Seiten

miercuri, 20 februarie 2013

Plantele de iarna din flora spontana

Fotografiile de mai jos sunt facute de mine in Belgia pe 13.01.2013, inainte sa ninga, dupa mai multe nopti cu temperaturi de -6° - -10° C: usturoiul salbatic (stanga) este numai usor cazut, dar mai gustos ca niciodata, iar hasmatuchi (dreapta) este acum cel mai fraged, ti se topeste pur si simplu in gura!


In gradina de zarzavat am mangold, este un fel de sfecla, care se cultiva pt. frunze si este o planta rezistenta la frig. Ca si frunzele de nu-ma-uita (in partea de sus-stanga  a fotografiei)

Limba mielului s-a terminat de-abia de-abia dupa ce a nins mult (cca.20 cm, iar zapada s-a topit cam dupa 2 saptamani)
Urzica moarta este acum in plin sezon, mie frunzele nu-mi plac, in schimb florile sunt cu adevarat ambrozie si nectar!

Si asa a aratat meniul meu de Craciun, am adunat plante din gradina mea, care impreuna cu avocado si masline fac din orice  masa un adevarat festin:



Vorbind despre plantele de iarna din flora spontana, trebuie desigur sa amintesc neaparat una dintre cele mai rezistente plante: cornatelul (iarba lipitoare, lipicioasa) Galium aparine. Iar pentru ca vlastarii crescuti in casa nu sunt calitativ nici pe departe la nivelul vlastarilor din natura (exact ca in cazul tuturor plantelor crescute in sere si solarii!!), de ce sa nu profitam de ei? O singura planta de cornatel, produce atatia vlastari (oricum ei nu ar putea creste toti, caci apar foarte desi, ar interveni  selectia naturala), incat poate satisface fara probleme nevoile unei persoane.
 Iar Elena Marin (care este foarte creativa si are niste idei extraordinare!) m-a inspirat cu un sandwich-shaorma din foi de varza, pentru care aveti nevoie numai de foi de varza, frunze verzi, ardei, morcovi, telina, etc. si putina pasta de floarea soarelui sau maioneza vegana:
Lasati linistiti putin pamant pe plante, asa nu aveti de ce sa va temeti de carente de vitamina B12!!


Tocmai m-am intors din vacanta de iarna de la munte din Germania, unde am gasit in fiecare zi frunze verzi (chiar si leurda!), desi stratul de zapada era acolo de peste 40 cm. Trebuie numai deschisi ochii bine, natura ne pune in orice anotimp TOTUL la dispozitie, este nevoie doar sa invatam din nou sa o cunoastem bine!

19 comentarii:

  1. aha....credeam ca ai parasit lumea blogurilor;chiar ma intristasem.Sunt convinsa ca vacanta a fost minunata si plina de invataturi,dupa cum se vede din cele scrise in textul de mai sus si imagini.Sa fi iubita!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna Mimi,

    ma bucur asa mult ca ai reaparut, mi au lipsit asa mult posturile tale; am verificat zilnic sa vad daca ai mai postat ceva

    eu sunt temporar in algeria, si aici gasesc macris in fata casei, pe marginea trotuarului, peste tot; asa ca ma bucur cat de des de o salata cu macris!

    te imbratisez cu drag

    roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Roxana,

      iti multumesc si-ti doresc numai bine, te invidiez pt. soarele de care te bucuri tu in Algeria....

      Ștergere
  3. Esti minunata si inventiva.
    Habar nu aveam despre cornatel si despre florile de urzica moarta.
    Se vede ca te-ai simtit bine in vacanta. te-ai intors cu forte proaspete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vacanta a fost grozava, desi a fost cu aventuri (fiul meu si-a fisurat mana la snowboard...). Te pup cu drag!

      Ștergere
  4. Cand am ajuns in Austria am dat peste o gradina bio de unde ne culegeau zilnic Mangold proaspat. O nebunie! Am crezut ca e Kale la inceput :)) Baietii (mei adica) sunt topiti dupa el. Abia astept sa se deschida iar, sa dam atacul de primavara!

    Mimi, multumim pentru atata informatie valoroasa. Sanatoasa sa fii, sa avem de la cine invata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, draga mea Cristela! La vara am sa adun atunci neaparat si seminte de mangold pt. tine...

      Ștergere
    2. Cum trece mangold-ul prin iarna. Lasat in pamant? sau e planta anuala?

      Ștergere
    3. Reiese singur primavara si se si auto-planteaza (se comporta exact ca stevia sau loboda).

      Ștergere
  5. eu folosesc mangoldul la suc,insa de acum am s a
    il pun si in salate.Mimi,nu stiam ca iarba aia lipicioasa e buna de mancat....e plin prin livada de ea.
    pe deal au inflorit rozmarinii....e plin de albine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua:) Felicitari pentru interesantul si mult utilul blog! As dori sa aflu mai multe informatii legate de plantele din flora spontana, comestibile cat si florile ce se pot consuma. In ideea acesta va intreb daca puteti sa-mi recomnadati un ghid (culinar sau botanic), eventual de un autor roman. Informatiile gasite pe internet sunt de multe ori incomplete sau contradictorii in aceasta privinta. Rezonez cu ideea de a-mi culege salatele din padurice sau de pe camp- e un mod atat de natural si de armonios cu corpul nostru, dar in necunostinta de cauza ma abtin. Sun familiarizata doar cu urzica, leurda, untisorul- frunze ce se consuma numai pana la inflorire, apoi devenind toxice si ceva frunze de papadie, dar despre care nevand informatii clare si complete legate de comestibilitate(inainte sau dupa inflorire)am consumat foarte putin, desi am citit ca sunt foarte sanatoase, frunzele verzi reinoind sangele si aducand o multime de beneficii mentinerii snatatii, datorita clorofilei-"sangele" plantelor. Pna sa citesc postarea dumneavoastra nici nu am stiut ca aceste plante se pot culege si iarna si ca deci pot beneficia de asemenea nutrienti si in toiul iernii, iar consumul de salate de sera in toiul iernii nu prea m-a incantat. Mai imi incoltesc acasa lucerna sau creson, pe care le consum cu mare drag , dar cum spuneti in articol nu se pot compara cu ce putem lua din natura.Nici de leurda nu stiam ca deja se poate culege, ca a rasrit la vrema asta, eu asteptam inca luna martie pentru o slata bogata cu leurda si ridichi, dar azi dau fuga in padurice sa verific! :) Azi am mai invatat ceva si asta datorita postarii dumneavoastra! Snatate si binecuvantari!
    Va multumesc. Corina M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Corina,

      Eu nu stau in Ro, dar asa cum stiu eu vremea acolo, sunt sigura ca vei gasi deja si untisor si leurda (sunt insa fff mici, de aceea tarancile nu se duc inca la adunat la padure - daca ai puttea te rog sa-mi spui daca ai gasit sau nu, tare m-ar interesa!!!). Nu stiu nicio carte pe care ti-as putea-o recomanda, eu am scris una, deocamdata stau cu ea in sertar, editurile nu s-au inghesuit sa mi-o publice.

      Ștergere
    2. Draga Mihaela,
      Multumesc mult pentru raspuns. Nici eu nu locuiesc in Romaina ci in Slovacia, iar zilele trcute am dat o tura intr-un parc si am vazut deja untisorul , dar cum spui si tu e foarte foarte mic, leurda nu am vazut, trebuie neaparat sa ajung in crang, altfel nici nu o sa o vad! :)Cand am calatorit in Italia, la unul din restaurantele unde ne oprim si servim masa, acolo am vazut pentru prima oara un atlas de plante si flori salbatice folosite in bucatarie. Era detaliat, avea poze mari si colorate si explicatii cum se poate folosi in bucatarie fiecare buruiana. Data viitoare cand ajung acolo, ma ofer sa-l cumpar:) Cat despre cartea pe care ai scris-o, i-ti doresc sa nu renunti la cautari, ca pana la urma tot vei gasi o editura dornica sa o publice!

      Ștergere
  7. bine-ai venit! uite ca nu stiam cum arata hasmatuchi, desi am vazut si chiar ma-ntrebam ce-o fi.usturoiul salbatic e cel numit pe-aici "ciboulette sauvage"? rezista pe timp de iarna.am in gradina, s-o folosesc.incercasem mai demult dar nu prea m-a-ncantat, probabil sunt sezoane cand au mai mult gust.
    urzica moarta,si eu prefer florile.am facut din frunze un fel de pesto, inspirandu-ma desigur de la reteta ta de pesto din plante salbatice.

    cornatelul asta, tre sa ma mai uit.de fapt am vazut o planta care seamana cu el, da e tepoasa, se agata. ii zice grateron.asta-i sau o fi alt soi?!daca-i grateron-ul, cum il mananci?

    am incercat ceai din muguri de alun, am gustat putin din mugure da nu-mi place. sa vad frunzele cand apar si-s tinere cum or fi la gust!pare-se ca se consuma-n salate etc asa crude si tinere:)

    multumim pentru info.
    o zi buna
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Ti-ai facut lectiile cum trebuie: ciboulette sauvage este usturoiul salbatic, mie imi place ffff mult, mai ales acum e vremea lui.
      Ciranetelul e exact planta aia care se agata de haine, dar acum nu e aspra ca vara, vlastarii sunt fragezi si buni!
      Ai dreptate, si frunzele de alun se consuma, mugurii in general sunt amari.
      Si eu iti multumesc pt. comentariul grozav si te imbratisez cu drag,
      mimi

      Ștergere
  8. Mimi, e prima data cand scriu desi iti citesc blogul cu drag. De ce nu incerci sa imprimi tu cartea? Din pacate editurile nu se baga sa publice ceva daca nu vad ele niscavai castiguri...:( asa functioneaza societatea asta. Stiu insa multi autori care si-au imprimat singuri cartea si care a devenit un exit (ex: Robert T. Kiyosaki, desi nu are nimic de a face cu alimentatia aceste autor a fost refuzat de toate editorialele si pana la urma de venit cunoscut cu o carte imprimata chiar de el).
    Te pup si-ti doresc multa sanatate!

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum ne mai asiguram vit.B12 ?.Am mai citit ca vit.B12 (absenta din vegetale) e produsa in intestin,de microorg.,din alimente cu usoare urme de sol organic (foarte greu de gasit), asa cum scrieti si Dvs ("Lasati linistiti putin pamant pe plante, asa nu aveti de ce sa va temeti de carente de vitamina B12!! "(Plantele de iarna din flora spontana 20.02.2013). ROG raspuns Si pe mail. Astept, cu mare incredere, o posibila solutie, la aceasta grava problema a lipsei indispensabilei vitamine B12 din dieta vegana, recunoscuta de dr.Brian Clement dir.Inst.Hipocrate ("nu exista surse naturale de vit.B12.Se impune administrarea de suplimente"), in cartea"Secretul sanatatii"pag. 207, dar si de alti specialisti din domeniu. ROG raspuns si pe mail.

    RăspundețiȘtergere