vineri, 18 ianuarie 2013

Meniu de iarna: mancare de broccoli, patrunjel, morcovi si telina, cu maioneza vegana din unt de migdale

Nu am inteles niciodata, de ce pe toate blogurile raw se repeta mereu si mereu aceleasi retete, fara a se mentiona insa de cele mai multe ori sursa de inspiratie. Pentru ca eu respect si munca mea, dar la fel de mult si munca celorlati, mie mi-a placut intotdeauna sa scriu de unde m-am inspirat (caci foarte putine dintre retetele mele sunt creatia propriei minti). Si mai ales m-am bucurat sa dau mai departe povestea din spatele fiecarei retete, caci de cate ori pregatesc ceva, ma gandesc cu drag la cel care m-a inspirat. Si-l binecuvantez in gand si ii multumesc.

Anul trecut, l-am cunoscut la Tragul de Hrana vie din Speyer pe medicul brazilian dr. Alberto Gonzalez. Caci si in America de Sud exista deja foarte multi medici care au descoperit efectele tamaduitoare exceptionale ale hranei vii, si care isi trateaza pacientii, indiferent de boala de care sufera, prin metode naturale, bazate in primul rand pe un regim de viata natural, cu hrana vie.
Dr. Alberto Gonzalez nu este numai o prezenta incantatoare si cuceritoare, are un suflet minunat si te lasa sa simti imediat marele OM, aflat in spatele medicului. Desigur ca trebuie si el sa-si castige existenta, dar asa cum am aflat din "dosul cortinei" (este mare lucru, cand cei care lucreaza pentru tine te admira si te iubesc!), are nenumarate proiecte de ajutorare a saracilor din Brazilia (care nu sunt putini!), oferind gratuit atat consultanta medicala si hrana pentru multi saraci, cat si sprijinul necesar pentru trecerea la o viata naturala cu o hrana santoasa.



La standul sau de la targ, se facea prezentarea unei oale de piatra, in care mancarea se poate incalzi perfect pana la 42°C, dand astfel impresia de mancarea gatita,  lucru important pentru multi oameni, in special in anotimpul rece. Dr. Gonzalez pregateste mancarea putin diferit de ceilalti "bucatari raw", nu prepara totul in Vitamix, la mare viteza, ci incearca sa respecte cat mai mult principiile alimentare stabilite de dr. Maximilian Bircher-Benner, care sublinia cat de important este ca hrana sa nu fie prelucrata nici mecanic foarte tare, ci cat mai putin posibil. Si tot dr. Bircher-Benner recomanda sa se expuna mancarea cateva clipe luminii soarelui (sau sa fie pregatita afara, la soare), un aspect foarte des neglijat din pacate de cei mai multi dintre noi.

Mancarea oferita la targ de dr. Gonzalez era foarte simpla, combinatia ingredientelor foarte sanatoasa, iar satisfactia papilelor gustative, aproape incredibila.  Am gustat, am laudat si acasa mi-am facut de multe ori de-atunci  mancarea, dandu-i desigur nota mea personala.


Mancare de broccoli, morcovi, patrunjel si telina

Ingrediente:
- broccoli (se poate inlocui si cu varza), un morcov, o radacina de patrunjel, o bucata de telina, cateva frunze de patrunjel si de telina , o ceapa, o mana de nuci.

Mod de preparare

Se dau prin razatoare toate ingredientele, dupa care se pun intr-un vas si se amesteca bine, framantand totul cu mainile (la targ ei framantau amestecul in acea oala si incalzeau la 42°C).
Se adauga o maioneza vegana (vezi reteta mai jos) sau un sos din ulei, zeama de lamaie, sare, piper si alte mirodenii, alese dupa propriul gust.
Varianta cu varza

Mai nou, eu fac si o maioneza din unt de migdale, dupa reteta domnului Urs Hochstrasser, care are marele merit de a fi aproape o copie fidela a maionezei din ou: http://www.urshochstrasser.ch/saucen.htm (Sauce royale).

Maioneza vegana din unt de migdale

Ingrediente:
- o lingurita de unt de migdale (sau ceea ce ramane dupa ce ati preparat un lapte de migdale sau de nuci), putin mustar, zeama de la o jumatate de lamaie, putin usturoi pisat, ulei, sare, piper.

Mod de preparare
Se freaca intr-un catron cu o lingura de lemn untul de migdale amestecat cu zeama de lamaie, adaugand uleiul putin cate putin, exact ca la maioneza din ou. Se adauga celelalte ingrediente, dupa gust. Sau se amesteca totul in mixer.


Pofta mare!

marți, 8 ianuarie 2013

Istoria medicinei naturale - si totusi hrana vie reste un panaceu.....

De peste doi ani si jumatate scriu acest blog, pornind de la ideea centrala, de a va pune la dispozitie cat mai multe dintre dovezile si argumentele existente pe plan international, care demonstreaza ca hrana vie este un adevarat PANACEU aflat la indemana tuturor oamenilor. Multi nu au inteles insa acest lucru. Sau NU VOR sa-l inteleaga, caci este intr-adevar tare greu sa-ti dai toata viata peste cap, sa-ti mobilizezi toata vointa, sa devii disciplinat, consecvent, sa reusesti sa urmezi hotarat un tel s.a.m.d....
Si pentru ca repetitia este mama invataturii, am sa incerc sa comasez intr-o singura postare toate dovezile imprastiate altfel pe tot blogul.
Puteti ignora sau puteti nega faptul ca hrana vie poate vindeca absolut TOATE bolile, de la acnee si pana la cancer, caci acest fapt pare la prima vedere incredibil si imposibil - este desigur dreptul fiecaruia, datoria mea consta strict in punerea la dispozitia voastra a tuturor informatiilor pe care le detin. Atat. Scopul meu nu este sa conving pe cineva si nici nu exista un motiv pecuniar ascuns, sunt in continuare una dintre putinele persoane neinteresate in vanzarea anumitor produse absolut "necesare" alimentatiei naturale. Pentru mine totul este o munca voluntara si onorifica, care exprima doar recunostinta mea pentru oamenii extraordinari care m-au ajutat prin dezvaluirea propriilor experiente, sa-mi redobandesc, la randul meu, sanatatea pierduta. 
Totul este alegerea voastra! NIMENI nu poate vindeca pe nimeni,  doar fiecare om in parte poate face cu adevarat ceva pentru sanatatea sa. In primul rand informandu-se, si in al doilea rand aplicand lucrurile invatate in practica! 

Unul dintre primii medici care a descoperit puterea tamaduitoare exceptionala a hranei vii si care a marcat in mod deosebit istoria medicinei naturale, ramane desigur medicul elvetian dr. med. Maximilian Oskar Bircher-Benner. Dr. Bircher-Benner a tratat în clinica sa de-a lungul unei perioade de peste 40 de ani, peste 10.000 de bolnavi cu ajutorul dietei sale bazate pe alimentaţia cu hrană netratată termic, tratand fara exceptie, absolut toti bolnavii care se internau in clinica sa, bolnavi care il cautau in disperare de cauza, dupa ce epuizasera deja toate celelalte tratamente ale medicinei alopate.
Pornind de la teoriile dr. Bircher-Benner, dr. med. Max Gerson a reusit sa dezvolte mai intai o cura pentru migrene, pe care a extins-o apoi la tuberculoza cutanata, ajungand in final sa trateze cu metoda sa naturala si cazurile de cancer in stadiu final, devenind astfel celebru in intreaga lume datorita metodei sale de tratarea a cancerului, metoda care se aplica in continuare in doua centre Gerson, unul in SUA si unul in Ungaria. Dupa ce a descoperit efectul terapeutic extraordinar al hraneii vii, chiar si in cazul cancerului, dr. Gerson a conştientizat faptul că terapia sa nu este de fapt o terapie specifică numai unei anumite boli, ci este general valabila pentru TOATE BOLILE, experinta sa practica cu zeci de mii de bolnavi fiind o dovada de netagaduit.
“Cu aceeaşi terapie dietetică, adaptată în parte pentru fiecare bolnav, ca bază a tratamentului, am vindecat la fel de bine şi TBC, precum şi astm, boli ale aparatului locomotor, boli metabolice sau boli nervoase.” 

Mai tarziu, au urmat in Germania dr. med. Max Otto Bruker si dr. Johann Schnitzer, ambii ducand campanii de lamurire si clarificare in randurile populatiei pe parcursul a mai multor zeci de ani. Ambii au fost combatuti prin toate mijloacele posibile (inclusiv ilegale sau josnice), atat de stat, cat si de medicina alopata, meritele lor cu totul deosebite in tratarea cu succes, (din nou) in principiu a TUTUROR BOLILOR, NUMAI prin schimbarea modului de viata si de alimentatie, nefiind recunoscute oficial nici pana in ziua de azi. Din fericire, zecile de mii de bolnavi care au fost salvati de acesti minunati oameni, stau in continuare marturie pentru munca lor neobosita pusa numai in slujba oamenilor bolnavi.
Dr. Bruker a întocmit pe baza experienţelor sale clinice şi a studiilor efectuate pe o perioada de peste 60 de ani de profesare a medicinei naturale, o listă a bolilor cauzate de o alimentaţie greşită după cum urmează:
1- Distrugerea aparatului dentar şi poziţionarea greşită a dinţilor (acest lucru se datoreaza si alimentaţiei greşite din generaţiile precedente);
2- Bolile aparatulului locomotor, aşa numitele boli reumatice, artroza, artrita, hernia de disc şi bolile coloanei vertebrale;
3- Toate bolile metabolice (obezitatea, diabetul, formarea pietrelor la diferite organe, guta,etc);
4- Majoritatea bolilor aparatului digestiv (constipaţia, bolile hepatice, renale şi intestinale, etc.);
5- Bolile cardio-vasculare (infarctul miocardic, tromoboza, apoplexia,etc.);
6- Slăbirea sistemului imunitar, fapt manifestat în îmbolnăvirea repetată a căilor respiratorii (răceli, gripe,etc.) şi în apariţia infecţiilor renale şi urinare;
7- Majoritatea reacţiilor alergice, aşa numitele alergii;
8- Apariţia cancerului este strâns legată de modul de alimentaţie.

In Germania au existat si mai multi medici care s-au "specializat" in tratarea prin metode alternative a sclerozei multiple, cel mai cunoscut ramanand desigur dr. med. Joseph Evers. Tratamentul consta intr-o simpla dieta alimentara (foarte stricta insa), bazata in principiu pe hrana vie. Foarte interesant mi se pare insa faptul, ca tocmai in cazul SM, aproape toti medicii care au lucrat cu metodele naturale de tratament, nu au exculs proteina animala neprocesata termic (ou crud si lapte nepasteurizat si produsele lactate obtinute din el). In Elvetia,  dr. Catherine Kousmine a tratat de asemenea nenumarate cazuri de SM, poliartrita reumatoida (PR) si cancer, printr-un regim dietetic cat mai natural, care urmeaza ciclurile naturii. Pornind de la studiile dr. Kousmine,   dr. Jean Seignalet a obtinut la randul sau in Franta rezultate foarte bune in tratarea SM, fiind de asemenea specializat si in tratarea PR cu ajutorul dietei sale ancestrale. In SUA, doamna dr. Terry Wahls  a demonstrat prin propria experienta ca scleroza multipla poate fi facuta reversibila, ca se poate vindeca in totalitate. Domnia sa a intocmit de asemenea un protocol detaliat pentru tratamentul SM, mai multe puteti afla pe site-ul sau AICI.

In tratarea cancerului cu ajutorul hranei vii, nu trebuie uitate sub nicio forma cazurile celor trei femei medici care s-au autovindecat de cancer de san cu ajutorul hranei vii: dr. Kirstine Nolfi, dr. Lorraine Day si in tara noastra, d-na dr. Teodora Indrei-Stoica.

In Rusia, dr. Galina Schatalova a tratat la randul sau cele mai diferite boli, inclusiv cancerul, cu ajutorul programului sau natural de insanatosire. Regulile de baza recomandate de domnia sa, sunt foarte usor de respectat de oricare dintre noi si aduc oricui o imbunatatire semnificativa a sanatatii si o crestere a calitatii vietii.
1. Nu se prajeste absolut nimic, totul se mananca crud sau se fierbe, uleiul se adauga in mancarea fiarta  dupa ce s-a stins focul si mancarea s-a racit putin. Nu se consuma paine, aceasta se inlocuieste cu terciurile din cereale.
2. Nu se face mai multa mancare decat se poate consuma la o masa, daca cumva ramane ceva, aceasta mancare se va consuma mai tarziu (dar numai in ziua respectiva) rece, neincalzita (exact asa procedeaza si populatia hunza).
3. Nu este permisa neglijarea miscarii fizice, doamna Schatalova este o adepta convinsa a efectelor benefice ale metodelor de intarire a organismului (sauna, spalat cu apa rece si zapada, etc.  - fotografia de mai sus, demonstreaza cel mai bine aceste principii), chiar si pentru batrani si pentru bolnavi (pentru cei gravi bolnavi, exista alte reguli individuale), este necesar un  minim de miscare zilnica.
4. Se consuma IN FIECARE ZI usturoi! Pentru obtinerea unui ulei aromatic deosebit de gustos, se pun intr-o sticla cu ulei nerafinat, extras la rece si cativa catei de usturoi.
5. Doamna Schatalova recomanda consumul zilnic de alge, pentru a minimaliza astfel efectele poluarii, de care suntem cu totii  foarte afectati (inclusiv poluarea radioactiva!).
6. Se mananca o data, de cel mult doua ori pe zi. Nu se mananca permanent, intre mese. Iar despre cantitatea zilnica de mancare si aportul caloric, dr. Scahtalova considera ca 250-400 calorii pe zi sunt absolut sauficiente!!! Caci de multe ori nu conteaza atat de mult CE mancam, cat mai ales CAT mancam.

In Romania exista din fericire la ora actuala o serie de medici care practica la randul lor medicina naturala, as dori sa-i amintesc aici poate doar pe dr. Pavel Chirila , dr. Calin Marginean, dr. Doru Laza Marian Paraschiv, Olivia Langa, Sorina Soescu -   dar mai sunt si multi altii, nu ezitati sa cereti IN ORICE CAZ si parerea unui astfel de specialist, nu va marginiti niciodata sa respectati cu sfintenie parerea unui singur medic, caci la fel ca noi toti oamenii, si medicii sunt supusi greselii.....

Istoria medicinei naturale ar putea cuprinde de fapt cateva volume bune. Acesti cativa medici, prezentati pe acest blog sunt de fapt numai varfurile acestei miscari universale si atemporale. Continuati sa va documentati si sa va informati pe cont propriu, caci cine este astazi prost informat sau neinformat, este singur de vina.... 
Nimeni nu asteapta sa credeti pur si simplu tot ceea ce acesti medici au demonstrat in atata amar de ani, dar de fapt ce va retine sa incercati totul pe propria piele? Cine va opreste sa va asumati in cele din urma responsabilitatea pentru propria sanatate? Caci mai interesat ca voi insisi sa va faceti sanatosi, nu veti gasi niciun medic in intreaga lume! Iar hrana vie este de asemnenea singurul tratament fara efecte secundare negative, si chiar si daca va hotarati pentru un tratament clasic al bolii de care suferiti, o schimbare a modului de viata si de alimentatie nu va va aduce decat foloase!

Mai trebuie facuta aici neaparat si diferentierea clara intre hrana vie si curentul "raw vegan" practicat in Romania la ora actuala. Caci cine nu va intelege in primul rand principiile unei vieti naturale cu hrana vie, nu va ajunge prea departe cu retetele de "raw food".  Iar cine va inlocui doar aragazul cu mixerul si cuptorul cu aparatul de deshidratat, nu va ramane din pacate decat un mic bucataras. Si desigur ca nu avem de ce sa ne miram ca o astfel de hrana, mixata si deshidratata ore in sir,  isi pierde TOCMAI proprietatile pentru care este de fapt consumata, nemaiputand sa asigure astfel in niciun caz toti nutrientii necesari - iar povestile raw veganilor care au devenit dupa un anumit timp total anti-raw-vegani se inmultesc pe zi ce trece, un caz demonstrativ de fapt pentru cele mentionate mai sus (raw vegan bazat pe consumul de produse de super-market, mixarea si hidratarea excesiva, consumul de fulgi din comert, de uleiuri de proasta calitate s.a.m.d.), fiind consemnat deja si in Romania. Ca sprijin imi aduc tocmai declaratia clara a dr. Brian Clement, directorul celebrului Hippocrates Institute din SUA: prin mixare se pierd peste 85% din substantele vitale absolut necesare unei bune functionari a organismului uman!



De aceeasi parere este si Franz Konz, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Germania (BFGeV), care accepta smoothie-urile numai ca o solutie de compromis pentru zilele in care avem timp putin sau pentru oameni care nu mai au dinti, el subliniind de ani de zile necesitatea de a mesteca bine alimentele si de a le consuma INTEGRAL. 
Iar pentru cei care doriti sa incepeti anul printr-o schimbare a alimentatiei voastre, mai jos schema de post negru recomandata la BFGeV (oamenii grav bolnavi ar trebui sa ceara parerea unui specialist!), schema intocmita in peste 40 de ani de experienta cu zeci de mii de bolnavi:
- Pre-post: 2 zile se consuma dimineata la ora 7 o lingurita de argila, la ora 8, un fruct si Cassia fistula (o planta tropicala cu efect purgativ), la ora 9, iar o lingurita de argila, la 11 fructe usacte inmuiate sau fructe proaspete, la ora 12, se iau 3 lingurite de seminte de in (se mesteca f. bine). La ora 13 iar se mananca un fruct, la ora 14 iar argila, la ora 15 se mananca ori fructe cu plante din flora spontana ori salata fara ulei, sare si otet, la ora 16, se iau iar 3 lingurite de seminte de in, la ora 17, fructe si la ora 18, cateva smochine inmuiate.
- Postul propriu-zis (in functie de starea de sanatate si de greutatea de la care se porneste, poate sa varieze intre 3 zile si 3 saptamani). Se consuma in fiecare dimineata argila, si se bea pe parcursul zilei numai apa plata saraca in minerale (cel putin 2 l, pentru a usura eliminarea toxinelor).  Cine poate face miscare fizica, este recomandat sa se faca 2-4 ore de sport. Si sauna cu infra-rosu ajuta la accelerarea eliminarii toxinelor din corp.
- Incheierea postului: dureaza tot 2 zile, cel mai bine se bea in prima zi numai laptele unei nuci de cocos tinere si se ia iar Cassia. A doua zi, se ia iar dimineata argila si se mananca dimineata la pranz si seara un mar (sau un alt fruct).

Dar nu uitati ca alimentatia nu este nici pe departe totul, caci asa cum au subliniat absolut TOTI medicii prezentati mai sus, omul este trup, suflet si minte, numai o abordare globala a tuturor planurilor, va aduce vindecarea adevarata si de durata!