marți, 29 martie 2011

Alte plante de primăvară din flora spontană

Grâuşorul (untişorul - Ranunculus ficaria) este acum în plin sezon, dar dacă a început să înflorească nu ar mai trebui mâncat (cel mult câteva frunzuliţe), deoarece devine uşor otrăvitor (dar, dacă cumpăraţi de la piaţă, de unde vreţi să ştiţi, dacă era deja înflorit sau nu???). Concluzia, vă suiţi în maşină şi ieşiţi la pădure, grâuşorul este tot foarte uşor de recunoscut, după frunzele lucioase în formă de inimioară, iar dacă scoateţi (în mod excepţional!!) o plăntuţă cu rădăcină cu tot (pe care puteţi după aceea să o replantaţi), vedeţi că are nişte tuberculi mici, ca nişte boabe de grâu).
Fotografii personale si de pe Wikipedia

Altă plantă de sezon, care creşte acum peste tot, este usturoiţa (Alliaria petiolata). Şi ea se recunoaşte uşor, după mirosul de usturoi pe care-l răspândeşte atunci când rupeţi o frunză şi o frecaţi puţin între degete.
Asa arata primele frunze, care se gasesc acum
Asa arata planta dupa inflorire, frunzele superioare nu mai sunt rotunde, ci ascutite.
Şi nu uitaţi  măcrişul (are cel mai mare conţinut de fier), păpădia, leurda, urzicile, încercaţi să le consumaţi ZILNIC!  
După părerea mea, cel mai bine ar fi să găsiţi un om bătrân şi înţelept, care mai cunoaşte încă plantele sălbatice şi să învăţaţi alături de el, să recunoaşteţi şi voi aceste daruri inestimabile din grădina lui Dumnezeu! 
Oricum, regula de aur ramâne: 
NU SE BAGĂ ÎN GURĂ NICIO FRUNZĂ PE CARE NU O CUNOAŞTEŢI CU CERTITUDINE!!!
 Iar pentru membrii familiilor voastre, care poate refuză (vorbesc iar din marea experienţă proprie în domeniu) să mănânce plante sălbatice crude, puteţi pune la sfârşit, după ce s-au terminat de fiert, în toate supele sau mâncărurile pe care le faceţi acum, şi urzici şi toate celelelate plante tăiate mărunt şi amestecate cu pătrunjel şi leuştean, vă garantez că nu o să mai sesizeze nimeni diferenţa....

vineri, 25 martie 2011

FOARTE ACTUAL - Plantele comestibile din flora spontană

Pentru că am senzaţia că mulţi nu au citit mereu meniul, reiau astăzi pasajul despre plantele comestibile DE SEZON din flora spontană, pe care-l scrisesem undeva,  la un sfârşit de meniu.....
 A sosit acum momentul, să vă mai spun câteva plante din flora spontană care sunt comestibile şi care tocmai cresc  numai bine şi pe care cu siguranţă le cunoaşteţi cu toţii, deoarece  nu lipsesc din nici o gradină din România. Până acum le-aţi iubit numai pentru că sunt aşa de frumoase, acum mai descoperiţi un secret de-al lor.....Ştiu că  este aproape un sacrilegiu, dar şi părăluţele (Bellis perennis - frunzele se găsesc şi iarna, atâta timp cât nu e zăpada) şi toporaşii (Viola odorata) sunt plante comestibile, atât frunzele cât şi florile, de asemenea şi ciuboţica cucului (Primula veris; Primula officinalis) cât şi plămânărică (Pulmonaria ofiicinalis). Cine se îndură, nu o să regrete,  mai ales toporaşii sunt o minune, se topesc în gură, iar gustul este exact pe măsura parfumului!!! Dar cum am mai spus deja de mai multe ori, trebuie să aveţi mereu grijă, să nu luaţi  NICIODATA toate frunzele sau florile unei plante, trebuie să-i mai lăsaţi şi ei ceva, ca să poată să trăiască  şi să se înmulţească mai departe! Plantele se culeg întotdeauna cu amândouă mâinile, cu o mână se rupe, cu cealata se susţine planta, astfel încât să nu iasă cu tot cu rădăcină, se rupe mereu doar câte o singură frunză o dată şi nu direct un smoc!!!
  Dacă respectaţi aşa viaţa plantelor, ele să ştiţi că nu se supără dacă le rupeţi o frunză sau o floare, de cele mai multe ori, cresc chiar mai bine ca suratele lor din care nu s-a cules nimic (am făcut experimentul, încercaţi şi voi şi veţi vedea). 
Acum au apărut şi florile podbalului, iar frunzele tinere şi mai ales florile păpădiei (trebuie neapărat să le încercaţi!!) sunt o adevărată delicatesă!
   Am citit mai demult ceva care m-a impresionat până la lacrimi, nu mai stiam de cine este, dar  Mihaela Stefancu mi-a amintit ca e un citat al monseniorului Vladimir Ghika (multumesc mult, draga mea!):
   «Florile merg atât de departe cu bunătatea lor, încât parfumează mâinile celor care le strivesc.»"
 Şi bineintels că piaţa este acum plină de grâuşor (untişor), leurdă, urzici, ştevie şi lobodă, deci nu vă mai stă nimic în cale! De aceea, nu-mi mai rămâne, decât să vă  doresc un apetit pe măsura minunăţiilor oferite  nouă de către bunul Dumnezeu....
Iar Maria a facut nsite fotografii absolut superbe....
http://www.facebook.com/album.php?fbid=1883773663080&id=1503515709&aid=108387
http://www.facebook.com/album.php?fbid=1882005458876&id=1503515709&aid=108243


sâmbătă, 19 martie 2011

Marea curăţenie - un meniu de detoxifiere

Meniul zilei - generalităţi şi reguli
       Încep în cele din urmă să fac meniul zilnic (am promis de atâta vreme, dar credeţi-mă că nu am  reuşit mai repede...). Pentru că mi-am dat seama că nu are rost să vă scriu numai ce mănânc eu, m-am gândit să fac mai bine o combinaţie, care să aibă la bază atâta meniul creat  de domnul dr. Schnitzer "Schnitzer-Intensivkost", cât şi dieta soţilor Harvey şi Marilyn Diamond din programul lor "Fit for life". Eu mi-aş fi dorit de fapt cel mai mult, să traduc pentru voi meniul dr. Schnitzer, dar, deşi i-am scris  domnului doctor de ceva  timp să-i cer permisiunea, nu mi-a răspuns încă. Sper că totuşi, ca de fiecare dată în viaţă, tot răul va fi  însă aşa spre bine..... 
     Deocamdată nu am fotografii, deci voi scrie numai un meniu "uscat", dar o să vedeţi că totul este atât de normal, că nici nu trebuie nici o poză, importante sunt cantităţile şi caloriile. Culmea, eu nu sunt absolut deloc un susţinător al numărării caloriilor şi al cântăririi fiecărei înghiţituri, dar totuşi la început, este foarte important să cunoaşteţi şi acest aspect, veţi realiza aşa, cam câte calorii mâncaţi zilnic şi cine ştie, poate vă veţi îngrozi şi voi la fel ca mine....
      Meniul va fi (deocamdată??) pentru o săptămâna, va avea numai în jur (plus/minus)  de 1000 de calorii  (meniul dr. Schnitzer conţine între 1200 şi 1500 de calorii, doamna dr. Schatalova este pentru 400 de calorii pe zi, eu am căutat o valoarea mai de mijloc) şi este un meniu, cu care VĂ GARANTEZ că slăbiţi câteva kilograme bune  şi vă rezolvaţi cel puţin problemele uşoare de sănătate. Dar este mai ales un meniu, care permite corpului să declanşeze un proces de auto-curăţare, deci dacă vă apar dureri de cap, dacă va  începe să vă curgă dimineaţa  nasul (extrem, poate fi de-a dreptul enervant) sau dacă chiar răciţi, vedeţi totul ca pe ceva pozitiv, trupul vostru deştept începe să arunce afară gunoiul stocat de-a lungul unor ani buni!
      Meniul începe de luni, dar pregătirile încep de sâmbătă, cel târziu duminca, pentru că meniul (ca şi meniul meu personal actual) nu conţine pâine (nici măcar uscată), ci numai cereale încolţite, cine are probleme cu glutenul trebuie să folosească hrişcă şi mei, eu folosesc şi alac, cei care suportă, pot folosi  grâu, secară şi ovăz.
     În afară de cereale, nuci, legume  şi fructe proaspete, mai aveţi nevoie doar de o sticlă de ulei de mărăcini/ciulini (am citit pe google, că este invenţie românească???) sau de măsline PRESAT LA RECE şi NERAFINAT (se consumă aşa de puţin ulei, încât se merită  să investiţi poate chiar o sumă ceva  mai mare într-un produs de calitate superioară), de o răzătoare, un cuţit (cel mai bine cu lamă ceramică), o râşniţă cu care să puteţi ori să faceţi din cerealele încolţite fulgi, ori să le măcinaţi pur şi simplu mai mărunt şi  un oţet de mere natural. Pentru încolţirea cerealelor aveţi nevoie doar de un borcan, mai multe despre această temă AICI. Sper că sunteţi deja entuziasmaţi........aşa că trecem la principiile de bază: 
 1.Foarte important este să se respecte cele trei mese pe zi şi să nu se mănânce nimic între mese, precum şi  să se mestece fiecare dumicat foarte bine (digestia începe în gură!!!)!
 2.De asemenea, trebuie încercat să vă procuraţi ingrediente cât mai naturale posibile, eu sunt în continuare de părere că băbuţele de la piaţă, în special cele care vând fără autorizaţie pe lângă piaţă, sunt cele mai bune surse. Şi decât să vă plimbaţi duminca prin ştiu eu ce mall-uri  sau parcuri invadate de mii de oameni, mai bine duceţi-vă undeva în afara oraşului, într-o pădure şi culegeţi-vă singuri frunze poaspete de urzici şi păpădie (eu nu recomand nimănui să culeagă plante din flora spontană dacă nu le cunoaşte, dar aceste două plante nu pot fi confundate, mai ales urzica, dacă pişcă, aţi nimerit-o! - oricum, regula de aur rămâne: NU SE BAGĂ ÎN GURĂ NICIO FRUNZĂ PE CARE NU O CUNOAŞTEŢI CU CERTITUDINE!!!).
3.Micul dejun constă ori din celebrul fel de mâncare creat de dr. Bircher-Benner "müsli", adică cereale (eu sunt de părere că trebuie consumate numai încolţite) mărunţite, amestecate cu apa, măr ras,  puţină lămâie şi câteva nuci, seminţe, fructe, ori numai din fructe (după H&M Diamond).
4. La prânz  - se merge pe principiul elaborat de soţii Diamanond în programul lor "Fit for life": salata, ca fel principal. Deci, se consumă salată de legume, întotdeauna şi cu frunze verzi, eventual şi cu ceva fructe şi cu cereale sau soia încolţite în loc de pâine.
 5. La cină se mănâncă.... iar salată cu - de acum sunteţi deja familiarizaţi -  înlocuitorul de pâine, cerealele încolţite.
 6.Se va bea numai apă plată, cu un conţinut redus de minerale sau ceai de plante româneşti neîndulcit (e bun şi aşa, chestie de obişnuinţă). Nu se consuma nici o picătură de cafea sau alcool (despre tutun e clar, nu mai trebuie spus nimic, nu?). Nu se consuma SARE!!!! 
 7. Reduceţi (sau poate chiar renunţaţi total??)  televizorul, calculatorul, telefonul (în special telefonul mobil), ocupaţi-vă mintea cu lucruri frumoase: muzică, poezie, literatură bună. Nu uitaţi rugăciunile
 8. Dacă vreţi să deveniţi iar sănătoşi, trebuie să scoateţi din alimentaţia voastră  în TOTALITATE zahărul, uleiurile rafinate, făina albă, absolut orice produs alimentar prelucrat industrial. În rest, este voie ca de la Banu` Ghica!! Cine nu suportă un anumit  ingredient, renunţă la el şi-l înlocuieşte pur şi simplu cu altceva.
9.  Acest meniu nu este recomandabil mamelor care alaptează şi viitoarelor mame!!
       Cineva mi-a scris cândva, că nu se poate mânca numai salată. Eu tot  încerc să demonstrez de 4 ani că se poate, nu am afirmat însă niciodată că ar fi floare la ureche, e nevoie de multă voinţă, autocontrol şi disciplină. Şi credeţi-mă, că  am început cu blogul de abia de anul trecut, doar pentru că am dorit să nu dau mai departe doar informaţiile auzite de la alţii, ci numai informaţiile probate şi verificate de mine, de-a lungul unei perioade mai lungi de timp,  pe propria mea pielea. Hrana vie funcţionează absolut perfect, dar şi aici există (din păcate) reguli care trebuie respectate.... 

 Ei ce ziceţi, va prindeţi? Curajoşii trebuie să-şi procure următoarele ingrediente.
I Alimente care trebuie să le aveţi permanent în casă:
  1.Cerealele pe care le suportaţi, cel mai bine bio.
  2.Mere, ştiţi voi care - cele mai mici, acum primăvara cele mai zbârcite, cele mai neaspectoase.
  3.Lămâi bio.
  4.Nuci, alune, seminţe de floarea soarelui, de dovleac, de in şi de susan.
  5.Cui îi plac, boabe de soia (eu  nu le pot suferi), altfel linte maro.
  6.Ceapă, usturoi.
  7.Morcovi, ţelină, pătrunjel rădăcină
 
 II Fructe, legume  şi verdeţuri proaspete.
 
   Sâmbătă se pun mai întâi la înmuiat şi apoi duminca la încolţit 110g de cereale şi 20g de boabe de soia (sau 130g cereale), de care veţi avea nevoie luni. Duminică se pregăteşte al doilea rând pentru marţi şi se pun la înmuiat şi 30g de nuci pentru meniul de luni.
  Iar pentru meniul zilei de luni, 21 martie 2011, la început de primăvară (şi de viaţă nouă???), aveţi nevoie de o pară, o rădăcină de ţelină, morcovi, o mandarină, o conopidă mică, spanac şi  multe, multe verdeţuri.
  Vă aştept cu drag şi vă doresc poftă foarte bună!!






marți, 15 martie 2011

Bio pentru toţi - o altfel de agricultură biologică în România, în grădina proprie sau pe balcon....

 Vine primăvară şi o dată cu ea timpul plantelor. Ştiu că este o nebunie, dar multă lume m-a întrebat tocmai  pe mine, de unde se pot cumpăra seminţe bio. Din păcate, în România  nu pot decât să vă recomand bătrânii de la ţară, care îşi păstrează de la an la an seminţele bune româneşti, dacă nu găsiţi pe nimeni, atunci puteţi cumpăra de la firma germană "Dreschflegel", care culmea, are în program  chiar şi seminţe din România! Este o firmă cu un renume foarte bun, s-au asociat 14 ţărani bio din toată Germania şi produc numai seminţe de soiuri vechi de plante. Pe unul dintre aceşti ţărani,  Friedmunt Sonnemann îl cunosc personal, locuieşte într-o casă de lut, fără minunile progresului tehnic, fără curent electric, fără conductă de apă (deci condiţii exact ca la ţară în România!!), fără calculator şi televizor, într-o pădure din apropierea satului în care locuiesc eu.....
Am sunat la telefon şi am întrebat la firma Dreschflegel, trimit seminţe şi în România, deci cine nu are alte posibilităţi, mai bine cumpără din Germania seminţe adevărate,  decât hibrizii din pacheţelele superb colorate care au invadat piaţa românească în ultimii ani (trebuie neapărat boicotate!!). Şi în general, încercaţi să nu mai cumpăraţi nici flori, nici alte plante de la hiper-super-magazinele specializate, duceţi-vă mai bine undeva  la ţară şi căutaţi plante şi flori adevărate româneşti, de la bătrânii noştri buni!!!!
 Totodată, m-am hotărât să vă pun şi eu la rândul meu  la dispoziţie seminţe, dacă cineva vrea (deocamdată am un sortiment extrem de  redus, dar la vară voi aduna mai multe soiuri) seminţe de roşii, ardei, lobodă, ştevie, gălbenele, patrujel, leuştean, busuioc din producţia proprie (bio fără certificat, nemanipulate genetic), vă trimit cu mult drag, pe gratis, vă voi ruga doar să faceţi în schimb o mică donaţie unui om necăjit din România. Cine este interesat, să-mi trimită dorinţele şi  adresa de livrare pe hranaviero@googlemail.com!!!
 Iar în ceea ce priveşte spaţiul, trebuie neapărat să vă reamintesc repede-repede de Angi şi de grădina ei fermecată de pe balcon.... 
Şi am fost aşa de motivată de Angi anul trecut, că am încercat şi  eu  pe balconul meu, rezultatele au fost din păcate foarte modeste, sper că anul acesta va fi mai bine!
Aaaaa, şi voi începe să povestesc şi despre Maria Thun  şi grădinăritul după fazele lunii, pe mine această mare doamnă m-a convins total (adică practica, am constatat singură diferenţele!) .
IMPORTANT: Am gasit astazi acest articol, despre seminte
http://www.formula-as.ro/2008/824/spectator-38/dr-biolog-silvia-strajeru-o-comoara-salvata-semintele-taranesti-9756

luni, 14 martie 2011

Un adevăr incomod

 Nu ştiu cum de am uitat până acum, să vă recomand filmul lui Al Gore "An Inconvenient Truth", trebuie neapărat văzut!!!
Albert Schweitzer a spus: "Omul încearcă să stăpânească natura, înainte de a fi reuşit să se stăpânească pe sine însuşi!"