Seiten

luni, 16 ianuarie 2012

Pseudo-orez indian

Datorita Andreei Lazarescu si echipei sale de la Casa Raw.z, am descoperit  aceasta reteta minunata, una dintre retetele mele preferate de hrana vie! 
In vara anului 2011, am fost in vacanta in Romania trei saptamani si jumatate, iar cat am stat in Bucuresti, am degustat, cu foarte mult entuziasm, aproape tot sortimentul Casei Raw.z - iar de aceasta mancare m-am indragostit pur si simplu pe loc, de la prima inghititura! Retetea nu era pe atunci  inca pe blog, astfel incat a trebuit sa-mi pun capul la contributie si sa o refac, ca de obieci, mai mult sau mai putin dupa propriul gust (acum puteti citi reteta originala AICI). Mai recunosc foarte sincer, ca am mancat aceasta mancare ZILNIC, aproape o luna, in fiecare zi cu aceeasi pofta nemaipomenita! Si nu trebuie sa uit sa subliniez, ca este o reteta si foarte simpla si ieftina si satioasa si se si poate lua perfect intr-un simplu borcan cu capac la birou!




Pseudo-orez indian

Ingrediente pentru 2 portii:
- o conopida mica;
- un ardei rosu;
- o ceasca de boabe de mazare si/sau de porumb (iarna pun ori mai mult ardei, ori renunt chiar si la ardei);
- o ceasca de  seminte de floarea soarelui, susan (eu pun des susan negru, dupa cum se vede si in fotografii) si stafide (jumatate stafide, jumatate seminte);
- o ceapa sau o legatura de ceapa verde;
- o bucata de ghimbir;
- 1-2-3-x catei de usturoi;
- o legatura de patrunjel;
- pentru sos: zeama de la 1/2 - 1 lamaie, optional 2 linguri de ulei,  mirodenii: putin piper, curry (indian), chimion (Cuminum cyminum - atentie, nu este chimen, este o alta mirodenie!) din belsug, putina nucsoara - eu nu pun sare deloc, cel mai bine insa isi pune fiecare dupa cum ii dicteaza propriul gust! Daca se pun ingredientele pentru sos in mixer, impreuna cu cateva stafide, iese un sos dulce-acrisor deosebit de gustos!

Modul de preparare:
Conopida se poate marunti in mixer (pana capata aspectul de orez) sau se poate da pe razatoarea mare (in fotografiile de mai sus, conopida este data pe razatatoare). Ghimbirul se rade fin; ceapa, ardeiul, usturoiul si patrunjelul se taie cu cutitul; semintele se pot marunti in mixer sau intr-o rasnita de acfea. Sau se pot pune intregi. Stafidele ar trebui inmuiate in apa, mie insa imi plac nehidratate, asa ca le inmoi numai scurt cel mult o ora. Se adauga sosul, se amesteca si gata o mancare fantastica!

Pofta buna!

20 de comentarii:

  1. De mult am vrut sa fac reteta asta, de pe blogul Andreei. Acum, ca am vazut-o si la tine, ma tenteaza si mai mult. Am aproape toate ingredientele si cred ca o sa incerc si eu.
    Pozele sunt superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut din nou!
    Interesanta reteta, si cred ca o voi incerca, dar fara stafide. Nu-mi plac decat in deserturi.
    Si mazarea si porumbul sa fie crude? Eu in vara abia am apucat sa gust cateva boabe cand erau dulci, caci gustul de amidon apare foarte repede, si am citit undeva ca chiar si la cele culese cand sunt dulci, daca nu sunt consumate imediat, isi dezvolta amidonul.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Irena,

    Sa-mi spui te rog mult neaparat cum ti-a placut! Ma bucur ca-ti plac pozele, deja plang dupa Maria, foarte buna treaba faceam impreuna (zic eu)!

    Draga Angy,

    Stafidele sunt "sarea si piperul" ca sa zic asa, nici eu nu eram obisnuita cu stafide in mancare (adica nu in dulciuri), pe mine m-a castigat imediat combinatia, poate totusi incerci macar o lingura separat cu stafide, poate cine stie.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mihaela,

    Este superba reteta, am incercat-o si eu acum vreo luna. Doar ca eu am pus pastarnac in loc de conopida. A iesit o nebunie, merci ca mi-ai adus aminte.Si nici stafide nu am avut atunci, voi incerca neaparat. BTW, reteta doamnei Ibrian de tort aperitiv de legume a iesit minunata, au mancat si prietenii mei carnivori. Din pacate nu am reusit sa fac poze, dar mai produc o portie cat de curand :).

    Mult succes in noua tara, ma bucur mult pt tine.

    Pupici de nea din MTL,
    Delia

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Delia,
    Ma bucur tare mult de comentariul tau, nu te-am mai "auzit" de atata timp....Unde esti tu acum?????

    Draga Angy,
    Sa citesti neaparat blogul Andreei http://temepentruacasa.wordpress.com/2012/01/18/cazul-impotriva-notelor-ii/ o profesoara care isi iubeste cu adevarat nu numai profesia, ci si copiii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mimi draga, locuiesc intr-o suburbie a Montrealului. Eu sunt de 15 ani vegetariana (spre disperarea parintilor), dar abia acum 3 ani, pe perioada sarcinii, pot spune ca am devenit ''obsedata'' de de felul cum ne alimentam. Am schimbat foarte multe in stilul de viata si mai avem inca multe de invatat :).Drumul spre hrana vie a venit natural si cu cat aflu mai mult, cu atat mi-e pofta sa-mi fac din pasiunea asta o meserie. E incredibil cat de perversa e lumea in care traim, oamenii au uitat sa se bucure de lucruri simple. Sper sa pot oferi fetitei mele un exemplu pe care sa doreasca sa-l urmeze.

      pupici si mult succes in tot ceea ce faci, te urmaresc cu multa placere!

      Ștergere
  6. Am vazut si eu reteta la casa rawz si am tot zis sa o incerc. Acum ghici ce-o sa mananc la pranz!? :-) Mercic de idee, am tot ce-mi trebuie si nu ma feresc nici de stafide, pentru ca prima reteta raw (sau a doua!)pe care am incercat-o a fost brocolli cu sos dulce acrisor, iar in sos ce era? O combinatie de portocale, curmale si otet! O nebunie!

    O zi frumoasa,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Cristina,

    Iti multumesc si pt. comentar, dar si pt. reteta grozava cu broccoli - sper ca o ai pe blog, ma duc direct sa ma uit, ca mi-ai facut o pofta!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Revin. Acum am stomacul plin! Doamne, ce bun e orezul!!!! Reteta asta e dementiala! Eu am adaugat si o lingurita de sos de soia si ce sa mai, as manca si as tot manca!

    Reteta cu sosul dulce acrosor este pe blog, sigur, doar este printre primele retete incercate. Dar cred ca tu o stii deja, cred ca ai mai mult de un an de raw food, nu?

    Sa-mi fie de bine si multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am o nelamurire: porumbul se poate manca crud? Eu ma gandeam sa folosesc porumb boabe fiert, iar mazarea s-o decongelez si incerc sa vad daca imi place asa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Cristina,
    Sa-ti fie de bine! Eu mananc de peste 5 ani hrana vie, dar mult timp nu am preparat deloc, mancam fff simplu, toate retele am inceput sa le tot incerc de cand m-am apucat de blog in 2010.
    Draga Irena,

    Porumbul crud e o nebunie, noi il mancam direct de pe cocean (exact ca si porumbul fiert sau copt)!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am facut orezul!!!! Foarte bun, multumesc de reteta. O sa scriu si eu pe blogul meu despre minunatia asta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mmmm, cred ca o sa incercam si noi.... Nu o sa-ti vina sa crezi......dar am inceput si eu sa mananc cate putin cate putin raw !!!!Pupici, Tudor

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu faceam conopida cu curry pentru ca-mi place foarte mult, dar reteta aceasta este grozava.

    Buna mea prietena,
    te astept la mine sa-ti inmanez un premiu pentru ca,tot ceea ce faci este drag pentru sufletul meu.

    cu multa prietenie,

    RăspundețiȘtergere
  14. delicios ! abia astept sa incerc aceasta reteta !

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Mimi,
    urmaresc de mult timp blogul tau si vreau sa te felicit pentru munca minunata pe care o faci! Eu am avut mai multe tentative de a ma apropia de alimentatia cruda si sper ca de data asta chiar sa nu ma mai intorc inapoi. Am incercat cateva din retetele tale si mi-au placut foarte mult(doar cateva pentru ca nu aveam toate ingredientele pentru altele). As vrea sa o incerc si pe aceasta dar nu prea inteleg daca porumbul e uscat sau crud(in lapte).Si daca e uscat ,nu e prea tare la rontait? Iar mazarea trebuie inmuiata inainte sau se lasa asa cum este? Scuze pentru dizertatie si iti multumesc mult! Mult succes in continuare si numai bine! Angela

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Carmen,

    As fi chiar curioasa sa stiu daca ti-a placut...

    Draga Angela,

    Multumesc mult, m-am bucurat de cuvintele tale, sunt sigura ca-ti vei gasi curand calea, fie ea "cruda" sau nu.....
    Si mazarea si porumbul trebuie sa fie proaspete (adica neuscate), e posibil de facut mancarea asa numai vara, dar e buna si numai cu ardei. Pofta mare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am facut-o a doua oara. De data asta am facut un dresing simplu doar lămâie ghimbir un strop boia piper ulei si sare pt copii. M-a mirat ca fetita mea de 3 ani rodea conopida când o dadea cu fratiorul ei pe razatoare. A mâncat mai mult asa decât in salata. Asa fără condimente puternice le-a plăcut si copiilor si eu am pus separat stafide si curcuma si un strop de scortisoara si ardei iute ca tare îmi place. Multumim!

    RăspundețiȘtergere