duminică, 5 august 2018

PRALINE DIN BRANZA DE CAJU CU FLORI SI BURUIENI DIN GRADINA RAIULUI

Am musafiri. Rude din familia sotului meu petrec cateva zile de vacanta la noi. Sunt bolnave, imbatranite inainte de vreme, cu sufletele amarate si mintile incetosate. Le simt parca aproape tare de mormant si mi se strange inima. As vrea sa le salvez, dar stiu ca nu este nici datoria, nici treaba mea. Si incerc atunci doar sa fac un fel de Mission: Impossible personala si sa pun ceva greutate pe talerul balantei pe care vin lucrurile de sanatate - in cazul lor, numai talerul celalat, al lucrurilor care duc la boala, este incredibil de plin...... Inventez, imbunatatesc, convertesc  retete cu nemiluita - practic stau numai in bucatarie, pe niste calduri infernale, tipic bucurestene, dar necunoscute mie in Germania. Ca poate doar, doar or schimba macar de data aceasta ceva in viata lor..... Culmea este ca intr-un fel functioneaza planul meu (au fost de multe ori in vizita la mine, au invatat de la paine cu maia pana la smoothie o multime de lucruri), problema a fost insa de fiecare data sa tina mai departe ce au luat bun de la mine si sa reuseasca sa integreze totul in viata lor de zi cu zi. 
Azi a venit randul pralinelor din branza de caju - reteta am preluat-o de la o nemtoaica minunata, o exceptionala cunoscatoare a plantelor medicinale, cu o gradina de vis. Bineinteles insa ca pralinele ei erau din branza de oaie....

PRALINE DIN BRANZA DE CAJU
 CU FLORI SI BURUIENI DIN GRADINA RAIULUI

 Reteta nu este noua, dar am transformat-o putin din cauza caldurii si lipsei de timp (reteta veche aici: https://hrana-vie.blogspot.com/2017/11/despre-fermentare-partea-1.html).


Ingrediente: caju (sau alte nuci sau seminte), zeama de lamaie, putina apa, o lingura de ulei de masline, sare, un catel de usturoi, o lingura de seminte de psyllium. Cantitati orientative:  la o cana de nuci, aproximativ zeama de la o jumatate de lamaie (cel mai bine insa dupa propriul gust si in functie de calitatea lamiilor, eu pun cateodata si zeama de la o lamaie intreaga!) si atata apa (pun ochiometric in mixer, pentru ca nu am mixer performant, pun destul de multa apa: cat sa fie aproape acoperite nucile), incat sa iasa o crema groasa (de aceea mai bine mai putina apa la inceput si se mai adauga pe parcurs, daca e cazul).

Mod de preparere: Se pun la inmuiat  nucile (cel putin 12 ore).
Nucile inmuiate se scurg, se clatesc si se mixeaza cu apa, catelul de usturoi si zeama de lamaie. Se pune amestecul astfel obtinut intr-un borcan care se inchide ermetic si se lasa la cald sau la soare (peste 20°C) cel putin 12 ore. Nu aveti nevoie sa dati o gramada de bani pe produse probiotice (care au fost in multe studii independente aspru criticate, de multe ori, probioticele vandute in borcanele frumos colarate contin bacterii, care de fapt nici nu au ce cauta in tractul digestiv!), aveti incredere ca NATURA stie ea cel mult mai bine ce trebuie facut, la urma urmei, ea are un avans si o experienta de multe miliarde de ani in fermentare.....
Cand s-a incheiat procesul de fermentare, se adauga uleiul de masline, sarea si taratele de psyllium (este mai simplu asa decat metoda cu saculetul de branza din reteta veche). Se asteapta putin pana se solidifica masa, astfel incat sa se poata forma niste bile, care se tavalesc apoi prin petale de flori comestibile si frunze verzi taiate fin. 
Se mananca cu atata pofta, cum cu greu va puteti imagina! Eu nu am avut timp nici sa le fotografiez cum trebuie, pana mi-am luat eu telefonul, mai ramasesera numai cele 7 din poza....

Si mai am ceva nou si important:

EXCURSIE PENTRU CUNOASTEREA SI RECUNOASTEREA
 PLANTELOR DIN FLORA SPONTANA
Din primavara lucrez la o gradina de plante medicinale, alaturi de niste oameni exceptionali, la o ferma ecologica (Demeter) dintr-un loc binecuvantat  din Germania (Riegenhof in 74535 Mainhardt). Astazi am  condus eu prima grupa de oameni interesati prin gradina. In limba germana. Si pentru ca imi place atat de mult sa fac acest lucru, m-am hotarat sa ofer de acum si excursii in limba romana. 
Mai jos cateva fotografii din gradina "noastra":




Pe o suprafata de 150m² avem peste 100 de plante medicinale, cele mai multe dintre ele sunt plante din flora spontana. Desi mult timp m-a preocupat in principiu doar aspectul nutritiv al plantelor din flora spontana, intre timp m-a ajuns si pe mine fascinatia cauzata de potentialul lor infinit in procesul de vindecare. La urma urmei, nu degeaba si cea mai mare parte a medicamentelor de sinteza se bazeaza pe puterea naturii.....

Aici la ferma pot organiza atat cursuri de gatit, cat si ateliere de creme, uleiuri, tincturi si alte minunatii. Caci lumea planelor este o lume infinita......

Persoanele interesate ma pot contacta pe heilberatung@gmail.com sau aici pe blog.

In incheiere, un exemplu de atelier creativ: sare colorata (cu flori si frunze, se pot face practic culorile curcubeului).








2 comentarii:

  1. Superb. rupta din povesti casuta, gradina, totul.
    Daca vreodata asiguri si cazare, si-s in stare s-ajung cu masina as veni la ceva ateliere :).
    Mult spor.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru efortul si timpul pe care il sacrifici pentru noi.Urmaresc si pun in practica sfaturile tale de ceva timp,si sanatatea familiei mêle si à mea à avut de cistigat enorm. Tu si Cristela Georgescu sunteti referintele mêle.Sa nu obosesti un aceasta fapta buna pe care o va rasplati doar bunul Dumnezeu.Livia

    RăspundețiȘtergere