Seiten

luni, 10 octombrie 2011

Orice calatorie incepe cu primul pas

Desigur ca acest blog va ramane un blog despre hrana vie si ca eu sunt in continuare absolut convinsa de binefacerile fara egal pe care le aduce un astfel de regim alimentar, dar orice calatorie, fie ea lunga sau scurta, incepe intotdeauna cu primul pas. Important nu este sa deveniti raw 100% in 24 de ore, ci mai degraba sa incepeti sa faceti mici schimbari, dar in punctele esentiale ale vietii voastre. Greu este pana va decideti sa faceti primul pas, din acest moment,  restul vine ca de la sine....
Cum am mai scris si cu ceva timp in urma, si eu ma alatur din toata inima campaniei inceputa in revista Formula As: SPRIJINITI OFERTA ECOLOGICA A TARANILOR NOSTRI! CUMPARATI PRODUSELE ROMANESTI! NU E NUMAI O OPTIUNE DE SANATATE, DAR SI UN GEST PATRIOTIC. TOTI LA UN LOC PUTEM OFERI SATULUI NOSTRU SANSA DE A RAMANE IN ISTORIE. Si de aceea, sunt cateodata foarte consternata, cand citesc pe diferite bloguri culinare, ca in Romania sunt oameni care-si cumpara busuiocul, nucile sau patrunjelul de la supermarket si nu de la piata!!!
Foarte frumos a dezvoltat  Marilena  tematica sanatatii, cititi neaparat articolul ei, este o relatare spusa din toata inima, cu foarte mult bun simt, sunt sigura ca cei mai multi dintre voi, va veti recunoaste in povestea ei. 
Si tot Marilena, ne aduce o mare rugaminte AICI, un articol de suflet, peste care nu pot sa trec pur si simplu, va rog la randul meu, sa facem tot ce putem si sa-i ajutam pe copilasii de la Manastirea Marcus:

Asa sa ne ajute Dumnezeu pe toti!

15 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul Marilenei. Ma regasesc in unele dintre pasaje si o inteleg perfect. A pus multa simtire in ceea ce a scris, parca ar fi vrut sa alunge toate acele obiceiuri nesanatoase, prin cuvinte.
    In ceea ce priveste indemnul tau de a cumpara de la tarani, sa stii ca este bine, dar si acolo trebuie multa grija. Sunt tarani care amesteca cele cateva legume scoase in gradina lor, cu marfa cumparata de la "en gros" - legume turcesti crescute doar cu chimicale, si le vand la pret de produse eco. Este o realitate a pietei in Romania. Dar, printre ei, exista si tarani de la care poti cumpara linistit marfa de calitate foarte buna. In general legumele si fructele naturale arata rau, sunt mici, nu au culori imbietoare. Lumea fuge de aceste legume si fructe, eu le caut. Eu nu cumpar legume si fructe din supermaket, decat foarte foarte rar,dar am o prietena care nici nu concepe sa intre intr-o piata. Pur si simplu tot cea cumpara este de la supermarket sau de la vanzatorii etnici de pe trotuarul de langa statia de metrou. MI-a povestit odata ca ei piata ii inspira saracie si nu suporta gandul asta. Mie, piata imi ofera o bucurie in primul rand. Sunt fascinata de cata lume este, de mirosurile placute, de culorile si bogatia pamantului. Nici macar nu ma deranjeaza aglomeratia, caci in Piata Obor, unde merg eu, este loc destul. Si fac in jur de 45 de minute de acasa pana in Obor, dar nu-i nimic.
    Imi povestea un amic ai carui parinti sunt la tara, ca este o mare problema pentru tarani sa gaseasca seminte bune. Aproape toate sunt din import, modificate genetic si oricat de natural le-ar creste, tot n-au gustul celor de altadata.
    Dar si eu sunt de acord ca mai bine sa cumparam de la tarani, dar cu mare atentie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea Irena,
    Intr-adevar, asa este tendinta, exact asa fac si multe dintre prietenele mele (eu nu mai inteleg lumea, crede-ma!!!). Foarte corect ai spus, exact asa erau si regulile doamnei Ibrian de cumparare din piata, mama face exact la fel. Adica, noi dam mai intai o roata prin piata, ne uitam la legume, fructe, verdeturi, etc., dar si la chipul vanzatorului si incercam sa cumparam numai de la tarani producatori (nu spun ca si reusim performanta mereu, dar mama are deja "femeile ei", pe care le cunoaste de ani de zile, stie din ce sat sunt, etc.!). In provincie situatia este mult mai buna, pietele de la Cisnadie, de la Husi, de ex. erau un vis, pline de tarani si nu de precupeti (ca la Bucuresti).
    Stiu ca este problematic cu semintele, dar un taran adevarat nu are de fapt nevoie sa cumpere seminte, uite nici eu, care sunt numai taranca in devenire, nu mai cumpar de ani de zile seminte, ba mai mult, dau acum de la mine si la altii....
    Si NOI, cumparatorii vom ramane cei care la urma rumei decid ce se produce, deci eu nu voi inceta sub nicio forma sa va bat si mai departe la cap cu toate lucrurile acestea...
    Abia astept sa mergem impreuna la piata, ai mei stau la cca. 1,2 km de piata Titan, pt. mine este o placere sa merg pe jos pana la piata, cu caruciorul pe roti al mamei (pe care ea nu-l foloseste), sa-mi umplu ochii de culori, sa adulmec parfumurile si aromele inegalabile, sa savurez gustul unui fruct sau al unei legume, direct langa taraba, ce mai tura-vura, meditatie curata, parol!
    O zi buna si frumoasa,
    Mimi
    PS Eu am fost, in fiecare tara straina in care am ajuns, intotdeauna si la piata. Mi se pare un loc f. reprezentativ pt. intelegerea mentalitatii si a spiritului natiunii respective....

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mai am inca rude la tara! Atat de bine ma simt cand merg acolo, cand primesc ceva de acolo. Un mar, o para, nu conteaza, ceva eco, bio, natural, cum vrem sa-i zicem!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit articolul din Formula As dupa ce am trimis comentariul. Si noi in zona noastra avem paine de la Lunca din Harghita. Iar in familia noastra numai paine din aceea se manaca!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Mihaela,
    Cata dreptate ai! Eu sunt de parere, ca daca ne-am orienta putin, am gasi oameni la tara de la care sa ne procuram produse sanatoase (verisoara mea de ex. a gasit un om, care este dispus, daca ea ii da seminte, el le pune, le creste, recolteaza, ea ii plateste ceva si gata produsele bio si fara rude la tara).
    Trebuie sa-i sprijinim pe oameni, daca noi vrem numai morcovi spalati ei asa ne vor vinde morcovii, daca noi vrem numai rosii mari, lucioase si una si una, asta ne vor oferi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu sunt de parere ca cererea dicteaza oferta si daca incepem cat mai multi oameni sa cerem, sa cautam si sa cumparam produse neprocesate, neradiate, fara pesticide, fungicide, insecticide si tot tacamul de chimicale, producatorii vor incepe sa tina cont de cererea noastra. Eu sunt optimista si vad ca din ce in ce mai multi oameni, de la vedete la oameni simpli, devin constienti de nocivitatea produselor din supermaketuri. Dar pana cand se vor schimba lucrurile eu m-am hotarat sa imi iau soarta in maini si sa incep sa "gradinaresc" si descopar cat de placut este sa te bucuri de fiecare rosie care mai iese, de fiecare frunza de leustean care mai creste. Atunci cand le mananci le apreciezi si mai mult si poti sa te bucuri de ele. In plus, se schimba si modul in care te raportezi la mancare.Esti mult mai recunoscator pentru tot ce primesti. O zi cu multa voiosie iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte adevărat ce spuneţi dragă Mimi! In piata se gasesc asa de multe bunatati...Chiar acum, in mijlocul lui octombrie se mai gasesc tot felul de fructe, zmeura, legume, nuci...Important e sa alegem bine, se vede care sunt tratate cu prostii si care nu. Au aparut si ferme ecologice la noi...Chiar nu vad nici un sens sa luam fructe din Africa si legume din Olanda, fara gust si miros, cand e piata plina cu produse autohtone.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai Mimi, sarut-mana! Mai cu seama pentru apelul facut in sprijinul copilelor de la manastire! Sa-ti rasplateasca Domnul inzecit!
    In legatura cu piata, si mie imi place sa merg acolo, sa ma uit efectiv la manunchiurile de verdeata, sa le aleg, sa cumpar flori de gradina de la cate o batranica, etc. De fiecare data cand merg la piata plec mai incarcata decat mi-am propus, mereu gasesc cate ceva care pare crescut in gradina si asa ajung sa cumpar din toate! Totusi, destul de greu mai gasesti chiar si la piata legume despre care sa poti spune ca n-au fost stropite. De intrebat e de prisos, toti spun ca au legume nestropite, in rest, importul e primul furnizor! Si culmea, deja si producatorii romani sunt in trend cu pesticidele, ierbicidele, ingrasamintele chimice, plus metodele de iradiere a legumelor si fructelor care se coc peste noapte! Cata vreme am avut gradina, am fost foarte contrariata de clima de neinteles din timpul verii, arsita parjolea totul, apoi veneau ploile aducatoare de mana. Insecte cat cuprinde, greu de anihilat intr-un mod prietenos pentru plante si pentru oameni, in fine, nu m-as apuca de agricultura cu gandul de a avea vreun profit! In schimb, pentru familie si nevoile proprii merita sa ai un petec de gradina! Sau sa inveti sa alegi cum trebuie legumele si fructele de la piata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tot legat de ce ai scris. Recent am fost la un targ dedicat agricultorilor,micilor producatori de produse de tara.Si un baiat, de la un stand, mi-a oferit o carte, mai degraba, tiparita in conditii excelente, despre semintele comercializate de firma lor: cele mai tari, cele mai eficiente de pe piata.Era colorata,atragatoare, cu tot felul de date stiintifice, inserate si tabelase. Cand m-am uitat pe coperta, scria frumos, dar mai micut, Monsanto.Am avut o reactie de " Piei, Satana!".
    I-am inapoiat materialul, el insista sa il iau,eu ca nu-l mai vreau si ma trezesc spunind: "Mai bine iau seminte din piata, decat de la Monsanto! Ati vazut pe internet ce se spune despre aceasta firma? Sa va uitati, daca nu stiti! ".si am si plecat imediat,, dindu-mi seama ca ma va sfida, zicandu-si "Ce e si cu nebuna asta!"
    Cat despre stropit, majoritatea stropesc.Dar am intels ca tot ce e verde anihileaza din efectul nitratilor sau nitritilor, de aceea e bine sa le combinam.Iti spun eu tie...!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Alina,
    Ai dreptate si acesta este de fapt singurul mod in care poti fi sigur de produse: numai daca le-ai facut cu propria mana... Mult succes la gardinarit si pe mai departe!
    Draga Dragos,
    Iti multumesc! Laudele venite de la sectiunea masculina a cititorilor mei ma bucura indeosebi, pt. ca sunt fff rare...
    Draga Tania,
    Cat dreptate ai si tu, iti multumesc! Daca ai sti cat mi-e de dor de pietele din Romania... In Germania, este o alta mentalitatea, pietele nu sunt asa ca la noi, dar daca nu avem grija, numarul taranilor producatori va scadea si se va ajunge probabil exact ca in restul tarilor din UE.
    Draga Marilena,
    Cu mare placere! Despre Manastirea Marcus citisem de mai multe ori in Formula AS si de fiecare data m-am gandit ca ar trebui ajutati, ei, uite acum ma voi mobiliza in cele din urma sa le trimit ei eu ceva!
    Iti recomand cu caldura cartea lui Heinz Erven "Paradisul meu" (nu costa nici 10 lei) despre agricultura biologica, sa stii ca pot fi ajutate plantele si cu mijloace bilogice, anul asta de ex. nu mi. s-au mai imbolnavit decat 2 rosii, in conditiile in care nu am solar si aici ploua in disperare si e soare putin....
    Draga Raluca,
    E intr-adevar tragic ce se intampla in Ro, oamenii au fost zapaciti de firmele mari, dar totusi inca se mai poate salva ceva, de aceea nu trebuie sa dormim!

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mea draga,
    Multumim din suflet pentru aceasta postare. Ma intrebam zilele trecute cum as putea sa fiu de folos cuiva. Am plans vazand reportajul.
    Doamne ajuta sa fim mai buni si sa avem putere sa ajutam semenii la nevoie.
    Te imbratisez cu mult si mare drag,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Mimi,

    Interesant, dar si trist pe de o parte, articolul tau. Noi, eu si Paul, ne-am cumparat o casuta (Mosia noastra) pe langa Soveja, si, desi ajung acolo o data sau de doua ori pe luna, tot mi-am incropit o gradina unde am plantat rosii (inima de bou_o grozavie), fasole, gulii, ardei iuti, dovlecei si multe aromatice: busuioc, tarhon, cimbru, leustean si patrunjel. Aceastea sunt putin pretentioase (acolo este si un aer umed ceea ce ajuta plantele) si nu le-am stropit niciodata cu chimicale sau ingrasaminte chimice. Dar, pe langa acestea mi-am plantat si la ghiveci tarhon si busuioc, asa ca in plina iarna imi pot culege cateva frunze verzi de tarhon si busuioc, macar sa le simt parfumul...
    Este o adevarata placere sa culegi dimineata, cand te trezesti, cate o frunza de menta pentru ceaiul de dimineata...

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Mia,

    Esti ca de obicei o buna! Romania e plina de copii buni care au nevoie de ajutorul nostru. Te pup cu drag!
    Draga Gratiela,
    Bravo voua, dupa parerea mea, numai asa poti deveni cu adevarat independent! Te inteleg perfect, si eu alerg inca, in fiecare dimineata o tura in picioarele goale prin gradina, si-mi adun buruieni si catina, si-mi face atat de bine....

    RăspundețiȘtergere
  15. Mimi draga cand ai timp sa treci printre nori sa vezi ce am pregatit azi cu copiii. Mai ai loc in lista ptr seminte?

    RăspundețiȘtergere