Seiten

vineri, 10 august 2012

Maria Montessori - Taina copilariei


Problema sociala a copilului in Romania anului 2012 mi se pare mai acuta ca oricand, m-am lovit permanent de ea in discutiile pe care le-am purtat in Romania cu rudele si prietenii, pe blog, pe Facebook, in parc, s.a.m.d. Sunt enorm de multe de spus, doresc de aceea sa dau mai bine cuvantul unei mare doamne, care a fost cu mult inaintea timpului in care  a trait si care este printre putinii oamenii care au reusit sa descifreze "taina copilariei". 
Mai jos, cateva citate din cartea Mariei Montessori "Taina copilariei" (lectura obligatorie pentru parintii constienti; dupa parerea mea scrierile clasicilor Motessori-Steiner-Dreikurs sunt de mii de ori mai bune ca toata literatura moderna din domeniul pedagogiei - ca sa nu mai spunem ca oricum stau la baza tuturor lucrarilor noi, autorii moderni multumindu-se de cele mai multe ori doar sa "perieze" intr-un limbaj modern teoriile consacratilor - ca in multe alte domenii de altfel, nu credeti (Vreme trece, vreme vine,/Toate-s vechi si noua toate,)???), editie in limba romana din anul 1938 (de aceea si limbajul fermecator - insa de ce Maria Montessori este atat de putin cunoscuta in Romania, in ciuda faptului ca a fost tradusa de atata timp, este pentru mine de neinteles?!).

"Copilul este fiinta omeneasca cea uitata de societate, mai mult, de insisi aceia care il iubesc, care i-au dat si-i pazesc viata. Nu e copilul tulburatorul adultilor, inglodati in afaceri din ce in ce mai urgente, mai repezi? Pentru copii nu e loc in casele din ce in ce mai stramte ale oraselor moderne in care se aglomereaza familiile. In strada nu e loc pentru ca vehiculele se inmultesc, iar trotuarele sunt intetite de lume grabita. Adultii n-au timp sa se ocupe de ei, caci sunt zoriti de lucru si pleaca de acasa, si tatal si mama. Cand nu se gaseste lucru, mizeria ii taraste si pe ei, impreuna cu adultii. Dar si in familile de conditiuni bune, copilul bogat este exilat in camera copiilor, lasat in grija unei persoane straine, platite si nu ii este ingaduit sa intre in camerele rezervate pentru cei care i-au dat viata. Nu exista refugiu unde copilul sa poata simti ca sufletul lui e inteles, unde activitatea lui sa nu fie stanjenita. El trebuie sa stea in tot locul nemiscat, sa nu se atinga de nimic, pentru ca nimic nu este al lui, totul este proprietatea adultului: tabu pentru copil."

"Starea copilului e ca aceea a unui om lipsit de drepturi civile, fara ambianta proprie, un extra-social pe care oricine il poate trata fara respect, il poate palmui, pedepsi si bate, ca in virtutea unui drept natural: dreptul de adult." 
"Adultul crede ca el ar fi plasmuitorul copilului, fauritorul vietii lui sufletesti; crede ca poate savarsi din extrerior o opera creatoare, dand stimuli, directive si sugestii spre a dezvolta in copil inteligenta, sentiment si vointa. Adultul si-a atribuit o putere aproape dumnezeiasca, a sfarsit prin a se socoti Dumnezeul copilului si a gandi despre sine, cum scrie in Geneza: "Eu voi crea omul dupa chipul si asemanarea mea". Ingamfarea a fost intaiul pacat al omului; aceasta substituire a omului in locul lui Dumnezeu a fost pricina caderii sale. De fapt, daca un copil are in sine cheia propriei sale taine, daca are un plan sufletesc si directive de dezvoltare, acestea trebuie sa fie in el potentiale si extrem de gingase in sfortarile lor de implinire. Interventia grosolana a individului adult, volitiv si ametit de puterea lui inchipuita, poate nimici aceste planuri sau poate devia infaptuirile ascunse; adultul poate sterge planul dumnezeesc, inca de la inceput si, in felul acesta, din  generatie in generatie, omul se indeparteaza tot mai mult de ceea ce ar trebui sa fie."

"Copilul e inceputul vietii adultului, mai mult el l-a creat pe adult. Binele si raul din adult sunt in stransa legatura de dependenta cu viata copilului in care a crescut. Copilul e omenirea viitoare intreaga, dar e si rodul nostru. Asupra lui au cazut si in el s-au intiparit toate greselile noastre, el poarta pecetea nestearsa a ratacirilor noastre. Noi vom muri, dar copiii nostri vor purta in sine urmarile raului prin care le-am deformat pentru totdeauna sufletele. Si lantul este continuu si neintrerupt."

Voi ce faceti ca sa iesiti din acest cerc vicios????
Viscri, mai incape indoiala?????

Atelierul de lut al familiei Walter

Am plantat deja pomi si in Belgia!
UPDATE: Domnul profesor Marcel Capraru a tradus si reeditat cartea, dar are si alte carti minunate, le puteti achizitiona acum direct de la domnia sa, contactandu-l pe contul sau de pe FB: https://www.facebook.com/marcel.capraru.

6 comentarii:

  1. Carmen a scris un comentariu superb - iti mutlumesc mult de tot, dar am avut probleme cu publicare lui, de aceea e acum de pe contul meu:

    Spre rusinea mea, si eu am "cunoscut-o" pe Maria Montessori cu putin timp in urma dar m-am indragostit iremediabil de opera ei. Si cred ca Montessori ar trebui citita de noi toti, indiferent ca suntem parinti, educatori sau doar prieteni ai copiilor, pentru a ne putea apropia de ei cu intelegere si delicatete, pentru a-i ajuta sa formeze adultul de maine. Asa cum spune ea: "Adultul este dependent de copil, cand e vorba de viata sa, dupa cum copilul depinde de adult, cand e vorba de lucruri materiale care se produc in lumea din afara. Fiecare e stapan in lumea lui: adultul si copilul sunt ca doi regi cu doua regate deosebite. Copilul zice: tara mea nu e in aceasta lume, dar am si eu o tara, o lume in care sunt domnitor iar voi depindeti de aceasta lume." (M.Montessori - "Copilul fiinta divina dar neinteleasa")

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb articolul!!! Cum stii tu, Mimi, sa ne aduci in prim plan lucruri atat de importante care pentru noi par banale la prima vedere.Multumim! M-ai pus inca o data pe ganduri...
    Irina T.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Mimi!
    Citesc de cateva luni de zile articolele tale pline de lumina si caldura. Iti doresc ca viata sa iti ofere inapoi cel putin atat cat le dai tu celor din jur!As vrea sa impartasesc cu tine( si cu cititorii tai) doua fragmente care cred ca iti vor placea. Eu cred ca nimic nu e intamplator( si aceasta convingere mi se tot confirma). Zilele astea m-am gandit sa las putin deoparte cartile despre hrana sanatoasa si m-am apucat sa citesc( recitesc)Platon. Uite ce spune Socrate in dialogul "Charmides": "E vorba intr -adevăr, Charmides, despre un fel de leac care nu-ţi poate insănătoşi capul singur, ci totul se petrece cum poate ai şi auzit-o de la medici mai buni; atunci cand vine la ei cineva cu durere de ochi, e ii spun că nu se pot incumeta să-i vindece doar ochii, ci trebuie să-i ingrijească in acelaşi timp capul spre a-i insănătoşi ochii; şi la fel, să nu-şi inchipuie bolnavul — căci ar fi ceva tare necugetat — că poate să-şi vindece capul singur, fără restul corpului. Aşa se face că, dand un regim pentru trupul intreg, ei incearcă să ingrijească şi să vindece partea prin tot." Si mai departe:"Aşa stau lucrurile, Charmides, şi cu descantecul nostru. L-am invăţat cu prilejul unei expediţii,de la unul dintre medicii traci ai lui Zalmoxis, despre care se zice că au şi darul de-a te face nemuritor. Iar tracul acesta arăta că medicii greci spun, pe bună dreptate, cele pe care le-am amintit eu acum. „Numai că Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este zeu, mai spune că
    aşa cum nu trebuie să incerci a vindeca ochii fără să vindeci capul şi nici capul fără trup, e la fel nici trupul fără suflet, iar tocmai aceasta e pricina pentru care cele mai multe boli răman nevindecate de medicii greci, faptul că ei nu ţin seama de intregul a cărui ingrijire ar trebui s-o intreprundă şi că, dacă acesta nu se simte bine, este cu neputinţă ca partea să se simtă bine." Căci, spunea el, toate se trag din suflet, atat cele rele cat şi cele bune ale trupului şi ale fiinţei noastre intregi, revărsandu-se din suflet aşa cum se răsfrang de la cap asupra ochiului. Ca urmare, mai ales sufletului trebuie să-i dăm ingrijire, dacă vrem ca deopotrivă capul, ca şi restul trupului s-o ducă bine.lar sufletul, spunea el, tinere, se ingrijeşte cu anumite descantece, care sunt, la randul lor, spusele şi gandurile frumoase Din aceste spuse şi ganduri se naşte in suflete inţelepciunea, care, dacă se iveşte şi stăruie in noi, dă lesne sănătate atat capului cat şi trupului intreg. Arătandu-mi deci leacul şi descantecul, el imi spunea: „Să nu te laşi induplecat să ingrijeşti capul nimănui care nu-şi va fi dăruit mai intai sufletul spre ingrijire descantecului. Aceasta şi este greşeala pe care acum o săvarşesc oamenii, că incearcă să devină un fel de medici ai cate unei părţi, fără de cealaltă." Şi mă indemna cu toată tăria să nu mă las convins a face intr-altfel nici de către cel bogat, nici de vreunul mai de neam ori mai frumos."
    Hai sa facem aceste vorbe cunoscute si altora!
    Idi doresc multa sanatate si lumina!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pentru timpul, dedicatia si sacrificiul pe care le faceti pentru a ne pune mintea, judecata si constiinta la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiti de unde se pot comanda carti scrise de maria montessori traduse in lb romana?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna.ati gasi undeva de cumparat "tainele copilariei"?unde?

      Ștergere