Mama mea draga, pregatea aceasta reteta (pe care o invatase de la mama ei, care era un fel de maestra a veganismului - bunelu era preot si ei tineau cu strictete toate posturile, asa ca bunica care era foarte creativa si o bucatareasa biencuvantata, adunase o colectie enorma de retete de post, deci vegane) cu ciuperci din cutie sau cu ciuperci de la piata oparite (cum gasea in acele vremuri mai de restriste, in care cam batea vantul prin magazinele si pietele din Romania) si maioneza facuta cu ou. La noi acasa se manca cu foarte mare placere, era o piesa de rezistenta cand aveam musafiri. Reteta in varianta cruda, mi-a fost recomandata de Camelia, o doamna cu o poveste de viata extraordinara, care a tinut regimul de hrana vie dupa Ernst Günther timp de 16 ani. Dar sa vi-o prezint mai intai pe Camelia si atelierul ei:
Pentru a putea urma marea ei pasiune pentru pictura, Camelia a mai facut la 48 de ani a doua facultate, dupa filologie, a urmat facultatea de arte. Iar pentru ca arta cere sacrificii, cheltuielile fiind foarte mari, si-a mai luat pe langa slujba de profesor coordonator al cercului de pictura de la Palatul Copiilor din Baia Mare si un job de vanzatoare la un magazin de confectii. Multumesc draga Camelia, m-as bucura tare mult sa ne cunoastem intr-o buna zi!
Si acum reteta, care este pur si simplu o nebunie!
Ingrediente:-ciuperci crude;
-marar;
-usturoi (cel mai bine usturoi verde);
-maioneza vegana de mustar (se freaca o lingura de mustar cu ulei de masline si zeama de lamaie, se adauga sare si piper dupa gust). Daca faceti click AICI, gasiti o retete excelenta si rapida de maioneza raw vegan, inclusiv un video cum poate fi pregatit in doar cateva minute!
Pofta buna!
PS Cu ciupercile crude insa nu trebuie exagerat, se consuma rar (cel mai bine sunt suporttate ciupercile champignon) si in cantitati moderate/mici!