luni, 15 august 2011

Paine raw (crackers) din seminte de in, preparata fara mixer performant si fara aparat de deshidratat

De cand am inceput blogul acesta, am intalnit foarte multi oameni, care se plang ca nu pot face una sau alta, pentru ca nu au Vitamix, deshidrator, etc. Nemtii au un proverb care mie imi place tare mult si pe care nu pierd niciodata ocazia sa-l repet: "Daca este vointa, este si o cale!". 
Doamna Elena Nita Ibrian a mancat hrana vie timp de peste 60 de ani, desi nu a avut nici aparatura sofisticata, nici cine stie ce ingrediente exotice! Daca vreti, puteti! Si ca sa va demonstrez ca se poate, astazi facem paine raw-saratelele-crackers-biscuiti sau cum vreti sa le spuneti, cu un mixer vertical de 10€, din ingrediente ieftine romanesti de la piata si uscam totul la caldura soarelui.
 In cazul in care nu aveti Vitamix sau alt mixer sau robot de bucatarie performant, se merge pe un principiu foarte simplu, general valabil la cam toate felurile de mancare din bucataria fara foc: se prelucreaza separat ingredientele uscate (seminte, cereale) si  cele care contin lichide (legume, fructe), iar apoi se amesteca, astfel incat sa obtineti consitenta pe care o doriti.

 Paine raw (cracker)  din seminte de in

Ingrediente:
- seminte de in, susan, malai, faina de mei, faina de hrisca (cerealele sau semintele se pot macina foarte bine si intr-o rasnita obisnuita, eu tocmai mi-am mai cumparat in vara aceasta una din Romania, de la un om, care vindea la marginea pietii Titan obiectele din casa lui de care nu mai avea nevoie - mi-a cerut 15 lei pe ea, este veche, din fonta, dar foarte buna, se poate regla cu un surub cat de fin se macina), luati ce va place sau ce aveti in casa, numai semintele de in sunt musai, ca ele "leaga" toata compozitia, ele trebuie sa constituie ceva mai mult de jumatate din masa totala ingrediente "uscate";
Seminte de in auriu si faina de  hrisca incoltit trecute prin dispozitivul meu de facut fulgi
-legume (mie imi place aceasta paine cu putin morcov, o rosie si multi ardei rosii si ceapa) si verdeturi dupa gust.
Tai totul mai marunt, pun intr-un borcan, iar apoi mixez cu mixerul vertical. Legumele se pot da insa si prin masina de tocat rosii.

Amestec masa uscata cu masa lichida (mixata), astfel incat sa obtin o compozitie tare (altfel este greu de uscat la soare)
Intind totul cu o lingura pe o foaie de copt si portionez
Usuc totul la soare pe balcon (dupa ce s-au uscat putin, le intorc si indepartez foaia de copt, ca sa circule aerul mai bine, pun painicile direct pe grilajul de la cuptor), daca e o zi frumoasa sunt gata pana seara, daca nu s-au uscat complet, las totul peste noapte la aer in bucatarie (pe masa),  si pana dimineata sunt numai bune si crocante!
Se pot manca cu salata (altadata le-am maruntit pe deasupra salatei in loc de crutoane), se pot unge cu diferite creme (paste) raw, se pot manca asa, in loc de biscuiti sarati (sunt bune de luat pe drum sau la birou!)

27 de comentarii:

  1. Eu am un blender normal, de 600W, pe care am dat 100ron (aprox 25euro),am cautat sa aiba si rasnita, adica are un vas mai mic pe langa cel mare. Imi foloseste f mult rasnita pentru cand vreau sa imi toc semintele dar si cand fac pasta de caju pentru ca e mica si mi le face f bine. Deshidrator am de 2ooron de la supermarket, banuiesc ca trece putin peste 40'C pt ca nu are termostat , dar mai bine asa decat sa mananc chips de la magazin.
    In rest mai am un robot la care folosesc tocatorul cu lama S pentru legume si blaturi de prajituri. Pe acesta am dat cam 120ron.
    Nu am aparate scumpe, absolut normale cumparate de la magazin si pot face tot ce vreau in bucataria raw. Binenteles ca ar fi mai comod cu aparate performante dar daca vrei neaparat se poate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scumpa Mimi,

    Te-am descoperit cu maaare bucurie acum vreo 2 luni si de-atunci revin cu emotie si bucurie aici si savurez fiecare noua postare.Multumesc Domnului pentru ca mi-ati iesit in cale tu,Ligia,Andreea,Ina,Olivia Steer si alte zanici bune,promotori ai vietii sanatoase si ale Iubirii pentru aproape.Pentru ca ceea ce voi faceti este minunat,imi exprim recunostinta si bucuria pentru ca existati.Multumesc din inima deci si Doamne-ajuta-n toate!
    Multumesc si pentru reteta cea noua de painica, pe care,uite-acu o experimentez si revin cu feed-back.
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea,
    Executat painica:) O singura problema, (probabil ca am facut aluatul olecutza prea vartos)nu am putut intinde aluatul cu lingura in tava, asa ca am purces la format turtite.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Luana,
    Bravo tie, nu faci decat sa confirmi corectitudinea proverbului german!! Mult succes si multa sanatate!
    Draga Irina,
    Iti multumesc mult, m-au bucurat cuvintele tale si mi se pare tare grozav de cate ori primesc feed-back-uri!! Si ma bucur si ca te-ai descurcat asa de bine si ai improvizat ca sa iasa totul bine!
    Si tie iti doresc numai bine si sanatate!
    Cu drag,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa incerc neaparat reteta ta si revin cu impresiile.Sunt in pana de idei la categoria painici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi, painicile au iesit foarte bune.Le-am facut din seminte de in inmuiate, tarate de grau, faina de grau integrala si cate putin psyllium si faina de canepa.
    Canepa! Tatalui meu i-au dat lacrimile cand a vazut ca am seminte de canepa. Nu mai mancase de cand era copil in Moldova.Si atunci o manca si cruda, si fiarta.Isi faceau haine din ea. Ce fel traia lumea cu numai 60 de ani in urma! Aragaz, frigider, televizor,telefon, calculator, portelanuri, mochete, shopping etc.????
    Si ca tot vorbim de viata simpla si achizitii ieftine, si eu am gasit pe internet la o firma cu produse la mana a 2-a, un robot multifunctional de putere peste 900w cu numai 150 lei. Cand l-am primit am vazut ca era nou nout, iar firma de la care am cumparat si-a inchis magazinul dupa doua zile. Nu stiu care a fost misterul cu ei, dar eu sunt foarte incantata si multumita de robot.
    Prima oara cand am aflat despre aceasta dieta prima impresie a fost ca e pentru cei cu bani, dar apoi am inteles ca de fapt numai aici are loc toata lumea. Si ca pentru a trai asa mancarea si aparatura poate fi si scumpa si sofisticata sau poate fi doar simpla. Totul e sa ne intelegem motivele pentru care facem schimbarea.
    Multumesc inca o data de reteta si pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult, draga Angy! Da, ce vremuri erau pe timpul parintilor si bunicilor nostri! Pe pachetul meu de canepa, cumparat de aici din Germania, scrie ca e interzis sa plantezi semintele!!! Si chiar si aici torceau inainte canepa si o teseau, acum s-a pierdut tot, tot si tare mi-e teama ca exact asa se va intampla si in Romania....

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Mimi,
    Bine ai revenit cu retete de papa buna dar mai ales usor de realizat... Posibil ca si eu mi-am luat acelasi robot ca si Angy...dar eu mai cumparasem si inainte de la ei...produsele sunt refurbished adica noi, nu uzate, cumparate de altii, probate si returnate in termenul de 10 -15zile de proba. Firma care le comercializeaza asa le trece printr-un proces de verificare defecte, le curata, spala unde e cazul, le reimpacheteaza dar nu in ambalajul original si... rezultatul e mai ieftin.
    Cat despre canepa mi-ati trezit atatea amintiri...bunica mea o folosea si ca insecticid: cateva plantate intre cartofi ii fereau pe acestia de gandacul de colorado. Iar despre ultimul prosop de bucatarie din canepa tesuta de bunica mea...asta e de poveste!
    Si uite asa era sa uit sa intreb , sper sa nu te superi...cum rezolvi cu insectele curioase...ca eu am aruncat deja niste transe din acest motiv. Asa cum am promis vara asta am incercat modelul tau de dehidrator dar...sa fie oare de vina ceapa pe care nu o adaug ?

    Cu drag,
    Ana P

    PS Mi-a parut tare rau ca probabil in exursia de anul asta din Italia nu ai trecut pe langa Pescara...poate altadata sau cine stie...poate in Romania!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Ana, iti multumesc pentru informatia despre canepa din cartofi. Chiar azi mi-am scos cartofii din gradina si ma gandeam oare ce plante ar putea tine la distanta gandacul de colorado? Nu cumva stii ceva si despre coropisnite?
    Iar eu draga Mimi, mi-am plantat cateva seminte de canepa, cu toate ca ea creste si spontan, insa cea semanata are frunza mai lata. Eu pun in pamant orice samanta gasesc...

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Ana si draga Angy,
    Am un capac de plasa care il pun deasupra (vezi poza lui Nelly http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1354130855273&set=t.100001116843817&type=1&theater). Nu stiam de canepa intre cartofi, multumesc mult pt. info (cartofii mei au frunzele ciuruite ca o strecuratoare!!!), voi retine, din pacate in Germania e interzis prin lege sa plantezi canepa, daca o faci ajungi la inchisoare (nu e gluma, e cat se poate de serios!!)

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mimi
    Pai daca nu poti planta canepa poti incerca sa folosesti frunzele de rosii (atunci cand le copilesti) lasate in apa un timp(ma tem ca nu mai stiu cat, dar nu prea mult, sa se coloreze bine apa) si stropesti bine cartofii!
    Angy, o sa incerc sa iti scriu pt coropisnite ce folosea buni a mea dupa ce ma intorc in tara sa il intreb pe nasul meu ca eu nu mai tin minte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga MIMI,
    Azi am indraznit si eu sa fac paine..avand in vedere ca in sfarsit e cald si in Germania...nu am avut ingredientele de sus toate, dar am pus asa:seminte de in maronii(nu aveam aurii) macinate, seminte floarea soarelui macinate, migdale macinate,faina de hrisca , un morcov , o rosie..date pe razatoare, si un catel de usturoi..acum sunt pe balcon , deja le-am intors o data...miros nemaipomenit...iti multumesc din suflet..pana acum am tot zis ca daca as avea dehidrator as face...uite ca am reusit si fara...datorita tie..multumesc ..multumesc ...multumesc...
    Cu mult drag , DIANA

    RăspundețiȘtergere
  13. Fetelor, care este adresa siteului de unde ati cumparat blenderul performant si ieftin?
    As vrea si eu sa cumpar unul caci nu-mi permit aparate sofisticate si scumpe.
    Va multumesc si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Astazi mi-am facut curaj sa va scriu. Sunt extraordinar de buni crackershii (eu asa ii alint:D)Nu am folosit blender, nu am in casa. Insa, Am amestecat resturile care mi-au ramas de la sucul de radacinoase cu o legatura de marar, preferatul meu, si leurda taiate fin, seminte de in maronii, mei si hrisca macinate. Am pus si un praf de sare de Himalaya. Am renuntat complet la painea de casa in favoarea lor. Am incercat si alte retete, insa acestia mi-au convins sa las graul si secara deoparte:)Si ce ma bucura si mai mult este faptul ca si prietenulului meu, care atunci cand aude cuvantul raw food stramba din nas, ii plac si ii consuma.
    Va mulumim pentru aceasta reteta minunata. Numai bine va dorim!

    Raluca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Raluca,
      Iti multumesc mult, e o idee f. buna cu restul de la suc. Si ma bucur mult ca ti-ai facut curaj sa-mi scrii, sper ca o sa mai comentezi si mai departe.
      Cu drag,
      Mimi

      Ștergere
  15. Cine poate sa imi trimita si mie retete naturiste bazate pe seminte?
    Adresa mea este
    max3442@yahoo.com

    Cu stima Leon

    RăspundețiȘtergere
  16. recent am cumparat cartea Ligiei Pop cu multe retete vegane fara foc .am tot cautat deshidrator si au niste preturi foarte mari ?unde se gasesc mai ieftine?si daca uscam pe soba nu ar fi cam acelasi lucru ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu recomand achizitionarea unui deshidrator: e nesimtit de scump si daca dai atatia bani pe el, tentatia de a-l folosi PREA des, e f. mare. Totul se poate usca la soare, pe soba, pe calorifer sau in cuptorul dat la cea mai mica temperatura si lasat cu usa deschisa, aici toate amanuntele: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/01/deshidratarea-pe-calorifer.html si http://hrana-vie.blogspot.be/2010/07/cel-mai-ecologic-cel-mai-ieftin-si-cel.html.

      Ștergere
  17. la editura elefant gasiti cartea Ligiei Pop la un pret bun

    http://www.elefant.ro/carti/gastronomie/alimentatie-vegetariana/retete-vegane-fara-foc-199548.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Urmarescu cu interes si tristete realizarile voastre in tercerea la hrana vie Eu nu am reusit si am fost nevoita sa revin la hrana cea de dinainte - am mari probleme cu intestinele si aveam in plus un inceput de boala autoimuna care se pare ca se agravase in trecerea la un regim fara proteine animale (eunici soia nu mancam si probabil nu aveam suficiente proteine). Nu mai zic nimic. Mi as fi dorit foarte mult sa por trece si eu definitiv la hrana vie. Eu dupa o masa de cruditati sunt extrem de balonata iar daca mananc fructe am ameteli si palpitatii....
    Felicitari celr care au puterea de a reusi acest regim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate aceste reteta sunt pt. aomeni sanatosi. A fost intr-adevar o mare greseala ca nu am subliniat acest lucru d ela inceput, dar din dorinta de a nu supara pe nimeni si de a nu strica socotelile altora, am tacut. Acum cred ca a venit timpul sa spun totusi si adevarul despre hrana vie. Eu sunt in primul rand de parere ca oamenii bolnavi ar trebui sa se lase ajutati de un specialist, cel mai bine un medic, sigura ca se poate face si singur, dar trebuie mult timp, multa disciplina si multa ambitie. Caci pana nu este refacut intestinul (purificat si refacuta flora intestinala sanatoasa), hrana vie poate prezenta intr-adevar probleme. Trebuie facut neaparat un detox (eventual si post negru si cu colon hidroterapie) si inceput cu o hrana simpla, simpla, cat mai naturala, caci combinatiile din retetele raw sunt de multe ori f. proaste. Ai citit cartea dr. Paraschiv: http://de.scribd.com/doc/49667096/Tratat-pentru-alimentatia-naturala-a-omului? Poti sa mergi la domnia sa si la consultatie si sa-ti auzi o parere competenta, bazata pe o experienta bogata.
      Eu nu as spune ca la tine nu functioneaza hrana vie, ci as spune mai degraba, ca modul de abordare a fost gresit si as incerca acum in locul tau si altceva.

      Ștergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună ziua, citisem candva,cand am mai facut paine cruda, ca cerealele netratate termic nu sunt ok. Ce imi puteti spune despre asta? Sa folosesc mei, hrisca, quinoa crude? Multumesc. Retetele si discutiile imi sunt de mare folos, atat mie, cat si familiei. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine este ca cerealele sa fie incoltite. Hrisca si quinoa (ca si semintele de in) merg si numai inmuiate, dar meiul e musai sa fie ori fiert, ori incoltit.

      Ștergere
  21. f buna reteta!
    gustoasa!
    imi plac retetele tale, esti destul de bine informata si este o placere sa revin pe siteul tau..

    RăspundețiȘtergere
  22. In ce masura semintele lasate la inmuiat mai merg bagate in rasnite? Fac si eu mukte retete din pseudocereale, dar le macin asa uscate, direct scoase din punga. Am mai lasat si la inmuiat dar atunci le am pus in blender cu alte ingrediente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa le usuci inainte de a le rasni, pt. ca rasnitele cu un motor mic nu fac fata la masa umeda. Umede, merg cel mai bine maruntite in blender, asa cum spui si tu.

      Ștergere