vineri, 18 ianuarie 2013

Meniu de iarna: mancare de broccoli, patrunjel, morcovi si telina, cu maioneza vegana din unt de migdale

Nu am inteles niciodata, de ce pe toate blogurile raw se repeta mereu si mereu aceleasi retete, fara a se mentiona insa de cele mai multe ori sursa de inspiratie. Pentru ca eu respect si munca mea, dar la fel de mult si munca celorlati, mie mi-a placut intotdeauna sa scriu de unde m-am inspirat (caci foarte putine dintre retetele mele sunt creatia propriei minti). Si mai ales m-am bucurat sa dau mai departe povestea din spatele fiecarei retete, caci de cate ori pregatesc ceva, ma gandesc cu drag la cel care m-a inspirat. Si-l binecuvantez in gand si ii multumesc.

Anul trecut, l-am cunoscut la Tragul de Hrana vie din Speyer pe medicul brazilian dr. Alberto Gonzalez. Caci si in America de Sud exista deja foarte multi medici care au descoperit efectele tamaduitoare exceptionale ale hranei vii, si care isi trateaza pacientii, indiferent de boala de care sufera, prin metode naturale, bazate in primul rand pe un regim de viata natural, cu hrana vie.

Dr. Alberto Gonzalez nu este numai o prezenta incantatoare si cuceritoare, are un suflet minunat si te lasa sa simti imediat marele OM, aflat in spatele medicului. Desigur ca trebuie si el sa-si castige existenta, dar asa cum am aflat din "dosul cortinei" (este mare lucru, cand cei care lucreaza pentru tine te admira si te iubesc!), are nenumarate proiecte de ajutorare a saracilor din Brazilia (care nu sunt putini!), oferind gratuit atat consultanta medicala si hrana pentru multi saraci, cat si sprijinul necesar pentru trecerea la o viata naturala cu o hrana santoasa.

La standul sau de la targ, se facea prezentarea unei oale de piatra, in care mancarea se poate incalzi perfect pana la 42°C, dand astfel impresia de mancarea gatita,  lucru important pentru multi oameni, in special in anotimpul rece. Dr. Gonzalez pregateste mancarea putin diferit de ceilalti "bucatari raw", nu prepara totul in Vitamix, la mare viteza, ci incearca sa respecte cat mai mult principiile alimentare stabilite de dr. Maximilian Bircher-Benner, care sublinia cat de important este ca hrana sa nu fie prelucrata nici mecanic foarte tare, ci cat mai putin posibil. Si tot dr. Bircher-Benner recomanda sa se expuna mancarea cateva clipe luminii soarelui (sau sa fie pregatita afara, la soare), un aspect foarte des neglijat din pacate de cei mai multi dintre noi.

Mancarea oferita la targ de dr. Gonzalez era foarte simpla, combinatia ingredientelor foarte sanatoasa, iar satisfactia papilelor gustative, aproape incredibila.  Am gustat, am laudat si acasa mi-am facut de multe ori de-atunci  mancarea, dandu-i desigur nota mea personala. 


Mancare de broccoli, morcovi, patrunjel si telina

Ingrediente:
- broccoli (se poate inlocui si cu varza sau conopida), un morcov, o radacina de patrunjel, o bucata de telina, cateva frunze de patrunjel si de telina , o ceapa, o mana de nuci.

Mod de preparare

Se dau prin razatoare toate ingredientele, dupa care se pun intr-un vas si se amesteca bine, framantand totul cu mainile (la targ ei framantau amestecul in acea oala si incalzeau la 42°C).

Se adauga o maioneza vegana (vezi reteta mai jos) sau un sos din ulei, zeama de lamaie, sare, piper si alte mirodenii, alese dupa propriul gust.
Varianta cu varza

Mai nou, eu fac si o maioneza din unt de migdale, dupa reteta domnului Urs Hochstrasser, care are marele merit de a fi aproape o copie fidela a maionezei din ou: http://www.urshochstrasser.ch/saucen.htm (Sauce royale). Aceasta mancare de iarna a fost de fapt probabil "inventata" de Urs Hochstrasser, caci el este de fapt cumva "tatal" mancarii raw vegan de tip gourmet.......

Maioneza vegana din unt de migdale

Ingrediente:
- o lingurita de unt de migdale (sau ceea ce ramane dupa ce ati preparat un lapte de migdale sau de nuci), putin mustar, zeama de la o jumatate de lamaie, putin usturoi pisat, ulei, sare, piper.

Mod de preparare
Se freaca intr-un catron cu o lingura de lemn untul de migdale amestecat cu zeama de lamaie, adaugand uleiul putin cate putin, exact ca la maioneza din ou. Se adauga celelalte ingrediente, dupa gust. Sau se amesteca totul in mixer.


Pentru simplificarea procesului, gasisi aici un video in limba romana:
 
 
Pofta mare!

19 comentarii:

  1. Nu stiam de Dr.Gonzales si am sa caut mai multe informatii caci e un om de la care sunt multe de invatat. Un stil de viata complex imbinand alimentatia vegana cu meditatia intr-un peisaj de vis;avand in vederea originea braziliana probabil ca adauga si un pic de samanism oferind o si mai buna conexiune cu natura.Esti minunata Mihaela.Te imbratisez cu drag si iti multumesc pentru minunatele tale postari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere si-ti mutlumesc mult de tot, caci asa de fericita sunt cand cineva se bucura de si trage un folos din "scriiturile mele"....Daca stii portugheza, are un site f. bun si o multime de filmulete si retete (eu nu prea pot sa le judec, caci eu NU vorbesc portugheza): http://www.doutoralberto.com/.

      Ștergere
  2. Mersi de reteta, asta am sa mananc azi la pranz!
    Mimi, nu vrei sa pui un buton de abonare prin email? Sa nu ratez niciun articol nou :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Butonul de abonare e dupa copyright, inaintea arhivei de blog.

      Ștergere
  3. N-am auzit de acest doctor Gonzales pana acum (exista un alt dr Gonzalles -Nicholas, care e foarte cunoscut in SUA pt tratamentele alternative anti-cancer). Merci pentru imbogatirea culturii generale, mi-a placut mult clipul de prezentare a clinicii lui. Si oalele de ceramica sunt foarte interesante!
    Voi incerca cu siguranta reteta asta de iarna, sunt mereu in cautare de retete bune si mai ales simple :). Si sunt tare curioasa cu maioneza de unt de amande (banuiesc ca merge orice fel de unt de nuci )....inca n-am gasit o ''veganeza'' care sa aduca la gust cu maioneza din ou. Sosuri gustoase sunt multe, dar nu pot inlocui o maioneza. Din poza ta, asta chiar seamana a ''maioneza''.
    Mor de ciuda ca nu stiu nici germana, nici portugheza...

    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi cum invat eu de la voi?? Eu nu am auzit de dr. Nicholas Gonzalles, ma voi documenta la randul meu.
      Maioneza iese bine si din unt de caju sau de alune, uite aici si un film cum se face (o sa intelegi chiar daca e in germana): http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yOmV92jTc3o#!

      Ștergere
    2. blogul e de mare ajutor! chiar daca sunt inca vegana si mai mananc si peste din cand in cand, tind spre mai bine! multumesc,Elena

      Ștergere
    3. ne poti spune cum se face acest unt de migdale?presupun ca e vb de migdale hidratate si apoi mixer?multumesc,elena

      Ștergere
    4. Draga Elena,

      Din cand in cand imi cumpar un borcan de unt de migdale, care este destul de controversat pt. ca in general nu este crud, dar exista si integral si raw (greu de gasit insa). Dar poti face fff bine si cu ce-ti ramane de la laptele de migdale sau de nuci sau din doua lingurite de faina de migdale sau de nuci 8asa facea bunica, din nuci macinate)!

      Ștergere
  4. Foarte bun meniul pe ziua de astazi, salata de conopida si cozonaci cruzi! asa sa tot mananci sanatos. Sarutmana pentru masa.
    Draga Mimi, imi place tare mult de domnul doctor Alberto Gonzalez, m-am indragostit de el, de dupa ce ai fost tu la targul de hrana vie asta toamna si ni l-ai prezentat prima data.
    Uite vreau sa iti prezint si eu o familie de oameni normali care mananca crud impreuna cu copilasii lor minunati. Sunt bulgari si eu i-am cunoscut la potluck-ul de hrana cruda de la Montreal.
    Blogul lor este in limba bulgara, dar daca ne chinuim putin intelegem ce vor sa ne transmita. Tarta pe care o fac ei in 4 episoade este minunata, "magica" intr-adevar, eu am avut ocazia sa o si gust.
    http://www.recipemagician.com/

    Te imbratisez zana buna,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Mia mea draga! Foarte interesant blogul bulgarilor, sunt fff talentati si pasionati. Cati ani au copilasii?

      Ștergere
  5. Stiam eu ca o sa iti placa, baieteleul are 3 anisori si inca mai suge la san, iar fetita are 5 anisori cred. Am invatat multe de la acesti copilasi, sunt dulci foc, cuminti si tare ascultatori. Copilasii la potluck mananca naut incoltit cu ambele maini, de la ei am invatat eu sa nu mai fac nazuri la mancare.
    Te imbratisez tare de tot

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut reteta, e absolut delicioasa! Si maioneza e super gustoasa, mersi frumos Mimi draga!
    Mia, daca nu te deranjez, ai putea sa-mi dai mai multe detalii despre comunitatea raw si intalnirile ce vor urma? Eu locuiesc in rive sud, dar ma deplasez, nu e problema :). Poate deja ne cunostem si nu-mi dau seama :)
    adresa mea de email e s_vaideanu@yahoo.ca

    merci!




    RăspundețiȘtergere
  7. Am mai vazut o reteta asemanatoare pe undeva, dar asta de aici are mai multe legume de aceea o voi incerca pe aceasta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. I nominated you for the very inspirational blogger award!http://mylifeeventsblog.wordpress.com/2013/02/08/very-inspirational-blogger-award/

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca domnul doctor aduce mai mult soare si in UK, o sa punem mancarea mai mult la soare.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata destul de bine reteta. Cred ca o s-o incerc si eu.
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mimi , iti multumesc din suflet pentru reteta de maioneza , de care sunt foarte incantata . Desi ca si consistenta nu iese ca a ta , probabil ca tine foarte mult si de pasta de amande , ramine favorita , pentru ca este foarte gustoasa. Azi mi-am facut o salata din varza creata , telina , morcov , un fir de ceapa verde si marar verde ( adus din RO ) si maioneza ta ...Excelenta !!!!
    Iti multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi !
    Te imbratisez cu mare drag ! :)

    RăspundețiȘtergere