joi, 28 aprilie 2016

Doamna Ibrian si Nelly

Nebanuite si neasteptate sunt caile vietii - una dintre temele mele preferate..... Cu cat trece timpul, cu atat devin mai sigura, ca nimic nu este intamplator, ca totul are un sens profund, ca viata se desfasora dupa un plan perfect, pus la punct pana la ultimul amanunt. Noi, oamenii obisnuiti, remarcam de cele mai multe ori ca se intampla ceva special de-abia atunci cand incep sa apara "coincidentele". Aparent intamplator, de multe ori intr-un mod de-a dreptul straniu si cateodata la marginea imposibilului, se leaga mersul lucrurilor cu al lumii intr-un iures de nestavilit si de nestapanit.  Mai modern si mai "in", vorbim astazi de sincronicitate.....

Astazi, o poveste frumoasa cu doamna Elena Nita Ibrian si Nelly Reinle-Carayon.  La prima vedere, nu ar parea sa aiba ele prea multe in comun - cel mult mancarea cruda, in acest caz concret, sarmalele din bucataria fara foc. Dar la a doua vedere, apar tot felul de elemente ale unui puzzle divin, care se potrivesc dintr-o data perfect unele cu altele. Si mie incepe sa mi se faca pielea de gaina......

Pe 2 noiembrie, cu 10 zile inainte de ziua doamnei Ibrian (nascuta pe 12 noiembrie), imi scrie Nelly (nascuta pe 13 noiembrie) sa ma intrebe de reteta de sarmale, pe care le mancase, facute de mine, cu 5 ani inainte, la un potluck organizat la ea acasa. Evident nu le uitase (aici nu uit sa ma bat singura mandra pe umar si sa ma felicit!)....  Ii trimit a doua zi reteta, iar in saptamana urmatoare, exact in saptamana cu aniversarile celor doua, ce credeti ca oferea Nelly in bistro-ul ei raw vegan din Speyer??? Da, ati ghicit: SARMALE. Dupa reteta doamnei Ibrian. Va puteti imagina ce s-ar fi bucurat buna doamna Ibrian, sa vada ca pana si in restaurantele din Germania ii sunt munca si ideile apreciate? Si asa incepe timpul sa se destrame, spatiul sa se dizolve, iar in urma ramane numai o lumina alba, curata si stralucitoare.....

Pe Nelly am cunoscut-o la acel potluck din 2010, si de atunci ne-am vazut doar destul de rar si de cele mai multe ori pe fuga. Dar eu simt un déjà-vu, ce nu-mi da pace, caci parca ne cunoastem de mii de ani. Si ma gandesc foarte des, caci nu pot uita, cum m-a felicitat Nelly de Craciun in limba romana (pe care ea nu o vorbeste)....... Pe doamna Ibrian nu am mai apucat sa o cunosc personal, noroc ca am vorbit tare mult numai la telefon. La fel si cu ea, nu am comunicat nicio clipa de la strain la strain, ci de la suflet la suflet, peste timp si spatiu, in lumina si bucurie....

Ultima data am fost la Nelly in martie, pe drum spre un seminar, am facut, ca de obicei de cate ori calatoresc prin Germania, pauza la ea in bistro (Bistroh - un joc de cuvinte, in limba germana roh inseamna crud). Avea in meniul saptamanii burger si fiica mea a tinut mortis sa-l incerce. I-a placut, desi nu a reusit sa NU faca comparatii cu varianta gatita, eu l-am devorat la randul meu, fotografiile cred ca va vor spune totul:

Nelly are acum un ajutor tare fain in bucatarie, un fel de zana raw vegan, dupa mine cel mai talentat raw chef ( si eu am avut sansa sa incerc creatiile multor bucatari raw renumiti!): Christin.

 Fiica mea nu se lasa de asemenea impresionata de sfaturile mele legate de combinatii proaste si isi comanda de fiecare data la sfarsitul mesei si desert, in saptamana respectiva si-a ales tortul "Donauwelle":
 Asa de frumos este chez Nelly:


La plecare, Nelly mi-a strecurat repede inca o doza cu un dar de la sufletul ei pentru sufletul meu: o sarma mare si grasa cu sos de ardei si rosii. Si imi arata si reteta de sarmale salvata pe telefon. Din pacate, am fost hulpava (caci arata perfect, mirosea nemaipomenit de bine si a avut un gust grozav  - doar varza murata era putin cam tare, aceasta este insa mare problema in Germania cu varza murata, rar se gaseste o varza de caliatte, ca in Romania!) si am mancat-o, fara sa ma gandesc sa-i fac mai intai o poza...... Iertare, iertare, oameni buni!!!!

Deci daca aveti cumva si voi drum vreodata pe la Speyer, poate va gasiti si ceva timp pentru o masa gustoasa si o portie mare de energie pozitiva!

Update: Din fericire, a pus Nelly poze cu sarmalele ei pe FB si Instagram:



13 comentarii:

  1. Mimi draga, multumesc ca iti faci timp sa scrii atat de curgator, intocmai ca modul in care ai remarcat ca se deruleaza si Planului Divin...

    Sa-ti fie de bine si tie, si lui Anne :), si sa ne mai povestesti despre iubita doamna Ibrian si alte lucruri, dintr-acelea ziditoare de caracter...

    Te imbratisez, felicitari!

    cristela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cristelusa,

      Daca nu-mi fac timp, are grija doamna Ibrian sa ma atentioneze. Si are niste metode de atentionare de mare succes....
      Iti multmesc mult, mult, mult si te imbratisez cu mare drag si dor nebun, mai ceva ca in vechile romante,
      Mimi

      Ștergere
  2. Am cunoscut-o si eu pe Nelly la acel targ raw vegan unde te-am cunoscut si pe tine, am si o prietena care locuieste in Speyer si merge des pe la Nelly :-)
    Noi pentru sarmalele noastre iarna folosim varza murata de la turci, nu este "zgarcioasa" si este aproape identica din toate punctele de vedere cu cea romaneasca :-)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia uite ce mare e lumea! Ti pup, Felicia! :)

      Ștergere
    2. Iti dai seama ca au trecut aproape 4 ani de atunci??? Si eu iau varza tot de la turci, ca solutie de compromis insa, dar nu are calitatea verzei romanesti pusa in casa (ce sa fac, la mine, cu bunica mea, gospodina de exceptie, e "stacheta" montata ffff sus!!). Mai trist este, ca acum si in Ro, umbli mult pana mai gasesti varza cum trebuie, caci din pacate, tot mai multi tarani folosesc alte seminte in locul celor traditionale (care in mare parte au disparut!).
      Te pup si paote ne vedem la toaman iar. La Speyer. Sau nu vii la Bad Camberg sambata la "Alt werden- gesund bleiben", ca e la o aruncatura de bat de tine?
      Te pup si eu!

      Ștergere
  3. iti multumesc Mimi . eu nu am gasit inca acel gust bun al preparatelor raw, doar il intuiesc. offf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dureaza aceva timp pana se obsnuieste gustul cu noua hrana, dar apoi, dupa un timp, intelegem cat de pervertit ne-a fost gustul din copilarie (iar in ziua de azi cu toate E-urile, care dau total peste cap simturile, si mai si!!!).

      Ștergere
  4. interesant ar fi de experimentat o murare a varzei. Eu nu fac sarmale, dar imi plac muraturile (iarna am gogonele si castraveti si ce legume am in exces din gradina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cleo,
      Aici ai reteta doamnei Ibrian de varza murata, mie nu-mi tine aici ca am subsol prost, fara temperatura constatnta, de aceea fac numai cantitati mici si numai taiata: http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2011/03/varza-murata-cu-calciu.html. Si aici reteta de rosii murate de la bunica mea din Basarabia: http://hrana-vie.blogspot.be/2013/09/muraturi-si-cateva-ganduri-despre-sare.html

      Ștergere
  5. cu foi de viță merge? ea trebuie fiartă, oare merge preparată fără foc? nu-mi place varza murată....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frunzele de vita tinere pot fi folosite fara sa fie oparite. Sau poti sa le pui si la sare daca vrei sa ramana crude. Daca nu este asa de important sa fie raw, poti le oparesti, asa cum se fac sarmalele in foi de vita gatite.
      Pofta mare!

      Ștergere
  6. Am o intrebare (sau nelamurire) si poate in experienta dvs vi s-a intamplat la fel: de la inceputul anului maninc mai mult crud, nu total, dar in proportie de 80-90%. Nu maninc carne (nu mincam nici inainte) si nici lactate. Dar slabesc continuu, cred ca in total in 4 luni am slabit intre 7-9 kg. Ma sperie pentru ca e mai mult de 10% din greutatea corpului. Vi se pare o reactie normala sau ar trebui sa ma ingrijorez ca ceva e in neregula?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Iulia,

      In general greutatea se modifica tare la schimbarea regimului alimentar, dupa un timp insa, se va regla de la sine la greutatea ideala. Care nu trebuie sa fie neaparat cea din tabelele medicinei alopate! Deci nu ai niciun motiv sa intri in panica.
      Frunzele verzi sunt fff importante, la fel ca si grasimile sanatoase. In orice caz, eu as reduce consumul de fructe si as mari cantitatea de legume si salate!!
      Numai bine si multa sanatate,
      Mihaela

      Ștergere