credinta :)
Sa ai bucurie! Si sper ca ti-am fost cat de cat de ajutor...
Draga mea Laura,
ȘtergereEu am avut mare bucurie, am invatat iar tare multe de la tine si-ti multumesc din tot sufletul!
Cu tot dragul,
mimi
Draga Mihaela,
RăspundețiȘtergeresi eu iti multumesc tare mult pentru articolul fain. Exact cum spui, ai pus din nou punctul pe I. Nu spun mai mult, pentru ca stiu ca nu ti plac laudele
Cu drag,
Roxana
Draga Mimi,
RăspundețiȘtergereIti multumesc din suflet pentru acest articol! Nu pot exprima in cuvinte bucuria si gratitudinea ca te-am gasit! Complimente sincere pentru toata munca pe care o depui pe acest blog ce musteste de informatii vitale!De asemenea te felicit si pentru rabdarea cu care raspunzi la intrebari, si-ti multumesc pentru timpul pe care ni-l acorzi prin aceasta activitate!
Pentru mine personal a fost revelator(poate suna pompos, dar asa e) sa te descopar, pentru ca sunt la un inceput de drum in alimentatia vegana, asa incat ce am citit aici la tine pe blog mi-a fost foarte util.Concluzia este ca simplu si natural este cel mai sanatos pentru oricine decide sa aleaga acest fel de alimentatie, ca nu trebuie sa ne complicam deloc.Mie, dupa un an si jumatate de vegan, inca imi vine greu sa ma organizez eficient in prepararea (pregatirea) meselor, acest lucru ocupandu-mi destul de mult timp(spalat, clatit,incoltit, uscat,tocat,mixat,blenduit,macerat etc.), caci cam acestia sunt pasii implicati in prepararea mancarii mele. Cu mancarea vegana gatita, ma descurc mai usor pentru ca o fac pentru 2-3 zile(iar aici stiu deja ca voi avea parte de sprancene ridicate si dojana deoarece am citit ca si mancarea gatita se manca doar proaspata in ziua respectiva) ,dar ce sa fac ca apoi chiar as sta numai la cratita!? Oricum, eu vreau si pot si de aceea ma documentez pentru a avansa pe aceasta linie, iar articolul tau de aici e un alt exemlu ca se paote!
In articolul acesta mentionezi hrisca, iar eu pana acum am mancat-o incoltita, cruda,adaugata la salate sau musli, nu in cantitati mari si nici foarte des, pentru ca e migaloasa, necesita multe cltairi, formand un film pana ce incolteste, dar zilele trecute am citit pe un blog unde era prezentata o reteta de sarmale semicrude unde unplutura continea si hrisca incoltita fiarta, pentru ca dupa spusele autoarei, altfel aceasta ar fi toxica! Acum nu stiu ce sa mai cred, deoarece nu am nicio carte de bucate crude(sau germeni comestibili, pana acum inspirand-u-ma de pe blogurile celor care practica o astfel de alimentatie, iar o asemenea referire cum ca hrisca incoltita ar fi toxica, nu am mai gasit!Acum te intreb, din experienta ta ai cunostinte despre asa ceva?
Si inca o intrebare,intr-o zi am dat peste o postare a ta aici, cu o multime de retete de borsuri si supe inspirate daca nu ma insel din retetele doamnei Elena Nita Ibrian, erau insiruite intr-o singura postare, dar acum se pare ca nu o mai gasesc, iar la sectiunea retete gasesc doar borsul rusesc,pe care il stiu, acestea erau mai multe si variate- poate ma ajuti cu linkul postarii respective :)
Multumesc inca odata pentru tot ce faci pe acest blog si pentru perseveranta cu care il intretii, impartind cu noi toti atatea informatii.
Si pentru ca suntem in preajma pastelui catolic, daca te numeri cumva printre cei care-l sarbatoresc duminica aceasta, eu iti doresc numai bine si un Paste plin de primavara si soare! Cu drag si recunostinta Corina M.
PS. Am gasit acum postarea cu ciorbitele si supele, sunt pe blogul doamnei Elena Nita Ibrian si nu pe blogul tau! Scuze de confuzie :), dar stiam eu ca sunt publicate de tine! Arata delicios toate si pe toate le-as incerca dar am inca greutati in a umple borsul- nu mi-a iesit pana acum nicio data asa cum ii iese bunicii mele(acru,limpede si cu un miros placut, iar gust si ma si) iar ea oricum il face cu apa clocotita, ca zice ca nu fermenteaza taratea cu apa rece si deci nu stiu dca se poate chema bors crud, iar apa de tarate care o mentionezi in retete nu stiu ce este si cum se obtine-scuze ignoranta dar asta e adevarul. Trebuie sa ma mai informez sau poate ma ajuti tot tu cu rteta ,pasii si timpii aferenti pentru bors si apa de tarate. Multumesc. :) Aceeasi Corina M.
RăspundețiȘtergereDraga Corina, sunt pe fuga dar scriu pe scurt si promit sa revin pe larg. Hrisca incoltita, ca orice altceva de altfel, nu trebuie consumata in cantitati mari zilnice, caci atunci are intr-adevar o anumita toxicitate (dar redusa). Consumata cu masura, cand si cand, nu face rau organismului. Am sa caut reteta de bors a doamnei Ibrian si o scriu. Si raspund maine mai pe larg!
ȘtergerePupici,
m
Cei mai multi raw food-isti, dar numai cei care au mintile deschise si evolueaza, ajung candva la simplu-simplu, desi au pornit toti de la torturi raw si sarmalute... Eu ma complic cu haute cuisine crue (mai mutl sau mai putin), numai in mod exceptional, pt. mine, de cele mai multe ori imi prepar masa in numai 5 minute: cateva frunze alaturi de un fruct sau legume pe o farfurie.... Caci trebuie sa gatesc pt. ceilalti, dar eu le fac in fiecare zi mancarea, am hotarat sa ma "sacrific" cativa ani, pt. mine nu e timp pierdut, ci e timp investit cu dragoste in sanatatea copiilor mei (probabil ca daca ar fi fost vorba numai de mine, nu as fi facut-o). Aici o reteta de bors f. asemanatoare cu reteta d-nei Ibrian: http://oliviasteer.ro/bors-proaspat-tinerete-fara-batrinete/.
ȘtergereAngy face asa: "Eu folosesc reteta asta de preparare a borsului.Pt un borcan de 10 litri. 4 cani de tarate de grau si o cana de malai la oparesti cu 2 litri de apa. Apa sa nu fie in clocot.Dupa ce amestecul devine doar caldut se amesteca cu 1 litru de bors cumparat si se completeaza cu apa.se poate adauga si putina drojdie cat un bob de fasole.se pune o crenguta de visin si una de leustean uscat sau busuioc.se acopera cu o farfurie se pune la un loc caldut si se amesteca de 4 sau 5 ori pe zi.Dupa 48 de ore e gata.Se trage in sticle si se tine la frigider.Daca peste ustele ramase umpli din nou cu apa calduta si mai lasi 48 de ore amestecand cat mai des mai iese al doilea rand de bors mai putin mai slab din puntc de vedere nutritional dar chiar mai acru. Din ustele ramase opresti un un borcan mare pe care il pastrezi la frigider si cu care vei umple data viitoare borsul in acelasi mod mai putin litrul de bors si drojdia."
Iar Luciana asa: http://luciana-rawstyle.blogspot.be/2011/03/cum-se-face-borsul.html
Te pup cu drag, sa stii ca astept mereu cu sufletul la gura cometariile tale, aduc asa un suflu de aer proaspat si de tinerete....
Draga Mimi,
ȘtergereMultumesc pentru raspuns.:)Reteta Oliviei, este demult salvata printre notitele mele cu macare vegana :),ea fiind motorul de pornire in cazul meu, pe drumul alimentatiei vegane.Pana sa fi descoperit blogul Oliviei, nici nu stiam ca poate exista asa ceva, desi simteam pe pilea mea, in ciuda unui "stil de viata echilibrat", de la an la an, cum ma rotunjeam fara sa mai pot da jos asa cum mi-as fi dorit,iar analizele anuale veneau cu rezultate nemultumitoare pentru mine,desi doctorul ma asigura ca nu e nimic grav si ca este doar un stadiu normal degenerativ(un fibrom uterin foarte mic)pentru care nu se putea face nimc, caci asa reactiona corpul meu la inaintarea in varsta sau la nu stiu nici eu ce!Ideea de "proces natural degenerativ" -la ai mei 30 de ani si ca "nu se paote face nimic" nu mi-au mai dat linste si m-au facut sa ma intreb si sa caut constant raspusuri, de ce si ce as putea sa fac, asa incat la inceput am gasit informatii despre cum ne influenteaza sanatatea propriile naostre ganduri si sentimente negative si mai exact ce boli pot induce, cum putem sa corectam si sa ne vindecam singuri de acestea, iar apoi in toata aceasta incursiune am gasit alimentatia si adevaratele criterii pentru un stil de viata echilibrat si sanatos si cum se contopesc si se leaga atat de armonios aceste elemente intre ele si cat de logice sunt. Astfel am decoperin blogul Cristelei Georgescu citind despre otrava din vaccinuri si retetele ei minunate care le practica pentru toata familia sa, alte bloguri cu manacre vegana printre care si blogul tau, iar ceea ce mi-a placut cel mai mult si ma face sa-l revizitez nu sunt retele ci informatiile atat de diverse legate de acest stil de viata.
Pentru mine,tu , Cristela Georgescu,Olivia Steer, sunteti exemple vii de urmat,dar nu orbeste-caci nimic nu se face astfel si asta sustineti si voi mai in fiecare articol, ci prin autoeducare si autoinformare, de aceea caut mereu sa citesc materiale confirmate despre orice aflu nou in aceasta directie.
Mai cu seama va admir si-mi serviti ca modele, caci in ciuda faptului ca aveti familii,gasiti timpul sa va organizati pentru tot si reusiti sa o faceti atat de frumos prin activitatea regulata pe blog cu articole vitale, retete si mai ales comnetarii cu raspunsuri!
Cu drag, Corina M.
Draga Mimi,articolele tale nu fac altceva decat sa intareasca increderea mea in OMUL care esti.Mergi inainte,sunt alaturi de tine.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei,am atras atentia fiicei mele asupra consumului de zahar brun dar mi-a ripostat ca ea consuma zahar brut si ca este altceva. Care este parerea ta?
Multumesc mult! Diferenta intre zaharul alb si cel brun este numai o singura treapta de rafinare (prin care se pierde culoarea maro). Dar stiu ca e greu de crezut ca nu e bun, caci suntem manipulati cu multa indemanare de ani de zile de domnii comercinati de zahar "brun si sanatos"(care sunt de fapt tot aceiasi care vand si zaharul alb)....
Ștergeredeci zaharul brun nerafinat de-l cumpar, e o minciuna!de ce oare au dreptul sa scrie aceasta?!da te cred ce zici. nu faci un articol fara sa te fi documentat inainte.
RăspundețiȘtergeremiere cumpar de la o persoana de incredere, un profesor de la cursul de apicultura. nu practic apicultura,in primul rand fiindca trebuie sa fiu prezenta exact cand are copilul vacanta si-n general sunt plecata, si poate si ptr faptul ca n-am suficient spatiu acasa.pe de alta parte cand am vazut ca de fiecare data cand se umbla la stupi, vrei nu vrei tot mor albine, am inceput sa ma)ntreb daca as putea suporta pe termen lung aceasta. mi-am raspuns nu, dar am continuat cursul spunandu-mi vad eu ce-o mai fi.
asta e cu mierea. ca sa obtii polen, se sacrifica si mai multe albine iar obtinerea laptisorului de matca e pan la urma o barbarie. in fine un apiculturor care practica si are ani de meserie e mult mai in masura sa spuna,explice toate acestea.
acu eu as vrea sa stiu pan la urma ce aparate folositi?
sigur ca mancarea cu cat e procesata nu mai e asa buna calitativ, da probabil ca un compromis, fie pana renuntam la procesare fie si doar pentru a stimula (copiii mai ales)alte persoane sa manance mai multe cruditati, recurgem la blender, extractor de suc,etc.
sunt un pic pierduta, imi doresc un aparat si cu viteza mica da sa-mi si stoarca dovleacul de exemplu, morcovi....fiindca simt nevoia sa beau sucuri, deoarece apa nu-mi place!(apropo ce apa beti?avand in vedere scandalul legat de apa imbuteliata in care s-au gasit pesticide, resturi de medicamente folosite in tratarea cancerului de san, etc,etc)si rezist mai bine.
dar aparatele mult laudate costa mult, si etc,etc......bun pentru aceasta se fac economii....pana fac economiile....
am un storcator manual healthy juicer parca,pentru verdeturi, da fac la el si mere. legumele tari nu merg.
si un blender 400W, mic, care in cele din urma ma scoate din minti.ca sa fac cantitati mai mari de lapte vegetal, il folosesc de taspe ori.
acu, draga mimi daca comentariul nu-si are locul aici, nu-i bai de nu-l publici.
o zi buna
daniela
Acum sunt toti incantati de Hurom, care e si ceva mai ieftin si indeplineste si criteriile de calitate. Eu am un Green Star, dar rugineste saracul.... Blender am unul ieftin, mie imi e suficient, incerc sa fac cat pot fara el (il folosesc de fapt mai mult pt. mancarea gatita a familiei).
ȘtergereEu imi iau aici Spa in sticle de sticla, in Germania aveam acces si la un izvor si apa imbuteliata de f. buna calitate. E greu cu apa, stiu....
Eu am vrut sa-mi iau o familie de albine si un stup-cosnita pt- gradina, dar fara interventia mea (adica nu as fi vrut sa scot mierea), doar asa, ca sa dau sansa macar unei familii sa traiasca in libertate (dar apicultorul de aici nu a avut suficiente roiuri). Stii tu, asa am facut si cu pisicuta de la Straatkat, si nu am regretat o clipa, ma bucur zilnic si eu de viata ei frumoasa....
Dragii mei,
RăspundețiȘtergereAm omis un fapt important, si anume ca aici e Pastele catolic. Deci toata lumea e acasa. Deci nu ajung decat sa spun acest lucru pe scurt si sa ma scuz ca voi raspunde cu intarziere.
Numai bine,
mimi
Buna ziua!
RăspundețiȘtergereTocmai am luat decizia de a nu mai consuma miere.
Problema e ca uneori mananc un amestec delicios de nuci, alune, migdale si seminte hidratate, eventual cu pudra de roscove, si nu stiu cu ce l-as mai putea indulci in mod natural. Daca mierea a iesit din ecuatie nu mai raman decat fructele, dar pe acestea nu prea vreau sa le combin cu nimic altceva...
Ar fi alte variante in afara de renuntarea la roscove, care dau gust amarui, sau concesia de a adauga fructe dulci?
Oare as putea folosi stevia verde, proaspata ca indulcitor? Pur si simplu frunzele facute pasta?
Irina Haisan
Draga Irina,
ȘtergereImi cer scuze pt. intarziere. Sigur ca aici e vorba despre o decizie f. individuala, fiecare trebuie sa se gandeasca si sa hotarasca pt. sine cum vrea sa manance si daca tu nu poti renunta deocamdata la miere, pur si simplu nu renunta. Asa cum spunea Flavian, e mare diferenta intre mierea cu adevarat naturala si cea din comert, eu am scris despre albine pt. ca asa gandesc eu acum, dar am trecut printr-un proces tare lung, care s-a intins pe mai multi ani de zile. Si mie mi-a fost greu sa renunt la miere, am mancat pana cu ptuin timp in urma cand si cand o lingurita de miere de la Tante Eva, prietena mamei, de la care am mancat eu miere de cand ma stiu. Si daca mai ajung in Moldova la Tante Eva, si daca mai traieste si merg sa o vizitez, iti spun de acum cu mana pe inima, ca nu voi refuza mierea cu fagure, pe care mi-o va oferi pe o farfurie frumos colorata, asa cum a facut dintotdeauna pt. mine.... Frunzele de Stevia Rebaudiana se pot amesteca sau se poate face un ceai concentrat si folosit apoi ca inducitor (mie nu-mi mai place gustul, seamana cu aspartamul).
Numai bine, multa sanatate si toate cele bune,
mimi
Ah, intre timp am inteles ca nu sunt unul si acelasi lucru Stevia Rebaudiana si stevia romaneasca. Raman la fructe, daca e musai.
RăspundețiȘtergereIrina Haisan
Ce prostie ..De ce sa nu mancati miere...Hai sa traim cu aer.. Si va fi perfect
ȘtergereAdevarata prostie este sa vorbesti despre ceea ce nu stii. Pt. info si pt. largirea orizontului, unii traiesc si numai cu aer: http://www.formula-as.ro/2011/955/enigme-16/autotrofii-oameni-care-traiesc-fara-mancare-si-fara-apa-13377.
ȘtergereBuna, Mimi!
RăspundețiȘtergereUn articol minunat, ca de obicei!!!
Si eu am decis cu ceva timp in urma sa renunt la miere si am inceput sa consum ff rar - si numai miere naturala, cumparata de la persoane de incredere, nu cea care se vinde in supermarketuri. Am observat ca atata timp cat consum suficiente fructe proaspete nu mai simt nevoia de dulciuri concentrate cum ar fi mierea sau prajiturile raw...mai degraba imi fac cu ochiul niste fructe delicioase decat un tort raw care in 99% din cazuri contine amestecuri indigeste, nepotrivite de alimente si care imi da o senzatie de greutate in stomac.
De la tine am invatat enorm de multe lucruri despre alimentatia 100% cruda...si tocmai azi am dat peste acest articol:
http://www.lifestyleblog.ro/2013/03/planificarea-meniului-vegetarian-si-cate-ceva-despre-raw/
Stiam ca Ina nu a fost niciodata prea convinsa ca a consuma numai hrana cruda este bine, si odata cu aceasta postare m-am convins. Sigur, este alegerea ei, libertatea ei, insa articolul in sine m-a dezamagit, cu atat mai mult cu cat inainte o urmaream si ii citeam articolele cu placere. Ea o citeaza aici f mult pe Ellen White, a carei fana nu prea sunt :)De asemenea, mi se pare ca nu da cine stie ce informatii concrete, spune mai mult despre faptul ca nu si-a gasit echilibrul in hrana cruda si citeaza apoi mai multi raw vegani care au renuntat din cauza problemelor alimentare pe care le-au avut.Cu alte cuvinte, exact ceea ce atragi si tu atentia aici...numai ca pe Ina exemplele unor astfel de oameni au facut-o sa renunte sa mai cerceteze.
Oricum, e mare lucru faptul ca si-a mentinut alimentatia vegana, chiar si gatita si in ciuda faptului ca, dupa parerea mea, ceea ce recomanda este o cantitate mult prea mare de cereale, fainoase (fie ele si integrale) cat si soia. Poate vei mai scrie si alte articole legate de aceste aspecte fiindca multi oameni devin confuzi si nu stiu ce sa mai creada.
Draga Laura,
ȘtergereAm sa-ti dau cel mai bine schimbul de replici avut cu Ina pe tema ac. pe FB:
Mimi Walter: Draga Cornelia si draga Ina, nu as dori sa incep aici o discutie in contradictoriu, insa sunt nevoita sa aduc totusi, de dragul adevarului, cateva completari: 1. alimentatia cu hrana vie nu este in niciu caz ceva nou, este de fapt hrana cu care au trait oamenii cu milioane de ani in urma, cand nu se cunoasteau focul, fara ea nu am sta noi astazi comod aici, in fata calculatorului... 2. exemplele "esuate" alese de Ina in articol (Heather Pace, Ali Schuler, Franky si Camille Giglio) nu sunt dupa parerea mea deloc edificatoare, trebuie sa ne orientam in primul rand dupa oamenii cu experienta (cel putin 10 ani!) si nu dupa niste incepatori, care sunt la randul lor inca in cautarea propriei cai. Adevaratele exemple care ar trebui urmarite sunt zecile de medici, care au tratat mii de oameni cu hrana vie si a caror experienta clinica si practica se intinde pe mai multe ZECI DE ANI: http://hrana-vie.blogspot.be/2013/01/istoria-medicinei-naturale-hrana-vie.html. 3. Mai trebuie facuta aici neaparat si diferentierea clara intre hrana vie si curentul "raw vegan" practicat in Romania la ora actuala. Caci cine nu va intelege in primul rand principiile unei vieti naturale cu hrana vie, nu va ajunge prea departe cu retetele de "raw food". Iar cine va inlocui doar aragazul cu mixerul si cuptorul cu aparatul de deshidratat, nu va ramane din pacate decat un mic bucataras. Si desigur ca nu avem de ce sa ne miram ca o astfel de hrana, mixata si deshidratata ore in sir, isi pierde TOCMAI proprietatile pentru care este de fapt consumata, nemaiputand sa asigure astfel in niciun caz toti nutrientii necesari - iar povestile raw veganilor care au devenit dupa un anumit timp total anti-raw-vegani se inmultesc pe zi ce trece, un caz demonstrativ de fapt pentru cele mentionate mai sus (raw vegan bazat pe consumul de produse de super-market, mixarea si hidratarea excesiva, consumul de fulgi din comert, de uleiuri de proasta calitate s.a.m.d.), fiind consemnat deja si in Romania. Dupa parerea mea, toti cei care au probleme cu un regim vegetarian sau vegan, ar trebui in primul rand sa-si puna intrebari personale si sa caute prin toate mijloacele raspunsurile la ele. Si nu sa concluzioneze, absolut fals, ca hrana vie "nu functioneza" (pe timp lung, in Romania, iarna, la copii, la femei care alapteaza, etc.). Numai bine si multa sanatate tuturor!
Ina Todoran Ba da, Mimi, e vorba chiar despre influenta pe care curentul raw vegan si acei fosti raw vegani le au asupra majoritatii adeptilor raw. Cat despre faptul ca lumea a consumat hrana cruda inainte de a descoperi focul... Eu cred in Scriptura si nu in ere create de catre oameni, deci consider ca omului i-a fost data de la inceput intelepciunea crearii focului. Avem nenumarate exemple biblice de oameni care gateau lipii, paini nedospite, mancare de linte etc.
Eu sunt de acord cu hrana vie, despre care vorbesti, in sensul unei scurte detoxifieri sub forma sucurilor verzi(fara fructe combinate), sucurilor de legume, sucului de iarba de grau si a unor vlastari. In rest imi sustin aceleasi idei pe care cu drag le-am expus si eu pe blog.
Mimi Walter Draga Ina, sigur este parerea ta si eu o respect, fiecare poate crede ce vrea, eu nu doresc sa impun cuiva parerea mea, din contra, am incercat intotdeauna pe blog sa incurajez oamenii sa gandeasca singuri si sa cerceteze mereu mai departe (Sapere aude!). Pt. a da un "verdict" asupra hranei vii este totusi nevoie de foarte multa experienta in domeniu, si am sa te rog sa nu o iei personal, dar tu nu dispui pur si simplu la momentul actual de experienta necesara: caci cat timp ai fost tu consecventa raw vegan?? Desigur ca invatam cu totii mai departe, o viata intreaga, cine insa se tine cu dintii de parerile sale preconcepute, ca e vorba de mancare, educatia copiilor, mod de viata, etc., cine nu stie sa invete de la toti si de peste tot, cine nu este permanent deschis la nou, receptiv si flexibil, nu va ajunge prea departe.
ȘtergereIna Todoran Ma bucur ca nu a trebuit sa fiu o perioada mai indelungata raw vegana si ca am beneficiat la timp de experienta altor persoane care chiar stiu ce inseamna nutritia vegetariana, respectiv hrana cruda/vie.
Ina Todoran Mimi, mi se pare ca mergem un pic prea departe si aluziile tale le inteleg. Vreau sa te asigur ca tocmai pentru ca am fost deschisa la nou si am ascultat de la cat mai multi am ajuns unde am ajuns si am invatat ceea ce am invatat. Iti doresc multa sanatate!
Mimi Walter Multumesc Ina, la fel iti doresc si eu tie! Draga Maria Lumi Ilea, subliniez inca o data cat este de important sa nu ne informam pe bloguri, ci din surse cu adevarat competente: medicii pe care i-am enumerat mai sus si invataturile lor care trebuie in primul rand studiate temeinic! Dar Ina are totusi mare dreptate, discutia merge prea departe....
Nu am inteles niciodata de ce cineva care NU practica hrana vie, NU crede in ea, NU a incercat-o cu consecventa pe o perioada lunga de timp, trebuie neaparat sa scrie despre aceasta tema, dar asta e in Romania din pacate regula, nu ne orientam dupa valoarea informatiei primite (dr. Marginean, dr. Laza, dr. Stroescu, etc. nu au nici pe departe popularitatea pe care ar merita-o), ci dupa alte criterii: bloguri frumos colorate, fotografii superbe, informatii superficiale de tip EZ, care nu te obliga sa gandesti prea mult sau care iti trezesc chiar mustrari de constiinta. E mult mai comod asa, oamenii care incearca sa-i scoata pe ceilalti din lancezeala in care se complac, nu sunt niciodata iubiti sau apreciati la justa lor valoare....
Parerea mea persoanala este de fapt mult mai dura, dar Ina este totusi o fata draguta si cumsecade, bine intentionata (imi doresc sa cred), care din pacate nu vede ca face poate mai mult rau decat bine, dand mai departe informatii pe care nu le-a aprofundat suficient si nu le-a verificat pe propria persoana. Brigitte Rondholz ne-a spus de nenumarate ori ca nu se pot da sfaturi decat dupa 10 ani de experianta, recunosc ca si eu am inceput de fapt mult prea devreme cu blogul, dar a fost tot din cauza ca am vazut cat de important este sa fie prezenti in Internet toptusi si oameni care vorbesc cu adevararat din propria experinta: caci in afara de mine, cine mai are blog raw si chiar mananca raw in Ro DE ANI DE ZILE???
Numai bine,
mimi
Buna Mimi
RăspundețiȘtergereIti citesc articolele deseori si cred ca totusi toate sfaturile de pe blog ar trebui privite ca si informatii care trebuie disecate de fiecare in parte
Sunt de acord ca mancarea prelucrata nu e buna si carnea in exces e daunatoare dar a avea o alimentatie echilibrata inseamna sa mananci nu numai raw neaparat
In cazul bolilor ajungem sigur la medic si nu abordam unilateral doar o asemenea alimentatie ca nu mai suntem in epoca feudala.
Vad ca toti te privesc ca pe un inger si te intreaba ce lapte pot da copilului la nastere saualte lucruri.Ii sfatuiesc sa mearga la medic deoarece esti autodidact si nu ai aceste competente.
Cat despre hrana ta complet neprocesata e buna o perioada dar o alimentatie raw vegana 70-% e corecta si restul e bine sa fie completa cu hrana gatita.
Draga MImi,o fi fost asa pe vremea Evei ,sa mancam doar fructe din copac, dar am descoperit de mii de ani focul si organismul nu mai e adaptat total la hrana negatita
E drept ca pe blog fiecare scrie ce vrea,si tot drept e ca ai dreptate intr-o oarecare proportie.
Eu imi pastrez parerea ca hrana numai cruda este insuficienta .Numai salate si din cand in cand seminte te vor anemia total.NU stiu ce lucrezi si daca trebuie sa lucrezi cu creierul si in stres dar ceeace propulsezi este o alimentatie complet dezechilibrata.Chiar si salata de acum 100 de ani era mai hranitoare decat cea de acum.
Iti propun sa aduni argumente pro si contra pentru alimentatia raw.. Pentru ca lumea dornica de extreme sau cea foarte influentabila sa inteleaga si pericolul unei alimentatii complet raw si doar cu fructe si legume .Stomacul nostru si al strastrastrastrastramosilor nostri nu e adaptat TOTAL la acest tip de mancare iar vitamine ..nu prea se gasesc in niste fruze rasarite dintr-un pamant sacatuit de resurse
Sper din tot sufletul ca familia ta sa fie hranita cel putin vegan,ca nici un ou din cand in cand nu strica unui copil.A promova ceva e una,dar extremismul tau ma sperie
Mi-ar fi placut daca ai fi avut curajul sa scrii si cum te numesti, ma deranjeaza fff. tare "curajosii" anonimi, dar ma abtin totusi sa scriu aici parerea mea despre ei.
ȘtergereEu scriu din experienta mea, iar experienta mea cu hrana vie este 100% POZITIVA si asta de peste 6 ani de zile!! Asa cum am scris si mai sus, cine face ceva cu cap are succes, cine face ceva dupa ureche si fara sa-si foloseasca prea mult mintea......
Si m-ar mai interesa ce-ti da TIE autoritatea (ce experienta ai TU cu hrana vie) de a face afirmatiile absolut false pe care le faci mai sus??
Numai bine, sper sa continui totusi sa te informezi,
mimi
Sunt curioasa daca acest comentariu va aparea pentru ca ai aici doar comentarii care te ridica in slavi
RăspundețiȘtergereAlimentatia raw total fara nimic gatit e o prostie care a intrat in capul multora
Scuze Mimi,dar daca ai manca raw doar 80 de procente as fi de acord,altfel....
Mimi,
RăspundețiȘtergereÎți mulțumesc mult pentru redarea conversației dintre tine și Ina. Cred că mi-a fost suficient de edificatoare încât să înțeleg cum stau lucrurile. Concluziile le voi păstra pentru mine, ca nu cumva să se înțeleagă că aș avea ceva cu Ina ca persoană (fiindcă nu am). Pot doar să mai adaug la cele scrise că regret nespus faptul că Ina dezinformează oamenii în asemenea măsură și crează mari confuzii în mintea lor, fără a avea argumente clare și nici prea multă experiență.
Și eu cred în Sf Scriptură și nu în evoluționism, iar ceea ce găsesc acolo încă din cartea Facerii este că Dumnezeu a pus pe primii oameni într-o grădină și le-a spus că hrana lor va fi constituită din ierburi, fructe și semințe. Domnul a dat această hrană GATA PREPARATĂ, gata pentru ca omul să o consume, fără a o altera în vreun fel, fără a o mai prepara în vreun fel. Acest lucru îl consider a fi încă o dovadă de iubire a Ziditorului față de creația Sa. Consumul de carne, hrana gătită, toate au apărut după căderea în păcat, adică după alterarea firii omului și a întregii zidiri. Dar dacă suntem creștini cu adevărat, trebuie să fim în aceeași măsură și conștienți de faptul că, cu cât ne întoarcem mai mult la stilul de viață primordial, atât în privința purității sufletești, a apropierii de Creatorul nostru,cât și a alimentației, cu atât facem pași înainte pentru revenirea la starea din care am căzut și după care, conștient sau inconștient, toți tânjim. Dacă aș crede că hrana vegetală 100% crudă este insuficientă pentru sănătate, înseamnă că L-aș considera pe Dumnezeu incompetent.
Atât eu, cât și Ina, credem în Biblie și în ceea ce spune ea. Și totuși vedem lucrurile foarte diferit în anumite privințe :)
Sigur că mântuirea noastră nu depinde de ceea ce mâncăm și nici nu e corect să judecăm oamenii după ceea ce mănâncă (de fapt, nu avem dreptul în nicio situație să ne judecăm aproapele). Sunt însă persoane care vor să treacă dincolo de ceea ce se consideră a fi limita „normalului” și caută o formă mult mai înaltă de viață, din toate punctele de vedere. Iar cum legătura dintre suflet și trup, în lumea aceasta, e indisolubilă, este mai mult decât evident că trebuie să luptăm pe două câmpuri de bătălie :)
M-am gândit și eu la posibilitatea unui blog (deși nu acum, ci peste câțiva ani, când voi fi dobândit ceva mai multă experiență), însă cum lumea aceasta e arhiplină de „curajoși” ca dl/dna Anonim de mai sus...efectiv simt că mi-aș pierde timpul prețios, răbdarea și nervii cu persoane care NU CAUTĂ de fapt răspunsuri, ci intră în discuții contradictorii, uneori violente, doar pentru a-și întări propriile convingeri. Numai cei care caută adevărul cu sinceritate îl vor găsi.Adevărul a fost și va fi întotdeauna INCOMOD fiindcă îl scoate pe om din zona lui de „securitate” și comfort.
Și știi ce mi se pare cel mai interesant în ce spune Anonim-ul de mai sus? Faptul că susține atât de vehement că 70-80 %e bun, dar 100% e distrugător :) Acea diferență care, știm amândouă bine...face diferența între o sănătate bună și una extraordinar de bună :)
Uneori îmi pare rău că pentru a ne oferi nouă atâtea informații prețioase, ești nevoită să te lupți cu morile de vânt. Însă AI PUTERE, știu asta!
Să ai multă bucurie și o primăvară cât mai senină!
Draga mea Laura,
ȘtergereM-am gandit in tot acest timp (13 zile!!!), cu multa tristete, ca nu am ajuns sa-ti raspund tocmai tie, iarta-ma te rog.
Imi amintesc si-acum, de parca ar fi fost ieri, cum ne-am cunoscut (vad aievea si lumina soarelui ce se pregatea sa apuna si drumul prafuit din Viscri si frumusetea ta): copiii mei si cu mine ne intorceam obositi de la castel (ii tinusem locul lui Tante Sara, e job-ul meu onorific de vara la Viscri pe care-l iubesc mult si la care nu as renunta de buna-voie) si cum ne asteptai tu in fata casei.... Si cum m-ai ajutat apoi pana tarziu sa fac crackersii si sa pregatesc totul pt. a doua zi pt. seminar. Nici nu mai tin minte daca ti-am multumit cum ar fi trebuit.
Pentru mine este o mare binecuvantare faptul ca ai intrat in viata mea, esti atat de des pt. mine "gura de aer proaspat". Si toiag pe care ma pot sprijini. Si vocea adevarului. Si...si...si... I-am multumit lui Dumnezeu de nenumarate ori ca mi te-a adus in cale! Doamne ajuta sa-ti pastrezi sufletul tau curat si frumos toata viata!
Iti multumesc cu tot dragul pt. tot,
mimi
Salutare...au inflorit maslinii si se inrosesc ciresele.
RăspundețiȘtergeresa sti ca te urmaresc din umbra.....cand vad atatea comentarii bune si ,,nebune,, prefer sa nu mai scriu.Stiu ca esti ocupata si nu vreau sa iti rapesc din timp.
Am observat ca de ceva timp ai diparut de pe FB si nu esti singura.A ajuns ,,locul unde nu s-a intimplat nimic,, numai vorbarie goala.retete peste retete,care de care mai sofisticate si mai costisitoare,combinatii din ce in ce mai ciudate........mai bine lipsa.
aici ploua si azi am fost la adunat melci.......adica ii adun de pe langa drum si le dau drumul mai la vale....ca ii culege lumea altfel,sa ii manance.Am adunat 2 galeti.....2 galeti de melci salvati de la moarte.Am ajuns acas....m-am schimbat,ca eram uda flesca,am facut un ceai cu ghimbir si sunt ca noua.
Din pacate eu nu prea gasesc papadie aici,insa ma multumesc cu patlagina,ca e buna in salte.
PS la iarna te asteptam la cules de masline.....
Elena (din Spania)
Draga mea,
ȘtergereChiar ieri m-am gandit si la tine, iar mi-au trimisa ai mei o sticluta de ulei fermecat de la tine. Desi am aflat multe info importante pe FB, nu a reusit sa ma convinga cu adevarat. Din contra, am observat ca evidentiaza mult partile negative din oameni, mai ales la discutiile in contradictoriu (am dat si eu de multe ori cu bata-n balta).
Saracii melci, bine faci - acum trebuie insa sa fiu sincera si sa marturisesc, ca si eu ii mancam cu ani in urma, pe vremurile cand eram o mare amatoare de Haute cuisine si mi se parea ca sunt f. grozava daca mananc lucruri complicate si sofisticate.... Acum asi merge cu un drag mare si eu cu tine la adunat de melci. Ca sa nu mai vorbesc de cules de masline. Ei, oma trai si om vedea, poate or veni si timpurile alea....
Te pup,
mimi
Buna dimineata scumpa Mimi! Iti scriu din insorita Grecie,actual din Atena..in curand vom face si noi 4 (eu,barbatul si cei 2 baieti ai mei) un pas asemanator cu al tau,vom schimba Atena cu casa noastra din sudul Greciei, langa Kalamata, definitiv. Voi avea gradina langa casa dar este un pamant plin de balarii si nelucrat de peste 40 de ani,insa cu rabdare si ajutor de Sus il voi pune pe picioare.
ȘtergereDupa 10 ani de Atena este un pas extrem de dificil pentru fiii mei schimbarea asta. Poate ca daca erau mai mici ca varsta era mai usor( acum au 18 si 20). Dumnezeu ne va ajuta sa trecem la aceasta noua etapa a vietii noastre asa cum mereu ne-a ajutat in toate.. .
Vreau sa iti multumesc pentru tot ce faci pentru noi toti. Chiar si in numele celor care nu isi dau seama inca de valoarea informatiilor tale...
Dumnezeu sa iti dea curajul si forta sa mergi inainte. Nu te opri, mergi mai departe pe cararea neumblata, chiar daca in drumul tau te vei intalni cu Scufita Rosie sau cu lupul.....Admir taria ta si sa NU incetezi din a ajuta omenirea chiar daca unora li se pare putin sau gresit ceea ce faci...Eu sunt 70% raw, mi-e greu cu painea inca...apoi gatesc copiilor vegan (multumesc lui Dumnezeu ca accepta fara produse animale acasa desi pe afara sau la scoala se schimba foaia
din pacate).
In profundul eu-lui meu simt ca trebuie sa mananc doar direct din roadele pamantului( copil fiind stateam catarata toata ziua prin copaci si refuzam orice produs animal. Iar la mai putin de 3 ani cand bunicul meu era bolnav ,am dat fuga afara si am strans in manuta mea cateva frunze apoi am intrat in casa si i le-am lipit bunicului pe frunte,au ramas toti stupefiati,nimeni nu a aplicat asa procedee in familie ca sa ma influenteze si era acum 40 de ani! De unde instinctul asta deci?)Am mai scris undeva pe fb si voi relua acum. In viitor toti oamenii vor fi vegan. Trebuie doar sa avem rabdare cu cei care intarzie sa inteleaga asta . Va veni timpul cand se vor rusina pentru faptul ca au amanat atat de mult..
Ti-am mai scris pe fb in legatura cu serpii, poate ca iti amintesti de mine. Astazi termin de citit blogul tau pe care l-am savurat cu multa sete si m-am incarcat pozitiv de multe ori doar citind randurile tale...in ciuda picanteriilor din comenturi..Cum a spus si Cristela, randurile se strang si asta e bine,doar rabdare..Fii binecuvantata pentru tot ce faci si continua ,incercand sa nu te lasi umbrita de nimic si de nimeni...O viata si o activitate minunata iti doresc tie si familiei tale ca si omenirii intregi!! Doamne ajuta!
Mirela Gr cu multa iubire pentru toti!
Draga Mirela,
ȘtergereIti multumesc mult de tot pt. mesajul tau grozav, care face sa sune si la mine "clopotei" din copilarie si-mi atrage atentia la niste puncte pe care le-am cam neglijat in ultimul timp, si-ti raspund cu putina intarziere doar pt. ca am fost intr-o vacanta minunata, la o comunitate ecologica din Germania, si acum imi vine cam greu sa reintru in viata mea "normala"......
Cred ca ar fi grozav daca ai documenta cumva noua voastra viata la tara, caci desi nicio experineta personala nu se poate aplica 100% in alta parte (asa cum am vorbit noi si pe FB), sunt intotdeauna enorm de multe de invatat, pt. noi toti.
Iti doresc multa sanatate si va tin pumnii, sa va ajute Dumnzeu sa va iasa lucrurile asa cum va veti dori sa le faceti, repet ca pe mine m-ar interesa f. sincer experinta voastra, m-as bucura enorm sa ma tii la curent.
Doamne ajuta!
mimi
Buna seara,
RăspundețiȘtergereNumele meu este Andreea. Sunt raw vegana de 5 luni.
Consum 60- 70% hrana vie. Am inclus in alimentatie: nuci, seminte, cereale, leguminoase, fructe, legume.
Ma simt foarte bine. Este un stil de viata care simt ca mi se potriveste.
Am scazut in greutate 6 kg si imi doresc tare mult sa ma opresc, ba chiar sa pun inapoi 3 kg. Am 43 kg si in niciun caz nu am adoptat acest stil pentru a slabi.
Mi-ar fi de mare ajutor sa ma directionati catre articole sau site-uri din care sa ma informez.
Va multumesc!
Trebuie citit in primul rand "clasicii": dr. Laza, dr. Bruker, d-na Elena Nita Ibrian, s.a.m.d., o selectie gasesti mai sus pe pagina "Carti, articole si filme despre hrana vie si reprezentantii ei de seama".
ȘtergereDaca se consuma corect hrana vie integrala (inclusiv plante din flora spontana), greutatea se stabilizeaza dupa un timp la nivelul cormal corespunzator fiecarui organism.
Numai bine si multa sanatate,
mimi
O singura observatie: - cum poate fi lafel de rea o alimentatie fara produse animale, fie ele si procesate cu cea bazata pe produse animale??? Aceasta este cu mult superioara doar prin suportul adus animalelor. Scuza-ma dar prefer sa ma inbolnavesc fara sa fac rau animalelor decat sa ma-nbolnavesc aducandu-mi aportul la batjocura, chinurile si crima odioasa indreptata impotriva animalelor neumane fara nici o noima.
RăspundețiȘtergereM-am referit strict la faptul ca este la fel de nesanatoasa pt. organismul uman. Caci chiar nu este nevoie sa ne imbolnavim, o alimentatie vegana cu produse INTEGRALE ORGANICE (fara zahar&Co) este cel mai bun lucru pe care-l poate face orice om pt. propria sanatate. Caci pt. f. multi oameni, aspectul etic al veganismului NU este (din pacate) primordial, este dreptul fiecaruia sa aiba propria parere, pe care eu, pt. ca ma respect pe mine insami, o respect la randul meu! Eu imi impartasesc aici propria experinta si convingere, dar fiecare este liber sa faca ce vrea cu informatiile primite......
Ștergere